Uutiset: Yleinen

Toimittajat:
Heikki Knuutila
Aino Kivelä
Jukka Koskelin
Minna Ruusuvirta
Heikki Luhtala

N J E T U U T I S E T / SEKALAISIA UUTISIA

50-LUVUN KAMERAT
Suomen valokuvataiteen museon Sumusta sommitteluun -näyttely esittelee taidevalokuvauksen käänteitä sodanjälkeisessä Suomessa. 6.4.2001 alkaen näyttelyyn tulee esille harrastajien ja ammattikuvaajien 1950-luvulla käyttämiä välineitä.

Mitä kameroita oli pula-aikana Suomessa saatavilla ja millaisilla ehdoilla?
Mitä kameroita harrastajat yleisimmin käyttivät?
Miten ne eroavat nykyisistä kuvausvälineistä?
Mikä oli laitteiden hintataso ostajien tuloihin verrattuna?
Mikä on silloisten kameroiden käyttöarvo nyt?

Näihin ja muihinkin kysymyksiin vastaa museon välineasiantuntija Ossi Asikainen Valokuvataiteen museon näyttelytilassa sunnuntaina 8.4.2001 klo 14. Yleisöllä on mahdollisuus kysellä ja klo 15 alkaen tuoda omia kameroita samalta ajalta tunnistettaviksi ja esiteltäviksi.

Sumusta sommitteluun näyttely on esillä 29.4.2001 asti.

Pääsymaksut: Aikuiset 20 mk Opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset 10 mk, Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi

Suomen valokuvataiteen museo
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki
-mr-
Laulumusiikki pääroolissa Kallio-Kuninkalan festivaaleilla
10.-12.8. järjestettävä Kallio-Kuninkalan VI musiikkifestivaali tarjoaa monipuolisen ohjelman aikamme musiikista musiikkiteatteriin ja jazzista etnoon. Vuoden 2001 teemana on laulumusiikki, jota valotetaan eri aspekteista.

Yhteistyössä Ooppera- ja teatteriseurue Kapsäkin kanssa järjestettävän musiikkiteatterikurssin satoa kuullaan sekä kurssin osallistujien että opettajien konserteissa. 'Musiikkiteatterikurssin tavoitteena on kehittää osallistujien näyttämöllisiä valmiuksia ja harjoittaa päätöskonsertin ohjelma esityskuntoon', Reetta Ristimäki Kapsäkistä kertoo. Kurssilla harjoitellaan myös äänenkäyttöä ja musiikillista tulkintaa. Perjantaina 10.8. kuultava kurssin päätöskonsertti on samalla osa Tuusulan taiteiden yötä.

Uusinta musiikkia kanteleelle tulkitsee Ulla Honkonen, joka kantaesittää festivaaleilla Harri Suilamon uuden teoksen. Festivaalin profiilikonsertissa esittäytyy laulaja Veera Railio yhdessä harmonikkataiteilija Matti Kallion ja Kallio-Kuninkala Ensemblen kanssa. Myös taitavana viulistina tunnetulla Railiolla on jo takanaan lukuisia musiikkiteatterirooleja. Uusimpiin aluevaltauksiin kuuluu vanha musiikki. Kallio-Kuninkalan profiilikonsertista muotoutuu tekijöidensä näköinen tapahtuma mm. teatterin, äänitekniikan ja valaistuksen suomien lisäelementtien voimin. Konsertissa tullaan kuulemaan uudenlaisia soitinyhdistelmiä vanhan musiikin soittimista ääniteknologiaan sekä laaja skaala erilaisten musiikkityylien kirjoa vanhasta musiikista jazziin, uuteen musiikkiin ja etnoon. Kaikki konsertissa kuultavat teokset ovat kantaesityksiä: joko kokonaan uusia teoksia tai täysin uudenlaisia sovituksia.

Kallio-Kuninkalan festivaaleilla esiintyvät mm. Päivi Kantola, Reetta Ristimäki, Ulla Raiskio, Terhi Sulonen, Margit Tuokko, Ville Leppänen & Keystone Cops, Seppo 'Paroni' Paakkunainen yhtyeineen, Ulla Honkonen, Kallio-Kuninkala Ensemble, Heikki Nikula, Sampo Lassila, Päivi Kiljala, Veera Railio sekä Säde Rissanen. -ak-
KIEKU 2001
KIEKU, ihmisen äänen juhla pidetään Helsingissä maaliskuussa neljättä kertaa. Tapahtumapaikkoina ovat Kulttuurien museo Tennispalatsissa ja Malmitalo. Ensimmäisessä konsertissa esiintyvät Stepanida Borisova Jakutiasta ja Pavel Fajt Tsekistä keskiviikkona 7. maaliskuuta Kulttuurien museossa klo 19.00.

Konserttisarjassa on mukana on myös arabialaista, afrikkalaista ja pakistanilaista laulua, sekä länsimaista ylä-äänilaulua. Pääesiintyjä tulee Tuvasta ja edustaa harvoin kuultuanaiskurkkulaulua.

Yksittäisistä tapahtumista mainittakoon 27. maaliskuuta klo 20.30 Ihmeellisten ja ihanien äänten klubi Saunabarissa Eerikinkatu 27. Klubilla esiintyy suurehko joukko eri äänialojen taiteilijoita, joilla on jotakin kytköksiä kurkkulaulajiin ja sinne on vapaa pääsy.

Lisätietoa Suomen kurkkulaulajilta sähköpostilla saul@sci.fi tai puhelimella (09) 386 3260.
-mr-
Virtuosi di Kuhmo -kamariorkesteri kiertää Suomea
AIKA JA PAIKKA:
Imatra, Kulttuurikeskus 16.3. 19.00 - järjestää Imatran konserttihovi
Kuhmo, Lentua-sali 17.3. klo 19.00 - järjestää Kuhmon kulttuuritoimi
Oulu, Madetoja-sali 18.3. klo 19.00 - järjestää Oulun Musiikkijuhlat
Helsinki, Johanneksen kirkko 19.3. klo 19.30, liput 80/40 mk
Turku, Mikaelin kirkko 20.3. klo 19.30, liput 80/40 mk
ESIINTYJÄT:
Virtuosi di Kuhmo -kamariorkesteri, kapellimestari Peter Csaba, sopraano Anu Komsi.
OHJELMA:
Ludvig van Beethoven: Grosse fuga
Benjamin Britten: Les Illuminations
Ludvig van Beethoven: Jousikvartetto nro 11 op 95 (sov. Gustaf Mahler)

LIPUT
Helsinki ja Turku:Tuntia ennen ovelta 80/40 mk
TIEDUSTELUT: virtuosi@saunalahti.fi
Virtuosi di Kuhmo 040-505 4818
-ak-
KOE!
Helmikuun 14. päivänä käynnistyy KOE! -konserttisarja, joka esittelee Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta valmistuneita sekä siellä opettavia muusikoita. Sibelius-Akatemiassa on annettu kansanmusiikin koulutusta seitsemäntoista vuoden ajan ja osastolta on valmistunut lähes neljäkymmentä kansanmusiikin ammattilaista. Koulutus on antanut eväitä monipuoliseen, yksilölliseen ja luovaan muusikkouteen. Tässä musiikissa menneisyys, tulevaisuus ja nykyhetki muodostavat kokonaisuuden, jota kukin muusikko tulkitsee omalla, ainutkertaisella tavallaan.
Konsertit Sibelius-Akatemian kamarimusiikkisalissa, Pohjoinen Rautatiekatu 9, 00100 HELSINKI
Liput 20 mk, tuntia ennen ovelta.
14.2. 2001 klo 19 ÄÄNESTÄ!
DUO OUTI PULKKINEN & JOUKO KYHÄLÄ (ihmisääni, huuliharppu, jouhikko ym.)
15.3. 2001 KLO 19 OLOTILA
ARJA KASTINEN (kanteleet) JA MARKO MYÖHÄNEN (äänen visualisointi)
3.5. 2001 PALKEILLA JA KIELILLÄ
PETRI HAKALA (mandoliinit) JA MARKKU LEPISTÖ (1- ja 2-rivinen hanuri)
Valot: Pasi Pehkonen
Äänentoisto: Teemu Korpipää
Tuotanto: Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osasto
Tuottaja: Helena Valtonen, puh. 050 384 3451, helena.valtonen@siba.fi
-ak- {}
Torvi soi!
Suomen Musiikkioppilaitosten Liiton julistama Vaskivuosi käynnistyi 6.1.2001. valtakunnallisesti, kun SML:n jäsenoppilaitosten oppilaat ja opettajat soittivat omilla paikkakunnillaan loppiaisjumalanpalveluksissa. Teemavuoden lukuisten tapahtumien ja konserttien tavoitteena on tuoda esille vaskimusiikkia ja lisätä vaskisoitinten harrastusta Suomessa. Vaskivuoden toteuttamisessa ovat mukana mm. musiikkioppilaitokset, koulut, puhallinorkesterit, puhallimusiikkiyhdistykset, sinfoniaorkesterit, säveltäjät, seurakunnat, sotilassoittokunnat ja musiikkitapahtumat. Vaskivuoden 2001 suojelija on liikenneministeri Olli-Pekka Heinonen, jonka oma soitin muuten on trumpetti.-ak-
PILKKAAVAT TINAKELLOT - operaali moraalittomuuden ruhtinaasta
15.1.2000Porilainen teatteriryhmä KANUUNA tuo Telakalle Tampereelle fanrasiamusikaalin 'PILKKAAVAT TINAKELLOT' eli Operaalin moraalittomuuden ruhtinaasta.

Kanuuna on Porilaisista musiikintekijöistä ja heidän ystävistään koostuva ryhmä, jonka absurdia spektaakkelia esitettiin ensimmäisen kerran Porissa viime kesänä.

Pilkkaavat tinakellot on käsikirjoittanut ja ohjannut Porilainen kuvataiteilija,- muusikko MIKA RÄTTÖ, joka myös näyttelee pääosaa, moraalittomuuden ruhtinasta. Näytelmän muita hahmoja ovat mm. piispa Henrik Dikkarsson (Ville Kulju), kaukoputkikauppias Dinner Bom Belingham (Teemu Elo), torivaras Basil (Harri Vilkuna) ja puisto (Laura Sorvala).

Musiikin esitykseen on säveltänyt ja esittää progressiivinen folkyhtye KUUSUMUN PROFEETTA, joka on aikaisemmin julkaissut 3 täyspitkää levyä nimellä MOONFOG PROPHET.

Esitykset:
keskiviikko 17.1
torstai 18.1
perjantai 19.1
sunnuntai 21.1

Lisäksi perjantaina Ravintolassa näytöksen jälkeen Pori-ilta jossa esiintyvät KUUSUMU PROFEETTA, MAGYAR POSSE, DJ:t JUSSI ja TEEMU.

Liput 40 markkaa. Perjantain lipulla myös Pori-ilta!
-HK-
PYHÄ PALVELUS - DEN HELIGA TJÄNSTEN
Rukoushetkiä piispa Henrikistä ja evankelista Matteuksesta kuullaan Espoon kuoroviikoilla 7.12.2000. Espoon kulttuurikeskuksessa on esillä aiheeseen liittyvä Tuokiokuvia keskiajan liturgiasta -näyttely 2.-11.12.2000. -ak-
Tanssisali Lutakko 10 vuotta
Jelmu eli Jyväskylän Elävän Musiikin Yhdistys on järjestänyt elävän musiikin tilaisuuksia Tanssisali Lutakossa Jyväskylässä vuodesta 1990 lähtien. Tanssisali on vanhaan leipomokiinteistöön kunnostettu tila, joka on Jelmun omassa käytössä ympäri vuoden. Lutakossa pidetään vuosittain keskimäärin 70-100 bileet, ohjelmaa on pääasiassa perjantaisin ja lauantaisin.

Tanssisali Lutakon nimi on aiheuttanut muutamankin väärinkäsityksen vuosien varrella:''Joka kerta kun Eläkeläiset ovat olleet keikalla, ovella on käynyt päivän mittaan useampiakin eläkeikäisiä pareja kyselemässä, että milloinkas ne eläkeläistanssit täällä alkaa. Ja paljon tulee postista ja puhelimesta edelleen erilaisia tarjouksia ballerinatossuista ja trikoista'' kertoo Jonna Paananen Jelmusta.

Tällä hetkellä Jelmun tulevaisuus on avoin. Jyväskylän kaupunki purkaa rakennuksen Lutakon alueen kehittämisen tieltä ja kaupunginhallitus on tehnyt päätöksen osoittaa Jelmulle uudet tilat Veturitallilta, joka on nykyinen VR:n veturien korjaushalli.''Veturitalli on sijainniltaan lähempänä keskustaa kuin Lutakko, korjauksen jälkeen myös Lutakkoa käytännöllisempi ja monikäyttöisempi tila'' kertoo Jonna. Ennen kuin Jelmu pääsee muuttamaan, on kuitenkin ratkaistava vielä monta avointa ongelmaa - tärkeimpinä aikataulu ja raha.''Todennäköisesti siis Lutakossa ollaan vielä ainakin pari vuotta, eikä meillä mikään kiire tästä tietysti olekaan''

Lutakon synttäreitä juhlitaan 29.11.-2.12.2000. -mr-
Puntsi on avannut verkkosivunsa
24.10.2000 EU:n pohjoisin kirjankustantamo, inarilainen Kustannus-Puntsi, on avannut kotisivunsa osoitteessa http://www.puntsi.fi.

Puntsin erikoisalueita ovat Lappi, saamelaiset ja pohjoiset kysymykset, joita se lähestyy pohjoisesta näkökulmasta. Tuoreimmat teokset käsittelevät dokumenttivalokuvausta Pohjois-Suomessa, saamelaisia elokuvassa ja Merja Aletta Ranttilan kuvataidetta.

Kustannus-Puntsi syntyi vuonna 1996 varmistamaan, että Lapista ja saamelaisista julkaistaisiin muutakin kuin eksoottista ja tietoisesti kaupallista kirjallisuutta. Puntsi on keskittynyt laadukkaisiin tietokirjoihin, mutta on tuottanut myös mm. erä- ja kaunokirjallisuutta. -mr-
Harmonikka soi Sibelius-Akatemiassa
Harmonikka! -nyt! -pienoisfestivaali 19.10- 22.10. Sibelius-Akatemiassa esittelee harmonikkaa uuden vuosituhannen moni-ilmeisenä soittimena. Festivaaleilla kuullaan harmonikkamusiikkia monipuolisesti latinalaisamerikalaisesta rytmimusiikista suomalaiseen musiikkiin ja improvisaation. Esiintyjinä suomalaisia ja kansainvälisiä huipputaiteilijoita, mm. Maria Kalaniemi, harmonikka, Tango Novjaro (kansainvälisen Astor Piazzola -kilpailun voittajakvintetti), Marko Ylönen, sello ja Matti Rantanen, harmonikka sekä ranskalaisen musette-harmonikan legendaarinen mestari Marcel Azzola pianopartnerinsa Lina Bossattin kanssa. -ak-
Top


|
Home | CMX | Kirjat | Rock-lyriikkaa | Animafest |
| Graafinen taivas | Palaute | Vieraskirja | Hae banneri sivullesi |
| Njet kulttuurilinkit | Surffarien suosikit | Palstat | Keskustelu |


Njet@njet.net

Last modified: Friday, 30-Mar-2001 11:52:10 EEST


Tammikuu 2000