2003. április 29.
nyomtatható verzió
cikk továbbküldése
hozzászólás (6 db)

Elődöntő, visszavágók – Anja Andersen Újvárosba készül
Dunaferr: jöhet a Slagelse
NS, 2003-04-15
Hatalmas a boldogság Újvárosban, hiszen negyedszer került európai kupa fináléjába a Dunaferr női kézilabdacsapata. Mindannyiszor el is hódította a trófeát, sorrendben a KEK-et (1995), majd az EHF-kupát (1998), legutóbb pedig a Bajnokok Ligájában (1999).Borók Rita, a Dunaferr egyik legjobbja a dán bajnoki listavezetôrôl is sokat tud
Vasárnap a Cornexi elleni EHF-kupa elődöntő visszavágóján azonban több alkalommal is búcsúzónak tűnt. A szédületes iramot diktáló hazaiak már az első félidő hajrájában ledolgozták ötgólos hátrányukat (10–5), sőt a második játékrész elején összesítésben is kétgólos előnybe kerültek (16–9). Ám hosszú hajrát indított a Dunaferr, és őrületes tempó közepette felzárkózott. A Cornexi játékát több bosszantó hiba rontotta le ebben az időszakban, és az újvárosiak az utolsó percekben egyenlítési lehetőséget szalasztottak el.
A lefújást követően örömtánccal ünnepelték a bajnoki listavezető (gyakorlatilag aranyérmes) újvárosiak a fináléba kerülést, hétfőtől viszont már a dán Slagelse együtteséről beszélnek a legtöbbet, hiszen Anja Andersen edző (a hajdani legendás, férfias játékos) csapata, a dán bajnokság listavezetője (az alapszakasz győztese) lesz a vetélytársuk a fináléban (május 10. és 18. között – a pályaválasztót kedden sorsolják). Borók Rita Dániából érkezett haza Dunaújvárosba, ezért ő sokat tud a Slagelséről. "A múlt nyáron történtek személycserék a csapatban, de játékosai többségét nagyszerűen ismerem – mondta. – Bajnoki szereplése és kupaeredménye is bizonyítja, bombasztikus formában van. Alapos felkészüléssel, videós elemzéssel azonban képesek leszünk felvenni vele a versenyt.”
Az elődöntő fehérvári visszavágójának hajrában sorsdöntő gólokat lövő Borók Rita a vasárnapi találkozóról elmondta, hogy a Dunaferr a szünet után összeszedte magát, játékosai tudtak egymásért küzdeni. "Támadásban és védekezésben is szinte végig a pályán voltam, amíg cserével ki nem állítottak – emlékezett az átlövő. – Nagyon elfáradtam, ugyanakkor így jobban együtt éltem a játékkal, s nagyobb hasznára lehettem csapatomnak. Úgy éreztem, hogy a fehérváriak közül néhányan a saját iramuktól nagyon elfáradtak a végére.”
"Számítottunk a Cornexi energikus játékára – fejtegette Kiss Szilárd vezetőedző, aki hétfőn szabadnapot engedélyezett együttesének. – A hazaiak keményen védekeztek, és lendületes támadásokat vezettek. Mi is ezt szerettük volna, de az első félidőben vajmi keveset tudtunk megvalósítani tervünkből. Nyitott védekezésünk még viszonylag jól működött, de képtelenek voltunk áttörni az ellenfél védőfalát. A szünet után mi is visszaálltunk a zártabb védekezésre, és ez már nem ízlett a fehérváriaknak. Döntőnek bizonyult az is, hogy tizenhat kilenc után Borók és Szrnka képes volt tíz-tizenegy méterről is betalálni. Úgy vélem, hogy a hajrát erővel is jobban bírtuk, a két mérkőzés alapján megérdemelten jutottunk tovább.”

Nôi európai kupák, elôdöntô, visszavágók

Bajnokok Ligája: Eliana Valencia (spanyol)–Viborg HK (dán) 34–34 (16–17) és 26–23 (9–13), Krim NR Ljubljana (szlovén)–Ikast Bording (dán) 33–28 (18–13) és 27–21 (15–10)
KEK: Besancon (francia)–GYÔRI GRABOPLAST ETO KC 30–18 (14–7) és 26–27 (12–9), Szpartak Kijev (ukrán)–Kolding IF (dán) 27–24 (13–10) és 24–24 (10–11)
EHF-kupa: DUNAFERR SE–CORNEXI-ALCOA 33–28 (16–17) és 22–23 (8–13), Slagelse FH (dán)–Motor Zaporizzsja (ukrán) 35–14 (20–7) és 23–28 (12–13)
Challenge-kupa: Nata Gdansk (lengyel)–Baia Mare (román) 24–19 (12–9) és 18–27 (10–12), Borussia Dortmund (német)–Trier (német) 29–22 (16–11) és 27–33 (13–19)
Székesfehérvárott már a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón is azt fejtegették a résztvevők, hogy vajon mi lehet az oka a Cornexi rendre gyengébb hajrájának. Pánczél Barabás, a fehérváriak vezetőedzője akkor azt mondta, hogy semmi esetre sem a fizikai állapottal, sokkal inkább a mentális problémákkal magyarázható, hogy csapatának teljesítménye az utolsó percekben meccsről-meccsre visszaesik. A Dunaferr elleni EHF-kupa-elődöntő visszavágójának is az utolsó hat perc volt a kritikus időszaka, ugyanis az 54. percben még 23–19-re vezetett a Cornexi, s innen lett 23–22 a vége.
"Talán furcsa, amit mondok, de úgy érzem, hogy kicsit korán jutottunk az öt-hat gólos előnyhöz. Pedig a szünetben is, ötgólos előnyünknél felhívtam a lányok figyelmét, hogy ne rohanjanak, ne kapkodjanak, játsszák ziccerig a helyzeteket. Ebből nem sok valósult meg” – mondta Pánczél Barabás, aki szerint döntőnek bizonyult, hogy kollégájának, Kiss Szilárdnak jobb cseréi voltak.
A fehérváriak mestere azt is hozzátette, hogy csapatának rutinos válogatottjai közül Németh Helga és Siti Beáta – a megfelelő védekezés mellett – adós maradt a gólokkal, pedig kettejüktől joggal lenne elvárható hat-hét találat. Ezúttal azonban egyikőjük sem lőtt gólt. A Cornexinél különben elismerik, hogy szép sikert ért el az együttes az EHF-kupában azzal, hogy bejutott a legjobb négy közé, ám akadnak olyan vezetők is, akik szerint a hajrában a figyelmetlenségükkel nagyon nagy lehetőséget szalasztottak el a lányok.

A Győri Graboplast emelt fővel búcsúzott

Ismételten bebizonyosodott, hogy az optimizmus nem ismer határokat. Egy héttel korábban, amikor a KEK elődöntőjének első mérkőzésén a győri lányok 30–18-ra kikaptak Franciaországban, szakmai körökben egyöntetű volt a vélemény: a továbbjutás kérdése eldőlt. A leglelkesebb győri szurkolók viszont másképpen gondolták, ők bíztak a csodában. A vasárnapi győri viszszavágóra érkezőket a műanyag székekbe helyezett felhívás várta, amelyben a csapat baráti köre arra kérte a szurkolókat, hogy a besanconi csorba kiküszörülése érdekében teremtsenek pokoli hangulatot a teremben.
A csoda elmaradt, és Róth Kálmán, a Graboplast vezetőedzője is higgadtan értékelte a csatát. "A továbbjutás kérdése már az első mérkőzésen eldőlt – mondta. – A Besancon a győri visszavágón is bizonyította, hogy remek képességű, nemzetközi klasszisokkal teletűzdelt, kitűnően összerakott együttes. Tetemes előnye birtokában taktikusan, nyugodtan játszott. Valahogy azt az érzést keltette, ha a szükség úgy hozná, a visszavágón is győzne. Ami pedig az én csapatomat illeti, többségében fiatalokból álló együttesem becsülettel megállta a helyét. Játékosaim – és ez dicséretes – hittek a csodában, s emiatt siettették a játékot, gyorsan akartak gólokat lőni. Igyekezetükbe rengeteg hiba csúszott, és úgy láttam, hogy a nagy tét valósággal agyonnyomta a rutintalan fiataljainkat. Meglátásomat alátámasztja, hogy a hajrában, amikor már egyértelműen elszállt a továbbjutás lehetősége, pontosabban, folyamatosabban játszottak lányaink, s a maguk javára fordították a mérkőzést.”
A sok fiatallal felálló Győri Graboplastot dicséret illeti azért is, mert a második legrangosabb európai kupasorozatban olyan klasszis csapatok társaságában alkothatták a legjobb négy mezőnyét, mint az ukrán Szpartak Kijev, a dán Kolding és a francia Besancon. Ebbe a mezőnybe már bekerülni is nemzetközi rangot jelent, és az elődöntőig szerzett tapasztalatok bizonyosan segítenek megalapozni a fényesebb jövőt.

nyomtatható verzió cikk továbbküldése hozzászólás (6 db)

Majdnem meglepetés született
Dárdai Pál Berlinből üzent
Allan Simonsen egyelőre nem vágyik a dán együttes kispadjára
Ellenállhatatlan a Madrid
Összekeverték az iratokat
Mancini a Sampot választja
Rózsa, pezsgő a bajnoknak
Sarlós András követi Szabó Andrást
Mernek nagyot álmodni
Sabin Ilie boldogsága
Megbotlottak a Real üldözői
Del Piero "százados” lett
Aranycsapatot ünnepel Újváros
Andre Agassi újra a világ tetején
Csodák? Márpedig vannak!
Mr. Csukló: 50!
A kiesés ellen harcolhat az amerikai válogatott
Éles József Luxemburgba tart
Csak hétfőn lesz meg Szabó András utódja
Aprópénzért szívből játszanak
Most kifütyülték a győzelmet
Sabin Ilie mesterhármast lőtt
A cserecsatár találata döntött
A zűrzavarban is remekelnek
Korán ünnepeltek a házigazdák
Kásás nem kell a Posillipónak
Bajnoki cím – közös erővel
Címet védtek, és kezet fogtak
A Pécs kiütötte a GYSEV-et
Ferjánczot ma is imádják
Schmitt Pálra szükség van a MOB-ban
A Carl Lewis-botrány utóélete
Gellei Imre új kerete
Bozsik Péter a nyáron távozik
Jó az, amikor pénz áll a házhoz
Komoly büntetések az ETO-nál
A bronzéremért megy a csata
Kié lesz Beckham szíve?
Uli Hoeness elégedetlen a Bayernnel
Porto két arca
Nem lesz portói derbi
Újabb lépés a tripla felé
Borók Rita Debrecenbe költözik
Fájdalmas lesz a folytatás
A titok: jó helyen kellett állni
Détári Lajos az új vezetőedző
Le a kalappal a hollandok előtt!
Ronaldo megérdemelte a tapsot
Elmozdult két forduló
Beckham talán elbúcsúzott a szurkolóktól
2003. április 27. 
18:52 Kézi: női bajnok a Dunaferr!
2003. április 24. 
20:20 Kézi-MK: Biztos szegedi siker
16:00 EHF-kupa döntő: Eldőltek az időpontokfórum
hírlevél
archívum
sportlexikon
adatbank
sportműsor
 borsodi liga  magyar válogatott  külföldi labdarúgás  csapatsportok  kosárlabda  kézilabda  vízilabda  egyéni sportok  tenisz  ökölvívás  technikai sportok  formula-1  sportgazdaság
impresszum
médiaajánlat
előfizetés
adatvédelmi elvek
levél nekünk
 
Magyar Hírlap Online
címlap   vissza az oldal tetejére