Sverige
  Världen
  Sporten
  Nöje
      Film
      Musik
      Feber
      Nätnöje
      Webbtv
      Festival
      Schlager-EM
  TV
  Matsons bil
  Jobb
  Dina Pengar
  Börs
  Fonder
  Ledare
  Böcker
  Väder
  Korsord
  Chatt
  Webbtv
  Arkiv
  Sök
  Mobil
  Redaktion
  Annons
  Information
  Nyhetsbevakaren
Nysatsning. Efter en rejäl svacka under senare delen av 90-talet verkar det som om Marie Fredriksson och Per Gessle är på väg tillbaka. Nya skivan "Roomservice" säljer bra i Sverige - men frågan är om den ens kommer att släppas i USA, där Roxette tidigare varit omåttligt populära.
Sagan om Roxette: På väg tillbaka - eller?

Av Ninni O Schulman
senast uppdaterad 010415 klockan 06:35
publicerad 010415 klockan 06:31
Tipsa om artikeln via mail
Utskriftsvänlig version

De senaste åren har Roxette inte lyckats komma upp i de tidigare försäljningssiffrorna.
Och den amerikanska marknaden har varit kallsinnig.
Men nu gäller det. Nya skivan "Roomservice" går lysande i Sverige.
Frågan är om det räcker.
 • Del 3: Upp & ner. (1993-2001)

  1993 blir ett välbehövligt mellanår för Roxette, ett år för vila och familjeliv. I april blir Marie mamma till Josefin och i augusti gifter sig Per med sin Åsa.
  Året därpå skulle bandet komma tillbaka igen med plattan "Crash! Boom! Bang!". Men någon direkt dundrande comeback blev det inte. Skivan sålde i "bara" i fyra miljoner exemplar och ingen av singlarna nådde de vanliga Roxette-nivåerna på listorna. Detta sågs som ett stort misslyckande.

  Att få ut skivan i USA, som tidigare varit duons viktigaste marknad, var plötsligt ett bekymmer. Skivbolagen var till en början föga intresserade. En miljon skivor lyckades man ändå bli av med tack vare att Mc Donald’s sålde skivorna i samband med ett välgörenhetsevenemang. Men trots att skivan släpptes på riktigt en tid senare kom den aldrig in på amerikanska Top 200.
  - Problemen började när amerikanska EMI bytte chef och grunge-gurun Gary Gersh kom in i bilden. Då var det bara grunge och Beastie Boys som gällde. Att vara europé och göra snäll, melodiös popmusik med refränger var helfel, har Per berättat.

  1995 tyckte Roxette att det var det dags att summera den dittills fenomenala karriären. Men inte heller samlingsskivan "Roxette Rarities" lyckades infria förväntningarna. Bara en miljon exemplar såldes. Men den här gången var det Per och Marie själva som vägrade ge ut den på den amerikanska marknaden, eftersom skivbolaget skött sig så dåligt. (Först förra året gavs den ut i USA.)
  Samma år ger sig i alla fall bandet ut på ännu en världsturné som lockade en miljon fans.

  Men någonting är inte riktigt som förut. Spekulationerna om en splittring av duon var många under den här tiden. Att Marie blivit mamma spädde på ryktena ytterligare.
  - Vi kom till en punkt sommaren 1995 då vi kände att vi måste ta en paus. Antingen byta liv eller också lägga ned det här. Vi bestämde oss för att inte göra någonting på några månader. Sedan dröjde det ganska länge innan vi gjorde någonting. Av ganska naturliga skäl: Vi fick barn, både Marie och jag, förklarade Per.

  Maries och Mickes andra barn, sonen Oscar, föddes i januari 1997. I augusti samma år fick Per och Åsa sonen Gabriel.
  Roxettes satsning på den spanska marknaden 1996 blir dock lyckad med tanke på den begränsade marknaden.
  När "Have a nice day" släpps 1999 har Roxette äntligen hittat ett skivbolag i USA som vill satsa på dem - lilla Edel. Men skivan lyckas ändå "bara" sälja 2,2 miljoner exemplar.
  I efterhand tycker Per att plattan var ganska misslyckad, för spretig och osäker musikaliskt.
  - Eftersom vi inte åkte på någon turné heller så fick den skivan en kort livslängd. Den nådde inte ens fram till julhandeln, säger Per.

  Nu återstår att se hur det går med den färska "Roomservice". Här hemma går det lysande hittills, just nu ligger både albumet och singeln "The centre of the heart" etta på försäljningslistan. Men i USA är skivbolagen fortfarande kallsinniga.
  - Vi vill gärna ge ut skivan där, men i dagsläget finns det ingen som är intresserad. Skulle det inte gå så är det väl inte hela världen heller. Det kändes viktigare för oss förut, säger Per.
  Per säger att varken han eller Marie har några förväntningar alls på den nya skivan.
  - Vi tänker inte att vi ska sälja si och så mycket. Det viktigaste för oss var att göra en skiva som kändes äkta, som kändes Roxette. Och jag tycker att vi lyckats hitta tillbaka till vår gamla stil, säger han.

  Nåja. Skivförsäljningen verkar ändå inte vara helt oviktig. Den senaste tiden har Roxette rest kors och tvärs över Europa för att göra reklam för sin nya produkt. Och i den svenska Melodifestivalen ställde de upp som paus-underhållning, något som knappast varit tänkbart för ett par år sedan.
  - Vi gör bara några få tv-program i varje land, de programmen som har flest tittare. Själva programmen kan vara ganska hemska, men det är genom dem vi når ut till flest människor. Att sälja elva miljoner skivor är ett ohyggligt tufft jobb och varken Marie eller jag är beredda att lägga ner den tiden längre.
  I MORGON - ANDERS NUNSTEDT: DE ÄR INTE HUNGRIGA LÄNGRE  SAGAN OM ROXETTE: Här börjar triumftåget
  13 april 2001
   
  Sagan om Roxette: Tacka Dean för succén
  14 april 2001
   


  "Per Gessles värld"
  Sajt om Gessle gjord av en svensk kille. Både på svenska och engelska.
   
  Roxettes fanclub
  Officiella fanklubbens hemsida.
   


  Upp
 • © Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. All kopiering är därför förbjuden.