Forside
Indland
Udland
24 timer
Penge
Politik
EU
Vejret
Baggrund
Lyd/Video
TV
Radio
Sport
Regionalt
International
Nyhedsbrev
SMS
Kontakt
Søg

Alle nyheder - seneste 24 timer

Skovbrande i Kroatien er ude af kontrol
1. august 2003 09:34 Udland
Flere store skovbrande i Kroatien er ude af kontrol trods over et døgns intensivt slukningsarbejde.

Brandene brød ud natten til torsdag på de to Adriaterhavsøer Brac og Hvar, hvor over 2000 hektar skov er brændt.

Ifølge det kroatiske nyhedsbureau HRT deltager over 600 brandfolk og soldater i slukningsarbejdet.

Mange udenlandske turister opholder sig på de to øer, men ingen er kommet til skade under brandene.

Flere personer er dog evakueret fra risikoområder.
Se hele artiklen

Obligationskurserne fortsætter ned i dag
1. august 2003 09:18 Penge
Obligationerne vil blive yderligere svækket i dag med stigende renter til følge. Det skyldes fald på det amerikanske obligationsmarked i går, idet markedet forventer en økonomisk optur i USA.

Det var specielt meddelelsen om, at det amerikanske bruttonationalprodukt (BNP) steg med hele 2,4 procent i andet kvartal, og at privatforbruget i samme periode voksede med 3,3 procent. Desuden holdt antallet af nytilmeldte ledige sig mod forventning på den lave side af 400.000 i uge 30, skriver RB-Børsen.

Danske obligationer vil falde
Den toneangivende, amerikanske obligation, den 30-årige T-bond, lå her til morgen 24/32 point lavere end slutniveauet i USA torsdag i 99 16/32 med en rente på 5,41 procent. Kursen var 1 point lavere end niveauet ved dansk børslukketid i går.

Herhjemme lukkede den toneangivende, tiårige statsobligation, 5-13'eren, 0,50 point lavere i 105,25 med en rente på 4,35 procent. Obligationshandlere forventer yderligere kursfald i dag.
Se hele artiklen

Olieledning brænder i Irak
1. august 2003 09:18 Udland
En olierørledning i nærheden af raffinaderiet i Baiji, omkring 200 kilometer nord for Bagdad, brænder efter en eksplosion i nat.

Det oplyser en journalist fra det franske nyhedsbureau AFP fra brandstedet.

Baiji ligger i den såkaldte Sunni-trekant, som er kendt for sin støtte til Iraks styrtede leder, Saddam Hussein.
Se hele artiklen

Amterne fredet
1. august 2003 09:13 Politik
Opgøret om at nedlægge landets amter og tvinge kommunerne til sammenlægninger er tilsyneladende lagt på is, allerede inden det er gået i gang. Folketinget skal ikke tvinge kommuner til sammenlægninger, lyder det fra partitoppen i Venstre.

Også hos Socialdemokraterne er der stærke kræfter imod sammenlægningstvang.

Det skriver Berlingske Tidende i dag.

Dermed kan der være flertal i Folketinget for at bevare amterne, selvom både De konservative og Dansk Folkeparti støtter ideen om at aflive dem.

Det kommunale tabu
Debatten om amterne blev skubbet i gang i oktober sidste år, da regeringen nedsatte den såkaldte Strukturkommision. Strukturkommisionen skal inden udgangen af 2003 aflevere en analyse af den offentlige sektor i Danmark, og komme med ideer til effektiviseringer og omstruktureringer.

Blandt kommisionens vigtigste opgaver er at se kommuner og amter efter i sømmene.

Men uanset hvad kommisionen finder frem til er der tilsyneladende ikke flertal i Folketinget til revolutionerende ændringer på det kommunale landkort.

- Kommunerne står stærkt i folks bevidsthed, og den vil det gøre ondt at pille ved, siger Venstres finansordfører Kristian Jensen til Berlingske Tidende.

Berøringsangst
Formanden for Folketingets kommunaludvalg Marianne Pedersen (V) mener også, at det er urealistisk at nedlægge amterne og erstatte dem med kæmpekommuner. Med mindre det sker ved tvang:

- Og det er vi ikke meget for, siger hun til avisen.

Socialdemokraterne er ligeså berøringsangste, lyder det fra Odenses borgmester - næstformanden i Kommunernes Landsforening (KL)- Anker Boye.

Imodsætning til flere af sine partifæller i Folketinget ønsker Anker Boye, at landspolitikerne tvinger sammenlægninger igennem.

Se hele artiklen

US-aktier båret frem af gode nøgletal
1. august 2003 08:55 Penge
Det amerikanske aktiemarked lukkede i går højere, da uventet gode tal for bruttonationalproduktet, privatforbruget, antallet af nytilmeldte ledige og Chicago PMI understøttede håbet om, at den amerikanske økonomi er på vej frem.

Aktierne steg markant efter offentliggørelsen, men mistede en del af pusten de sidste tre kvarter op til børslukketid.

Dow Jones-indekset endte med at stige 33,75 point (0,37 procent) til niveau 9233,80, S&P-indekset lukkede 2,82 point (0,29 procent) højere i 990,31, mens Nasdaq-indekset steg 14,11 point (0,82 procent) til 1735,02.

Medicinal-aktierne trak ned
Det var specielt de medicinal-relaterede aktier, som trak ned, og i særdeleshed Cardinal Health, der er USA's andenstørste engrossælger af medicin. Cardinal forudså, at resultatvæksten vil aftage i 2004. Ifølge analytikere aftager salgsvæksten, fordi medicinalselskaberne introducerer færre nye produkter.

Derimod sluttede Exxon Mobil højere efter at have offentliggjort et overskud for andet kvartal på 62 cent per aktie, hvilket var bedre end analytikerne havde ventet, og Halliburton steg efter et resultat for andet kvartal på 9 cent per aktie. Også det var bedre, end analytikerne havde regnet med.

De computerrelaterede aktier klarede sig relativt godt, og det var da også det teknologitunge Nasdaq-indeks, der endte med den højeste procentvise stigning af de tre store indeks. Det skyldtes ikke mindst, at giganter som Intel, Cisco Systems, Dell og Microsoft alle sluttede i positivt terræn.

Se hele artiklen

Godt vejr sikrer en god høst
1. august 2003 08:50 Penge
Det er sjældent, at landmændene er glade for vejret, men vejret i juli har været perfekt til at få høstet.

- Klimaet i år burde have det grønne bevis, siger formanden for Landsudvalget for Planteavl, Henrik Høegh, til Ritzau. Han glæder sig over en situation, hvor landmændene for en gangs skyld er enige med resten af befolkningen om, at vejrudsigten er god

Tidlig og god kornhøst
Årsagen til jublen er naturligvis udsigterne til en tidlig og, hvad der er endnu vigtigere, god kornhøst.

- Vi plejer at sige, at en tidlig høst er lig med en dårlig høst, fordi der bliver for lidt tid til kerneudviklingen, men det er ikke tilfældet i år, siger Henrik Høegh. Han er netop selv blevet færdig med at høste maltbyg på sine marker på Lolland og kan melde om meget flotte kerner.

Det sker kun cirka hver 10. år, at landmændene oplever høst i juli måned, og i øjeblikket er man cirka 10 dage foran sammenlignet med et gennemsnitligt høstår.

Lave udgifter til vanding
Græsfrøene er høstet overalt, vinterbyggen er stort set også væk, og vårbyggen er netop nu under behandling af mejetærskerne. Hveden er typisk den sidste kornsort, der høstes, men den bliver der, ifølge Henrik Høegh, efter al sandsynlighed gået løs på i den kommende uge.

Samtidig med udsigterne til et godt høstudbytte kan landmændene glæde sig over, at udgifterne til kunstvanding har været lave i år, fordi der med passende mellemrum er kommet vand fra oven. Her har de danske landmænd været priviligerede i forhold til kollegerne i Sydeuropa, der oplever tørkesommer.

Se hele artiklen

Ulovligt foto af dankortmisbrug
1. august 2003 08:46 Indland
I Middelfart har politiet brugt et ulovligt overvågningsbillede for at opklare svindel med Dankort.

Et overvågningskamera var opstillet ulovligt uden for Middelfart Sparekasse, da en kvinde forsøgte at hæve tusindvis af kroner på et stjålet Dankort.

Politimesteren i Middelfart, Ebbe Sten Hansen, mener ikke, at det er noget problem, at sparekassen har filmet kvinden ved hæveautomaten uden for banken.

Men politikerne vil ikke have videoovervågning af offentlig vej.
Se hele artiklen

Fartbøder skal betale trafiksikkerhed
1. august 2003 08:41 Indland Hør lydklip: Helge Adam Møller (K): Dem der kører vildt, skal betale for sikkerheden (Radioavisen 08:00)
Når en bilist træder kører for hurtigt og bliver fanget i en af politiets fotofælder, skal statens indtægt fra bøden ikke længere havne i statskassen, men gå direkte til forbedring af færdselssikkerheden. Det vil sige flere penge til rundkørsler, cykelstier og kampagner for trafiksikkerhed. Det mener et flertal i Folketinget, efter at de konservative har skiftet kurs.

- Hver gang, der kommer en million kroner ind, skal pengene gå direkte til færdselssikkerhed. Det er oplagt og vil samtidig give kontrollen et bedre ry end i dag, hvor mange bilister kalder den en pengemaskine, siger retsordfører Helge Adam Møller til Politiken.

Bakkes op af S og SF
Hans forslag bakkes op af Socialdemokraterne, SF, de Radikale og Enhedslisten.

De Radikale vil efter sommerferien stille forslag om en lovændring, så fartbøderne går direkte over til trafiksikkerhed.

Fotofælderne har været landsdækkende siden oktober sidste år. Fotograferingen gav hele sidste år en ekstra indtægt til staten på 133 millioner kroner. Det første halvår i år er der skrevet bøder ud for 90 millioner kroner.
Se hele artiklen

Private er klar til at investere - igen
1. august 2003 08:39 Indland
Private danske investorer har igen så stor tillid til finansmarkedet, at de er klar til nye investeringer, viser investorbarometeren i dagbladet Børsen.

Danskerne vil igen købe aktier og obligationer efter et forår med kontanter i porteføljen.

- Vi har allerede set bevægelsen fra de professionelle investorer efter Irak-krigens afslutning. Men på det seneste er obligationskurserne raslet tilbage. Derfor er det mere fornuftigt at købe nu end for bare en måned siden, siger Søren Nielsen fra Nykredit Markets til dagbladet Børsen.
Se hele artiklen

Uændret oliepris efter OPEC-møde
1. august 2003 08:21 Penge
Der var stilhed på oliemarkedet her til morgen, efter at Organisationen af Olieeksporterende Lande (OPEC) i går besluttede at holde de eksisterende produktionskvoter uændrede.

Den amerikanske referenceolie - West Texas Intermediate - kostede fredag morgen 30,55 dollar, hvilket var 0,01 dollar mere end slutnoteringen torsdag.

Saudi-Arabien vil holde produktionen oppe
Beslutningen kom på tværs af enkelte OPEC-medlemmers ønske om at reducere produktionen, men analytikere vurderer, at Saudi-Arabien blokerede for en produktionsreduktion ved at antyde, at der i givet fald ville blive skruet op for de saudi-arabiske oliehaner.

Saudi-Arabien har betydelig overskydende produktionskapacitet, og landet er ikke interesseret i, at råolieprisen flytter sig fra det nuværende niveau.

Små bevægelser i prisen
OPEC's beslutning gav lidt dønninger på oliemarkedet i såvel London som New York torsdag eftermiddag. Den umiddelbare reaktion var en mindre prisstigning, der dog hurtigt forduftede.

Prisen på en tønde af Nordsøolien Brent til levering i september steg således i London umiddelbart 20 cent til 28,75 dollar, efter at oplysningen blev kendt, men lidt senere torsdag eftermiddag var den faldet til 28,25 dollar, og i USA var referenceolien, WTI, til levering i september faldet en anelse til 30,63 dollar efter at have været oppe i 30,98 dollar tidligere på dagen.
Se hele artiklen

Fremtid: Banken har kun få kontanter
1. august 2003 08:15 Penge
I løbet af de seneste år er antallet af bankrøverier steget støt og roligt. Det er et problem for bankerne, ikke så meget på grund af de penge, der stjæles, men mere på grund af de psykiske skader, der påføres personalet og kunderne.

Et andet og vigtigt argument, der får stigende vægt, er besparelser. Det er dyrt at håndtere kontanter og have en kassefunktion i en filial. Samtidig hæves de fleste penge på dankortet i detailhandlen.

Tidlås er første skridt
Både Nordea, Danske Bank og Jyske Bank har indført tidlåse i filialerne, der betyder, at der kun kan udbetales mindre beløb med det samme. Ønsker kunden større beløb, må der ventes nogle minutter. Det stresser bankrøverne, der går uden om filialer med tidslåse.

Almindelig Brand Bank slutter sig nu til række af banker med tidslåse.

I Finansrådet forudser kontorchef Niels Crone Lyngkjær, at tendensen med tidslåse vil fortsætte.

- Vi er i en brydningstid, hvor vi vil se, at nogle kunder vil opfatte det som vanskeligt at komme i nærheden af kontanter i banken. Og tendensen vil fortsætte. Dog tror jeg ikke på, at pengeinstitutterne helt vil fjerne kontanterne i alle filialer, for penge er jo vores vare, og der vil altid være kontanter i en eller anden udstrækning, siger Niels Crone Lyngkjær til Ritzau.

Nogle banker har helt fjernet pengene
Hos Roskilde Bank i Karlslunde og i flere filialer af Danske Bank og Nordea, har man helt taget konsekvensen af de mange røverier og helt fjernet kontanterne. I stedet må kunder bruge en pengeautomat.

Danske Bank har 40-50 afdelinger, hvor der ikke er en kassefunktion. Her kan kunderne godt indbetale penge, men de kan ikke hæve dem igen.

Over 200 røverier om året
De nyeste tal fra Finansrådet viser, at antallet af røverier steg i juli i forhold til månederne før.

Sidste år blev der begået 220 røverier, mens der i 2001 var 208 røverier. I 2000 var der i alt 221 røverier, skriver Ritzau.
Se hele artiklen

10-årig pige efterlyses i Aalborg
1. august 2003 07:55 Indland
Politiet i Aalborg har sat hunde og en helikopter ind i eftersøgningen af en 10-årig pige, der sidst blev set i sit hjem i Mjels syd for Aalborg i går formiddag.

Pigen er lidt kraftig af bygning og er 162 centimeter høj.

Hun har et grønlandsk udseende, idet den ene af forældrene er fra Grønland.

Den efterlyste pige har skulderlangt hår, oplyser politiet.
Se hele artiklen

Usædvanligt mange mord i sommer
1. august 2003 07:51 Indland
Med 17 drab på to måneder har sommeren 2003 sat en usædvanlig rekord.

I alt har 33 mennesker i år mistet livet som følge af en forbrydelse, og dermed er halvdelen af årets drab sket i juni og juli, viser en opgørelse, som Ritzau har foretaget.

Det mest omtalte drab i sommer var drabet på den 12-årige Mia Teglgaard Sprotte den 27. juni, men langt de fleste sager drejer sig om drab i familien og optager sjældent megen plads i avisernes spalter.

Opgørelsen viser, at i alt ti børn er blevet slået ihjel i år - heraf de fem i juni og juli. De fleste af dem betalte med deres liv for de voksnes jalousi eller psykiske sygdom. De små drabsofre blev slået ihjel af en af forældrene i forbindelse med ægteskablige problemer eller sindslidelser.

Ofre for mordbrand
Blandt de tilfælde er en congolesisk mands drab på sine fire børn den 1. juni. Hans hustru havde fundet en anden, og det fik manden til at arrangere en eksplosionsagtig brand i hjemmet i Hvidovre ved København. Ved branden omkom manden og hans fire børn.

En stor del af drabstallene dækker over parforhold, der ender med, at en af parterne tager den andens liv. Således drejede en tredjedel af årets drab sig om drab på ægtefællen eller eks-kæresten - og i mange tilfælde begår gerningsmanden efter forbrydelsen selvmord.

Ulykkelig kærlighed årsag til drab
Det var tilfældet den 16. juli, da ulykkelig kærlighed fik en 52-årig mand fra Haderslev til at slå sin 25-årig eks-kæreste ihjel, hvorefter han hængte sig. Inden han tog livet af sig, efterlod han flere breve og indtalte en besked på sin telefonsvarer, hvor han oplyste, at han havde dræbt kvinden og nu ville begå selvmord.

Resten af drabene skyldes narkoopgør, psykisk sygdom, alkoholmisbrug eller gæld.

Det sidste var motivet til årets seneste drab, der fandt sted tirsdag på en rasteplads ved Ringsted. Her skød og dræbte en 31-årig mand sin 25-årige lillebror med et oversavet jagtgevær.

Den 31-årige meldte sig selv til politiet samme aften og i det efterfølgende grundlovsforhør forklarede han, at han havde været bange for lillebroderen, der krævede 18.000 kroner, som han påstod at have til gode.

De fleste mord opklares hurtigt
Hovedparten af drabene i Danmark opklares hurtigt, fordi den dræbte og drabsmanden ofte har en tæt tilknytning til hinanden. Af de 17 drab, der er begået i de to første sommermåneder, er de formodede gerningsmænd da også fængslet i de 16.

Men i Holbæk har det lokale politi og rejseholdet i et par uger arbejdet på at opklare drabet på den 26-årige Kim Michael Jensen. Han blev fundet af nogle turister i et skovstykke på Tuse Næs. Han var stukket ihjel, men drabet er sket et andet sted, som politiet endnu ikke har fundet frem til.

Også i København står politiet med et uopklaret drab fra i år. I marts blev den 35-årige pædagog Karina Ramsdahl Christensen slået ihjel i sin lejlighed i Njalsgade på Islands Brygge. 1500 personer er foreløbig afhørt i sagen, uden at det har ført politiet til gerningsmanden.
Se hele artiklen

Sony Ericsson har succes med mobiltelefoner
1. august 2003 07:41 Penge
Sony Ericsson har været i stand til at øge salget af mobiltelefoner kraftigt. Salgstallene for 2003 viser, at salget af mobiltelefoner i år vil bliver bedre end i 2002.

Perlek Telekommunikation har købt 50 procent flere mobiltelefoner i første halvår sammenlignet med 2002. Men fremgangen er generel, idet og mobiltelefoner af mærkerne Samsung og Panasonic ogsø sælger godt.

Ericsson Sony oplyste i forbindelse med regnskabet for andet kvartal, at salget af GSM telefoner var steget 84 procent på verdensplan i forhold til samme kvartal året før.

Se hele artiklen

Tysk vejskat udskudt to måneder
1. august 2003 07:35 Penge
Den tyske regering har besluttet at udskyde opkrævningen af en ny vejskat i to måneder. Og det er godt nyt for de danske eksportvognmænd, som i fremtiden skal betale for at køre på de tyske motorveje.

De danske vognmandsfirmaer havde nemlig klaget over, at de endnu ikke havde modtaget den specielle computer, der skal registrere hvor mange kilometer den enkelte lastbil kører i Tyskland. Den tyske vejskat træder nu først i kraft 1. november.
Se hele artiklen

Advarer mod mobilsendemaster
1. august 2003 07:17 Indland Hør lydklip: Lektor Sianette Kwee fra Institut for Biokemi på Århus Universitet: De nye master er farligere (Radioavisen 08:00)
For tiden skyder flere tusinde sendemaster til de nye mobiltelefoner op i Danmark, og det kan få vidtrækkende konsekvenser for vores sundhed. Det siger landets eneste forsker i strålingsfare for mennesker, lektor Sianette Kwee fra Institut for Biokemi ved Aarhus Universitet.

I avisen MetroExpress kalder hun det "historiens hidtil største forsøg med stråling direkte på mennesker".

Masterne skal inden 2005 gøre os i stand til at modtage film, internet og tv på mobiltelefoner via det såkaldte UMTS-net.

Hun er dybt forundret over, at man har tilladt opsætningen af de stærke master uden på nogen måde at kende konsekvenserne for sundhedstilstanden.

Stråling kan medføre kræft i hjernen
Sianette Kwees forskning har blandt andet påvist den eletromagnetiske strålings alvorlige konsekvenser for fostervandsceller.

- På længere sigt kan stråling medføre kræft i hjernen, og umiddelbart er der risiko for søvnbesvær og ubehag, siger hun.

Foreningen Kræftens Bekæmpelse siger, at der ikke er grund til at male fanden på væggen og sætte udviklingen i stå, men der er behov for konstant og effektiv forskning i udviklingen i mobiltelefoni, og den forskning findes ikke i Danmark i dag.

Landets største teleselskab, TDC, siger, at tidligere undersøgelser har vist, at der ikke er grund til at frygte, at stråling fra mobiltelefoner skader mennesker.

Men vi vil undersøge det nærmere, siger pressechef Kim Schaumann.
Se hele artiklen

Fredsstyrke på vej til Liberia
1. august 2003 06:55 Udland
De første soldater i en fredsstyrke er ankommet til Liberia, og hovedstyrken på ca. 3000 mand ventes at være på plads på mandag.

Ministre for flere vestafrikanske lande besluttede i går at sende soldaterne til Liberia, og de første nigerianske soldater blev modtaget med jubel i Liberia.

En delegation fra de vestafrikanske lande kommer i dag til hovedstaden Monrovia for at overtale præsident Charles Taylor til at forlade landet på torsdag.

Nyheden fik titusinder at mennesker til at gå på gaden i Monrovia og fejre, at de snart bliver befriet.

Nødhjælp bliver i lufthavnen
I går lykkedes det Røde Kors at få et fly med medicin og andre forsyninger til Monrovia, men det er fortsat vanskeligt at få forsyningerne fra lufthavnen til de nødlidende på grund af kampene.

Oprørere har i to måneder belejret hovedstaden for at tvinge Charles Taylor fra magten, og kampe mellem regeringssoldater og oprørere har kostet over 1000 civile livet. Præsidentens talsmand siger dog, at det ikke er sikkert, at Charles Taylor vil rettede sig efter kravet om, at han skal træde tilbage senest på torsdag.

USA tøver med løfte om at sende soldater til Liberia, men tre krigsskibe ligger ud for Liberias kyst for at beskytte den fredsbevarende styrke, og der kan blive tale om, at USA betaler en del af udgifterne til styrken.

Se hele artiklen

Fredsstyrke til Liberia på mandag
1. august 2003 05:42 Udland
15 vestafrikanske lande har besluttet, at der skal sendes en fredsstyrke på 1500 soldater til Liberia på mandag.

Og at Liberias præsident Charles Taylor skal forlade landet senest på torsdag.

Nyheden fik titusinder af mennesker til at gå ud i gaderne i hovedstaden Monrovia og fejre, at de snart vil blive befriet for myrderier, sult, tørst og koleraepidemier.

Oprørere har i to måneder belejret Monrovia for at tvinge Charles Taylor fra magten. Kampene har kostet over 1.000 civile livet, og Monrovia har flere hundrede tusinde flygtninge.
Se hele artiklen

Saddam har ændret udseende
1. august 2003 05:30 Udland
De amerikanske soldater har forstærket jagten på Saddam Hussein.

De har fået seks fotos, der viser, hvordan Saddam kan tænkes at se ud: med og uden overskæg og med gråt hår.

Saddam har været på flugt i fire måneder, og USA regner med at han har ændret udseende for at undgå at blive fanget.

Hans sønner Udayu og Qusay havde ladet skægget gro for at skjule deres identitet, men de blev forrådt af en bekendt, der kan se frem til at få en dusør af USA på 30 mio. dollar eller 196 mio. kr.
Se hele artiklen

Danmark ønsker større indflydelse i EU
1. august 2003 05:14 EU
Andre EU-landes krav om mere magt i fremtidens Europa har tvunget den danske regering i offensiven i det storpolitiske spil om en kommende EU-forfatning.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen har officielt erklæret sig tilfreds med EU-konventets traktatforslag.

Men højtplacerede embedsmænd kæmper i kulissen for mere indflydelse til Danmark og en bevarelse af de fire EU-forbehold, skriver Berlingske Tidende.

Danmark ønsker mere indflydelse til små lande ved afstemning i Ministerrådet.
Se hele artiklen

Nordkorea vil forhandle om atomvåben
1. august 2003 04:32 Udland
Nordkorea har opgivet kravet om at forhandle på tomandshånd med USA om sit atomvåbenprogram.

Nordkorea er gået ind på USA's krav om, at det skal forhandle med fem lande om at nedlægge atomvåbenprogrammet.

Nordkorea havde krævet at USA underskrev en ikke-angrebspagt. Men nu er der udsigt til, at Nordkorea vil forhandle om atomvåben med Kina, Sydkorea, Japan, Rusland og USA.

USA og en række donorlande vil give økonomisk hjælp til Nordkorea, hvis det opgiver sit atomvåbenprogram.
Se hele artiklen

Det Islamiske Råd har kun et medlem
1. august 2003 02:06 Indland
Det Islamiske Råd repræsenterer tilsyneladende kun en muslim, nemlig formanden Hamid El Mousti.

El Mousti, der er socialdemokratisk medlem af Københavns Borgerrepræsentation, har de sidste par år udtalt sig om danske muslimer og integration.

Integrationskonsulent i Københavns Kommune Hanna Ziadeh og det radikale folketingsmedlem Naser Khader betegner ifølge Weekendavisen Det islamiske Råd som "fup og fidus".

Og imam Fatih Alev mener, at Det Islamiske Råd kun er en platform for Hamid El Moustis klovnerier.
Se hele artiklen

Dansk Folkeparti går det frem som Venstre taber
1. august 2003 02:03 Indland
Dansk Folkeparti har i løbet af sommeren vundet tre procentpoint. Det er det samme som Venstre taber.

Det skriver dagbladet Børsen på grundlag af en meningsmåling fra Greens Analyseinstitut.

Dansk Folkeparti får støtte fra 12,5 pct. af vælgerne, og det er 0,5 pct. mere end ved valget i november 2001.

Regeringen og DF får 94 mandater mod 81 til oppositionen. Venstre får 30,2 pct. og forbliver det største parti, mens Socialdemokraterne får 29,1 pct. Kristeligt Folkeparti kommer under spærregrænsen på 2 pct. i Greens.
Se hele artiklen

Irakere kan ikke komme hjem
1. august 2003 00:18 Indland
Køen af frustrerede irakiske asylansøgere, der vil tilbage til Irak, vokser dag for dag. De sidste to måneder er det blot lykkedes at sende 20 irakere tilbage til deres hjemland, selv om 230 har meldt sig og regeringen ønsker dem sendt tilbage så hurtigt som muligt, skriver Politiken.

Men hver enkelt tilbagesendelse skal godkendes af Koalitionens Midlertidige Myndighed, CPA, i Irak. Og CPA mener ikke, at forholdene i Irak er tilstrækkeligt sikre til, at større grupper af irakere kan vende tilbage.

- Det er ufatteligt, at besættelsesmagten ikke vil lade dem komme tilbage. De, der presser allermest på, har hus, kone og børn i Irak, som de gerne vil ned at beskytte. Det drejer sig ikke om mennesker, der skal forsørges, siger integrationsminister Bertel Haarder (V).

Regeringen presser på alt, hvad den kan, for at overbevise CPA om, at flere irakere skal have lov til at rejse tilbage, oplyser han. Bertel Haarder forventer, at der den næste måned kan sendes fem-seks stykker af sted om ugen.

- Men jeg vil gøre alt for, at der bliver lukket mere op. Og jeg har sikret, at der ikke er nogen som helst forhindringer i Danmark, siger han.
Se hele artiklen

DF isoleret i sag om hovedbeklædning
1. august 2003 00:07 Indland
Dansk Folkeparti står helt alene med et forslag om at forbyde "kulturbestemt hovedbeklædning" i folkeskolen, skriver Kristeligt Folkeparti fredag.

Hovedrysten over en bred kam. Det er, hvad der møder Dansk Folkepartis forslag om at forbyde "kulturbestemt hovedbeklædning" i folkeskolen. Regeringens støtteparti vil have forbudt enhver form for religiøs og kulturel hovedbeklædning fra turbaner og tørklæder til kasketter og kalotter.

Ideen afvises imidlertid blankt på Christiansborg og i skolekredse. "Populistisk sommerpjank", siger for eksempel Socialdemokraternes integrationsordfører, Anne Marie Meldgaard.

Fra det store regeringsparti, Venstre, lyder samme skarpe tone. - Det er et lodret nej fra os. Det er i strid med vores danske frihedstradition. Vi skal ikke blande os i religiøs påklædning. Dansk Folkeparti bevæger sig ud ad totalitarismens vej med dette forslag, siger Birthe Rønn Hornbech.

"Fuldstændig tåbeligt", mener lærerne.

Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, kalder forslaget "fuldstændig tåbeligt".

Men forslaget får støtte fra Nahid Riazi, der flygtede fra Iran i 1987. Hun har flere gange markeret sig i kampen for kvinders og børns ligestilling, blandt andet som dansk koordinator for Den Internationale Komité mod Stening.

Hun er principielt imod, at børn skal gå med religiøse symboler, og hun vil gå længere end Dansk Folkepartis forslag. - Forbuddet skal ikke kun gælde på folkeskoler, men også på private skoler. Børn skal ikke kunne tvinges af forældre til at bære religiøse symboler, siger Nahid Riazi.
Se hele artiklen

Pladeproducenten Sam Phillips død, 80 år
31. juli 2003 22:14 Udland
Den legendariske pladeproducent, Sam Phillips, som var manden bag en lang række af 1950'erne største rocknavne, er død i USA - han blev 80 år.

Phillips opnåede med sit lille pladeselskab, Sun Records, ry som et af det 20. århundredes vigtigste skikkelser inden for populærmusikken.

Phillips udgav indspilninger med store navne som som Elvis Presley, Carl Perkins, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Roy Orbison og B.B. King.
Se hele artiklen

Falck skal sikre sikkerheden i Irak
31. juli 2003 21:29 Indland Se videoklip: Sikkerhedsproblemerne stadig enorme i Irak (TV-avisen 18:30)
Sikkerhedsfolk fra den danske rednings- og sikkerhedskoncern Group 4 Falck skal passe på koalitionsstyrkernes hovedkvarter i Basra i det sydlige Irak, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Foruden opgaven med at sørge for sikkerheden på det militære hovedkvarter i Basra skal Group 4 Falck bl.a. beskytte personale, kontorer og biler fra Creative Associates - der står for genopbygningen af det irakiske skole- og sundhedsvæsen - og for Danidas nødhjælpsarbejdere i Basra.

I øjeblikket forhandler den danske koncern desuden med det irakiske olieministerium om beskyttelse af en række olieinstallationer i Irak.

Ansætter lokale
Koncernen har gennem flere år opbygget et koncept, som går ud på at rekruttere og uddanne lokale indbyggere til at løse opgaverne under tæt supervision fra Group 4 Falcks udstationerede, erfarne ledere.

- Vi har gennem en årrække opbygget sikkerhedsorganisationer så forskellige steder som det gamle Østeuropa, Kina, Sydamerika og i Mellemøsten. Alle steder er det foregået ved at ansætte lokal arbejdskraft, som har kendskab til den lokale geografi, og som kender det enkelte lands traditioner og folkesjæl. Det er disse erfaringer, vi nu kan trække på i Irak, og jeg er både stolt og beæret over, at koalitionsstyrkerne har fået øjnene op for det, siger koncernchef Lars Nørby Johansen, Group 4 Falck til avisen.

Han tilføjer, at koalitionsstyrkerne ellers hidtil har været modstræbende, når det gælder om at overlade sikkerhedsopgaver til civile.

- Men nu er der ved at ske et skift i koalitionsstyrkernes politik. Netop ved at bruge den lokale arbejdskraft til at løse opgaverne kan vi bidrage til en langsigtet og konstruktiv genopbygning af Irak. Der er ingen tvivl om, at vi inden for en relativ kort tidshorisont vil skulle opbygge en endnu større privat sikkerhedsorganisation i Irak, siger Lars Nørby Johansen.

Vagterne er bevæbnede
Sikkerhedsvagterne i Irak er bevæbnede, lige som Group 4 Falcks medarbejdere er det i en række andre lande - ofte efter krav fra de lokale fagforeninger af hensyn til vagternes egen sikkerhed.

Bag en del af Group 4 Falcks kontrakter i Irak står Group 4 Falcks amerikanske datterselskab Wackenhut, som gennem en årrække har løst sikkerhedsopgaver for de amerikanske myndigheder, bla. en del af NASA's lokaliteter, ligesom selskabet har ansvaret for sikkerheden på en række amerikanske ambassader rundt om i verden.
Se hele artiklen

Israel blokerer familiesammenføring
31. juli 2003 21:26 Udland
Det israelske parlament, Knesset, vedtog i dag en tilføjelse til loven om statsborgerskab, der forhindrer palæstinensere som gifter sig med en israeler i at opnå statsborgerskab eller permanent opholdstilladelse.

Loven blev af oppositionen betegnet som "racistisk" og "umenneskelig", skriver det israelske dagblad Ha´aretz, men den blev vedtaget med 53 stemmer mod 25.

Flere medlemmer af Shinui-partiet, der deltager i koalitionen bag regeringen, har udtrykt betænkeligheder ved loven, men endte med at stemme for den fordi den blev gjort til en tillidsafstemning til regeringen.

Loven vil først og fremmest ramme de såkaldte israelske arabere - palæstinensere der bor inden for Israels grænser og som har statsborgerskab.

Loven forhindrer at de gifter sig med palæstinensere fra Vestbredden og Gaza og lever sammen med ægtefællen i Israel. Indenrigsministeren kan dog tildele statsborgerskab eller seks måneders opholdstilladelse i særlige tilfælde.
Se hele artiklen

Får dusør for Saddam Husseins sønner
31. juli 2003 19:37 Udland
Manden, der førte de amerikanske styrker til et hus, hvor Saddam Husseins sønner befandt sig, vil få udbetalt en dusør på 30 millioner dollar.

Udenrigsminister Colin Powell har godkendt udbetalingen, skriver Reuters Bureau, som citerer ministeriets talsmand for, at der er tale om den største dusør der nogensinde er udbetalt af amerikanske myndigheder.

USA vil ikke bekræfte navn
Udenrigsministeriet vil ikke oplyse hvem modtageren af dusøren er. Flere medier har tidligere oplyst at manden der informerede om Hussein-sønnernes opholdssted er Nawaf al-Zeidane. Han gav de eftersøgte husly i sit eget hjem, hvor de opholdt sig i omkring tre uger inden de amerikanske styrker blev informeret.

Huset blev stærkt medtaget, da store amerikanske styrker angreb og nedkæmpede de to Hussein-sønner, en livvagt og Saddam Husseins 14-årige barnebarn.

Både irakiske og amerikanske kritikere mener at USA burde have forsøgt at fange Hussein-sønnerne i live, og dermed have sikret muligheden for et retsopgør med Saddam-regimet.

Døtre i Jordan
Saddam Husseins to ældste døtre ankom i dag til Jordan med deres i alt ni børn. Den tidligere irakiske diktators døtre og børnebørn har fået tilladelse til at komme til Jordan af humanitære grunde, siger den jordanske informationsminister. Døtrene og børnene kom til Jordan fra De forenede Emirater.

De to kvinder har før haft asyl i Jordan, da de fulgte deres ægtefæller i eksil i 1995. De var gift med to brødre, der som Saddam Husseins svigersønner havde opnået høje poster i det irakiske militær.

Brødrene Hussein Kamel og Saddam Kamel meddelte at de ville arbejde for et regime-skifte i Bagdad, og delte deres viden om styrets indre cirkler med amerikanske efterretningsorganer. Alligevel lod de sig overtale til at vende tilbage til Irak sammen med deres familier. Saddam Hussein lod sine to svigersønner henrette umiddelbart efter deres tilbagevenden i februar 1996.

Den tredje og yngste datter, Hala´s opholdssted er ukendt.
Se hele artiklen

Stadig ingen masseødelæggelsesvåben i Irak
31. juli 2003 19:24 Udland
USA har stadig ikke fundet masseødelæggelsesvåben i Irak, men har fundet dokumenter, der antyder, at der var planer om at udvikle sådanne våben.

Det er konklusionen af en rapport, som to ledende amerikanske eksperter, der har deltaget i forsøget på at opspore masseødelæggelsesvåben i Irak, i dag gav til USAs senat.

Fire irakiske topvidenskabsmænd og mere end end en halv snes på lavere niveau, som har arbejdet for Saddam Husseins styre, er blevet afhørt under ledelse af folk fra efterretningstjenesten CIA.

Alle videnskabsfolkene benægter, at Saddam Hussein skulle have genoptaget sine avancerede våbenprogrammer og skjult masseødelæggelsesvåben, efter at FN's våbeninspektører forlod landet i 1998.
Se hele artiklen

Kampene fortsætter i Liberia
31. juli 2003 18:47 Udland Se videoklip: Kampene fortsætter (TV-avisen 18:30)
Liberianere strømmede i dag ud i gaderne i hovedstaden, Monrovia, for at tage imod en fortrop for den vestafrikanske militære styrke, der skal udgøre grundstammen i en større fredsbevarende indsats i det krigshærgede land.

Kampe fortsætter
På trods af de vestafrikanske soldaters ankomst fortsatte præsident Charles Taylors styrker og oprørsgruppen LURD kampene, der nu har stået på i 13 dage.

Den vestafrikanske styrke mødtes først med Liberias regering, inden den fortsatte til samtaler på den amerikanske ambassade.

Vestafrikanske ledere er i Ghanas hovedstad Accra blevet enige om at en styrke på omkring 1.500 nigerianske soldater skal ankomme til Liberia mandag, hvorefter præsident Charles Taylor træder tilbage og drager i eksil tre dage senere, skriver buerauet AP.

Ghanas præsident John Kufuor understreger dog at der er brug for flere soldater og flere midler til at betale fredsstyrken med.

Torsdagens store helt, den nigerianske general Festus Okonkwo, der står i spidsen for den vestafrikanske fortrop, udtrykte ved sin ankomst til Liberia håb om at kunne bringe fred i landet "hurtigst muligt".

Humanitær krise i Monrovia
Okonkwos ankomst yder en smule håb for Monrovias indbyggere. Ifølge regeringen er mere end 1000 mennesker blevet dræbt under den seneste bølge af kampe, og flere hundredetusinde er flygtet. Samtidig er hovedstaden ved at løbe tør for både vand og mad.

USA's præsident, George W. Bush har beordret tre krigsskibe til at ligge ud for Liberias kyst for at støtte en fredsbevarende styrke, men en beslutning om amerikanske soldater på landjorden er blevet udskudt.

I stedet for løfter om militær hjælp lagde den amerikanske regering onsdag sidste hånd på et FN-resolutionsforslag, der vil bane vejen for en multinational styrke.

Resolutionen vil desuden give FN's generalsekretær, Kofi Annan, mandat til at indsætte en fredsbevarende FN-styrke for at sikre en fortsat fred i landet.
Se hele artiklen

Kun en farm til hver i Zimbabwe
31. juli 2003 18:26 Udland
Zimbabwes præsident Robert Mugabe har beordret topfolk inden for sit parti til kun at eje en farm. Det betyder, at hvis de har flere, skal de give afkald på de overskydende.

Præsidenten har udstedt et dekret, der betyder, at partifunktionærerners overskydende farme skal fordeles blandt andre, fremgår det af den regeringskontrollerede avis The Herald.

Mugabes regering er blevet kritiseret for at lade egne topfolk overtage de bedste af de farme, som de oprindelige hvide ejere blev tvunget til at forlade.

Størsteparten af Zimbabwes 4500 hvide farmere blev jaget væk fra deres jord. Det har bidraget til alvorlig fødevaremangel i landet.
Se hele artiklen

Livstid for krigsforbrydelser
31. juli 2003 18:24 Udland
- Retten har ikke fundet, at der her var tale om folkemord. Derimod er der tale om forfølgelse, deportation og udryddelse, sagde dommer Wolfgang Schomburg, da han i dag læste afgørelsen af Milomir Stakics sag ved FN's krigsforbrydertribunal i Haag.

Men at den bosnisk-serbiske politiker og læge blev frifundet for folkemord, kunne ikke forhindre retten i at idømme ham fængsel på livstid for hans forbrydelser mod menneskeheden og for etniske udrensninger i Bosnien i 1992.

Den 41-årige Milomir Stakic var tiltalt for to tilfælde af folkedrab, seks tilfælde af forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser.

Herudover var han anklaget for etableringen af et netværk af brutale fangelejre i Bosnien, hvor hundredevis af bosniske muslimer blev dræbt og tusinder blev tortureret, mishandlet og voldtaget i 1992.

- Retten finder, at drab har fundet sted ofte i lejrene, og der kan ikke herske tvivl om, at der har fundet massakre sted. Voldtægter og seksuelle overfald er foregået i lejrene, og fangerne der har været udsat for umenneskelig behandling, fortsatte Wolfgang Schomburg sin domsafsigelse.

To uger til at appellere afgørelsen
Krigsforbrydertribunalet i Haag anslår i deres afgørelse, at mindst 20.000 mennesker blev deporteret og flere end 1.500 mistede livet under Stakic terror.

Stakic selv hævder, at han blot var en marionetdukke, der udførte ordre fra højere sted og ikke selv havde nogen reel magt.

Det er første gang i rettens ti-årige virke, at en tiltalt idømmes livstid. Begge sider har nu fjorten dage til at appellere afgørelsen. FN-tribunalet har ikke mulighed for at idømme dødsstraf.
Se hele artiklen

DF vil fjerne al tvungen partistøtte
31. juli 2003 16:53 Politik
Dansk Folkeparti vil i den kommende folketingssamling fremsætte et forslag, som skal sikre, at ingen kan blive pålagt, tvunget eller påvirket til mod sin vilje at yde økonomiske bidrag til et politisk parti.

Det må hverken ske direkte eller indirekte gennem faglige organisationer eller arbejdsgiverorganisationer.

- Det er helt urimeligt, at vi i et demokratisk samfund har tilstande, hvor såvel arbejdere som arbejdsgivere er med til at støtte et politisk parti, som de ikke nødvendigvis deler overbevisning med, siger partiets arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted.
Se hele artiklen

Uenighed om israelsk tilbagetrækning
31. juli 2003 16:16 Udland
Forhandlinger om ny israelsk tilbagetrækning fra byer på den besatte Vestbred er strandet. Et fire timer langt møde mellem den palæstinensiske minister for sikkerhed, Mohammed Dahlan og den israelske forsvarsminister, Shaul Mofaz, endte resultatløst fordi parterne ikke kunne blive enige.

Ramallah afgørende for begge parter
Ifølge israelsk presse tilbød forsvarsminister Mofaz at overdrage byerne Jeriko og Qalqiliya, men palæstinenserne forlanger ifølge dagbladet Ha´aretz at de israelske tropper forlader Ramallah. Ramallah er det administrative centrum for selvstyremyndigheden.

Besættelsen af byen er et afgørende spørgsmål for begge parter - Israel har i snart halvandet år holdt selvstyreformand Yasser Arafat i husarrest i Ramallah, og de ønsker at fortsætte isoleringen af den palæstinensiske leder.

For premierminister Mahmoud Abbas er det til gengæld afgørende at besættelsen af Ramallah bringes til ophør, så hans regering og autoritet ikke undermineres af at skulle arbejde i en by der er besat.

Dahlan siger i dag, at det er afgørende for palæstinenserne, at israelsk tilbagetrækning bliver reel, og betyder at de palæstinensiske byer kan genoprette normale forbindelser uden at skulle passere de israelske vejspærringer.

Israels villighed til at overdrage Qalqiliya til selvstyremyndighederne skal ses i lyset af, at byen på tre sider er omgivet af den omstridte sikkerhedsmur, som Israel opfører. Byens eneste forbindelse til omverdenen er en korridor mod øst, der forbinder den med resten af Vestbredden.

Flere bosættere
Selv om parterne meddeler at forhandlingerne genoptages snart, blev fredsprocessen i dag belastet af yderligere konfliktstof. De israelske myndigheder gav i morges tilladelse til bygning af yderligere 22 beboelses-enheder i bosættelsen Neve Dekalim i Gaza-striben. Tilladelsen opfattes af palæstinenserne som en klar demonstration af Israels manglende vilje til at stå ved Køreplanen for fred.

Køreplanen forudsætter et stop for de israelske bosættelsesaktiviteter, men Israel mener at en udvidelse af beboelses-kapaciteten inden for rammerne af allerede eksisterende bosættelser ikke strider mod Køreplanen for fred.

I køreplanen understreges det, at den israelske regering "indefryser al bosættelsesaktivitet (inklusive naturlig vækst i bosættelser)."
Se hele artiklen

Nye amerikanske ofre i Irak
31. juli 2003 16:15 Udland
En amerikansk soldat blev torsdag dræbt og tre andre såret, da deres pansrede vogn kørte på en landmine, oplyste den amerikansk kommandant, general Ricardo Sanchez.

Angrebet skete på vejen mellem Bagdad centrum og den internationale lufthavn, vest for byen.

Det bringer antallet af døde amerikanske soldater op på 52, siden præsident George W. Bush den 1. maj erklærede kamphandlingerne for overstået.

Sent onsdag blev en anden amerikansk soldat dræbt, mens to blev såret ved et skudangreb. En amerikansk militærtalsmand meddeler, at angrebet fandt sted kl. 23.45 lokal tid onsdag i Diyala-provinsen nordøst for Bagdad.
Se hele artiklen

Mand vælter kiste i kirke
31. juli 2003 16:09 Indland
Kirketjeneren i Vor Frue Kirke i København hørte i dag et brag og så, at en kiste sat op til en bisættelse var væltet omkuld. Samtidig så han en mand løbe ud af kirken, der i øvrigt var tom.

Kisten gik ikke op, men måtte erstattes, idet den fik skader i træet. Politiet har en idé om, hvem gerningsmanden er.

- Men vi aner ikke, hvorfor han gjorde det. Det kan være alt fra et uheld over hærværk til usømmelig omgang med lig, siger politiassistent Mikael Smidt fra Station City.

Begravelse gennemført alligevel
Bisættelsen blev gennemført, uden at familien fik kendskab til episoden.

- Men vi har informeret dem om, at de risikerer at læse en notits i avisen, siger politiassistenten til Ritzau.
Se hele artiklen

Miljøstyrelsen viser fuld liste over nødhavne
31. juli 2003 16:04 Indland
Miljøstyrelsen har i dag valgt at offentliggøre listen over de 14 steder i de danske farvande, der er udset til at kunne fungere som nødområder for havarerede skibe, som frygtes at lække olie.

Listen, der efter krav fra EU skal være endeligt færdig senest i februar 2004, har allerede inden offentliggørelsen vakt debat.

På forhånd var tre af navnene sluppet ud, nemlig Kalundborg Fjord, Kerteminde Bugt og Ålbæk Bugt ved Skagen.

De 14 kandidater er:

Esbjerg Havn

Hanstholm

Jammer Bugt

Hirtshals

Ålbæk Bugt (ved Skagen)

Kalundborg Fjord

Kerteminde Bugt

Stigsnæs Havn (ved Skælskør)

Langeland Syd

Falster/Gedser

Køge Bugt

Øresund

København

Bornholm

Kun bruge havneanlæggene to steder
Kun i to tilfælde overvejer man seriøst at bruge selve havneanlæggene som nødhavn for forulykkede skibe, oplyser kontorchef Jørgen Magner, Miljøstyrelsens havkontor. Det drejer sig om havnene i Stigsnæs og Esbjerg.

- Det sidste er især begrundet i, at det er vanskeligt at finde egnede steder uden for havnen i Esbjerg på grund af de store bølger og den sårbare natur i Vadehavet, siger Jørgen Magner.

Tidligere i dag kom det frem, at TV2 Øst var kommet i besiddelse af listen, hvilket har foranlediget Miljøstyrelsen til at fremlægge listen før oprindeligt planlagt i midten af august.

Se hele artiklen

Borgerlig anholdelse i Frederiksberg have
31. juli 2003 16:03 Indland
Tre borgere løb efter og anholdt i formiddags en mand, der i Frederiksberg Have netop havde hevet fat i en kvindelig kondiløber formentlig for at voldtage hende.

Manden erkender, at han overfaldt kvinden, men nægter, at han ville voldtage hende, oplyser politiet.

Kvindens høje råb om hjælp kunne høres næsten 200 meter væk, helt op på Frederiksberg Slot, og tre mænd reagerede med det samme. I forvejen havde den ene af dem lagt mærke til den 33-årige mand, fordi han virkede mistænkelig.

Så mistænkelig ud
- Han havde lange bukser på og stod og gloede efter kvinderne. Vidnet var nærmest forberedt på, at noget kunne ske, siger kriminalinspektør Bent Isager-Nielsen i Frederiksberg Politi.

Kvinden, der er 42 år, blev uden varsel overfaldet bagfra, da hun var ude på sin sædvanlige løbetur ad parkens grusstier. Manden tog hårdt fat om hendes hals og trak hende ind ved nogle buske nær bådehuset i parken.

- Han var meget grov. Han slog hende i ansigtet og blev ved med slå hende, også efter at hun var faldet om, siger kriminalinspektøren ifølge Ritzau.

Manden er fængslet i to uger
De høje skrig alarmerede som nævnt vidnerne, og derefter lykkedes det for de tre i fællesskab at løbe den 33-årige mand op og at holde ham fast, indtil en politipatrulje kom til.

- Den 33-årige har forklaret, at han så kvinden, som han mente lignede én, som tidligere har generet ham. Derfor overfaldt han hende. Ifølge hans forklaring havde han slet ikke tænkt på at voldtage hende, siger Bent Isager-Nielsen.

Måske har han overfaldet andre kvinder
Manden, der bor i en anden kommune, blev torsdag eftermiddag i et grundlovsforhør fængslet i to uger, sigtet for voldtægtsforsøg.

Kriminalinspektøren siger, at det nu skal undersøges, om der er grund til at sigte den anholdte for andre sædelighedsforbrydelser. Blandt andet er en fuldbyrdet voldtægt mod en 19-årig pige i Frederiksberg Have sidste år aldrig blevet opklaret.
Se hele artiklen

Franske skovbrande næsten slukket
31. juli 2003 15:49 Udland
Franske brandfolk kæmper nu for at få slukket den sidste af de tre store brande, der har hærget den franske Riviera. Det franske meteorologiske institut forudser kraftige vinde i eftermiddag og det kan få brandene til at blusse op.

En af lederne af brandbekæmpelsen siger, at de i aften vil vide, om de har vundet over ilden eller ej. De næste timer er afgørende, siger han.

Der er også gode nyheder fra Portugal, hvor det er lykkedes at få kontrol over en stor brand i den nordlige del af landet. Branden har hærget siden søndag og er ikke slukket, men altså under kontrol.
Se hele artiklen

Ny formand for ECB på vej
31. juli 2003 15:46 Penge
Styrelsesrådet i Den Europæiske Centralbank (ECB) anerkendte torsdag nomineringen af den franske centralbankchef, Jean-Claude Trichet, til ny chef for ECB. Dermed er Trichet ikke udnævnt, men en vigtig formalitet er overstået.

Den videre vej til udnævnelsen går via Europaparlamentet, hvor Trichet den 11. september skal besvare spørgsmål fra parlamentets monetære komite.

Frikendt for svindel
Parlamentet vil derefter komme med en ikke bindende indstilling, som kan føre til den endelige udnævnelse. Det bliver dog EU-landenes regeringsledere, der skal træffe den.

Tilbage i juni indstillede regeringslederne netop Trichet til stillingen. Det skete blot to dage efter, at den franske domstol havde frikendt ham for svindel i Frankrigs største bankskandale, Credit Lyonnais-sagen. Trichet er 60 år.
Se hele artiklen

Palæstinensisk fangeoprør nedkæmpet
31. juli 2003 15:12 Udland
En gruppe palæstinensiske fanger gjorde tidligere i dag opør i protest mod forholdene i Shikma-fængslet i byen Ashkelon i det sydlige Israel.

Oprøret startede da israelske fængselsbetjente forsøget at gennemsøge en af fangernes celle. Betjentene frygtede at den pågældende fange planlagde at flygte, efter at de havde fundet tegninger over fængslet på ham.

Fængselsbetjentene fik dog de oprørske fangerne under kontrol efter en kort, men voldsom kamp, der endte med 18 sårede fanger og to sårede betjente. Efterfølgende fortsatte gennemsøgningen af cellerne.

En talsmand for det palæstinensiske ministerium for fængselsanliggender, Shukry Salma, sagde efterfølgende, at fangernes oprør var udtryk for deres utilfredshed med forholdene i fængslet, skriver den israelske avis Haaretz på deres hjemmeside.

Ikke desto mindre kom oprøret dagen efter, at den palæstinensiske minister for fængselsanliggender, Hisham Abd Al-Raziq, advarer om de palæstinensiske fanger ville gøre oprør, hvis ikke Israel løslader flere fanger.

- En eksplosion i de israelske fængsler er uundgåelig, hvis Israel fastholder deres unilaterale beslutning om at løslade fanger efter uretfærdige og rascistiske kriterier, sagde al-Raziq i går.

Se hele artiklen

Europæiske rente holdes uændret
31. juli 2003 14:58 Penge
Den Europæiske Centralbank (ECB) meddelte efter sit månedlige rentebesluttende møde i dag, at den fastholder den toneangivende rente på to procent.

De vestlige landes økonomiske samarbejdsorganisation OECD oplyste tidligere i dag, at centralbanken ville fastholde renten indtil, der kommer afgørende tegn på økonomisk bedring i løbet af 2004, skriver dagbladet Børsen.

Se hele artiklen

Stor ordre til Columbus IT Partner
31. juli 2003 14:37 Penge
IT-konsulentvirksomheden Columbus IT Partner har endelig lukket den tidligere omtalte storordre, som siden et investormøde den 23. juni, har spøgt i kulissen.

Kursen på aktierne i selskabet er i løbet af i dag steget knap 16 procent til kurs 8,00.

Ordren, der er kommet i hus i samarbejde med Microsoft Business Solutions, Aston og eBECS, er aftalt med den internationale kontorforsyningsgigant Esselte, og lyder på implementering af Axapta i Esseltes kontorer i Nord- og Sydamerika, Europa og Asien, skriver RB-Børsen.

Esselte vil konsolidere 18 forskellige ERP-systemer og mere end ni forskellige management-systems for lagerfaciliteter til et enkelt system. I alt vil Axapta være tilgængeligt for 3000 brugere hos Esselte.

Kraftige kursudsving
Ordren blev første gang nævnt på et investormøde i forbindelse med offentliggørelsen af et prospekt om en aktieemission, der skulle holde softwarevirksomheden i live, efter at egenkapitalen var dykket under 50 procents-grænsen i forhold til aktiekapitalen.

Aktieemissionen mundede ud i et samlet likviditetstilskud på netto 6,6 millioner kroner, hvilket var nødvendigt for at selskabet skulle klare sig igennem året uden frasalg af aktiviteter eller andre tiltag. Men efter at emissionen var afsluttet i starten af juli, blev offentliggørelsen af den omtalte ordre udskudt flere gange.

Siden den 23. juni har kursen på Columbus-aktierne svinget voldsomt fra 3,80 kr. til under 3 kr. i begyndelsen af juli for derefter at stige støt, efter at det lå klart, at emissionen var kommet i hus, og toppe i 7,35 den 9. juli, hvorefter den er faldt jævnt igen. Torsdag eftermiddag - inden meddelelsen kostede aktien 7,15 kr. og umiddelbart efter kostede en aktie 7,30 kr.
Se hele artiklen

Jordskred i Nepal koster 48 livet
31. juli 2003 14:33 Udland
To landsbyer i Nepal er blevet ramt af jordskred som følge af den voldsomme monsunregn i området, skriver nyhedsbureauet AP.

I landsbyen Manakamana vest for hovedstaden Katmandu mistede 22 personer livet i går nat og dagen inden var det landsbyen Kabila, der mistede cirka 20 indbyggere i et jordskred.

Jordskredene i Nepal er blot de seneste i en række ulykker forårsaget af den voldsomme regn i det sydlige Asien. I alt har 815 personer mistet livet under oversvømmelser, jordskred og lynnedslag forårsaget af årets monsunregn.

Udover de to nepalesiske landsbyer har regnen fået jorden til at skride sammen i en håndfuld andre landsbyer, og jordskred i Krishnabhir blokerer også hovedvejen til landets hovedstad, Katmandu.

Der bliver i øjeblikket arbejdet på at rydde hovedvejen, men den fortsatte regn besværliggør arbejdet. Indtil videre er den eneste farbare vej til Katmandu en smal vej sydover, der også er ramt af jordskred.
Se hele artiklen

Lægers selvangivelser under lup
31. juli 2003 14:15 Penge
Lægers og tandlægers rejser og kursusaktiviteter på medicinalfirmaernes regning skal nu undersøges af Told og Skat.

Skattemyndighederne vil især interessere sig for, om læger og tandlæger har opgivet rejser og kurser på selvangivelsen.

Det er landets højste skattemyndighed Ligningsrådet, der har bedt kommunerne kigge nærmere på læger og tandlæger.

Formodning om manglende angivelse
- Når vi i år specielt har peget på medicinalselskaber og læger og tandlæger, så er det fordi, der har været en formodning om, at de udgifter, der afholdes, som er skattepligtige, ikke rent faktisk bliver ført til beskatning, siger Bent Greve, der er næstformand i Ligningsrådet,

Rent praktisk vil Told og Skat henvende sig til en række medicinal-selskaber for at få oplysninger om, hvilke læger og tandlæger, der har deltaget i selskabernes kursus-aktiviteter, og hvor store udgifterne har været.

Det er en gråzone
Oplysningerne vil blive givet videre til de kommunale skattefolk, som så kan kontrollere, om pengene er blevet beskattet på den rigtige måde.

- Jeg mener, at der er tale om en gråzone, fordi hvis en medicinalvirksomhed afholder en konference med et fuldt ud fagligt indhold, og som kun går ud på at præsentere virksomhedens produkter, så er det selvfølgelig ikke skattepligtigt for en læge eller en tandlæge at deltage. Men omvendt hvis det er en konference med et tydeligt turistmæssigt islæt, så skal læger og tandlæger selvfølgelig beskattes på lige fod med alle andre, der deltager i konferencer, der ikke har et fagligt indhold, siger Bent Greve.
Se hele artiklen

Paveligt korstog mod homoseksuelle ægteskaber
31. juli 2003 14:12 Udland
Pavens teologisk rådgiver, kardinal Joseph Ratzinger, har udfærdiget en 12 sider lang bulle imod homoseksuelle ægteskaber.

Bullen, Overvejelser Angående Forslag om at Anerkende Lovligheden af Foreningen af Homeseksuelle Personer, er grundlaget for Vatikanets globale kamp mod homoseksuelle ægteskaber, skriver BBC Online.

- Der er absolut ingen grund til at betraget homoseksuel forening som på nogen måde ligende eller fjernt beslægtet med Guds plan for ægteskabet og familien. Ægteskabet er helligt, mens homoseksuelle akter strider imod den naturlige moral, proklamerer bullen.

Angst i Vatikanet
BBC's korrespondent i Rom, David Willey, fortæller, at bagrunden for den pavelige bulle er, at Paven selv øjensynligt er bekymret for, om en række landes anerkendelse af homoseksuelle ægteskaber skal sprede sig til de resterende EU-lande og især Italien.

Lande, der anerkender homoseksuelle ægterskaber ved lov, er blandt andet Belgien og Holland, og yderligere to provinser i Canada. Herudover kan man indgå registrerede partnerskaber uden for den katolske kirke i blandt andre Frankrig, Tyskland og Argentina.

I Danmark har det været muligt for homoseksuelle at indgå registrerede partnerskaber siden 1989.

Lov mod homoseksuelle ægteskaber i USA
I Guds eget land, USA, har der i de seneste måneder været forslag oppe i Repræsentanternes Hus om at direkte forbyde ægteskaber mellem homoseksuelle.

I går meddelte præsident Bush sin holdning til sagen, da han fortalte, at han respekterer homoseksuelle, men at han trækker en grænse ved ægteskaber.

- Jeg mener, at det er meget vigtigt for vores samfund, at vi respekterer individet. Men jeg tror på ægteskabets ukrænkelighed, og jeg tror på at ægteskabet er mellem en mand og en kvinde. Det mener jeg, at vi skal systematisere på den ene eller den anden måde, sagde Bush.

Over halvdelen af vælgerne er imod
Han kunne ved samme lejlighed afsløre, at han derfor har sat regeringens jurister til at afsøge mulighederne for at definere ægteskabet ved lov, som en forening af en mand og en kvinde.

Uden at skyde den republikanske præsident George W. Bush politiske motiver i skoene, viser de seneste meningsmålinger, at over halvdelen af de amerikanske vælgere er imod homoseksuelle ægteskaber. 40 Procent af vælgerne er for, skriver nyhedsbureauet AP.

Se hele artiklen

Svævede fra Dover til Calais
31. juli 2003 13:37 Udland
Den 34-årige østriger, Felix Baumgartner, skrev historie, da han torsdag svævede over Den Engelske Kanal fra Dover i Storbritannien til Calais i Frankrig.

Han kastede sig ud fra et fly i ni kilometers højde og svævede med høj hastighed videre med hjemmebyggede to meter brede kulfibervinger. Senere brugte han en almindelig faldskærm til at glide det sidste stykke vej.

Baumgartner har tidligere kastet sig ud fra skyskrabere i Malaysia og fra Kristus-statuen i Rio de Janeiro.
Se hele artiklen

Nyt teleankenævn bliver kimet ned
31. juli 2003 13:23 Indland Hør lydklip: Overvældende interesse for at anke og teleydelser. (Radioavisen kl. 12:00)
Det nye teleankenævn, der skal tage sig af klager over teleselskaberne, er blevet kimet ned af utilfredse kunder. På forhånd var det forventet at nævnet skulle behandle cirka 1.000 sager årligt.

Bare fem dage efter at ankenævnet har åbnet telefonerne, har 170 kunder ringet eller skrevet for at få hjælp, skriver Jyske-Vestkysten.

Problemer med opsigelser
Og selv om der ofte har lydt kritik af teleselskaberne, er sekretariatschef Marianne Bundgaard overrasket over strømmen af klager:

- Det er overvældende, at vi har fået så mange henvendelser. De fleste af dem, vi har modtaget, handler om opsigelse af abonnement. Folk opsiger deres abonnementer, men selskaber registrerer det ikke, fortæller Marianne Bundgaard til DR Nyheder.

Koster 150 kroner at klage
Det nye teleankenævn skal behandle klagesagerne inden for et halvt år. Det koster forbrugerne 150 kroner i depositum at få nævnet til at se på sagen. Får kunderne helt eller delvist ret, får de pengene refunderet, ligesom det også er tilfældet med Forbrugerrådets procedurer omkring klager.

På sigt håber Teleankenævnet, at deres arbejde kan forebygge mange nye klagesager, og på den måde være med til at forbedre teleselskabernes service:

- Hvor der før var flere forskellige instanser for de forskellige dele af telebranchen, er der nu kun os for hele branchen. Det tror jeg, gør det mere overskueligt for forbrugerne og selskaberne, fastslår Marianne Bundgaard.
Se hele artiklen

Nej til hovedbeklædning i folkeskolen
31. juli 2003 12:33 Politik Se videoklip: DF klar med lovforslag (TV-avisen 18:30)
Enhver form for hovedbeklædning skal være forbudt i de danske folkeskoler, mener Dansk Folkeparti.

Partiet vil derfor stille forslag om, at al "kulturbestemt hovedbeklædning" skal forbydes i folkeskolerne, når Folketinget samles igen.

Enhver form for hovedbeklædning skal føre til afvisning ved skoleporten, mener Dansk Folkepartis kulturpolitiske ordfører Louise Frevert.

Ideen er blevet præsenteret på partiets sommermøde i Sønderborg.

Socialdemokratiets integrationsordfører kalder tanken "populustisk sommerpjank".

- Jeg synes ærlig talt, at vi burde koncentrere os om at lære børn færdigheder i skolen, så de kan få skabt en platform og uddannelse til det videre liv. Det er derimod ikke skolens opgave at ensrette børnene og bestemme hvilket tøj de skal have på. Det bestemmer børnene og deres familier heldigvis selv, siger Anne-Marie Meldgaard.
Se hele artiklen

128 færgepassagerer evakueret
31. juli 2003 12:23 Indland
128 passagerer på den polske færge "Delfin 1" er her til formiddag blevet overført til et søsterskib "Delfin 4", efter at "Delfin 1" begyndte at tage vand ind, oplyser Søværnets Operative Kommando (SOK).

Passagererne var på intet tidspunkt i fare, da Delfin 1, der var på vej fra Kolobrzeg i Polen til Nexø, begyndte at tage vand ind 15-20 sømil syd for Bornholm.

Kaptajnen anmodede om pumpeassistance, og flere redningsbåde blev sendt af sted til færgen. Desuden blev søsterskibet "Delfin 4" sendt af sted fra Nexø, og den bragte de 128 passagerer det sidste stykke til Bornholm.

De seks besætningsmedlemmer på "Delfin 1" satte derefter kursen mod værftet i Stettin i Polen. Det danske redningsskib "Leopold Rosenfeld" fulgtes med færgen, indtil det polske redningsskib "Cyclon" overtog opgaven og fulgte den resten af vejen til Stettin, skriver Ritzau.
Se hele artiklen

Verdens længste www-navn
31. juli 2003 12:21 Udland
Der udkæmpes mange kampe om at komme i rekordernes bog. En af de mere besynderlige, er kampen om det længste domænenavn.

Der er to kandidater. Den ene er en lille walisisk by, det andet er blot en, der er registreret for at få rekorden.

Den walisiske by hedder:

.

Går man ind på siden, kan man sende en besked fra websiden med "verdens længste domænenavn".

Den anden konkurrent er:

Den slår den walisiske med lidt over en håndfuld tegn.

Guinness Rekordbog har afvist at registere navnene, da det ikke kræver noget specielt at registrere et langt domænenavn. Dog er den walisiske by optaget i bogen, da den i forvejen har verdens længste bynavn.

Byens navn betyder i øvrigt på dansk: St. Marys kirke i fordybningen af hvide hasseltræer nær den hurtige malstrøm ved St. Tysilios ved den røde hule.

Og det er jo nærmest lige så langt som den walisiske udgave.
Se hele artiklen

Brian Steen Nielsen tiltalt for vold
31. juli 2003 11:48 Indland
Politiet i Århus har besluttet at rejse tiltale mod fodboldklubben AGF's tidligere anfører Brian Steen Nielsen for vold, som blev begået mod en holdkammerat under træning, skriver Ritzau.

Vicepolitimester Villy Sørensen oplyser, at der er rejst tiltale for overtrædelse af straffelovens paragraf 244, og at sagen nu sendes til byretten, som skal beramme et retsmøde.

Sagen drejer sig om, at den tidligere landsholdsspiller Brian Steen Nielsen under træning i sidste uge nikkede sin holdkammerat, Nikolaj Hust, en skalle som kulmination på småskubberi efter en hård tackling.

Den typiske straf i den slags sager er fængsel i 40 dage.
Se hele artiklen

Irakerne til valg næste år
31. juli 2003 11:25 Udland
Den amerikanske administrator i Irak vurderer, at irakerne vil kunne vælge deres egen regering i løbet af sommeren 2004.

Paul Bremer sagde under et besøg i Iraks nye udenrigsministerium, at et valg kunne komme på tale, når landets nye forfatning er blevet vedtaget.

- Det er absolut ikke urealistisk at forestille sig, at vi kunne afholde valg i midten af 2004, sagde Bremer til de ansatte og de forsamlede journalister i udenrigsministeriet.

- Når en suveræn irakisk regering bliver taget i ed, så vil koalitionsstyrkerne overgive magten til regeringen, og mit job her vil være færdigt, sagde Bremer og tilføjede, at stillingen i Irak også vil markere enden på hans egen lange diplomatiske karriere.

Det faktum at Irak endnu ikke har en selvstændig regering gør genopbygningen af landet besværlig. Onsdag stillede Verdensbankens præsident, James Wolfensohn, spørgsmålstegn ved, om regeringsrådet havde legitimitet til at optage lån på landets vegne.

- En forfatning og en folkevalgt regering ville udgøre en anerkendt regering, men hvad vi gør i mellemtiden, er et spørgsmål om fortolkning, sagde Wolfensohn under sit besøg i Bagdad onsdag.
Se hele artiklen

Prisen på benzin stiger fem øre
31. juli 2003 11:24 Penge
Prisen på benzin stiger i morgen med 5 øre til 8,07 kroner pr. liter for 95 oktan blyfri, der så kommer til at kost 8,07 kroner fra automattanke.

Det er faldende lagre af benzin i USA samt forventninger om, at OPEC på dagens møde beslutter ikke at ændrer på produktionen, har fået priserne på verdensmarkedet til at stige.

Se hele artiklen

Sorte indtægter ok i bankerne
31. juli 2003 11:22 Penge
Håndværkere med pæne ekstraindtægter fra sort arbejde har ingen problemer med at låne penge i Jyske Bank og Nordea med udgangspunkt i disse indtægter.

Når bankernes vurdere om de skal låne penge til en kunder kigger de alene på om kunden har vilje og evne til at betale pengene tilbage. I denne vurdering indgår også penge tjent på sort arbejde.

Ikke opgave at moralisere
- Vi ser på, hvad der går ind på vedkommendes bankkonto hver måned. Hvis vedkommende siger, at de kommer fra en sort indkomst, så er det ikke vores opgave at moralisere over det, siger Per Kjær, der er funktionsleder for kreditkoncepter i Jyske Bank til Berlingske Tidende.

Told og Skat mener ikke, at det er ulovligt, når bankerne tager imod sorte penge og bruger det i deres beregninger af indkomstgrundlag, fortæller underdirektør Preben Bialas i ToldSkat til Berlingske Tidende.

- Det kan ikke være bankers opgave at undersøge, om kunden overholder sine forpligtelser til myndighederne, om det så gælder skattesnyd eller mangel på betaling af parkeringsbøder, siger han.

SF vil kræve indberetningspligt
SF synes, at det bør gøres til en opgave for bankerne at fortælle om sorte penge. I dag har banker pligt til at indberette mistanker om hvidvaskning af penge.

- Sorte penge er jo økonomisk kriminalitet, og så bør syndere ikke skånes for nogen bankhemmelighed. Vi ønsker en lovændring, så man indfører oplysningspligt for banker, siger skatteordfører Morten Homann til Berlingske Tidende.

Venstre og de Konservative vender sig imod forslaget. »Der er forskel på en narkohandel og på at udleje et værelse i kælderen,« siger skatteordfører Charlotte Dyremose (K).
Se hele artiklen

USA vil betale for indsats i Liberia
31. juli 2003 10:49 Udland
USA vil betale en del af udgifterne til en vestafrikansk fredsbevarende styrke i det borgerkrigshærgede Liberia og fremsætter desuden forslag i FN om en multinational fredsbevarende styrke i landet.

Med forslaget følger formentlig et krav om, at amerikanske soldater, der deltager i arbejdet ikke kan retsforfølges af FN's Internationale Straffedomstol.

Særlig amerikansk forpligtelse
Liberia er en vestafrikansk stat, der er grundlagt af frigivne slaver fra Amerika, og mange mener derfor, at USA har en særlig forpligtelse til at gribe ind i konflikten.

Derfor har den amerikanske regering givet tilsagn om at betale en del af udgifterne til den vestafrikanske styrke.

- Finansiel støtte er nu stillet til rådighed for ECOWAS (den vestafrikanske samarbejdsorganisation) og for interveneringsstyrken, og vi har penge til at fortsætte støtten til denne styrke, sagde Walter Kansteiner, der er USA's viceudenrigsminister for afrikanske anliggender.

Meddelelsen kom kort efter, at en fortrop til en afrikansk militærstyrke under nigeriansk ledelse ankom til Liberias hovedstad Monrovia.

Vil ikke retsforfølges
Samtidig har USA udarbejdet et resolutionsforslag, der skal fremlægges for FN's Sikkerhedsråd, om en multinational fredsbevarende styrke til Liberia.

Forslaget ventes at indeholde en paragraf, der forbyder retsforfølgelse af de fredsbevarende soldater. En klar henvisning til Den Internationale Straffedomstol (ICC), som USA's præsident George W. Bush er en skarp modstander af.
Se hele artiklen

Filippinsk oprørsforsøg efterforskes
31. juli 2003 10:27 Udland
I Filippinerne har parlamentet iværksat en undersøgelse af weekendens oprørsforsøg, hvor omkring 300 soldater forskansede sig i et indkøbscenter i 19 timer.

Forsvarsministeren siger, at faren for et nyt oprør inden for hærens rækker eller et egentligt militærkup ikke er drevet over.

Selv om en ledende general onsdag tog sin afsked, er der fortsat dyb utilfredshed i hæren med den tilsyneladende udbredte korruption og forlydender om, at ledende militærfolk sælger våben til muslimske og kommunistiske oprørsgrupper.
Se hele artiklen

Guatemalas eks-diktator må stille op til valg
31. juli 2003 10:22 Udland
Guatemalas højesteret har afsagt en dom, der vil tillade landets tidligere diktator, Efrain Rios Montt at stille op til præsidentvalget 9. november.

Den 77-årige stærkt højreorienterede Rios Montt kom til magten ved et kup i 1983 og anklages for folkedrab på Guatemalas landbefolkning. Han blev kendt for 'den brændte jords politik', hvor hele landsbyer blev brændt ned og indbyggerne myrdet for mistanke om, at landsbybeboerne støttede venstreorienterede partier og grupper i landet.

Politiske modstandere ventes med alle midler at forhindre opstillingen.
Se hele artiklen

Samme mand bag to hunde-napninger
31. juli 2003 10:15 Indland
Politiet i Bogense er overbevist om, at det er den samme mand, der står bag forsøget på at presse penge af ejerne af to hunde, der på det seneste er blevet bortført, skriver Fyens Stiftstidende.

Den ene hundeejer har optaget nogle af telefonsamtalerne med afpresseren, og der er ingen tvivl hos den anden hundeejer om, at det er den samme mand, der på gebrokkent dansk/engelsk fremsætter trusler om at henrette hundene for åbent videokamera, hvis han ikke får en løsesum - i det ene tilfælde 70.000 kr.

Det er svært for politiet at spore samtalerne, da han er i udlandet.
Se hele artiklen

Peru udbeder sig tidligere præsident
31. juli 2003 10:14 Udland
Peru har nu formelt bedt Japan om at udlevere Alberto Fujimori, der var Perus præsident indtil efteråret 2000. Den peruanske ambassadør afleverede i dag en 700-sider lang anmodning om at få eks-præsidenten udleveret til retsforfølgelse.

Fujimori, der også har japansk statsborgerskab, har levet i eksil i Japan siden en korruptionsskandale tvang ham fra magten i 2000.

Ekspræsidenten står anklaget for mord, vold og kidnapning i Peru, og han blev tidligere på året krævet udleveret til retsforfølgelse via det internationale politisamarbejde, Interpol.

Japan har hidtil sagt at myndighederne ikke kan udlevere statsborgere til andre lande. Men er dog gået så langt, som til at have afhørt Fujimori om 51 anklagepunkter som Peru retter mod ham.

Fujimori vidste besked om dødspatruljerne
Blandt andet anklager Peru den tidligere præsident for indirekte at stå bag i hvert fald to massakre, der blev udført af dødspatruljerne Grupo Colina under kampen mod oprørsbevægelsen Lysende Sti.

I 1991 dræbte Grupo Colina 15 formodede medlemmer af den maoistiske oprørsbevægelse, Lysende Sti. Året efter blev ni studerende og en professor fra La Cantuta universitetet kidnappet og dræbt af dødspatruljerne.

Fujimori afviser alle beskyldninger i mod ham. Ekspræsidenten, der måtte forlade Peru i hast efter en korruptionsskandale væltede hans regering, mener anklagerne er politisk motiveret.
Se hele artiklen

Bus og tog-priser stiger voldsomt i København
31. juli 2003 10:12 Indland
Passagerer, der kører med tog bus og metro i hovedstadsområdet kan forvente store prisstigninger næste år. Og det vil især gå ud over de mange borgere, der dagligt pendlere i hovedstadsområdet.

Hovedstadens Udviklingsråd (HUR), der står for trafikken, har en katastrofal økonomi og samtidig har regeringen og Dansk Folkeparti fjernet et regionalt billettilskud. De to faktorer har tilsammen udløst prisstigninger på 17 procent for billetter og op mod 27 procent for periodekort.

Frygt massivt fraflad af passagerer
Både HUR og DSB frygter betydelige fald i antallet af passagerer, men HUR ser ingen anden udvej.

- Vi frygter et meget betydeligt passagerfrafald. Vi har foretaget en beregning, som viser, at 4,5 procent af passagererne forsvinder. Men det er en teoretisk beregning, og vi er bange for, at det kan gå endnu værre, fordi vi savner erfaring med, hvad så store prisstigninger betyder, siger sektionsleder i DSB Salg, Jan Albrecht, til Berlingske Tidende.

Se hele artiklen

To omkommet i skovbrand i Portugal
31. juli 2003 09:56 Udland
To mennesker er omkommet ved en voldsom skovbrand i det nordlige Portugal. En ældre mand blev omspændt af flammer, da han hjalp brandfolk med at slukke ilden, og en anden mand blev fundet død i sin bil.

Branden brød ud søndag i bjergområdet Silvares 260 km nord for hovedstaden Lissabon. Den har været ude af kontrol i tre dage, og der er ikke tegn på, at situationen bliver bedre.

Portugal har i flere uger været ramt af hedebølge med temperaturer på over 40 grader, ligesom i hele sydeuropa, hvor store skovbrande har hærget både Italien og det sydlige Frankrig.
Se hele artiklen

Danske aktier lidt op
31. juli 2003 09:45 Penge
Det danske aktiemarked åbner her til morgen en smule højere og fulgte dermed i hælene på udviklingen i resten af Europa, hvor stemningen blev løftet efter flotte regnskaber.

Herhjemme blev det til en lille gevinst til TDC, og blandt sidepapirerne rettede Bavarian Nordic sig oven på et kraftigt i fald i den sidste times handel onsdag eftermiddag.

Misforståelse fik Bavarian Nordis til at falde
Bavarian Nordic lå 14 kroner højere i kurs 189 efter et fald på 23 kroner i går, da et joint venture mellem franske Aventis og amerikanske Merck vandt en stor ordre på koppevaccine til England - tilsyneladende i kapløb med Bavarian.

Efter lukketid forklarede Bavarians administrerende direktør, Peter Wulff, imidlertid til RB-Børsen, at selskabet slet ikke har regnet med at få del i ordren. Det skyldes, at selskabet satser på en ny 3. generations-vaccine, mens Storbritannien efterspurgte 2. generationsvaccine, som Bavarian ikke vil producere.

Pænt regnskab fra TeliaSonera
Et nydeligt regnskab fra den svensk-finske konkurrent TeliaSonera smittede tilsyneladende af på TDC, der steg 2 kroner til kurs 189,5.

TeliaSonera fik i første halvår et proformaresultat før renter og afskrivninger på 8070 millioner svenske kroner mod 6241 millioner svenske kroner i samme periode sidste år. Det var bedre end analytikerne have forventet.

Falck skal passe på soldater
Sikkerhedsfolk fra den danske rednings- og sikkerhedskoncern Group 4 Falck skal passe på koalitionsstyrkernes hovedkvarter i Basra i det sydlige Irak. Group 4 Falcks 200 lokale medarbejdere skal passe på personer, biler, og bygninger rundt om i Irak, primært i Basra.

Derudover skal Falck beskytte personale, kontorer og biler fra Creative Associates - der står for genopbygningen, skriver Jyllands-Posten. Rednings- og sikkerhedskoncernen åbnede 0,5 kroner højere i kurs 119,5.
Se hele artiklen

Danmark skal vurdere EU's smag
31. juli 2003 09:39 EU
Danmark skal i løbet af de kommende tre år lave en sundhedsmæssig vurdering af 800 aromastoffer, der bruges i fødevarer. Målet er at lave en længe ønsket positivliste over stoffer, som fødevareindustrien har lov til at anvende.

Opgave skal løses af Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring i Fødevaredirektoratet, der blev valgt efter en licitation udbudt af EU's nye fødevaremyndighed, skriver Ritzau.

- Danmark har altid været et foregangsland, når det drejer sig om at holde styr på aromastoffer, og vi har længe presset på for at få en positivliste, siger toksikolog Jørn Gry, Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring.

International arbejdsgruppe
Når det endeligt er lykkedes, skyldes det, at Fødevaredirektoratet har lagt stor energi ind i at få opgaven, så der kan komme skub i at få vurderet stofferne.

Projektet hedder FLAVIS og omfatter et sekretariat med tre videnskabelige assistenter og en international arbejdsgruppe med 12 deltagere.

Hidtil har kun få lande haft regler om godkendelse af aromastoffer, men fælles regler i hele EU er noget nyt.

2800 stoffer på en foreløbig liste
Den kommende positivliste i EU har været på vej siden 1996. Når den er på plads, hvilket efter planen sker i 2005, vil den indeholde de stoffer, som industrien lovligt kan anvende, samt eventuelle begrænsninger på deres anvendelse.

EU har lavet en foreløbig liste over 2800 stoffer, som industrien indtil videre må anvende i fødevarer. En stor del af dem er allerede vurderet, og nu skal det danske institut vurdere de sidste 800 stoffer bl.a. ud fra oplysninger fra industrien.

Jørn Gry forventer, at vurderingen af de første 300 af de 800 stoffer vil ske allerede i år.
Se hele artiklen

Senest opdateret:
Skovbrande i Kroatien er ude af kontrol

Obligationskurserne fortsætter ned i dag

Olieledning brænder i Irak

Amterne fredet

US-aktier båret frem af gode nøgletal

Godt vejr sikrer en god høst

Ulovligt foto af dankortmisbrug

Fartbøder skal betale trafiksikkerhed

50 år efter Korea-krigen

Det er 50 år siden Korea-krigen sluttede. Men situationen er stadig fastlåst langs Den Kolde Krigs sidste front.

Danmark og Irak-krigen

Flere partier vil have undersøgt Danmarks grundlag for at deltage i Irak-krigen.

Modtag hver morgen et opdateret nyhedsoverblik bestående af 2 sms?er med overskrifterne på de vigtigste indenrigs- og udenrigsnyheder

Sommer-sms Hver dag modtager du de vigtigste overskrifter - og du kan let bestille de nyheder, du vil læse mere om.

Hvad står der i den nye traktat?

Hvad står der i den nye traktat? Læs vores pixi-bog og få et hurtigt overblik

Ny player til TV-avisen: Fremover er TV-avisen tilgængelig på nettet i Windows Media

Ny player TV-avisen på nettet er skiftet til Windows Media Player 9. Samtidig har vi gjort kvaliteten bedre.

UGENS TOP 10
Ugens top 10.

De ti mest læste historier i uge 30.

NYHEDSQUIZ
NYHEDSQUIZ

Nyhedsquizzen: Test din viden om alle ugens nyheder.

NYHEDER
Mangler du indhold til din hjemmeside? Få gratis nyheder.

Mangler du indhold til din hjemmeside? Få gratis nyheder.

Christiansborg

Test dine holdninger og find ud af, hvilken dansk politiker du er mest enig med?

 Til toppen    Du er her: Forside / 24 timer