2003. április 29.
nyomtatható verzió
cikk továbbküldése
hozzászólás (51 db)

Magyar Kupa, elődöntő, DVSC-MegaForce–MTK 6-1. Dombi Tibor és a csereként beküldött Bajzát Péter remekelt
Focisulit rendeztek a hazaiak
PIETSCH TIBOR, ZOMBORI ANDRÁS
NS, 2003-04-16
Sokan mondják azt, másodiknak lenni nem igazán jó dolog – sem a szerelemben, sem pedig a sportban… – mégis gyanítható, a Debreceni VSC– MTK Hungária összecsapás előtt mindkét oldalon beleegyeztek volna abba, ha "csak” másodikként végeznek a Magyar Kupában. Ez ugyanis a vélemények alapján azt jelentette volna egyfelől, hogy a kupaelődöntőből továbbjutóként jön ki a piros-fehér, vagy kék-fehér alakulat, másfelől Debrecenben és a Hungária körúton is úgy gondolkodtak, a másik finalista az a Ferencváros lesz, amelynek az esetleges bajnoki címe már az MK-ezüstérmest is nemzetközi kupás helyre varázsolja.


A tét nagyságának megfelelően a DVSC-nél és az MTK-nál is igyekeztek a lehető legtöbb labdarúgót hadra fogható állapotba hozni, így a hazaiaknál a lábát fájlaló Sabin Ilie éppúgy ott volt a pályán, mint a vendégeknél a húzódásából felépülő Welton Silva, valamint az a Komlósi Ádám, akinek a sérült talpát csütörtökön műtik. Az már a kezdő sípszó előtt látható volt, a Loki stadionjának a játéktere messze nem ideális, és ez már a mérkőzés hatodik percében bebizonyosodott, amikor a Komlósi Ádám által laposan hazagurított labda az egyik göröngyön megpattanva kis híján Hajdu Attila kapujában kötött ki. Mivel a hazaiak együttese ékpárral állt fel – Sabin Iliét és Marius Sumudicát Komlósi Ádám és Füzi Ákos igyekezett kikapcsolni – az egyébként többnyire jobb oldali emberfogót játszó Horváth Levente fellépett a középpálya jobb oldalára, és Hanák Viktor előtt igyekezett lezárni az oldalvonal melletti területet. Ez a két futballista elsősorban a védőmunkájáról ismert, ám ennek ellenére a DVSC bal oldala bizonyult aktívnak a találkozó első húsz percében. Igaz, ez nem elsősorban Hanáknak volt köszönhető, hanem a mélységből rendre meginduló Selymes Tibornak, és az oldalvonal felé gyakran nyitó Iliének.
Ezt követően öt perc alatt kiderült – ha valaki addig nem lett volna erről megbizonyosodva – hogy a fővárosiak is a pályán vannak. Welton Silva helyzete után Czvitkovics Péter bólintását követően a gólvonalról vágták ki a labdát a hazai védők; Zavadszky Gábor lövését védte Sandro Tomic, ám Czvitkovics jobblábas bombája után már tehetetlenül nézték a debreceniek, amint púposodik a háló a bal saroknál. Egyértelműen fölényben futballozott ekkor az MTK, a debreceni labdarúgók védekezésben és támadásfelépítésben is tanácstalannak bizonyultak. Tulajdonképpen váratlanul jött a DVSC egyenlítő találata a játékrész hajrájában, és ennek is köszönhetően a szünetig hátralévő percek változatos, jó iramú futballal teltek.

Kiss Zoltán (sötét mezben) egy jól irányzott rúgással az MTK kapujába is betalált
A második félidőre Szentes Lázár változtatott a csapat hadrendjén: a lecserélt Sumudica helyére Kiss Zoltánt helyezte a jobb oldali emberfogó szerepkörébe, míg az ő helyére Bernáth Csaba állt be. S aztán következett a döntő fordulat: alig hárompercnyi játékot követően már a Lokinál volt az előny. Dombi Tibor találata előtt a vendégek a saját térfelük közepén egyszerű passzt rontottak, ám mindez aligha kisebbíti a válogatott futballista érdemeit. A piros-fehérek percekre a saját térfelére kényszerítették az MTK-t, mezőnyfölényben, szemre is tetszetősen játszottak. Az egyenlítés érdekében a fővárosiak mentek előre becsülettel, ám ezen a napon a játékukban nem volt annyi átütőerő, ami az újabb gólhoz elegendő lett volna. Welton Silva túlzottan magára hagyatottan küzdött a védők gyűrűjében, a középpályán pedig csak Czvitkovics Péterben volt benne a váratlan megoldás – ez pedig édeskevés.
A játékrész felénél szinte az egész stadion Dombi Tibor nevét skandálta, s tette ezt azért, mert a szélső középpályás kihagyhatatlan helyzetbe hozta a támadóként remekül teljesítő Kiss Zoltánt. Egy gól a semmiből is születhet, kettő azonban már csak ritkán, így ez az eredmény már előrevetítette az összecsapás végkifejletét. Ami az utolsó percekben történt, arra talán még az igazán fanatikus debreceni szurkolók sem számítottak, kedvenceik igazi gálaelőadást tartottak, és megsemmisítő vereséget mértek a bajnokság második helyezettjére. Kétség nem férhet ahhoz, hogy az ellenfelét a szünet után a pályáról minden tekintetben lefutballozó DVSC 6–1-es győzelmének köszönhetően biztosan jusson a Magyar Kupa fináléjába. Azért az mindenképpen nehezen érthető, hogy egy, a nemzetközi porondra igyekvő csapat 1–0-s vezetést követően 1–1-es félidei állás után miként kerülhet annyire megalázó helyzetbe, mint tette azt az MTK. Ugyanakkor az a megállapítás is igaz, hogy az a csapat, amelyik olyan futballra képes, mint a DVSC a szünetet követően, nem érdemtelenül kívánkozik a nemzetközi porondra.

Percről percre

Mestermérleg

Szentes Lázár
a Debrecen vezetôedzôje: -Az elsô félidôben problémáink voltak, és ha nincs Selymes Tibor sérülése, akkor korábban is változtattam volna a csapat összetételén. Nagyon fontos tényezônek bizonyult, hogy a folytatásban gyorsan bevettük az MTK kapuját. Ettôl kezdve valamennyi labdarúgónk felszabadultan futballozott, és igazi örömjátékkal örvendeztették meg a szurkolókat.


Egervári Sándor az MTK vezetôedzôje: -Az elsô játékrészben volt lehetôségünk a továbbjutás bebiztosítására, a második játékrészben már csak az eredmény után futottunk. A gólszerzés érdekében túlzottan kinyíltunk hátul, így ellenfelünk teljesen megérdemelten ért el újabb találatokat. Gratulálok a DVSC-nek a döntôbe jutáshoz.
6. perc: Kis híján érvényesült a hazai pálya előnye… Komlósi hazaadása ugyanis egy göröngy jóvoltából felpattant Hajdu előtt, és így a kapus lábát is érintő labda épphogy a jobb kapufa mellé gurult.
10. perc: Ezúttal debreceni játékos veszélyeztette az MTK kapuját: Ilie a bal oldalról a 16-os sarkával egy vonalban végezhetett el szabadrúgást, jobbal meglőtt labdája fél méterrel szállt a bal felső sarok mellé.
20. perc: A kis késéssel befutó fővárosi drukkerek majdnem a legjobbkor érkeztek: Czvitkovics jobb oldali szabadrúgását követően W. Silva hat méterről alig-alig bólintotta a bal kapufa mellé a labdát.
25. perc: Illés Horváth Leventét játszotta meg, ő a bal oldalról egyből középre tekert, pontosan a kaputól hat méterre álló Czvitkovics fejére. A labdának alá futó Tomic hibáját ki is használta volna a kék-fehérek fiatal középpályása, ha a vészkapusként beugró Kiss Zoltán nem rúgja ki a labdát a gólvonalról.
26. perc: Most már senki és semmi sem menthette meg a Loki kapuját a góltól: talán még maga Czvitkovics is meglepődött, hogy senki sem akarja tőle elvenni a labdát, majd miután megalakította a magányosok klubját, 20 méterről, jobb belsővel, fél magasan a hazai kapu bal oldalába csavart.
0–1
37. perc: A jobb oldali debreceni sarokrúgást követően a labda átkeveredett a bal oldalra, Sándor Tamás begyűjtötte azt, aztán az alapvonal közeléből középre ívelt és a rövid saroknál leragadó Hajdu tehetetlenül szemlélte, amint a túloldalon Flavio Pim egy méterről a kapu bal felső sarkába stukkol.
1–1
40. perc: Czvitkovics bal oldali szöglete után a Flavio Pimet megelőző Szmiljanics négy méterről maximum fél méterrel csúsztatott fölé.
48. perc: Szinte még le sem ült, máris talpra szökkenhetett a debreceni publikum: Ilie remek ütemben szöktette Dombit, aki a jobbösszekötő helyéről, hét méterről, jobbal a jobb alsó sarokba gurította a labdát.
2–1
50. perc: A ballábas Sketiani kivételes képességekről tanúbizonyságot téve jobbal lőtt egy hatalmasat: 23 méterről a felső lécet trafálta telibe.
55. perc: Hanák kiváló beadást "postázott” a bal oldalról, ám középen Kiss Zoltán épphogy lemaradt a labdáról, Dombi pedig hiába lendítette a jobb lábát, a levegőbe rúgott egy nagyot, és nem abba, amibe kellett volna…
63. perc: A hazai B-közép azt követően éltette Sandro Tomicot, hogy a horvát kapus vetődve fogta Welton Silva bal lábbal és nagy erővel meglőtt 18 méteres szabadrúgását.
67. perc: Az e heti nyerő debreceni (mez): 8, 7, 30. Ilie (ő a 8-as) indította Dombit (ő a 7-es, ugyebár), aki a jobb oldalról egyből középre játszott, ahol jött Kiss Zoltán, (igen, igen, a 30-as) ő felnézett, majd hét méterről a jobbra dőlő Hajdu mellett jobbal a bal alsó sarokba helyezett.
3–1
82. perc: Dombi és megint Dombi… A szélvészgyors középpályás menetrendszerű beadását követően ezúttal Sketiani került helyzetbe, és a grúz futballista nem is hibázott: előbb átjátszotta Zavadszkyt, majd a balösszekötő helyéről, 11 méterről, ballal, a bal alsó sarokba bombázott.
4–1
90. perc: Miközben hullámzott a Loki-tábor, Bajzát egy lefordulós csellel két MTK-s védőt bolondított meg, hogy aztán a jobbösszekötő helyéről, jobbal, tíz méterről a jobb alsó sarokba lőjjön. Az esetet követően – minden bizonnyal túlságosan is hevesen – lökést reklamáló Jezdimirovicsot kiállította Ábrahám játékvezető.
5–1
91. perc: Kivételesen nem Dombi volt a feladó, hanem Bernáth: jobb oldali centerezése után Bajzát öt méterről a fővárosiak kapujának jobb oldalába bólintotta a labdát.
6–1

Jó: Flavio Pim, Kiss Z., Sándor T., Sketiani, Ilie, Bajzát, Dombi, ill. Czvitkovics

nyomtatható verzió cikk továbbküldése hozzászólás (51 db)
A Puskás Ferenc-stadionban rendezik a finálét
Alig jut cserejátékos a padra
Visszapillantás: Jutalom Szűcs Lajosnak
Kerekes Zsombor csak a szakmájára figyel
A mezőny legjobbja a bíró volt
FTC-MTK - A hazaiak lába nem remegett
Örökrangadó: most nagy a tét
Vezérek az arany árnyékában
Lehet sértettség nélkül játszani
Rangadóval rajtol a rájátszás
Marius Sumudica a mumus
Supka Attila bemutatkozása

Majdnem meglepetés született
Dárdai Pál Berlinből üzent
Allan Simonsen egyelőre nem vágyik a dán együttes kispadjára
Ellenállhatatlan a Madrid
Összekeverték az iratokat
Mancini a Sampot választja
Rózsa, pezsgő a bajnoknak
Sarlós András követi Szabó Andrást
Mernek nagyot álmodni
Sabin Ilie boldogsága
Megbotlottak a Real üldözői
Del Piero "százados” lett
Aranycsapatot ünnepel Újváros
Andre Agassi újra a világ tetején
Csodák? Márpedig vannak!
Mr. Csukló: 50!
A kiesés ellen harcolhat az amerikai válogatott
Éles József Luxemburgba tart
Csak hétfőn lesz meg Szabó András utódja
Aprópénzért szívből játszanak
Most kifütyülték a győzelmet
Sabin Ilie mesterhármast lőtt
A cserecsatár találata döntött
A zűrzavarban is remekelnek
Korán ünnepeltek a házigazdák
Kásás nem kell a Posillipónak
Bajnoki cím – közös erővel
Címet védtek, és kezet fogtak
A Pécs kiütötte a GYSEV-et
Ferjánczot ma is imádják
Schmitt Pálra szükség van a MOB-ban
A Carl Lewis-botrány utóélete
Gellei Imre új kerete
Bozsik Péter a nyáron távozik
Jó az, amikor pénz áll a házhoz
Komoly büntetések az ETO-nál
A bronzéremért megy a csata
Kié lesz Beckham szíve?
Uli Hoeness elégedetlen a Bayernnel
Porto két arca
Nem lesz portói derbi
Újabb lépés a tripla felé
Borók Rita Debrecenbe költözik
Fájdalmas lesz a folytatás
A titok: jó helyen kellett állni
Détári Lajos az új vezetőedző
Le a kalappal a hollandok előtt!
Ronaldo megérdemelte a tapsot
Elmozdult két forduló
Beckham talán elbúcsúzott a szurkolóktól
2003. április 28. 
15:48 Újpest: Hivatalosan is Sarlós András
2003. április 26. 
23:30 Lemondott az Újpest edzője
2003. április 25. 
12:25 ZTE: Nem hosszabbítanak Bozsikkal
2003. április 24. 
17:42 MLSZ: Nem változott a versenykiírás
14:19 Veszprémben is edzőváltás
14:15 Haladás: Détári az új edző
2003. április 23. 
17:21 NB I/B: Idegenbeli fóti siker
fórum
hírlevél
archívum
sportlexikon
adatbank
sportműsor
 borsodi liga  magyar válogatott  külföldi labdarúgás  csapatsportok  kosárlabda  kézilabda  vízilabda  egyéni sportok  tenisz  ökölvívás  technikai sportok  formula-1  sportgazdaság
impresszum
médiaajánlat
előfizetés
adatvédelmi elvek
levél nekünk
 
Magyar Hírlap Online
címlap   vissza az oldal tetejére