- ett virtuellt gymnasiebibliotek
med webbaserade läranderesurser



 

 

Startsida Söka Läsa Lära Veta Biblioteken Om UGGLAN

 Moa Martinson

 
Startsida > Läsa > Moa Martinson
 


Moa Martinson
- akvarell av Vania Hermansson


Böcker av och om Moa Martinson och en film om hennes liv.

Ett urval av Carin G. Hansson

Böckerna och filmen presenteras med omslag och baksidestext.
 

Se även: Arbetarskildringar i svensk litteratur

Moa Martinson levde mellan 1890-1964. Hon började skriva vid 43 års ålder och var mycket produktiv. Hon var gift med författaren Harry Martinsson.

En film om Moa

Berättelsen om Moa Martinsons dramatiska liv och livsöde. Arton år gammal gifter sig Moa med stenarbetaren Karl och får i rask följd fem barn. Äktenskapet blir stormigt och kantas av tragedier. I dessa motgångar visar Moa sin styrka - hon börjar skriva om sitt liv. Hon berättar sanningar, ibland obehagliga, och får inte mycket förståelse. Hennes liv förändras i och med att hennes böcker ges ut i allt större upplagor. Hon kan slita sig ur sin fattigdom, men överger aldrig sitt ursprung.


Moa - en kvinnas kärlek och längtan heter filmen om Moa Martinsons liv. Gunilla Nyroos spelar huvudrollen.

Böcker av Moa

Böckerna om Sally och Ellen
   
Kvinnor och äppelträd   1933
   Sallys söner  
1934

Boken om "Oxfösaren"
   
Rågvakt   1935

Böckerna om Mia och hennes mor Hedvig
   
Mor gifter sig   1936
   Kyrkbröllop   1938
   Kungens rosor   1939
   Jag möter en diktare   1950

De historiska Östgöta-romanerna
   
Drottning Grågyllen   1937
   Kvinnorna på Kummelsjö   1955
   Vägen under stjärnorna   1940
   Brandliljor   1941
   Livets fest   1951

Böckerna om Betty på Tallbo
   
Den osynlige älskaren   1943
   Du är den enda   1952
   Klockorna vid Sidenvägen   1957
   Hemligheten   1959

Diktsamling
   
Motsols   1937

Noveller, småstycken, debattinlägg
   
Armén vid horisonten   1942
   Bakom svenskvallen   1944
   Kärlek mellan krigen   1947

Böckerna om Sally och Ellen




Moa Martinson
Kvinnor och äppelträd

I Kvinnor och äppelträd skildrar Moa Martinson den kvinnliga sexualiteten på ett nytt sätt. På romanens första sidor beskrivs mor Sofis av barnfödslar ärrade kropp som en "livets egen runsten". Det är inledningen till en fängslande skildring av kvinnokroppens förtigna erfarenheter. Sally och Ellen, ättlingar i tredje led till mor Sofi på Storgården, växer bägge upp i Norrköpings fattigkvarter, men de möts först som vuxna och finner varandra i vardagens kamp mot fattigdom och förnedring. För den saktmodiga Ellen, gift med en spritglad rallare, handlar det främst om bröd till barnen. 

Den vackra och uppkäftiga Sally är traktens utskämda "bolsjevik". Hon gör något som i byfolkets sura ögon är värre än att ligga med karlar – hon uppviglar dem. "Man gör det man inte kan låta bli" menar hon och ser med sorg sina äldsta barn spridas för världens vindar.

Kvinnor och äppelträd kom 1933 och var Moa Martinsons uppmärksammade debutbok. Den följdes året därpå av Sallys söner. Kvinnor och äppelträd har ett förord av Ebba Witt- Brattström.

 

Moa Martinson
Sallys söner

Ett motto för Sallys söner är att ingen kan fela så djupt och så ödesdigert som en mor. Den stolta Sally, som i Kvinnor och äppelträd arbetade för världsrevolution, behärskas i denna roman av en fantom: att bli lik sin farmorsmor Sofi, som dränkte sig fast hon satt på en bondgård och hade mat åt sina fjorton barn.

Sally gifter sig med den snälle Videbonden för att ge sina söner arbete och jord. För sent inser hon att hon därigenom svikit sin inre förvissning om att det är på de ofruktbara torpens pinnmo och i grändernas prång som striden står och segern vinns. I den privata lösningen lurar endast nederlaget.



Sallys stolta söner är barn burna i kärlek, lidelse och outsäglig fattigdom, och det smakar dem inte att gå som nådehjon på Videgården. Knappt utväxta flyr de sin mor och går sin undergång till mötes i stadens fabriker och i skärgårdens farofyllda vatten.

Sallys söner är en uppföljning av Moa Martinsons debutroman Kvinnor och äppelträd från 1933.

Boken om "Oxfösaren"




Moa Martinson
Rågvakt

En kulen vårdag 1842 står en svältfödd och förkrympt knektunge och tigger arbete på en herrgård. Han har rymt från prygel och fattigdom och han ber för sitt liv.

På gamla dar blir arbetsträlen morbror till den sturska Sigrid som inte kan låta bli att lägga sig i storfolks affärer. Men kanske är det hans berättelser om "forntid och oxtid" som hon bär med sig i sitt sociala engagemang, Sigrid som är två kyrkosocknars glansstrykerska och som inte vill gifta sig fast hon älskar sitt barns far...

Rågvakt är inte bara en lysande historisk roman om vårt lands stora och snabba förändring från forntid till nutid, den är framförallt en oöverträffad skildring av två människoöden.

Böckerna om Mia och hennes mor Hedvig

Moa Martinson
Mor gifter sig

Mor gifter sig och Mia kan inte alls förstå vad det ska vara bra för. Styvfadern tillhör kategorin vuxna som inte tror att en sjuårs barnunge begriper mer än en tremånaders gris. Varför kvinnorna vill ha en vacker karl som tar dem om livet och gör dem med barn är ett av tillvarons mysterier, som inte ens Mias klara förståndsgåvor rår på. I hennes värld står modern och hennes slit för brödfödan i centrum. Högsta lyckan är ett hem med blåelseblommor på en vitkritad spismur. Men varje gång de vuxna träter och slåss betyder det nya och smärtsamma uppbrott för Mia.



Mor gifter sig är första delen av trilogin om proletärflickan Mia och hennes öden i sekelskiftets klassamhälle. Den skrevs som motvikt till de "pojkbiografier", som 30-talet var så rikt på.

 



 


Moa Martinson
Kyrkbröllop

Mia är nio år och ska vara tärna på moster Charlotts bröllop. Det som kunde ha blivit barndomens bästa minne solkas omedelbart ner genom männens fylleri och svartsjuka.

Det är arbetslöshet i Norrköpings fabrikskvarter och snart blir det strejk. Mias elake morbror predikar klasskamp medan hennes snälle morbror blir strejkbrytare. Vem har rätt och vem har fel? Mia har som alltid sina tankar för sig själv, men en sak är säker: hon ska då aldrig gifta sig. Hon har fått nog av styvfaderns otrohet och moderns sorg då småsyskonen dör. 14 år gammal får Mia socknens bästa avgångsbetyg, och beger sig ut i livet.

Kyrkbröllop är andra delen i den självbiografiska trilogin om proletärflickan Mia. Första delen heter Mor gifter sig och den sista Kungens rosor.

 

Moa Martinson
Kungens rosor

Nu är det 1906. Mia ska stå på egna ben. Som barnpiga på en prästgård lär hon känna en nöd av annat slag än hon är van vid. I förtvivlan flyr hon från känslokylan och får jobb som brödskärerska på Norrköpingsutställningen. Där möter hon kärleken i den vackra uppasserskan Adas gestalt, innan hon tas om hand av Rurik, en berest gammal kypare som vill göra henne till revolutionär. Mia vill ha både bröd och rosor. Men verkligheten hinner som alltid före.



Kungens rosor är sista delen i den självbiografiska Mia-trilogin. Föregående delar heter Mor gifter sig och Kyrkbröllop.

 



 


Moa Martinson
Jag möter en diktare

Jag möter en diktare skildrar Moa från det hon föds 1890, oäkta men med segerhuva, i morföräldrarnas dragiga knekttorp i Östergötland, och fram till mötet med en trasig luffarpoet vid namn Harry Martinson 1927. Den brokiga väven av självbiografiska berättelser lyfter också fram "de egentliga medborgarna i landet", som Moa kallade de fattiga anonyma vars gripande öden var författarskapets främsta stoff. Av dessa utsläpade mödrar och arbetslösa luffare lärde hon en överlevnadskonst som hon själv måste praktisera under första världskrigets nödår då hon gav livet åt fem pojkar och såg två av dem dö. Då var hon redan ortens bolsjevik och skrev i tidningarna under signaturen "Helga".

De historiska Östgöta-romanerna

Moa Martinson
Vägen under stjärnorna

I september 1830 traskar ett guldlockigt gossebarn efter sin fars, självspillingens, kista. Som vuxen kommer han att sätta hjärtan i brand hos östgötaslättens pigor och Norrköpings borgarfruar.

Unge Vändel är Vägen under stjärnornas förföriska centrum och hans anrika gård Vändelhög bondesamhällets sista utpost i den krassa penningekonomins tidevarv. Väl är han en karlakarl i kärlekens gärningar, men gården regeras av kvinnor som både älskar och hatar honom: hans okyssta syster Ida, "le som sur sill", den stolta torpardottern Rika som ger sin husbonde korgen gång på gång, socknens slöa skönhet Manda som aldrig tröttnar på smek och den rappkäftade mjölksurran Ulla Lord från knekttorpet i Kolmården. Hon ämnar inte försitta en chans till ett rikt gifte och hon blir den åldrade Vändels öde.



 

Genom myllret av livsöden skönjer vi den levande landsbygdens begynnande förfall. Traktens egendomslösa flyr till Amerika eller till norrköpings hemlighetsfullt bullrande fabriker.

Vägen under stjärnorna hör till det östgötaepos som även omfattar Drottning Grågyllen, Brandliljor och Livets fest. I dessa romaner framstår Moa Martinson som en suverän historieskildrare, en folklig Selma Lagerlöf.

Böcker om Moa




Ebba Witt-Brattström
Moa Martinsson.
Skrift och drift i trettiotalet.

Norstedt 1988.

Moa Martinson är en av Sveriges mest lästa men minst studerade författare. Ebba Witt-Brattströms studie ställer henne framför allt i relief mot trettiotalets litterära landskap. Den klargör att decenniet inte bara var Fem ungas och de manliga modernisternas utan i minst lika hög grad de skrivande kvinnornas. Moa Martinson gjorde något nytt och eget när hon förde in upplevelsen av moderskroppen i den proletära realismen. Genom att framhäva den kvinnliga sexualitetens sammansatta natur blev hennes böcker en fortlöpande kritik av de manliga primitivisternas idéer och kanske också av Freuds sexualteori.

Vi får även följa Moas väg till författarskapet under de år då hon som signaturen "Helga" medarbetade i tjugotalets arbetar- press. Moa Martinsons romaner är produkter av en självständig kvinnlig romanteknik, som kritiker och litteraturhistoriker har haft svårt att få grepp om. Ebba Witt-Brattström ger den första djupbilden av detta författarskap och placerar in Moa Martinson som en nydanande modernist bland trettiotalets autodidakter

 

Vardagsslit och drömmars språk.
Svenska proletärförfattarinnor från
Maria Sandel till Mary Andersson.

Hammarström & Åberg 1981

Vi har velat fördjupa oss i några författarskap, Maria Sandels, Maj Hirdmans, Moa Martinsons och Inga Lena Larssons, därtill inventera de senaste årens rika ström av arbetarlitteratur, skriven av äldre kvinnor. Vi försöker studera dem inte som litteraturens bifigurer, den lilla kvinnliga bården, utan i deras egen rätt. Med vetenskapliga ambitioner: att ge nya och sammanhängande kunskaper om författarliv och om tematiska och stilistiska linjer i deras verk. 



 

Med personligt engagemang: de levnadsöden och verk vi skriver om är inte döda studieobjekt, utan spännande dramer som griper in i våra egna liv och tankar. Det handlar om levda och gestaltade konflikter som är brännbara också for oss: motsättningar mellan lantlig kvinnokultur och vårt nya urbana liv; mellan kvinnomedvetande och mansdominerad politik; mellan vardagsgöra och högt svävande tanke.

Ur inledningen

 

 

Skicka E-post till ugglan@educ.goteborg.se med frågor eller synpunkter på denna webbplats.
Copyright © 1997-2008 GÖTEBORGS STAD UTBILDNING - Carin G. Hansson
Webbplatsen är uppdaterad: 2008-05-26