Solen går upp över Tengah den första dagen av "finalen". Det har gått 44 dagar sedan Expeditionen landsteg på Tengah. Sedan dess har 12 av dem lämnat ön. Kvar finns Ola, Åsa, Kent och Martin. Harald inleder med ett litet möte uppe på Örådsplatsen. Harald berättar vad som kommer att hända - två tävlingar, ett Öråd - och till sist en ensam vinnare som blir 250 000 rikare. I varje tävling kommer vinnaren att få välja bort en person.

Stämningen blir tuffare i lägret. Nu är det bara vinna som gäller. "Blir det jag och Åsa och jag kan välja bort henne så gör jag det direkt" säger Ola. "Annars blir det ju hon som vinner". Martin säger att han är totalt fokuserad. Nu är det bara vinna eller försvinna.

Första tävlingen är en frågesport - hur väl känner deltagarna varann egentligen? Vem hade med sig rakhyveln? Och vems sak hade Camilla med sig? Ola rynkar på pannan och säger att han har världens sämsta minne. Martin och Åsa går det bra för och Kent förklarar för Harald att han varit och samlat ved när de andra suttit och snackat. Till slut vinner Martin och efter många kval väljer han bort... Åsa. För att, berättar han, Kent inte utgör ett lika stort hot. Åsa däremot har ju vunnit flest individuella tävlingar. Väl hemma i lägret ältar de tre hur allt skall gå. Martin försöker övertyga Kent om att han skall välja bort Ola om han vinner tävlingen. Ola tycker förstås att Kent skall välja bort Martin. Kent bara skrattar.

Vid middagen skämtar dom om vem som skall få äta sig mätt dagen efter. Nästa tävling går ut på att stå på en spång ute i havet... längst. Var femtonde minut tar Harald bort en bräda, och till slut blir det en smal pinne att stå på. Efter någon timme lovar både Ola och Martin att de skall ta med Kent till finalen, och då hoppar Kent ner. Sen är det bara Martin och Ola kvar på pinnen tills Ola tappar balansen, efter över tre timmar - och plötsligt är det Martin och Kent som är i final!

De äter frukost tillsammans dagen efter och slipper diska - istället kastar dom kokosnötsskålarna på elden. Sen bygger de ett monument över Expedition Robinson, på lägerplatsen. På eftermiddagen anländer de andra till ön, och det är dags för det sista örådet. Martin tycker de andra ser ut som någon slags akvarell. Så rena, och med kläder i så klara färger. De pratar lite, och sen är det dags för omröstningen. Både Martin och Kent får röster - men Martin får flest. Han sprutar champagne över hela expeditionen, och blir hissad mot Tengahhimlen av de andra. Det är han som är Sveriges Robinson. En ensam vinnare av 250 000 kronor. Nu skall han köpa ett radhus och aldrig mer äta kokos. Inte ens en Bounty.

Detta hände i elfte avsnittet.

 


Sveriges Television