Saving page now... https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/politikerna-om-konflikten-kring-hisingsbron As it appears live September 22, 2020 8:56:12 AM UTC
Blerta Hoti (S), Toni Orsulic (M) och Karin Pleijel (MP). Foto: SVT

Pengabråk kring nya Hisingsbron överraskar politiker

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Trafiknämnden kände inte till att Skanska hotade att stoppa bygget med den nya Hisingsbron. Först när SVT Nyheter Väst begärde ut handlingar informerades ledamöterna.

Som SVT Nyheter Väst tidigare avslöjat hotar Skanska att avbryta arbetet med nya Hisingsbron. Byggjätten kräver 345 miljoner för extrakostnader, men trafikkontoret som beställt bron protesterar. Bron ser nu ut att bli ännu dyrare än de tre och en halv miljard kronor som det var tänkt från början.

Politikerna i trafiknämnden kände inte till att Skanska hotade med att stoppa arbetet med bron, vilket GP var först att rapportera om. Först samma dag som SVT Nyheter Väst begärde ut handlingarna blev de informerade.

Endast ordförande kände till konflikten

Endast Toni Orsulic (M), som är nämndens ordförande kände till konflikten. Han säger att han blev informerad innan sommaren.

– Mitt perspektiv är att detta är en förhandlingsfråga. Det är mycket pengar, men om man tittar på byggprojekt och vilka pengar det rör sig om, så är det inte en chockerande procentsats, sen är det fortfarande en stor summa pengar. Naturligtvis ska vi betala vad vi är ansvariga för, det är ingen diskussion, men vi vill också ha en specifikation så att vi tydligt ser vad det är vi betalar för, säger Toni Orsulic (M).

Trafikkontoret har kallats inkompetent av Skanska, håller du med?

– Det håller jag inte med om. Allt är en förhandlingsstrategi. Jag delar inte uppfattningen att man ha hanterat det felaktigt. Utan det är en förhandling som pågår. Det är ett lite tråkigt sätt att uttrycka sig på, men det får stå för dem, säger han.

– Jag tvivlar inte på att bygget kommer färdigställas, sen får vi se vad kostnaderna blir i slutändan. Staden behöver en ny förbindelse och att den ska färdigställas ligger i allas intresse, säger han.

”Väldigt stor summa pengar”

– Det är ju en väldigt stor summa pengar, om det skulle drabba Göteborgs skattebetalare så är detta väldigt allvarligt. Men jag hoppas att det blir en bra uppgörelse, säger Karin Pleijel (MP) som är ledamot och 2:a vice ordförande i nämnden.

Även Blerta Hoti (S) som är ledamot, säger att hon blev uppringd under måndagen och fick informationen.

– Jag tycker att det är olyckligt att informationen kommit så sent, jag tycker att det är olyckligt att det uppstått en konflikt och det är olyckligt om göteborgarna som skattebetalare ska stå för en större nota. Men jag förutsätter att trafikkontoret och Skanska löser det på ett ansvarsfullt sätt, säger hon till GP.

I klippet nedan kan du höra mer om Skanskas hot att avbryta arbetet med nya Hisingsbron.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skanska anser att Trafikkontoret ska betala 345 miljoner i merkostnader för nya Hisingsbron. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer