Menstrualni problemi

Najcesci menstrualni problem je dismenoreja (bolna menstruacija). Frekvencija i jacina bola variraju od zene do zene i od ciklusa do ciklusa. Najcesci su bolovi u karlici, zatim glavobolja, bol u ledjima, muka i osecaj pritiska u karlici.
Iako tacan uzrok dismenoreje nije poznat, vodeca teorija danas ukljucuje prostaglandis, supstance nalik hormonima koje proizvode mnoga tkiva u organizmu, ukljucujuci i oblogu materice (Budoff 1980). Prostaglandis moze izazvati da se misici grce i moze uticati na velicinu krvnih sudova. Zene sa jakim menstrualnim bolovima imaju neobicno visok nivo prostaglandisa. Visok nivo uzrokuje jake matericne kontrakcije. Prostaglandis takodje moze izazvati vecu osetljivost na nervnim zavrsecima. Kombinacija kontrakcija materice, nedostatka kiseonika i povecane nervne osetljivosti proizvodi menstrualne bolove.
Aspirin se pojavljuje kao najbolji lek protiv menstrualnih bolova. Vezbanje i dobra forma takodje mogu pomoci (Golub, 1992). Masters i Johnson su preporucivali masturbaciju. U fizioloskom smislu neugodnost, pritisak i naduvenost rezultat su karlicnog edema (pretrpanost tecnoscu u karlicnoj regiji). Za vreme seksualnog uzbudjenja i orgazma, navala krvi (kongestija) se u karlici povecava. Posle orgazma krv se rastace. Tako orgazam, bilo da je proizvod masturbacije ili nekog drugog sredstva, moze pomoci u olaksanju od karlicnog edema koje izaziva menstrualne neugodnosti.
Amenoreja je drugi menstrualni problem, i oznacava odsustvo menstruacije. Naziva se primarna amenoreja ako devojka nije dobila menstruaciju do svoje 18 godine i sekundarna amenoreja ako je imala makar jedan ciklus. Amenoreja je simptom neplodnosti. Neki uzroci amenoreje ukljucuju kongentialne defekte reproduktivnog sistema, hormonalne imbalanse, ciste ili tumore, bolesti, stres i emocionalne faktore povezane sa pubertetom.

 

1