virallinenimi: E.L Aku
lempinimi: Aku
Rotu:Suomenhevonen
väri: liinakko
merkit:tähti,
sukupuoli: ori
säkä: 158 cm
syntynyt: 1992
kasv: Elinan sh-talli
ex.om: Ukkosmyrskyn siitostalli ,Suomelan Suokit
omistaja:Sara
Kotitalli: Lunatic Stud
Hoitaja: Milja

Luonne:
Aku on herrasmies, tammojen seurassa käyttäytyy yllättävän fiksusti. Ei mitenkään riskihevonen.
Ratsastaessa Aku hieman kuumuu, mutta se ei häiritse paljoa jos osaa hallita hevosen.
Aku sopii erittäin hyvin maastoretkiin, myös pitkille vaelluksille. Se osaa käyttäytyä tammojen seurassa, eikä minkäänlaista ongelmaa tule jos selässä istuu hiukankin aloittelijatasoa korkeammalla oleva ratsastaja.
Jos haluaa hyväluontoisia jälkeläisiä Aku on hyvä vaihtoehto, vaikkei kisa-näyttelynäyttöä ole.
Kun Aku oli Suomelan Suokit tallilla se astui paljon tammoja ja sillä on paljon jälkeläisiä.
Jälkeläiset ovat vain pahemman kerran hukassa.

i: E.L-Ponteva
e: Venla

KISAT:
Sprietland Studin Kesä-Cup:n 1. osakilpailu 1.6.02 Helppo B, rats. Milja

HOITOPÄIVÄKIRJA:
Hoitaja: Milja
Milja on reissussa koko kesäkuun.

28.5.2002
Kuinka ihanaa, kisat peruuntuivat.
Jesh.
Tänään oli kiiruspäivä, ehdin hädin tuskin hoitamaan Akun.
Tulin tallille ja talutin sen ulos. Siivosin karsinan turbovauhdilla ja kipitin ulos harjat kädessä.
Nopeasti Aku olikin kiinnitetty harjauspuomiin ja puunasin sitä hiki hatussa.
Nopeasti Aku olikin harjattu ja vein sen takaisin tarhaan. Vein tavarat paikoilleen, kävin rapsuttamassa Akun korvaa ja lähdin kovalla kiireellä pois.
t. Milja

27.5.2002
Sara ilmoitti meidät kisoihin! IIH!
Aku on kuulemma hyvässä kunnossa, joten meidän ei tarvitsisi niiin hirveästi treenata. Mutta silti. Iik!
Tässä on sentään jonkin verran aikaa, se on onneksi vain Helppo B luokka.
Tulin tänään tallille kolmelta. Aku oli vaihteeksi ulkona, joten menin sisälle putsaamaan sen karsinan. Koska minut oli kutsuttu koulutreeniin tänään viideltä, mulla oli extrasti vielä aika. Putsasin vielä Akun ruoka-ja juomakupit. Sitten hain pojan sisälle. Se tuli oikein kiltisti sisälle. Harjat olin ottanut jo valmiiksi. Pyörittelin taas aikani kumisualla Akun kiiltävää karvaa ja sitten harjasin kaikki irtokarvat ja liat pois kovalla harjalla. Seuraavaksi otin pehmeän harjan ja puunasin pojan joka paikasta oikein puhtaaksi, setvin myös harjan ja hännän. Loppusilaus pölärillä ja sitten kaviot. Että se näytti hienolta. Vein harjat paikoilleen ja samalla kierroksella otin Akun varusteet mukaan. Heitin sille selkään satulan, jonka rekisteröin peräti koulusatulaksi. Hienoa!
[chat tunti]
Kentällä oli Hanna Titsun kanssa ja Sara istui hirmuisen pelottavana tuolilla. Mä olin hermona, mutta Sara käski sillä tutulla opeäänellä mun nousta satulaan ja lähtee kiertämään uraa.
No, tein työtä käskettynä. Sitten minun jo käskettiinkin ottaa ohjat ja nostaa ravin. Siitä se rääkki alkoi. Olisitte olleet siellä! Molemmat Hannan kanssa puuskutettiin kuin hullut, silti Sara vaan lisäsi pökköä pesään. Kiessus, en muistanut että se on noin vaativa opettaja.
Kun tunti loppui olimme kaikki neljä (minä, Hanna, Titsu ja Aku) aivan hiessä ja väsyneitä. Tulin alas kuin perunasäkki, voimattomin käsin löysäsin satulan ja nostin jalustimet ylös. Talutin Akun talliin ja otin siltä varusteet pois. Palkitsin sen taas omenanpalalla.
Heti sainkin käskyn viedä ruokkia Aku. Se musutti ruokansa kuin possu, mutta se ansaitsi sen ruuan.
Kun se oli syönyt vein sen vielä ulos ja menin päätalliin. Siellä sain roudata hevosia sisään talliin. Sara tuli juuri treenaamasta Metsälän Black Diabloa ja perästä tuli Ellu Shadyn kanssa.
En tainnut olla ainut ketä oli kovassa liikutuksessa tänään ;).
Kun olin auttanut väkeä päätallissa lähdin takaisin yksityistallille. Talutin Akun sisään ja siellä alkoikin juuri iltaruokinta. Helppasin taas väkeä ja kävin rapsuttamassa Glorian korvaa. Se oli aika parka, mutta ruoka näytti silti maistuvan ;D.
Kello oli kuitenkin on miljoonia kun viimein hevoset oli ruokittu ja talli järjestetty, että soitin kiltisti isäpapan hakemaan.
Huomiseen!
t.Milja

25.5.2002

Aah, ihanaa. Ensimmäinen lauantai. Tulin tallille jo aikaisin, kuten olin sopinut. Lupasin auttaa tänä viikonloppuna, koska Taina olisi poissa. Mä taisin saada jonkun lomittaja-tyylisen työpaikan täällä. No ei ihan, en mä palkkaa edes halua.
Kuitenkin, tänään tutustuin päätallin hevosiin. Vein niitä ulos ja toin sisään sekä putsasin (huom! vapaaehtoisesti) pari karsinaa.
Seurasin hetken kun Sara juoksutti yhtä kasvattia liinassa. Täällä oli paljon hienoja hevosia.
Kuitenkin, lähdin melko nopeasti "pakollisten" hommien jälkeen yksityistallin puolelle, Akun luo. Aku oli karsinassa, melko tylsistyneen näköisenä. Tallissa ei ollut kuin yksi hevonen pojan lisäksi.
Vein Akun ulos ja kävin rapsuttamassa Gloriaa. Se oli yksin sisällä. En kuitenkaan uskaltanut viedä sitä ulos. Aloin putsaamaan Akun karsinaa. Homma hoitui suht nopeasti. Sitten sisään pöllähti Juuli, jonka kanssa olin eilen tunnilla. Se meni Glorian karsinaan.
Menin tirkistelemään ovelle. Hitsit mä pelästyin. Glorian jalassa oli iso ruma haava. Juuli oli aika totinen kun se sano:
"Tää tuli tänään jo. Heti kun tamma pääsi ulos. Voitsä katsoo tätä sen aikaa et eläinlääkäri tulee. Toi ei ole mikään pikku haava."
Mä tiesin, että tälle tallille ei ollut pienimmätkään vastoinkäymiset nyt hyväksi. Ei kenellekään ole, mutta juuri nyt kun talli on lähes valmis kaiken pitäisi olla todella hyvin.
Mä tunnen Saran, koska olen käynyt sen jokaisella tallilla ratsastamassa. Tää on sen suurin projekti, minkä se aikoo kuulemma viedä loppuun.
Gloria oli kuulemma yksi "iso toivo", koska shagyahevosia oli niin vähän täällä.
Mä rapsutin tamman korvaa. Se on aika vaavi vielä, vaikka kahden onkin. Se riiputti päätään, mutta kun ovi kävi se hirnui. Se halusi ulos!
Eläinlääkärihän se sieltä vaan tuli, joten mä poistuin. Kuitenkin, oli mulla vielä oma hoitsu hoidettavana.
Sää oli vielä parempi kuin eilen, varjossa oli jotain 24 astetta. Harjasin Akun taas ulkona. Se nautti silmin nähden tästä säästä. Ajatus mun päähän Siitä tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Yhtäkkii mä vain olin kysymässä Saralta sitä. Se antoi luvan, tiesi mun taidot.
Pamautin siis varusteet Akulle ja varmuuden vuoksi pintelit etujalkoihin. Mulla oli tapana ottaa aina maastoon mukaan kaviokoukku ja kännykkä. Yleensä myös kaveri, mutta ajattelin, että täällä riittää kiirettä ja nyt vielä se Gloria.
Niin mä siis lähdin innosta puhkuen kohti maastoja. Lähdin laidunalueen poikki sen toisen tallialueen läpi joka sijaitsi Lunaticin mailla. Sekin paikka vaikutti kivalta, mutta siellä ei ollut hevosia. Näin vilauksen pihatossa asustelevista polleista, mutta ne oli aika paljon puiden takana.
Aku oli yhtä herkkä maastossa, mutta nyt se ei vaikuttanut niin kuumalta, kun aidat ei pidätellyt sitä. Se katseli maisemia innostuneesti.
Heti kun pääsin polulle, jolla olin muuten juuri käynyt lenkille, kannustin Akun raviin. Se liisi polkua pitkin kovalla vauhdilla, mutta pidättelin sitä. En halunnut sen väsyvän heti alkuunsa. Hetken päästä tuli mäki ja annoin pojan laukata sen ylös. Pysäytin sen huipulle ja katselin taas maisemia. Mä pidin metsästä, varsinkin kun olin hevosten kanssa liikenteessä.
Aku käveli mäen rauhallisesti alas ja sieltä taitoin sen pienelle kinttupolulle. Siitä pääsi yhdelle toiselle yhtä hyvälle tielle.
Kotvasen kuluttua ilmestyimme pusikosta juuri sille hyvälle tielle ja kannustin orin raviin. Kohta olisi yksi upea pehmeä suora jolla voisi laukata.
Aku ilmeisesti arvasi mitä minulla oli mielessä, sillä se nosti laukan heti suoran alussa. Annoin sen mennä lujaa, koska se piti siitä. Se oli upeaa, kun hevonen nelisti. Tuuli viuhui ja aurinko porotti. Linnut lauloivat ja metsä tuoksui. Jarruttelin kuitenkin Akun raviin ja siitä käyntiin. Se puuskutti innoissaan. Se halusi juosta, mutta en päästänyt sitä menemään. Odotin että se hengittäisi taas normaalisti. Sitten nostin ravin. Mutta kohta käänsi taas kinttupolulle jolla ei voinut kuin kävellä. Rapsutin Akua ja annoin sille pitkät ohjat. Se venytteli kaulaansa hartaasti. Kohta palasimme juuri sille ratsupolulle josta lähdimme oikomaan, mutta olimme toisessa päässä. Maiskautin vielä kerran ja annoin Akun ravata. Pidätin sen kuitenkin taas siellä pihattojen luona käyntiin. Nyt tulimme toiselta puolen pihattoja ja näinkin sen kauniin arabitamman siellä pihatossa.
Tulin pihaan ja hyppäsin onnellisena alas. Talutin Akun sisään ja otin siltä varusteet ja pintelit pois. Se näytti myös iloiselta. Annoin sille omenanpalan jonka se söi huulet väristen.
Kävin pesemässä kuolaimet ja vein varusteet paikoilleen. Kerin nopeasti pintelit ja menin harjaamaan Akua. En vienyt sitä ulos, sillä oli ruoka-aika, jonka hevoset tiesivät. Kävin silittämässä Glorian silkkistä turpaa. Juuli kävi kertomassa uutiset tamman jalasta, jotka olivat melko hyvät, mutta kuitenkin huonot.
Autoin taas ruokinnassa ja lähdin päätalliin. Sielläkin oli ruokailut menossa, joten päädyin sinnekin auttajaksi. Kun kaikki olivat saaneet ruokansa talli täyttyi tyytyväisestä syömisen äänestä.
Itsellänikin oli nälkä joten kaivoin taskusta suklaapatukan. Se oli sulanut.
t.Milja
**************************************
24.5.2002
Pääsin tänään jo kahdeltatoista tallille, koska sain koulusta vapaata. Aku oli tarhassa ja huomasin tallin olevan tyhjä. Kohta kuitenkin olisi päiväruokinnan aika, joten ajattelin puhdistaa Akun karsinan ennen sitä.
Olin oikeassa, sillä melko pian sen jälkeen kun olin putsannut hoitsuni karsinan talliin ilmestyi väkeä. Sain talutella hevosia sisälle, tänään listaan pääsi uusia tuttavuuksia nimittäin kantavana oleva Jassu (Yön Jasmiini) sekä shagyatamma Gloria (Gin Gloria).
Osa hevosista ruokittiin ulkona, mutta sain tuoda Akunkin sisälle. Minulle sanottiin, että sillä on liikutus kohta.
Olin onnessani, sain jopa ruokkia Akun. Se seisoi kiltisti sivussa kun toin ruuat, joten minun oli pakko rapsuttaa sitä ennen kuin lähdin karsinasta.
Sain auttaa vielä muidenkin hevosten ruokinnassa, mm. uuden tuttavuuteni Glorian minä ruokin sekä ulkonaolevan Thórinin. Se on possu.
Päivä kului, kunnes minä sitten talutin Akun ulos harjauspuomille. Päivä oli niin ihana. Harjasin sen taas kunnolla. Pian Taina, yksi tallityöntekijä toi puomille Akun varusteet sekä kypärän. Olin ihmeissäni. Taina on hieman erikoinen tyyppi, se voi vaikuttaa epäystävälliseltä, mutta todellisuudessa se on todella fiksu. Tietää kaiken hevosista! Taina puhuu tosi vähän, mullekin se vaan antaa lyhyitä ohjeita.
Nyt se kuitenkin sanoi:
"Koita tuota kypärää. Heitä tolle pullalle varusteet päälle ,"
Multa taisi kadota kaikki väri naamasta, koska se, siis Taina, hymyili.
"Sä saat ratsastaa sillä. Se on tosi kiva, älä pelkää. Taluta se tonne kentälle, siellä on sitten muut."
Sitten se vaan lähti. Mä olin aivan onnessani. Laitoin Akulle nopeasti varusteet ja lähdin kohti kenttää. Siellä mua odotti joukko, Juuli Alligator Boyn selässä ja Sara, yllätys yllätys, Tommyn selässä.
Ne hymyili mulle ja käski nousta selkään.
Mua ohjastettiin ratsastamaan Akulla. Se on siis herkkä, hieman kuuma. Ne oli arvellut, että mä osaan just käsitellä sitä oikein. Mua vähän arvellutti. Lähdin kuitenkin tassuttelemaan uralle.
Aku kulki ylväästi pää pystyssä ja haisteli ilmaa. Se tutki nopeasti kentän muut hevoset.
Mä sain ratsastaa aika vapaasti, Sara huuteli jotain käskyjä.
Ravailin toisessa päädyssä melko paljon, eikä meillä pojan kanssa ollut mitään ongelmaa.
Mä olen tottunut ratsastamaan herkillä hevosilla, nää tiesi sen, koska kävin ratsastamassa Saran ex-tallilla RölliNurmikan isäpapalla.
Tunti oli aivan mahtava. Mä rakastuin totaalisesti tähän hevoseen, sen keinuviin askeliin, ylvääseen olemukseen ja herkkään luontoon.
Mä hoidin Akun extrahellästi tunnin jälkeen, mutta mun oli kiiruhdettava.
Huomiseen, vi ses.
t. Milja
****************************
23.5.2002
Aloitin tänään Akun hoitamisen. Kaikki kehuivat sitä kiltiksi, mutta se on silti ori, joten minun tapainen viiropää haluaa ainavähän jännitystä. Kun tulin tallille, täällä oli kova touhu päällä. Törmäsin sattumalta Saraan, tallin omistajaan joka oli lähdössä treenaamaan Tommya. Tommy on komea hevonen.
Väki säntäili (hieman liioitellusti) sinne tänne ja minä kiltisti pysyin sivussa. Onneksi Aku asuu yksityistallissa, sillä päätallissa oli paljon enemmän melua. Täällä ei ollut hirveästi väkeä katsomassa kun minä mokailin.
Olin juuri hakenut laittanut Akulle riimun päähän, jotta voisin viedä sen ulos, kun Ellu (tallityöntekijä) läppäsi minulle riimunarun käteen ja narun päässä oli tallin UPEA FWBori Thorin. Sain käskyn taluttaa sen ulos.
Thorin on yhden suosikkitammani varsa, Mayan nimittäin. Ori on kolmevuotias, mutta suuren kokoinen ja erittäin komea. Se tanssahteli koko matkan tarhalle ja minä olin ihan hermona. Se oli kuulemma yksi ensimmäisistä kasvateista. Näin olin kuullut.
Sain kuin sainkin Thorinin hienosti tarhaan ja portin kiinni. Sitten oli hoitsuni vuoro.
Klipsautin riimunarun kiinni ja talutin pojan siihen tarhaan jonne minun käskettiin se viedä. Sitten putsasin tottuneesti sen karsinan. Olin varta vasten pyytänyt, että saan puhdistaa joka päivä Akun karsinan.
Poika ehti olla ulkona vaivaiset puoli tuntia, kun jo talutin sen sisään.
Aloitin harjaamisen oikein kunnolla kumisuan kanssa ja pyörittelin orin karvaa varmaan vartin. Kyllä se pölisi. Sitten harjasin Akun oikein kiiltäväksi ja selvitin sen harjan sekä hännän. Se näytti hienolta, ainakin minusta.
Vein tavarat paikoilleen ja menin vielä harjaamaan Minttutytön, koska olin melko työtön enkä halunnut kotiin. Kuitenkin, päivä läheni loppuaan ja oli pakko lähteä. Huomenna kuitenkin uusi päivä.
t.Milja
E.L Aku
1