music planet homepage planet internet homepage
 
Once you're an Alkaholik, you're always an Alkaholik
Na een relatieve stilte van vier jaar kwamen Tha Alkaholiks onlangs met hun vierde album uit. Op X.O. Experience hebben Tash, J-Ro en E-Swift hun naam afgekort tot Tha Liks, maar naar eigen zeggen is er niks veranderd. Terwijl Tash in zijn hotelkamer een gevecht tegen zijn kater levert, sprak Music Planet met J-Ro en E-Swift over hun nieuwe album.

Kijk hier naar het interview met Tha Liks

[ Modem | Breedband ]
Tha Liks
  Tha Alkaholiks kwamen begin jaren '90 bij elkaar toen rapper Tash (Rico Smith) en DJ E-Swift (Eric Brooks) van Cincinnati, Ohio - waar ze al hadden samengewerkt in Disturbers of the Peace (D.O.P.) - naar Los Angeles trokken. In L.A. ontmoetten ze rapper J-Ro (James Robinson), die al met old skool Westcoast rapper/DJ King Tee had samengewerkt.
 
Tha Liks
In 1993 zetten Tha Alkaholiks hun eerste schreden in de muziekindustrie met een gastoptreden op de single I Got It Bad Y'all van King Tee. Dat zelfde jaar scoorden ze een platencontract met het kersverse hiphop label Loud en brachten ze hun debuutalbum 21 & Over uit.

21 & Over sloeg meteen goed aan. De rauwe hiphop gecombineerd met humoristische teksten bleek een aangename combinatie, en Tha Alkaholiks leken in zekere zin een soort alcoholistische tegenhanger van de wiet rokende Cypress Hill, die op dat moment op hun creatieve en commerciële piek waren
   
Coast II Coast
Eind 1994 volgden Tha Alkaholiks hun debuut op met Coast II Coast. In artistiek opzicht overtrof Coast II Coast het debuut. Een knappe prestatie, want het tweede album is in de regel de moeilijkste en scheidt het kaf van het koren.

Op Coast II Coast waren Tash, J-Ro en E-Swift volwassener geworden. De tracks en teksten zaten strakker in elkaar, waren beter doordacht, al met al was het album creatiever en origineler. Ook won het album respect van de meer Eastcoast- geöriënteerdere hiphop- publiek, waarschijnlijk door de samenwerkingen met rapper Q-Tip (A Tribe Called Quest) en producer/rapper Diamond D (Diggin' In The Crates).
 
Tha Liks  
Likwidation
Na drie jaar relatieve stilte kwamen Tha Alkaholiks in 1997 met Likwidation. In commercieel opzicht hun meest succesvolle album, maar in artistiek opzicht begon de formule slijtageplekken te vertonen. Het album was wederom strak geproduceerd, maar was op de een of andere manier minder boeiend dan zijn voorgangers, waarschijnlijk omdat Likwidation meer van hetzelfde bood.
 
  Vervolgens bleef het vier jaar rustig. Tash lanceerde in 1999 een solo-album (Rap Life), E-Swift deed productiewerk voor andere artiesten en J-Ro richtte zijn eigen label op (Wolfpack).

X.O. Experience
brengt de drie hiphop drunkies weer bij elkaar. Behalve de naam is ook de muziek veranderd. De rauwe, rechtlijnige hiphop heeft plaatsgemaakt voor een toegankelijker en commerciëler, maar tegelijk ook experimenteler geluid. Maar Tash, J-Ro en E-Swift kijken nog altijd te diep in het glaasje. Een rondje van de zaak.

 

Tha Liks op internet:

 • Tha Liks
 • Loud Records

  Discografie:
  • 21 & Over (Loud/RCA, 1993)
  • Coast II Coast (Loud/RCA, 1994)
  • Likwidation (Loud/RCA, 1997)
  • X.O. Experience (Loud/Sony, 2001)
 •  
  vraag & aanbod
  -
  chat
  -
  mega top 100
  -
  megaman
  -
  webgids
  Alles over o.a. je favoriete muziek genre, magazines en artiesten vind je in de webgidsen.
  -
  Adverteren
  Adverteren