Tytöt eivät enää ole niin pelottavia
Kouvolassa on aina ollut mukava soittaa, sanoo Absoluuttisen Nollapisteen laulaja-kitaristi Tommi Liimatta, joka on myös runoilija ja sarjakuvataiteilija.
kuva - 273,15 °C. Tommi Liimatta haluaa oppia perusasiat ja toivoo toimittajilta helppoja kysymyksiä.


Katariina Hakaniemi

Kouvola ¤ Progressiivista rockia soittava Absoluuttinen Nollapiste on absurdeista mutta arkirealistisista sanoituksistaan ja tiukasta soitostaan tunnettu rovaniemeläisyhtye, jonka pieni, mutta sitäkin innokkaampi piiri hyvin tuntee. Yhtyeen kuudes albumi, Nimi muutettu, ilmestyi viime vuonna.

Laulaja-kitaristi Tommi Liimatta (26) asuu nykyään Tampereella, lukee innokkaasti sekä Parnassoa että Seiskaa ja pitää Pentti Saarikosken, Henrik Tikkasen ja Christer Kihlmanin tuotannosta. Esikoisrunokokoelma Avainlastu ilmestyi WSOY:n kustantamana viime syksynä.

Tuorein julkaisu on sarjakuva-albumi Masturbaatio Ranualla. Se kertoo lestadiolaispaikkakunnalla tapahtuvasta koulutytön murhasta, jota siveyspoliisi Juha Tarkiainen lähtee selvittämään.

Eilen Absoluuttinen nollapiste oli keikalla Kouvolan Rytmikatissa.

1. Millaisia muistoja sinulla on edellisestä Kouvolan-keikasta, Tommi Liimatta?

- Kouvolassa on jostakin syystä aina ollut mukavaa. Eri kerrat sulautuvat toisiinsa. Tällä kertaa ensiesitimme kaksi uutta kappaletta ja musiikkia etupäässä kahdelta viimeisimmältä levyltä.

2. Minkälaiset ihmiset pitävät Absoluuttisen Nollapisteen musiikista?

- Tunnen kovin vähän kuulijoitamme. Ulospäin ei musiikkimme harrastaminen heistä ainakaan näy. Kaikki yhteiskuntaluokat lienevät edustettuina.

3. Minkälaisessa mielentilassa yleensä kirjoitat? Mihin vuorokaudenaikaan?

- Kirjoitan silloin kun on pakko, eli väkisin ja kiireessä, silloin kun tiedän mistä kirjoitan, eli innoituksessa ja silloin kun ehdin, eli muun ohessa. Vuorokaudenajalla ei nykyään ole siis väliä.

4. Näytät tavalliselta kaverilta, mutta kirjoitat epätavallisia tekstejä. Onko kukaan muu koskaan todennut samaa?

- Erikoisen näköiset kaverit kiinnittävät enemmän huomiota siihen miten kävelevät kuin siihen mitä tuottavat. Eipä ole kukaan asiaan ennen puuttunut.

5. Mitä olet aina toivonut, että sinulta joskus kysyttäisiin?

- Jotakin helppoa: "Onko kivaa käydä keikoilla?"

6. Kerro jotain tulevasta sarjakuva-albumistasi Masturbaatio Ranualla. Kenelle suosittelet sitä?

- Sain tänään tekijänkappaleet, selasin albumin läpi ja totesin sen sopivan jokaiseen sarjakuvahyllyyn. Tarinoissa on helposti seurattava juoni, henkilöt ovat mieleenjääviä ja painojälki on kelvollista. Sivuja on enemmän kuin Tintissä.

7. Mikä on suosikkirunosi Pentti Saarikosken tuotannossa?

- Viimeinen runo kokoelmassa "Katselen Stalinin pään yli ulos".

8. Mitä mieltä olet Seiskan ahkerana lukijana Matti Nykäsen viimeisimmästä tempauksesta?

- Ajattelin ensimmäiseksi: se voisin olla minä. Samasta syystä saatan pitää taskussa kolikoita pummaajia varten kun kuljen Tampereen Kauppahallin läpi.

9. Olet kertonut pelkääväsi tyttöjä. Miksi sitten soitat rockia? Eikö silloin ole suuri vaara joutua naisten piirittämäksi?

- Pelkään tyttöjä paljon vähemmän kuin nuorena. Pelko ei ole mikään syy olla soittamatta rockia. Eikä tytöt Nollapisteen jäseniä piiritä, mitä sinäkin luulet. Ne on eri porukoita mihin tytöt liimautuu.

10. Kuinka tärkeää rock´n roll on sinulle?

- Enpä halua olla sen äärestä kovin pitkään poiskaan. Viime päivät olen enimmäkseen kuunnellut Deep Purplen tuoretta 6 CD:n boxia. Vaikkapa näin.

11. Mikä on ollut elämäsi onnellisinta aikaa tähän mennessä?

- Helmikuu - syyskuu 1992.

12. Minkä asian opit viimeksi? Mitä haluat seuraavaksi oppia?

- Opin että Ritchie Blackmore oli 29-vuotias jättäessään Purplen, mutta vain viikkoa myöhemmin 30. Haluaisin oppia perusasiat.

10x10pixel.gif (49 bytes)
- Sivun alkuun _ Etusivu _ Arkisto _ Kirjoita _ Sää ja menot
5pixel.gif (44 bytes)
5pixelpysty.gif (43 bytes)