Boomeranger
Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
Aftonbladetit
SPELRECENSIONER S
STARTSIDA
IT
Spel
Nätguiden
IT-skolor
Krönikor
Artikelarkivet
Tyck till
NYHETER
TELEGRAM
E-POST
INNEHÅLL
SÖK
SPORT
TIPS & TRAV
NÖJE
WEBBRADIO
KVINNA
PULS
NYA EKONOMI
RESOR
BIL
HÄLSA
TV
VÄDER
NYA BOSTAD
STOCKHOLM
TYCK TILL
CHATT
LEDARE
KULTUR
BOKBANKEN
DEBATT
MAT&VIN
E-KORT
ANNONSERA
MEDIECENTER
INFO

KÖP&SÄLJ


Nameplanet.com
Förnamn

Efternamn
Jag vill läsa
e-posten

Funplanet
  
Sanitarium.
 S.C.A.R.S.  Saga Frontier 2  Sanitarium  Savage arena  Settlers III  Sega rally 2 (Dreamcast)  Sega rally 2  Sega worldwide soccer 2000 (Dreamcast)  Septerra core  Shadowman  Shadowman  Shadowman N64  Shadowgate 64  Shanghai: Second dynasty  Shogo - Mobile Armor Division  Shogun - Total war  Silent Hill  Silver  Sim City 3000  The sims  Skeppskatten går i land  Skrotens hjältar  Skull Caps  Sledstorm  Small Soldiers  1080 Snowboarding  Snow surfers  Sonic adventure  Soldier of fortune  Soulbringer  Soul calibur  Soul fighter  South park rally  Space debris  Space invaders  Spacestation Silicon Valley  Spec ops 2 - US army green berets  Speedbusters  Speedfreaks  Speltajm  Spin jam  Spirou: The robot invasion  Sports Car GT  Sports Car GT (PC)  Spy vs spy  Spyro the Dragon  Spyro 2  Star ixiom  Star ocean: The second story  Starship titanic  Starsiege  Star trek: Armada  Star trek: Conquest online  Star trek: Next generation - birth of the federation  Star trek: Hidden Evil  Star Wars Droidworks  Star Wars Episode 1: Racer  Star Wars: Episode one - The Phantom Menace  Star Wars: Force commander  Star Wars: The Gungan frontier  Star Wars: The Phantom Menace  Star Wars episode one: Pit droids  STCC  Stephen King's F13  Stinky & Bäver: Skogsspelen  Streetfighter EX2 plus Vision park  Street Sk8er  Street Sk8er 2  Street wars  Superbike 2000  Superbike 2000  Superbike World Championship  Super breakout  Supercross 2000  Super Mario Bros Delux  Super smash bros.  Supreme snowboarding  Suzuki Alstare extreme racing  Sverigespelet  Swat 3 - Close quarters battle  Syphon Filter  Syphon Filter 2  System shock 2


S.C.A.R.S.
Nintendo 64/Sony Playstation
Kategori: Racing
Passar: Alla åldrar

Hyfsad sprängkraft
I framtidens racing gäller det att väja för motståndarnas missiler och minor genom utomjordiska landskap. Grafiken är halvsnygg, och motståndarna är måttligt intelligenta. Körkänsla finns knappt. Bilen går heller inte snabbt, men det kompenseras med tillräckligt antal granater. Konkurrenterna bör helt enkelt sprängas ur vägen. S.C.A.R.S. lär inte gå till historien men är hyfsad underhållning både för en och två spelare.
(981206) UppSaga Frontier 2
Playstation
Kategori: Rollspel
Passar: Alla åldrar

Påminner om en serietidning
Efter en mycket blekt förstaspel kommer nu en uppföljare som i stort sett bara har namnet gemensamt med sin föregångare. Spelföretaget Square har lyssnat på kritik och kommit fram ett snyggt och attraktivt rollspel. I rollen som Gustave XIII, en blivande europeisk kung som kastas ut ur slottet och kungafamiljen gäller det att ställa saker och ting tillrätta. Musiken är rollspelstråkig men grafiken är väldigt trevlig och påminner om en serietidning. Saga frontier 2 är ett okej äventyr för rollspelsfanatiker, men det kan inte mäta sig mot Final fantasy och likande titlar.
(991213) UppSanitarium
Pc
Kategori: Äventyr
Krav: Pentium 90 MHz. Pentium 133 rekommenderas
Passar: Från 15 år

Mörkt och spännande
Någonstans på ett skrämmande dystert mentalsjukhus vaknar en man upp utan minne. Och mycket skumma saker händer runt omkring honom. Eller bara i hans sinne? Sanitarium är ett klassiskt peka-och-klicka-äventyr där prylar måste kombineras i rätt ordning. Det blir mycket sakletande och det är lätt att köra fast. Det riktigt charmiga - och spännande - är att Sanitarium är totalt oförutsägbart. Vartefter den mörka historien avslöjas knottrar sig faktiskt skinnet...
(990117) UppSavage arena
Pc
Kategori: Action/Sport
Krav: P 133 MHz, 233 MHz rekommenderas
Passar: Från 11 år

Bra och annorlunda sportspel
I framtiden har nya och våldsamma sporter utvecklats. En av de populäraste är Savage arena, en blandning mellan handboll och amerikansk fotboll. Spelkontrollen är lik vanliga sportspel och man känner sig hemma direkt. Savage Arena kom redan i fjol till Playstation men hette då Deadball zone. Kul, annorlunda sportspel - och billigt. Ett mycket bra köp.
(990727) UppSettlers III
Pc
Kategori: Strategi
Krav: Pentium 100 MHz 32 Mb ram. 166 MHz rekommenderas
Passar: Från 11 år

En tröttsam historia
Settlers har alltid spelat i andra divisionen men har sina trogna anhängare. Det tar ett bra tag att bli biten. Det är kul att se de små kolonisatörerna bygga upp sin nya värld. Men svårt att få kontroll på vad de pysslar med. Plötsligt är det brist på någon råvara - trots att allt verkar fungera. Tyvärr är skapandet av ett fungerande samhälle ofta en lång och tröttsam process.
(981213) UppSega rally 2
Dreamcast
Kategori: Racing
Passar: Alla åldrar

Grafiken rörande bra
Rallyspelens kung suger åt sig varenda 10-krona i spelhallarna. Nu finns det alltså till Dreamcast - bara det en anledning att köpa Segas nya tv-spel. Konverteringen är i det närmaste perfekt, grafiken är rörande bra, spelkontrollen i en klass för sig och man minns inte ens spel som Colin Mc... vad det nu heter. Men varför inte toppbetyg? Jo, Sega har missat på ett par punkter. Ibland är det nästan lite väl slött i 200 knyck. Och tvåspelarläget är inte av högsta klass, med lägre skärmuppdatering och grafik som ritas bara meter framför bilen. Sega rally är fruktansvärt kul, men kunde ha varit snäppet bättre.
(991011) UppSega rally 2
Pc
Kategori: Racing
Passar: Alla åldrar
Krav: P200MHz och 3D-kort

100 procent känsla
på väg

Sega rally fångar direkt - och nu halkar pc-spelarna dit. Spelet har 100 procent arkadkänsla och skäms inte för det. Det tar bara en bana eller två att komma överens med spelkontrollen, vilket gör att alla kan spela. Man blir mer än imponerad av spelets otroliga bilfysik - att det är snyggt är bara en bonus.
(991220) UppSega worldwide soccer 2000
Dreamcast
Kategori:Sport
Passar: Alla åldrar

Inte riktigt värt priset
Sega har ett utmärkt fotbollsspel i arkadhallarna som heter Virtua striker - som de inte släpper på sina tv-spel. I stället gör de otaliga varianter av Worldwide soccer. När det kom till Sega Saturn var det rätt okej, men nya versioner utan nämnvärda förbättringar har gjort att titeln vattnats ur. Worldwide soccer är inte dåligt, men det är inte vad man kan begära för närmare 600 kronor. I stället är UEFA striker bästa fotbollsköpet till Dreamcast.
(991220) UppSepterra core
Pc
Kategori: Rollspel.
Passar: Från 11 år.
Krav: P200 MHz
Saga bunden av handlingen
Septerra core är en märklig, konstgjord, planet någonstans i universum. Planeten består av olika skikt under varandra, alla med sina egna invånare. Men något är fel med planetens kärna, något som du måste rätta till. Spelet gör anspråk på att vara ett traditionellt rollspel, men är så hårt styrt av sin handling att rollspelandet aldrig känns riktigt meningsfullt. Dina figurer kan klättra i rang, tjäna pengar och skaffa bättre vapen - men framåt kommer du bara när du följer berättelsen slaviskt. Grafiken är stämningsfull, men plågsamt tvådimensionell och grötig. Dessutom är storyn för invecklad att förstå sig på. Men spelet har trots allt någonting som gör att man fortsätter spela. Man vill hela tiden se vad som händer bakom det där hörnet eller bortom den där bron. Synd bara att det ska vara så taffligt.
(000221) UppShadowman
Dreamcast
Kategori: Action.
Passar: Från 15 år.

Spelet alla talade om - tills det nådde butikerna
Shadowman skrevs det spaltmeter om innan det släpptes och när det väl dök upp - ja, då var det ingen som ville prata om det längre. Spelet levde nämligen inte alls upp till hypen. Nu har det alltså nått Dreamcast efter framträdanden på pc och Nintendo, men det är fortfarande ett mediokert äventyr med lite blod här och där. Grafiken är blek och man förtjänar lite mer valuta för sina pengar än så här.
(000207) UppShadowman
Pc
Kategori: Actionäventyr.
Krav: P200MHz.
Passar: Från 15 år.

Spännande jakt i mörkt dödsrike
Vår tillvaro består av två delar. Dels livet som tillbringas i den värld våra sinnen ser, dels döden som tillbringas i världen bortom, i Deadland. Bara ett fåtal människor kan färdas mellan världarna: Shadowmen. Du spelar Mike LeRoi, en voodoopräst som genom att ta begå självmord blivit en Shadowman. Din uppgift är att rädda världen från undergång genom att hindra att en armé från Deadland att ta sig igenom barriären till de levandes värld. Spelet är ett slags blandning mellan Tomb raider och Quake 2. Miljöerna är mörka och dystra och det alldeles suveräna soundtracket hjälper till att skapa en underbart vidrig skräckfilmsstämning. Men även om stämningen håller i sig genom hela spelet så gör inte de andra komponenterna det. Det finns alldeles för få fiender på de flesta banor för att man ska kunna kalla spelet actionladdat. Å andra sidan är det för få knappar, spakar och hemliga dörrar för att äventyrsstämningen ska lockas fram. Grafiken är på sina håll fantastisk, men oftast bara godkänd. Idén att kunna hålla ett vapen i varje hand gillar jag däremot.
(990920) UppShadowman
Nintendo 64
Kategori: Actionäventyr.
Passar: Från 15 år.

En skugga av sitt rykte
Shadowman har påståtts vara ett av årets stora titlar. Nu med kan man lätt konstatera att det inte kommer att hamna med i ”årets spel”-listan för Nintendo framåt jul. Spelaren ser karaktären bakifrån och springer omkring i en hackig mörk värld. För att ta sig vidare krävs en massa våldsamheter och belöningen blir mest bara filmsekvenser med metalliskt prat. Nja, Shadowman är ett okej spel, men det finns så mycket bättre att spendera pengarna på - man får till exempel 108 Piggelin för samma peng.
(990927 UppShadowgate 64
N64
Kategori: Äventyr
Passar: Från 8 år (engelskakunskap ett måste)

Som Quake
utan vapen

Efter en tråkseg början i en mörk fängelsehåla blir det i alla fall halvfart på Shadowgate 64. Men inte mer. Leta saker, ta saker, använda och kombinera saker för att komma vidare. Klassiskt äventyr, tiden har stått stilla. Spelet ses hela tiden ur förstapersonsperspektiv - som Quake fast utan vapen. Tyvärr blir det smått opersonligt och fult på det sättet och Shadowgate 64 känns ganska oengagerat och snabbt ihopsvängt. För den borne tv-spelsäventyraren eller den maniske sakletaren lär Shadowgate 64 vara kul. De flesta andra spelare kräver nog mer uppfinningsrikedom.
(990614) UppShanghai: Second edition
Pc Mac
Kategori: Brädspel
Passar: Alla åldrar
Krav pc: P166 MHz Mac: G3 233 MHz

Världens äldsta spel - roligare "analogt"
Mah-jong anses, tillsammans med det afrikanska Kalaha, vara världens äldsta bordsspel. Och det sägs att det var den kinesiske filosofen Konfucius som uppfann spelet. Brickorna överensstämmer nämligen med grundstenarna i hans lära. Shangai: Second dynasty innehåller två olika spel: dels traditionell Mah-Jong, dels patiensformen av spelet som kallas Shanghai. Utformning och spelmotstånd håller måttet och det finns en uppsjö av inställningar för att anpassa reglerna. Gillar du Mah-Jong är det här spelet för dig. Men ärligt talat - varför inte köpa ett riktigt ”analogt” bordsspel istället?
(000117) UppShogo - mobile armor division
Pc
Kategori: Action
Krav: Pentium 166 MHz. Pentium II och 3D-kort rekommenderas
Passar: Från 15 år

Se till att ha 3D-kort
Stora vapen, stora fiender - och stora explosioner. Shogo bjuder på snabb men mycket våldsam action. Den slarvigt presenterade storyn driver spelet framåt i rask takt. Mot ännu större explosioner. Med 3D-kort är den japanska futuristiska världen hur vacker som helst. Utan kort blir det bara ännu en variant av Quake.
(981226) UppShogun - Total war
Pc
Kategori: Strategi
Krav: Pentium 200 MHz och 3D-kort rekommenderas
Passar: Från 15 år

Är du en shogun?
Vi har sett bilder och häpnat. Hur går det till att få in tusentals samurajer samtidigt på slagfältet? Här är hemligheten: omgivningen är i 3D men soldaterna är handritade, så kallade ”sprites”. Lättare för datorn - men en begränsad teknik. Så visst är krigarna många, men de är små och plottriga och det är svårt att ha full koll mitt i striden. Utmanande är det ändå. Till och med en amatörgeneral som jag lyckas med flankattacker och genombrytningar av fiendens linjer. Det är en riktigt mäktig känsla att vinna ett slag. Men Shogun är inte bara taktik på slagfältet. Framför dig breder en karta av 1500-talets Japan ut sig. Ett antal klaner intrigerar om makten och kämpar för att bli enväldiga härskare. Du bygger försvarsverk i dina regioner, utvinner resurser - och sänder din armé på fälttåg. Brister finns även här, framför allt är menyerna klart dåliga. Ändå är Shogun trevligt. Det fångar känslan som ett bra imperiebyggarspel ska göra och att få styra i det mystiska, isolerade medeltida Japan känns nytt och fräscht.
(000807) UppSilent Hill
Playstation
Kategori: Äventyr
Passar: Från 15 år

Lyckad kloning
När en speltyp blivit populär kommer det strax liknande spel, spelföretagen hakar på trenden. Oftast blir spelen framstressade och håller inte måttet. Silent hill har helt klart klonats från dundersuccén Resident evil. Men programmerarna har lyckats skapa en egen stil, som gör att man inte irritererar sig på att det är en kopia. Bara spelets atmosfär gör att man inte kan annat än att gilla det. Storyn: en man på semester med sin dotter kör av vägen nära en turistort under lågsäsong. Han slås medvetslös i olyckan och när han vaknar är dottern spårlöst förvunnen. Han beger sig till fots in i den lilla staden som är kusligt tom och möter bara - monster och människokroppar. Det är den kusliga upptakten till spelet. I jämförelse med Resident evil och dess uppföljare hamnar Silent hill snäppet under i kvalitet - vilket är ett utmärkt betyg. Spelet kan också kännas ganska enkelt om man har klarat sig igenom Resident evil. I genren skräckäventyr blir Silent hill näst bästa köp, helt enkelt.
(990713) UppSilver
Pc
Kategori: Rollspel/ äventyr
Krav: Pentium 166 MHz
Passar: Från 11 år

Nästan guld till Silver
En frisk fläkt bland mängden av fantasilösa äventyr på rutin. Spelet imponerar med en andlöst vacker grafik, stämningsfull musik och välgjorda, välspelade röster med en stor portion humor. Det lånar mycket från Final Fantasy - och det är bra. Tyvärr finns det för lite att upptäcka för att fånga den riktiga äventyrskänslan. Hjältarna följer en krokig men klart utstakad väg. Men det som verkligen höjer Silver är striderna, som är långt från orgierna i kroppspoäng och statistik i andra spel. Hjältens svärdsfäktande och trollformelskastande styrs nämligen med musen - allt medan kumpanerna slåss själva efter bästa förmåga. Vapen och prylar nås med ett klick och lika enkelt går det att byta mellan figurerna. Det är snabbt, intuitivt, men ofta lite rörigt med hög puls i stridens hetta. Silver tar bara några minuter att lära sig - men det är stort och håller mycket länge.
(990314) UppSim City 3000
Pc
Kategori: Strategi/simulation
Krav: Pentium 166 MHz. 32 MB ram. 233 MHz rekommenderas
Passar: Från 11 år

Ingen revolution - men bättre på allt
De tidigare spelen är två av spelhistoriens största klassiker. Nu är efterlängtade Sim City 3000 här. Men den som förväntat sig samma revolution i spelvärlden som de tidigare spelen skapade lär bli besviken. 1999 års modell är snarare l i t e bättre på allt.
Lite större: det finns mer land att bygga på och det går att byta tjänster med grannstäder.
Lite miljötänkande: staden producerar sopor som måste tas om hand.
Lite mindre krångel: Invånarna är inte så kinkiga - de kan dra några tåtar till elledningar själva. Och det går nu att bygga en riktigt vettig tunnelbana och motorväg.
Lite kosmetika: Invånarna syns - men de är små. Big Ben och FN-skrapan bland 75 berömda byggnadsverk kan skänka glans åt staden. Det går också att k-märka en ovanligt estetisk samling hus som man vill behålla.
Det var först meningen att spelet skulle bli helt i 3D - att spelaren skulle kunna röra sig fritt i staden. Men spelprogrammerarna fick inte till det och var tvungna att sänka ribban rejält. Hur tråkigt som helst. Sim City 3000 är snarare ett Sim City 2000 de luxe. I stort sett samma grafik och funktioner. Men det förtar inte att det är en mycket välgjord och kul upplevelse och en av de bästa spelidéerna någonsin. Och som vanligt finns det inget slut eller mål att uppnå. Att se sin egen välmående stad växa är fortfarande belöning nog.
(990214) UppThe Sims
Pc
Kategori: Simulation
Krav: P233 MHz
Passar: Från 11 år

Här har de sitt liv
Söta, nyinflyttade Ebba har hållit mig sällskap till långt in på natten den senaste tiden. Nyligen blev hon befordrad till polisassistent och slapp det jobbiga nattpasset som ställde till med kaos i hennes sociala liv. Tyvärr har Ebbas förhållande med Max gått lite saggigt på sistone. Han är en jobbig slarver som inte städar efter sig när Ebba har fixat fin middag. I stället har Bettan flyttat in. De båda rumskompisarna trivs kanonbra ihop och bara Bettan får ett bättre jobb ska de nog få råd att bygga till en veranda till huset. The sims är en milstolpe i datorspelens värld. Och helt enkelt suveränt. Spelidén är enkel, men ack så utmanande. Det är du som har ansvaret för datorsimulerade människor, av spelmakarna kallade ”simmar”. Simmarna kan visserligen göra rätt mycket på egen hand men behöver oftast en fast hand som säger åt dem att sköta sig. I början är det närmast en omöjlig uppgift, då de mest vardagliga bestyr kan ställa till det. Figurernas humör är en känslig balansgång mellan faktorer som hunger, hygien och socialt umgänge. Och rätt som det är börjar vasken läcka eller matlagningen går överstyr och köket börjar brinna. Du måste jobba och tjäna pengar - men också få tid till kul fritid. När du får koll på behoven kan du verkligen börja bygga din figurs karriär och liv. Men att sedan ta steget till att ta hand om en hel familj är att tigga om utmanande bekymmer. Jag har aldrig tidigare stött på ett spel där jag känner så starkt för figurerna. Det är fånigt, men känns riktigt naturligt, att ta fram spelets kamera och föreviga Max och Ebbas romantiska middag till fotoalbumet. Som alla nya spelidéer har The sims naturligtvis en del brister. Men de blir futtiga i helhetsupplevelsen. Det här borde alla se, det här är historia redan nu.
(000228) UppSkeppskatten
går i land

Pc
Kategori: Barnspel
Krav: P90 MHz
Passar: 5-8 år

Avkopplande
men mossigt

Måla och berätta, öva stavning och rim ombord på skutan och lyssna på sagan om skeppskatten Pricken. Mer lärobok än datorspel, trots poängräkning. Mossig grafik, trista röster och ingen musik. Godkänt ändå för de pedagogiska momenten och den avkopplande atmosfären.
(000117) UppSkrotens hjältar
Pc Mac
Kategori: Äventyr
Krav pc: P166 MHz Krav Mac: PowerPC 166 MHz
Passar: 7 år

Häng med julhunden
Den finurlige Julhunden från förra årets julkalender är tillbaka. Den här gången ger han sig ut på äventyr på egen hand för att rädda en tillfångatagen cirkusapa och en hel stad med bortglömda leksaker. Under spelets gång får du olika uppgifter som du måste klara av. Det är allt från att hitta olja åt en rostig plåtgubbe till att lura bort ilskna skalbaggar som hindrar din väg. Det här är ett bra spel. Miljöerna är snygga och känslan av att vara en lilleputtleksak på besök i de jättelika människornas värld är hur skön som helst. Men vissa uppgifter är irriterande knepiga att lösa och det krävs en stor dos tålamod för att man inte ska ge upp innan äventyret är avklarat.
(000403) UppSkull caps
Pc
Kategori: Action/strategi
Krav: Pentium 90 MHz, 166 MHz rekommenderas
Passar: 7 år

Gulligt utan finess
”Det är det sötaste jag sett”, sa flickvännen om de små gubbarna och hararna som strövar omkring på Skull Caps gröna ängar. Kanske det. Synd bara att det inte är kul alls. Skull Caps är en enkel serieaktig variant på Settlers. Men utan variation eller finess.
(990207) UppSledstorm
Playstation
Kategori: Racing.
Passar: Alla åldrar

Rivstart för skoterspelen
Skotercross är ett nytt inslag i den populära extremsportstävlingen X-Games och vips kommer det några skotercrosspel. Först ut är Sledstorm med cross och långlopp. Tricks ger poäng som tar fram hemliga förare och i långloppsbanorna ger tricksen pengar som man kan köpa extraprylar för till skotern. Bra spelkänsla - man studsar mest hela tiden. Snön yr över bilden och man ser ingenting när man spelar med vyn bakom sin skoter. Lite udda tänkt av programmerarna. Man kan kanske tro att Sledstorm bara är för norrlänningar som saknar vintern (det gör vi inte, vi har ju så mycket), men det är ett spel för alla som gillar arkadracing - med udda fordon.
(990913) UppSmall Soldiers
Playstation
Kategori: Action
Passar: Från 11 år

Framstressat - inget vidare
Ett actionspel där man springer omkring med en inte alltför snygg spelfigur och skjuter på det mesta. Spelet bygger på filmen med samma namn och verkar vara framstressat för att sälja på filmens hype. Small soldiers är ett spel man helt klart kan vara utan.
(981115) Upp1080 Snowboarding
Nintendo 64
Kategori: Sport
Passar: Alla åldrar

Kul på bräda
Överlägset när det släpptes för mer än ett halvår sedan i Japan. När det kommer till Sverige har konkurrenterna hunnit ikapp - spelet är nu bara ett i mängden. Men det är bra. Grafiken är mycket bra, snöljudet enormt och spelkänslan är bra. För Nintendo 64-ägare är det en given titel att titta närmare på.
(981018) UppSnow surfers
Dreamcast
Kategori: Sport
Passar: Alla åldrar

Framstressad snowboard gör ingen vinter
Snow surfers kommer från japanska UEP systems som ligger bakom Coolboarders till Sony Playstation. Och det märks. Spelet är baserat på samma maskineri och har få nyheter. Det verkar lite som om UEP har stressat fram spelet för att vara först ut med ett snowboardspel till Dreamcast för varken kontroll eller spelupplägg imponerar. Vad som däremot är trevligt är bakgrunderna, de är riktigt snygga att se på. Men vad hjälper det i långa loppet? Klart att Snow surfers bjuder på okej snowboardåkning, men borde det inte spöa konkurrenter som bara har hälften så många megabits att leka med?
(991129) UppSonic adventure
Dreamcast
Kategori: Plattform
Passar: Alla åldrar

Otroligt bra igelkott
Nu är världens snabbaste igelkott tillbaka igen - Sonic the Hedgehog. Han har alltid varit kaxig, men nu är han coolare och stöddigare än någonsin. Ärkeskurken Dr Robotnik har slagit sig samman med den onda guden Chaos och det är upp till Sonic att stoppa dem. Sonic är snyggt, snabbt och ljudet är tv-spelsplingigt på ett bra sätt. Banorna är varierande och man tröttnar inte i första taget. Man kan välja mellan sex karaktärer och har man ett minneskort kan man dessutom få ett eget virtuellt djur. Ett otroligt bra plattformsspel som ger valuta för pengarna.
(991101) UppSoldier of fortune
Pc
Kategori: Action
Krav: P233 MHz och 3D-kort
Passar: Från 18 år

Blodig action
Det är svårt att säga bra saker om Soldier of fortune, som är det mest visuellt våldsamma spelet jag har sett. Skjut huvudet av folk, klyv dem på mitten med ett hagelgevär så att inälvor och benpipor sticker ut. Det är våldsamt på ett sätt som får det att vända sig i magen likväl som det tilltalar de sidor av oss som fascineras av massmördare och psykopater. Här finns som tur är också en snyggt producerad - om än rätt ordinär - actionhistoria med riktigt tät spänning. Kärnvapenstridsspetsar är på vift, och det är bara du och dina legosoldatpolare som kan spåra upp dem hos terrorister i Kosovo, Sibirien och andra varierade miljöer. När Soldier of fortune är som bäst är det som att delta i en tung actionfilm med Schwartzenegger eller van Damme. Det intressanta är att de slibbiga effekterna snart blir totalt överflödiga. Det är lika spännande med dem avstängda. Nu spelar det ju ingen roll vad jag skriver, omtalade Soldier of fortune lär sälja i drivor på sitt ultravåld, och köparna får så att säga en schyst story på köpet. Det är mest lite tråkigt förutsägbart att spel kan säljas med så enkla knep.
(000424) UppSoulbringer
Pc
Kategori: Äventyr/Rollspel
Passar: Från11 år
Krav: P 233 MHz, 32 MB RAM, Windows 95/98.

Mycket spring för ingenting
Konceptet är det vanliga - föräldralös bondpojke, som ingenting vet och ingenting kan, förvandlas till hjälten som ska rädda världen från all ondska. Det är mitt i smällkalla vintern och du ger dig ut i världen för att söka efter ledtrådar som kan föra dig närmare resans slutmål. På vägen stöter du på olika figurer, en del goda, en del onda. De goda ger dig olika uppgifter som du måste klara av för att komma vidare. De onda, tja, dem slåss du mot med hjälp av olika vapen och besvärjelser. Stridssystemet är lite mer raffinerat än det vanliga ”klicka-döda-systemet”, eftersom du har flera olika anfallsvarianter att välja mellan. I övrigt känns spelet ganska torftigt. Det finns få saker att interagera med och det är mycket rännande hit och dit utan att det egentligen händer något. Men så länge man fortfarande tror att det ska hända något är spelet rätt bra.
(000619) UppSoul calibur
Dreamcast
Kategori: Fighting
Passar: Från 15 år

En lyckad kombination
Trots spel som Sonic adventure och Sega rally har det saknats en riktigt vass titel för att få spelarna frälsta på Segas nya tv-spel Dreamcast. Men nu har japanska spelföretaget Namco, som ligger bakom Tekken-serien till Playstation, släppt en konvertering på arkadspelet Soul calibur - som för övrigt är en uppföljare på Soul blade. Spelet har Namcos lätthanterliga fightingspelkontroll, häftiga karaktärer och Dreamcasts oerhört mjuka och vackra grafik. En lyckad kombination - det är ju som att ha ett eget arkadspel hemma! De ursnygga animationerna, rörelserna, bakgrunderna och musiken gör att man bara inte vill sluta spela. Och eftersom Soul Calibur är väldigt lätt att hantera kan faktiskt alla lira på samma vilkor - riktiga fightingfreaks såväl som ovana spelare.
(991213) UppSoul fighter
Dreamcast
Kategori: Action/fighting
Passar: Från 15 år

Tillbaka till våldsamt 80-tal
På 80-talet stod de på rad i spelhallarna - Double dragon, Altered beast och många andra. Gå omkring och sparka och slå. Men numera är beat ’em up-genren klart ovanlig. Soul fighter kunde ha varit en frisk återupplivning. Men det känns trots fin grafik med japansk touch opolerat. Det är ryckiga övergångar mellan spel och film, kontrollen är sådär och hjälten drar ibland iväg en radda sparkar på egen hand. Sämst är att kameran inte hänger med så du kan bli omringad utan att se det. Passar mest för alla gamla fans av genren.
(000306) UppSouth park rally
Pc Playstation
Kategori: Racing
Krav pc: P200 MHz och 3D-kort
Passar: Från 15 år

Helvild racing med satungar
Kick ass! Satungarna i South park har fått tag i go-cartbilar och nu blir det race på gatorna och i stadens omgivningar. Pc-varianten har riktigt snygg och ren grafik. Däremot är spelkontrollen aningen seg. På Playstation är det otydligt och ryckigt - men styrningen är bättre. Loppen är påhittiga och det gäller bland annat att samla kalkoner och bota dig själv från galna ko-sjukan. Som vapen mot medtävlarna har du allt från dina egna spyor och herpessmittade prostituerade till den berömda ”anal probe”. Allt i rätta South park-andan ... Svårighetsgraden i mästerskapet är lite för hög, det är rörigt och svårt att hinna med. I stället kommer spelet verkligen till sin rätta med en South park- och racingfrälst kompis. Det är nämligen sjukt kul för flera spelare.
(000228) UppSpace debris
Playstation
Kategori: Action
Passar: Från 11 år

Skjut sönder allt som rör sig
Rymd-skjuta-skjuta till tummarna blöder är vad Space debris bjuder på. Du styr din rymdfarkost i färgrika världar, pepprar sönder det mesta som rör sig och plockar upp allt tyngre extravapen. Shoot’em up-genren var enorm på åttiotalet, men nu kommer det ganska sällan titlar. Spelen har ju sällan djup, men är rätt kul som hjärnavkopplande underhållning - och det är precis vad Space debris är.
(000228) UppSpacestation Silicon Valley
Nintendo 64
Kategori: Plattform
Passar: Alla åldrar

Fängslande djurliv
Spacestation Silicon Valley - bara namnet i sig självt skvallrar om att det är en ganska udda titel. En rymdfarkost störtar och man kontrollerar ett datachip som kan ta över olika djur. Varje djur innehar en speciell egenskap som ska användas på rätt ställe för att man ska komma vidare till nästa bana. Fåren kan till exempel hålla andan och sväva i luften. De små mysterierna och den komiska atmosfären gör att Spacestation fångar en i många timmar.
(990110) UppSpace invaders
Pc Playstation
Kategori: Action
Passar: Från 11 år

Rymd utan djup
Space invaders kom redan 1978. Det gällde att skjuta ned rymdisarna innan de tog dig, enkelt uttryckt. Nu är Space invaders tillbaka i modern upplaga. Grafiken är snygg och spelet har snabbheten som originalet aldrig bjöd på. Samtidigt är känslan bevarad. Det som drar ned betyget på pc är att man inte kan ställa in grafiken i högre upplösning. Och Playstation-spelarna vill nog ha flashigare action.
(991108) UppSpec ops 2 - US army green berets
Pc
Kategori: Action
Krav: P200 Mhz och 3D-kort
Passar: Från 11 år

Rymd utan djup
Det kunde varit så bra. Spec ops startade vågen av realistiska skjutaspel för drygt två år sedan. Nu efter kanontitlar som till exempel Rogue spear vore det väl läge för en tung uppföljare?
Men grafiken är rutten och kontrollen seg. Det som kunde lyft spelet – att enkelt ge order till sitt team – faller på puckon till gubbar som glatt traskar in i kulregnet.
(991227) UppSpeed busters
Pc
Kategori: Racing
Krav: Pentium 166 MHz, 3d-kort. Pentium 233 MHz rekommenderas
Passar: Alla åldrar

Tegelsten på väg
Speed busters skryter med att bjuda på taktisk snabb racing. Men bilarna är nog de snabbaste tegelstenarna någonsin. En frustrerande kamp mot motståndare som stångas vilt. Kul som en trafikstockning en måndagsmorgon.
(990110) UppSpeed freaks
Playstation
Kategori: Racing
Passar: Alla åldrar

Gullig racing är också kul
Ett spel som hamnar i kategorin ”Mario kart-kopia” och där är det tuff konkurrens då Mario kart är i en klass för sig. Här är förarna unga karaktärer som försöker se coola ut men mest blir söta som gör upp i något som liknar gokart. På vägen mot titeln gäller det inte bara att köra bra, man får se upp för olika vapen och veta hur man använder dem. Speed freaks är lätt att komma in i och kul för dem som gillar en lite gulligare typ av racing - utan alla vrålande V8:or.
(990920) UppSpeltajm
Pc, Mac
Kategori: Barnspel
Krav, pc: Pentium-processor. Mac: PowerPC-processor.
Passar: Från 4 år

Nu blommar det hos Trazan
Olyckan har ställt till oreda och trampat ner både tigerliljor och lejongap. Hjälp Trazan och Banarne att plantera och ställa i ordning i trädgården. Välj själv karaktär och svårighetsgrad. För att få plantera nya blommor måste du klara av olika spel och pussel. Som bonus finns en jukebox där du kan se och höra olika livelåtar med Electric Banana Band och skratta åt Pulver och Nickos vitsar. Bra, men spelets något röriga upplägg och otydliga teckningar drar ner helhetsintrycket.
(990906) UppSpin jam
Playstation
Kategori: Pusselspel.
Passar: Alla åldrar.

Tankenöt för flinka fingrar
Spin jam är ett annorlunda pusselspel. Man skjuter bollar mot ett kugghjul, och sedan ska de skjutas vidare mot färgplattor. Det gäller att matcha färgplattorna och bollarna, annars fylls spelytan - ”game over”. Spelet är smart kontruerat och en fräsch fläkt. Men det är som alltid: pusselspel är aldrig dåliga, men heller inte jättebra.
(000612) UppSpirou: The robot invasion
Gameboy
Kategori: Plattform.
Passar: Alla åldrar.

Våga anta utmaningen
Ett gäng galna robotar går bärsärkagång i och kring det gamla slottet Champignac. Som den äventyrslystna seriefiguren Spirou måste du nu se till att återta kontrollen över slottet. Kompisen Fantasio hjälper dig på traven med stöd och goda råd som du kan dra nytta av längs vägen. Du samlar på dig hälsa, energi och vapen och du slåss mot allt från små elaka brödrostar till gigantiska mördarrobotar. Spelet är snyggt och kul som bara den. Men det är svårt. Det finns 18 nivåer och att bara ta sig till den tredje är en bedrift. Men även om tålamodet sätts på prov då och då är det inget spel man tröttnar på. Tvärt om, det här är en utmaning jag gärna antar.
(000703) UppSports Car GT
Playstation
Kategori: Racing.
Plattform: Playstation.
Passar: Alla åldrar.

Håller inte måttet i racingklassen
I skuggan av TOCA 2 kommer här ännu ett sportbilsspel.
  I Sports Car GT bjuds man på snabb racing med framför allt tyska sportvagnar. Spelet ger inget riktigt racing-intryck utan hamnar lite olustigt mellan arkad och simulator i ett slags ingenmansland.
  Grafiken är hyfsad, men håller inte alls måttet i jämförelse med några andra spel i racing-genren.
(990405) UppSpy vs spy
Gameboy
Kategori: Äventyr
Passar: Alla åldrar.

Spionerna som är nära spyvarning
När Spy vs spy kom till Commodore 64 runt 1987 var det rätt kul. Nu, 1999, är tidningens Mads spioner inte fullt lika innovativa. Klart att det är ett okej spel, men att springa runt i rum och samla saker varar bara så länge.
(990810) UppSports Car GT (PC)
PC
Kategori: Racing.
Plattform: Playstation.
Passar: Alla åldrar.

Okej - men inga nyheter
Sports Car GT kom nyligen till Playstation, nu finns det alltså även till pc-datorer. Spelet innehar enligt senaste bilspelstrend standardsportbilar. Det finns mängder av bilspel och Sports Car GT bjuder inte på något nytt. En okej titel.
(990517) UppSpyro the Dragon
Sony Playstation
Kategori: Äventyr
Passar: Yngre

Spyro är mycket sötare
Spyro är en sån där spelkaraktär som får alla tjejer att utbrista ”ååh, han är såååå söt”, ungefär som när de pratar om grabbarna i Backstreet Boys. Spyro, som är en snäll drake, ska rädda sina vänner undan onda skurkar. Detta gör han på ett supergulligt sätt i traditionell 3D- plattformsanda. Spyro är inget Mario 64, men är ett bra köp till de yngre spelarna.
(981101) UppSpyro 2
Playstation
Kategori: Plattform
Passar: Alla åldrar

Hjälp den snälla draken
Den ultrasöte draken Spyro kommer tillbaka i sitt andra äventyr. Även den här gången är han räddaren i nöden och hjälper små underliga krabater. Spyro är snyggt och lättmanövrerat men når inte till toppen i sin spelgenre. Det är ett bra köp, speciellt för de yngsta spelarna.
(991108) UppStar ixiom
Playstation
Kategori: Rymd
Passar: Från 11 år

Varför göra ett sämre rymdspel?
Rymdstrid enligt mall 1A: Du styr runt ditt rymdskepp och skjuter sönder elakingar med dina laserkanoner. Det har gjorts så många gånger förr, från Elite till Wing commander och Star wars-spelen. Så varför göra det sämre? I Star ixiom är det inga mäktiga, stora rymdstrider eller blixtrande supernovor, utan några tröttsamma dussin små fiendeskepp att ta kål på på i varje uppdrag. Naturligtvis får du tyngre vapen och tuffare skepp så småningom. Men innan dess har du nog tröttnat.
(000417) UppStar ocean: The second story
Playstation
Kategori: Rollspel
Passar: Från 11 år

Bra köp om man gillar rollspel
Star ocean: the second story är precis som det låter en uppföljare - fast till en rejält gammal titel. Första delen kom nämligen till Super Nintendo i slutet av dess storhetstid och har förmodligen missats av många. I uppföljaren kan man välja mellan två karaktärer, och storyn utvecklas annorlunda beroende på vilken man väljer. Det blir många timmars lirande och är ett bra köp för alla som gillar rollspel.
(000501) UppStarship titanic
Mac
Kategori: Äventyr
Passar: Från 13 år
Krav: Powerpc 120 MHz, 180 MHz rekommenderas.

Knäppt, obegripligt - och ändå ganska kul(t)
Nu har Starship titanic sent omsider nått Sverige på Mac. Äventyret är skapat av Douglas Adams, som skrev Liftarens guide till galaxen. Det innebär alltså riktigt knäpp humor och ett närmast obegripligt uppdrag. Visst, det är grafiskt snyggt. Men spelaren är hela tiden låst att gå till fasta positioner och det är förvirrande svårt att hitta. Det finns heller inte mycket att klicka på, och spelet går mycket långsamt framåt. Men atmosfären är den rätta, så Adams alla fans och de med bara lite extra tålamod kan nog ha rätt kul.
(990803) UppStarsiege
PC
Kategori: Action.
Krav: P166 MHz med 3D-kort, P200 utan kort
Passar: Från 15 år
Prisvärt pang-pang
Det var ett tag sedan nu som stora robotar var det hetaste att klampa omkring med och skjuta sönder saker med. Spelen var inspirerade av den japanska Mangakulturen och robotarna kallas ofta mechas. Nu kommer Starsiege med en imponerande arsenal till förfogande. En mängd robotar kan utrustas med en massa olika vapen. Spelet är nära kopplat till spel över internet tillsammans med kusinen Starsiege Tribes som följer med på köpet. De som spelar på nätet är heller inga äss - så det går att klara sig ganska bra. Det största problemet är att robotarna tål nästan hur mycket som helst. Striderna blir mest en bisarr virvlande dans. Man har noll koll på fiendens skadenivå och när det är dags att dra sig ur röran, vilket sänker spelglädjen några tråkiga snäpp. Starsiege känns lite ogenomtänkt, Starsiege Tribes är lite fattigt - men det kan i alla fall sägas vara mycket skjuta för pengarna.
(990503) UppStar trek: Armada
PC
Kategori: Strategi
Krav: P200 MHz
Passar: Alla åldrar
Vansinnigt snyggt
De flesta Star Trek-spel är rätt trista men här är ett trevligt undantag. Du är befälhavare över en av fyra rasers rymdflotta och din uppgift är att bygga rymdskepp, bemanna dem och leda dem i striderna. För att kunna bygga rymdskepp måste du först få tag på metallen dilithium. Har du inte tillräckligt mycket dilithium och tillräckligt många officerare, kan du varken bygga eller bemanna nya rymdskepp. I Star trek: Armada finns både spelglädje och handling, men det som verkligen står ut är den fantastiska grafiken. Allting i spelet är vansinnigt snyggt gjort, med majestätiska rymdskepp som ser olika ut för varje ras, effektfulla explosioner och arga energistrålar och fotontorpeder. Det här är en höjdare om du gillar strategi i realtid.
(000501) UppStar trek: Conquest online
PC
Kategori: Strategi
Krav: P75 MHz
Passar: Alla åldrar
Erövra rymden - på internet
Conquest online är som ett vanligt bordsspel. Man spelar med ”brickor” som kostar olika mycket och har olika effekter. Målet är att invadera motspelarens hemplanet. Rymdskeppen är de klassiska från filmerna, men det finns inga häftiga effekter. Det ballaste är blippande ljud, ungefär. Spelet är helt online, så du måste vara uppkopplad och betala nära 100 kronor i månaden för att spela. Men det finns många spelare att utmana och spelet är inbjudande. Faktiskt är det riktigt roligt, ungefär som ett intensivt parti Monopol.
(000807) UppStar trek: Next generation - birth of the federation
PC
Kategori: Strategi
Krav: P 166 MHz.
Passar: Från alla åldrar
Höjdare - för den tålmodige
Birth of the federation tar sin början långt före tv-serierna och fortsätter långt in i framtiden. Som ledare för en av civilisationerna i galaxen styr du ditt imperium med järnhand - eller silkesvantar, lite beroende på vilken ras du väljer att styra. Spelet är oerhört komplext och tar lång tid att lära, även för den erfarna spelaren. De allra flesta imperiebyggarspelen - och det finns en hel del att välja bland - blir för röriga efter ett tag. Ofta blir också balansen snedvriden när ens rike växer. Men det lyckas spelföretaget Microprose undvika i Birth of the federation. Den artificiella intelligensen är riktigt hög och att skaffa sig diplomatiska förbindelser med andra raser är lika viktigt som att bygga upp planeternas infrastruktur. Krig är mindre viktigt, knappt en nödvändighet, för att spela. Vill du ha ett riktigt bra strategispel, oavsett om du gillar Star trek eller inte, ska du ta en närmare titt på Birth of the federation. Det här är en av årets verkliga höjdare!
(990810) UppStar trek: Hidden evil
PC
Kategori: Strategi
Krav: P200 MHz.

Star trek - på helt fel spår
Kunde varit en riktig höjdare men magplaskar rejält. Du följer rymdofficeren Sovok genom en lång berättelse. Men storyn är ointressant med få röda trådar och interaktionen mellan personerna medioker.
   Data och kapten Picard är visserligen med i inledningsuppdraget, men sedan ser du inte skymten av dem. Stämningen och den fredliga atmosfären från filmer och tv-serier är som bortblåst. Ofta måste du skjuta dig fram, och ju längre in i spelet, desto mindre äventyr. (000103) UppStar Wars Droidworks
PC eller Mac.
Kategori: Äventyr och konstruktion.
Krav pc: Pentium 133Mhz. Mac: 160 MHz PowerPC 603.
Passar: Från 8 år.
...och ännu ett bra Star Wars-spel
Ännu ett Star Wars-spel. Här gäller det att själv designa robotar som ska stoppa de ondskefulla elakingarna från planeten Tatooine. Mums för alla som är svaga för hi-tech med skön rymdgrafik och 3D-miljöer. Inte lika kul för de som inte kan engelska.
(990412) UppStar Wars Episode 1: Racer
Nintendo 64
Kategori: Racing.
Passar: För alla åldrar.
Ordinär racing med Star Wars-karaktärer
I USA är Starwars hetare än någonsin. Filmen spelade in nästan 900 miljoner kronor på fem dagar - trots att de flesta recensioner inte var till filmens fördel.
   Spelet bygger på en liten händelse ur filmen, då Anakin Skywalker, som senare blir den onde Darth Vader, måste vinna en racingtävling, ett så kallat Pod Race, för att Jedi-krigarna ska kunna få reservdelar till sin rymdfarkost.
   Podarna är små svävande rymdmotorcyklar som når hastigheter över 500 knutar, så Wipeout kan hälsa hem. Lille Anakin och en handfull andra Pod-piloter flyger fram i trånga passager och det gäller att hålla tungan rätt i mun för att inte bli ett med en bergvägg.
   Star Wars Racer har inte stressats fram - som så många andra filmlicenser - men känns ändå inte genomtänkt. Det är snyggt, smidigt, har bra ljud och det är kul med några figurer ur filmen - men det är varken nytt eller innovativt.
   Har man med Star Wars i titeln behöver man kanske inte vara sådär sjusärdeles kreativ för att få en hit.
   I väntan på filmens premiär kanske spelet kan fungera som en aptitretare för Star Wars-fanatiker, men för dem som uppskattar bra racingspel finns bättre alternativ - dock utan Star Wars karaktärer.
UppStar wars: Episode one - The phantom menace
PLAYSTATION
Kategori: Action/Äventyr
Passar: Från 11 år.

Nä, ingen vidare episod
Star wars-febern sjunker - och det här lär inte hejda fallet. Som på pc är synfältet snett uppifrån begränsat, nu är 3D-grafiken dessutom ful och ryckig. Det är inte så kul heller. Och svårt att gå någonstans utan att hamna i en skur av laserskott. Bäst är att spara spelet för varje framsteg, så att man slipper börja om hela tiden. (991018)
UppStar wars: Force commander
Pc
Kategori: Strategi
Krav: P266 MHz och 3D-kort
Passar: Från 11 år

Kraften är slut
Det borde vara en helgjuten succé - att kunna kommendera imperiets stencoola AT-AT:s på Tatooine och Hoth. Stjärnornas krig-sagan kombinerad med utmaningen från Tiberian sun: peka och klicka runt dina styrkor. Men Force commander plågas av omotiverat komplicerade muskontroller för vyerna, och en mängd röriga kommandon. Det kan vara närmast en omöjlighet att lyckas markera rätt enheter med musen. När väl striderna börjar saggar spelet ner sig och det blir än jobbigare att styra styrkorna. Grafiken är riktigt risig och snabbt ihopslängd, menyerna klumpiga och fula. Om nu 3D är vägen för strategispel måste spelen vara extremt snabba och enkla. Testa Homeworld och håll utkik efter kommande Ground control där det närmast går att intuitivt styra styrkorna med ett par rörelser med musen. Force commander gillar nog bara Star wars-fans bortom allt hopp.
(000424)
UppStar wars: The Gungan frontier
PC, Mac
Kategori: Strategi för barn.
Krav, pc: P166 MHz. Mac: 200 MHz PowerPC 603e eller 132 MHz Power PC 604.
Passar: Från 9 år.
Bra idé - men det håller inte
Din hemstad är överbefolkad och du får i uppdrag att etablera en ny koloni på en närliggande måne. Du ska bygga upp ett nytt ekosystem med rätt balans mellan växt- och djurrike och gungianerna behöver lära sig hur de ska få tag på både mat och råvaror för att kunna överleva. Visst, handlingen är originell och småkul, men spelet håller ändå inte måttet. Miljöerna är gryniga och statiska och jag saknar uppiggande animationer. Barn gillar också snygg grafik och läckra figurer. (990920) UppStar Wars: The Phantom Menace
PC
Kategori: Action/äventyr.
Krav: Pentium 200 Mhz
Passar: Alla åldrar.
Karaktärerna räddar spelet
Mer Star Wars - det gäller att smida medan järnet är varmt, mjölka till sista droppen och allt vad det nu heter. The Phantom Menace bygger på nya filmens story och spelaren får chansen att utforska filmens miljöer lite närmare. Det gäller att i rollerna som Obi-Wan Kenobi, Qui-Gon, drottning Amidala och kapten Panaka utföra små uppdrag för att komma vidare till nästa nivå.
   Första nivån är bra, man kommer lätt in i Star Wars-andan när Jedi-svärdet ger ifrån sig det välkända surrandet, men ganska snabbt inser man att det inte är ett äventyr, utan snarare bara ett i mängden av hyfsade action-spel.
   Redan efter halva första banan förundras man över alla ”tryck här så öppnas en dörr någon annanstans”, vilket tenderar att gå i överdrift mellan varven. Sedan kommer ”flytta block för att kunna hoppa upp till andra plattformar”. En sak som pc-spelare snabbt kommer att irritera sig över är att det inte finns något auto-sikte, man får skjuta och hoppas på det bästa - trust the force!?
   Sedan är kameravinkeln annorlunda, den är lite för högt upp för att vara spelet till hjälp. Om man bortser från alla Star Wars-karaktärer är spelet ärligt talat inte så speciellt. Det är ett okej köp för den som söker ett action-spel, för Star Wars-fans är spelet antagligen oundvikligt.
   Men en varning till de sistnämnda: spelet kan spoliera filmen lite då det är samma handling och samma omgivningar. (990612) UppStar wars episode one: Pit droids
PC
Kategori: Pusselspel
Krav: P 166 MHz
Passar: Alla åldrar

Klurigt pussel med Star wars robotar
Pit droids är de där små blippande robotarna som huserar på planeten Tatooine i den senaste Star Wars-filmen. De är en meter höga, inte ett dugg pålitliga och det sägs att de är George Lucas favoritkaraktärer från filmen. Självklart ska de då ha ett eget spel. Med hjälp av ett antal pilar ska du styra robotarna till ett visst ställe på spelplanen. När du klarat det får du gå vidare till nästa bana. Ju längre du kommer desto svårare blir det. Här gäller det verkligen att ha huvudet på skaft, för pusslen är kluriga och robotarna snabba som tusan. Särskilt snyggt är det inte, men faktiskt lite småroligt och charmigt. Fast det är inget spel att förlora sig i.
(991206) UppSTCC
PC
Kategori: Racing
Krav: P166 MHz och 3D-kort
Passar: Alla åldrar.

Snacka om snabbt spel
När svenska Digital illusions jätteprojekt Rally masters drabbas av förseningar - vad göra? Jo, ta datorkoden och bygg ett spel kring populära racingmästerskapet STCC - med alla banor, förare och bilar. En kanonidé, men det märks att STCC är ett snabbjobb på tre månader. Det går inte att krascha rejält och motståndarna är fastnaglade på banan som tunga kassaskåp. Dessutom är spelet fattigt på valmöjligheter och banor (okej, lika många som i verkligheten, men ändå). Men körkänslan är bra, till och med ofta underbar med rejäl fartkänsla. Det går att rädda bilen från en spinn med lite tur och några små duttar på gasen - mer intuitivt än i Toca-spelen. Grafiken är bra och snabb utan att imponera. Ljudet är från de riktiga bilarna och sätter rätta känslan. STCC är definitivt ett måste till ett bra pris för racingfans. (991129) UppStephen King's F13
Pc, Mac
Kategori: Äventyr/action
Krav pc: P166 MHz
Krav mac: PowerPC-processor
Passar: Från 11 år.

Ingen spelkung
Han kallas för skräckens mästare. Och visst, vem har inte någon gång känt blodet isa sig i ådrorna av Stephen Kings makabra filmer eller böcker? Nu är det datorspelarnas tur att få sig en dos av den berömda skräckmästarens sjuka fantasier. F13 är egentligen mer en samling skräckupplevelser. Här finns tre minispel, varav ett går ut på att du ska samla poäng genom att mosa genomvidriga kackerlackor med en tidning. Du kan också läsa en av Kings noveller eller roa dig med de ruggiga skärmsläckare som följer med spelet. F13 är stämningsfullt och sjukt som bara den, men knappast kul. Den som tror det kommer att bli redigt lurad. Spar pengarna och köp en bok istället.
(000306) UppStinky & Bäver: Skogsspelen
PC
Kategori: Action/sport Krav: P166 MHz
Passar: Alla åldrar.

Sportiga skogsdjur
Stinky och Bäver är två kaxiga figurer från skaparna av det äventyrslystna trollet Hugo. Som deltagare i de årliga Skogsspelen kämpar de två mot varandra i åtta olika sportgrenar. Det är allt från vulkanogolf och lådbilsrally till bollkastning och trädfällning. Och här gäller det att ge järnet, för det är bara en som kan stå som den slutliga vinnaren. Spelet är till en början knepigt att förstå sig på, men när man väl fått grepp om vad det är man ska göra - och hur - i de olika grenarna så är det riktigt kul. Ännu mer underhållande blir det av de charmiga figurerna och den sköna musiken. Det här är ett spel man kan roa sig länge med. (000207) UppStreetfighter EX2 plus Vision park
Playstation
Kategori: Fighting
Passar: Från 11 år.
Ful ankunge
Streetfighter EX-serien är Streetfighters fula ankunge. Den finns bara för att vissa tror att det måste vara 3D om det ska vara bra och det behöver det inte. Det viktigaste är att spelet är bra, om det sedan är 3D eller 2D - det spelar ingen roll. 2D Streetfighter är hur bra som helst, i 3D blir spelet lite segt och känns mest som ett i mängden. Vill du sparka och slåss på din Playstation finns det bättre alternativ. (000626) UppStreet Sk8er
Playstation
Kategori: Sport
Passar: För alla åldrar.
Svårt bräda det här
Spelet är väldigt likt Segas arkadspel Top Skater och det är ingen dålig förebild. Att tävla mot arkadspel är naturligtvis ett tufft uppdrag, men en smickrande jämförelse. Spelet bjuder på snabbt åkande, tuffa tricks och allt detta till väldigt passande alternativ-musik. Tricksen är som vanligt roligast. När det gäller skateboard-spel är Street Sk8er det bästa som finns på Playstation. (990328) UppStreet Sk8er 2
Playstation
Kategori: Sport
Passar: För alla åldrar.
Tufft namn är inte tillräckligt
Skateboardgenren är i dag bland de tuffaste att slå sig in på eftersom Tony Hawk’s skateboarding har blivit en värdemätare likt Electronic arts hockey. I Street sk8er 2 gör man allt man kan göra på en bräda, dessutom är det ganska snyggt. Men, och det är ett stort men, spelkontrollen är otymplig och det känns inte som om man har befälet. Street sk8er har det häftigaste namnet, men det räcker inte långt. (000410) UppStreet wars
Pc
Kategori: Strategi
Passar: Från 11 år. Krav: P133 MHz.
Bara en enda lång gäspning
Leka maffiaboss - det låter väl tufft? Tyvärr, Street wars är bara en lång gäspning till spel. Bygg ölställen, strippbarer och några andra mer eller mindre ljusskygga verksamheter. Muta polisen och håll de konkurrerande gängen kort. Ja, det var väl allt. Så fattigt. Spelaren styrs hela tiden genom en rad uppdrag med hårt spikade mål. Om Al Capone hade varit så fantasilös hade han jobbat som skoputsare hela sitt liv. (990823)
UppSuperbike 2000
Pc
Kategori: Racing.
Passar: Alla åldrar.
Krav: Pentium 233 MHz,
Kanonsnygg motorcykelracing i ny årgång
Här går det att få ett snabbt race till rockmusik där motorcykeln går som på räls i 300. Eller en superrealistisk simulation där minsta lilla darrning på joysticken oftast resulterar i en våldsam vurpa. Med 3D-kort och en snabb dator är Superbike World Championship ett av de absolut snyggaste racingspelen någonsin. Full fart på långa rakan på Hockenheim där solljuset silar genom lövträden är otroligt vackert. Det är dock svårt att uppbåda koncentration genom ett helt lopp. Jag brukar oftast ägna mig åt att bara köra runt lite. Just nu försöker jag lära mig att stegra och köra på bakhjulet. Det är kul det också.
(000306) UppSuperbike 2000
Playstation
Kategori: Racing.
Passar: Alla åldrar.

Nej... allt det roliga är borta
Bra motorcykelracing är det tunt med på Playstation. Vad ruttet då att riktigt fräcka Superbike till pc har blivit ett nerköp här. Grafiken är märkligt blek och den suveräna fartkänslan från pc saknas. Spelkontrollen är seg. Det går inte att lägga ner cykeln alls mycket i kurvorna, men den tvärnitar på ett kick. Värst av allt är att det faktiskt inte går att krascha. Och du har bara sju motståndare. Alltså är all realism från pc-versionen borta. Men det går som tur är att lira två spelare samtidigt. Med yttersta nöd och näppe godkänt.
(000320) UppSuperbike World Championship
Pc
Kategori: Racing.
Passar: Från 7 år.
Krav: Pentium 166 MHz, P233 och 3D-kort rekommenderas.
En skönhetsupplevelse
Här går det att få ett snabbt race till rockmusik där motorcykeln går som på räls i 300. Eller en superrealistisk simulation där minsta lilla darrning på joysticken oftast resulterar i en våldsam vurpa. Med 3D-kort och en snabb dator är Superbike World Championship ett av de absolut snyggaste racingspelen någonsin. Full fart på långa rakan på Hockenheim där solljuset silar genom lövträden är otroligt vackert. Det är dock svårt att uppbåda koncentration genom ett helt lopp. Jag brukar oftast ägna mig åt att bara köra runt lite. Just nu försöker jag lära mig att stegra och köra på bakhjulet. Det är kul det också.
(990328) UppSuper breakout
Gameboy
Kategori: Action.
Passar: För alla åldrar.

Tunt, tråkigt och för svårt
Breakout var riktigt nyskapande på sin tid. De flesta spelare känner igen idén: du styr en paddel som studsar en kula mot block som försvinner - ett efter ett när kulan träffar dem. Tyvärr tar Super breakout inte upp några av de extrafinesser som bland andra Arkanoid erbjöd några år senare - som möjligheten att skjuta ner blocken själv och längre paddel. Allt för att förlänga livslängden på den ganska torftiga spelidén. Super Breakout är sammanfattningsvis tunt, tråkigt - och dyngsvårt.
(990629) UppSupercross 2000
Playstation
Kategori: Racing
Passar: För alla åldrar.

Motocross på stel båge
Visa vad du går för mot de snabbaste förarna i den amerikanska supercrossligan. Tyvärr finns inte den bäste, Jeremy McGrath, med. Han har ett eget spel. Det finns många inställningsmöjligheter och det mesta en motocrossfanatiker kan önska. Tyvärr har det prutats på själva spelandet. När man kör i en kurva tappar man allt som oftast farten helt och börjar spinna, hoppar man snett flyger man in i den osynliga väggen och blir hängande i luften. Motorcykeln är lite stel och ger inte riktigt känslan av att det går fort. Supercross är okej, men man kan förvänta sig mer - mycket mer. Kanske i Supercross 2001?
(991206) UppSuper Mario
Bros Delux

GAMEBOY COLOR
Kategori: Plattform
Passar: För alla åldrar.
Mario som på den gamla goda tiden
Mario, världens mest kända rörmokare, kommer med ännu ett Game Boy-spel och till stor glädje är det ett plattformsspel. Det som Mario är bäst på. Han hoppar mellan plattformar, studsar på elakingarnas huvuden, sparkar sköldpaddsskal och allt detta sker i 2D - precis som på den gamla goda tiden. Spelet är perfekt för husvagnssemestern eller när chefen tittar bort. Ett mycket bra köp. (990614) UppSuper smash bros.
Nintendo 64
Kategori: Fighting
Passar: För alla åldrar.
Varför slår Mario gullige Yoshi?
Allas vår Mario dyker nu upp i ännu ett spel - ett fightingspel. Men att Mario och de andra söta Nintendokaraktärerna nu ska slåss mot varandra är lite konstigt. Varför skulle Mario banka på den söte dinosaren Yoshi? Banorna är uppbyggda som ett plattformsspel vilket ger en relativt stor spelplan. Det ramlar in vapen som man kan roffa åt sig för att lättare eliminera sin motståndare. Allt är ganska sött, men Super smash bros får stryk av mängder av fightingspel och är bara okej - till och med för Mario-fansen. (991122) UppSupreme snowboarding
Pc
Kategori: Sport/racing
Krav: P233 MHz, 3D-kort
Passar: För alla åldrar.
Bra drag om än inte seriöst
De finländska grabbarna i spelföretaget Housemarque har haft kul - det märks. Supreme snowboarding är helt underbart att lattja lite med. Bli kung i halfpipen med ett nyskapande system av knapptryckningar som gör att även en amatör kan få till halsbrytande fräcka tricks. Eller sätt full fart nerför en backe med mer fartkänsla än de flesta bilspel, hoppa över ett räcke och fortsätt offpist. Grymt. Grafiken är suverän på snabbare datorer. Åkarna lämnar realistisk snörök efter sig och läckra spår i pudersnön. Tyvärr håller inte spelet i de ”seriösa” tävlingarna. Vissa grenar går att vinna rakt av, andra är stört omöjliga. Lite finputsning hade inte skadat. (991122) UppSuzuki Alstare extreme racing
Dreamcast
Kategori: Racing
Passar: För alla åldrar.
Ingen lek köra roadracing offrad
Suzuki Alstare är ett roadracingspel, men ändå inte. Man kör en roadracinghoj men på alla typer av banor och underlag - och med slicks! Tro det eller ej, men bågen har supergrepp med slicks på både asfalt, sand och is. Grafiken är som den alltid är med några få undantag på Dreamcast: väldigt snygg. Men spelkontrollen håller absolut inte samma klass. Spelet är i rent arkadstuk, men det betyder ju inte att motorcykeln svänga tvärt vid en lätt nuddning av kontrollen och fara fram och tillbaka över banan som en pingisboll.
(991129) UppSverigespelet
Pc
Kategori: Frågesport
Krav: P166 MHz
Passar: Alla åldrar
Sverige runt med Triple & touch
Triple & Touch ska ut på turné men deras trumslagare har hoppat av. Nu gäller det för dig som manager att fort som ögat leta rätt på en ny trummis åt bandet. Med en nätt summa pengar på fickan och med liftartummen i vädret ger du dig ut i landet för att leta. Men du måste vara snabb, för det är fler som är ute efter samma sak. Du tar dig fram genom att svara på olika frågor. Rätt svar ger dig antingen mer pengar till bussbiljetter, eller en ledtråd om var i vårt avlånga land trummisen kan befinna sig. Spelet har det mesta. Det är kul, snyggt, lärorikt och spännande. Det är visserligen rätt svårt, men problem är å andra sidan till för att lösas, inte sant?
(000501) UppSwat 3 - Close quarters battle
Pc
Kategori: Action
Krav: P233 MHz
Passar: Från 11 år
Är du skotträdd?
Amerikanska polisens insatsstyrka Swat är ju en bekant syn i actionfilmerna. I det tredje spelet är strategin underordnad och i stället är man fotsoldat vid inbrytningar i byggnader.
Med lite övning funkar det bra att styra teamet, men de rör sig långt ifrån snabbt. Gillar de kanske munkar? Sämst är att fulingar och gisslan är slumpmässigt utplacerade, vilket gör att vissa omgångar blir omöjliga.
Trots detta är Swat 3 ett imponerande välgjort spel. Presentationen av uppdragen är dramatisk och grafiken är strålande detaljerad med ett säkert öga för små detaljer – som att kollegorna sänker gevärspipan när man passerar framför dem.
Swat 3 är faktiskt inte alls likt Rogue spear och andra realistiska skjutaspel – det är så sällan det blir eldstrid att man nästan blir skotträdd. Det finns heller ingen multiplayer och antalet uppdrag är begränsade. Men det är spännande underhållning ett bra tag.
(991227) UppSyphon Filter
Playstation
Kategori: Action
Passar: Från 15 år.
Cool action i Bondstil
Elitsoldaten Logan kastas in i ett uppdrag som ingen annan kan hantera. Logan fungerar som spjutspets, han anfaller och låter de inte fullt lika duktiga soldatkompisarna ta hand om det enkla jobbet. Varje nivå består av massor av olika uppdrag på bästa James Bond-manér. Det rör sig om allt från att eliminera skurkar till att hitta bomber. Spelaren ser Logan lätt uppifrån, i ett så kallat tredjepersonsperspektiv, och styr hans handlingar - att skjuta, klättra, smyga eller kasta sig framåt - allt för att inte bli upptäckt eller skadad av de många fientliga kulorna som viner till både höger och vänster. Till sin hjälp har Logan ett stort antal vapen, men de har begränsat antal kulor så det gäller att spela smart. De roligaste vapnen är de med kikarsikte, som tar hand om fienden på långt avstånd. Spelet har en grabbig atmosfär och precis som i Hollywood-filmer är hjälten orädd och våghalsig. Uppdragen är livsfarliga och det gäller att hålla tungan rätt i munnen. Grafik och ljud är okej, men med sådan inlevelsefaktor blir utseende sekundärt. Gillar man actionspel i stil med Die Hard Trilogy och Metal Gear Solid är Syphon Filter en titel man inte bör missa. En av sommarens bästa ursäkter för att inte bada. (990706)
UppSyphon Filter 2
Playstation
Kategori: Action/äventyr
Passar: Från 15 år
Agent på nytt, farligt äventyr
Elitsoldaten Logan kastas in i ett uppdrag som ingen annan kan hantera. Logan fungerar som spjutspets, han anfaller och låter de inte fullt lika duktiga soldatkompisarna ta hand om det enkla jobbet. Varje nivå består av massor av olika uppdrag på bästa James Bond-manér. Det rör sig om allt från att eliminera skurkar till att hitta bomber. Spelaren ser Logan lätt uppifrån, i ett så kallat tredjepersonsperspektiv, och styr hans handlingar - att skjuta, klättra, smyga eller kasta sig framåt - allt för att inte bli upptäckt eller skadad av de många fientliga kulorna som viner till både höger och vänster. Till sin hjälp har Logan ett stort antal vapen, men de har begränsat antal kulor så det gäller att spela smart. De roligaste vapnen är de med kikarsikte, som tar hand om fienden på långt avstånd. Spelet har en grabbig atmosfär och precis som i Hollywood-filmer är hjälten orädd och våghalsig. Uppdragen är livsfarliga och det gäller att hålla tungan rätt i munnen. Grafik och ljud är okej, men med sådan inlevelsefaktor blir utseende sekundärt. Gillar man actionspel i stil med Die Hard Trilogy och Metal Gear Solid är Syphon Filter en titel man inte bör missa. En av sommarens bästa ursäkter för att inte bada. (990706)
UppSystem shock 2
Pc
Kategori: Action
Krav: P200 MHz.
Passar: Från 15 år.
Framtidskriget kan bli segt
Tanken är god. När spelet börjar står du utanför ett av krigsmaktens värvningskontor i en avlägsen framtid. Beroende på vad du tar värvning som utvecklar du olika färdigheter, ungefär som i ett rollspel. Så långt är allt bra. Kombinationen Quake-spel och rollspel verkar lovande. Men uppdragen går mest ut på att springa fram och tillbaka i enorma byggnadskomplex och hitta pusselbitar, då och då avbruten av någon enstaka zombie eller muterad apa (!). Som actionspel är spelet bara godkänt. Grafiken är detaljerad och fin och vapnen välavvägda. För rollspelsdelen blir betyget bara bläää. Det finns för få saker att påverka, och man märker ingen skillnad när ens färdigheter förbättras. Och - se till att ha en kraftig dator, annars går det segt. (9901004)
Upp


Alla spelrecensioner i bokstavsordning
A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | X | Y | Z | Å | Ä |Ö

Tillbaka till veckans it-sida

Boomeranger
Smilmer
Boomeranger