Instellingen voor de
proxy-server

De Digitale Regio Rijnmond (ook wel DRR genoemd) werkt met een zogenaamde proxy-server. Deze computer zorgt er voor dat pagina's niet meer keer op keer van het Internet naar de WWW-server van DRR gehaald moeten worden. In plaats daarvan worden pagina's slechts één keer opgehaald, en daarna lokaal opgeslagen op de harde schijven van DRR.

Alleen wanneer de originele pagina verandert wordt hij ververst. Dat scheelt wachttijd voor de gebruiker en spaart ook onze kostbare bandbreedte naar het Internet.

Bovendien staat in de proxy-server een lijst van websites die door een inbeller op de gratis inbellijnen van DRR bezocht mogen worden. Dat zijn voornamelijk sites die binnen het .NL-gebied vallen. De meeste andere Digitale Steden, alsmede ministeries en universiteiten vallen binnen dit gebied en kunnen dus gratis bezocht worden.
Websites die buiten het .NL-gebied vallen worden niet of nauwelijks doorgegeven. Dat heeft als reden dat wij anders gratis Internet zouden weggeven en dat kan helaas niet. DRR kan alleen gratis toegankelijk zijn zolang er niet al teveel verkeerskosten worden gemaakt.

Wilt u daarom van deze gratis services gebruik maken, dan dient u onderstaande aanwijzingen strikt op te volgen:

INSTELLINGEN VAN DE WEBBROWSER VOOR GEBRUIKERS GRATIS INBELLIJNEN

Om van de proxy-server gebruik te kunnen maken, moet u wat instellingen in uw browser (zoals Microsoft Internet Explorer of Netscape) aanpassen. Het instellen van de browser is eenvoudig.

MICROSOFT INTERNET EXPLORER
U start de Microsoft Internet Explorer.

 • Kies uit het hoofdmenu de optie 'Beeld' ('View' in de engelse versie)
 • Kies daarna 'Opties' ('Options').
 • U krijgt nu een venster met 6 tabbladen te zien. Kies het tabblad 'Verbinding' ('Connection') en zet een vinkje in het vakje voor de tekst 'Verbinden via proxyserver' ('Connect via proxyserver').
 • Klik daarna op 'Instellingen' ('Settings'). Een nieuw venster komt te voorschijn, waarop u bij 'HTTP' de tekst 'proxy.dsv.nl' en bij poort '8080' (beide intypen zonder de hier aangegeven aanhalingstekens) invult. U vinkt dan ook nog even het vakje voor 'Dezelfde proxyserver gebruiken voor alle protocollen' af. Bij de optie 'uitzonderingen' zet u 'www.dsv.nl' (zonder aanhalingstekens) en u klikt op OK.
 • Daarna klikt u weer op OK om het 'Opties' venster te sluiten.

  Gebruikt u Windows 3.11?
  Vul dan in plaats van 'proxy.dsv.nl' 'proxy.vlaardingen.net' in, en bij uitzonderingen 'www.vlaardingen.net'.

  NETSCAPE NAVIGATOR / COMMUNICATOR
  Netscape is eenvoudiger te configureren.

 • Start Netscape Navigator of Netscape Communicator en kies de optie 'Opties' ('Options').
 • Daarna kiest u de optie 'Netwerk voorkeuren...' ('Network preferences...').
 • Binnen het venster dat nu verschijnt klikt u op het tabblad 'Proxies'.
 • Klik nu het rondje voor de tekst 'Automatische Proxy Configuratie' ('Automatic Proxy Configuration') aan, en vult in het tekstvakje het volgende in: 'www.dsv.nl/dsv-proxy.pac' (zonder aanhalingstekens).
 • Klik daarna op OK.

  Gebruikt u Windows 3.11?
  Vul dan in plaats van 'www.dsv.nl/dsv-proxy.pac' 'www.vlaardingen.net/vlaardingen-proxy.pac' in.

  Dit zijn de instellingen die u moet maken. Mochten er vragen zijn omtrent instellingen en gebruik van de proxy-server, dan kunt u een e-mail sturen naar helpdesk@drrijnmond.nl. Lukt dat niet, bel dan naar de Helpdesk die voor Bewoners geopend is tussen 15:00 en 18:00 uur op werkdagen.