virtuaalihevonen - a SIM-game horse
Kuusimetsän Pyhä Vala

KTK II
Nimi: Kuusimetsän Pyhä Vala
Lempinimi: Vala
Rotu: Suomenpienhevonen
Sukupuoli: Tamma
Väri: ratutias, linaharja
Säkäkorkeus: 147cm
Syntynyt: , Suomi (1kk = 1a)
Kasvattaja: Riikka P. & Kuusimetsän Ratsutila
Omistaja: Riikka P. & Aamunkajon Kartano
Kotitalli: Aamunkajon Kartano

KTK: II-palkinnolla ja 70 pisteellä
Koulutus: Helppo B, re 100cm
Painotus: Esteratsastus
Isä: TT Alppiruusu 1.30,8
ii. Aron-Leimu
ie. Roosan Koloraruusu

Emä: Aamuruskon Joulutähti
Ei. Ch Aurinkorannan Aamurusko (KTK III, k. 2003)
Ee. IhanmahotonRuokinta
Jälkikasvu
Varusteet
Hoito-ohjeet
Kuva galleria
Mielipiteitä Valasta


Kisatuloksia (muut tulokset)
Esteillä 0 sijoitusta
Koulussa 0 sijoitusta

Suku:
Kuusimetsän Pyhä Vala on oma kasvattini Kuusimetsän Ratsutilan loppuajoilta. Tammasta oli alkujaan tarkoitus tehdä ravuri, mutta pienen kokonsa takia se ei pärjännyt ja ratsun hommat olivat edessä.
Isänään Valalla on entinen raurisukuinen orini TT Alppiruusu, joka on pärjännytkin urallansa hyvin ja juossut ennätyksekseen 30,8.
Emä puolestaan on tunnetun, jo edesmenneen Ch Aurinkorannan Aamuruskon tytär, Aamuruskon Joulutähti, joka kerkisi olla omistuksessani vain vähän aikaa. Ruskon emä on monelle varmasti tuttu, suomenhevossiittola Taikatuulenkin omistuksessa ollut Ihanmahoton.

Luonne:

Kuusimetsän Pyhä Vala on ensimmäinen suomenpienhevoskasvattini ja sen takia sillä on ollut aina erikoinen paikka sydämessäni, muutenkin kuin uskomattoman kiltin luonteensa takia.
Hoidettaessa Vala käyttäytyy siivosti ja nostelee jalkansakin kunnolla, eikä sillä ole arkoja paikkoja, mitä harjalla ei saisi puhdistaa. Tamma pitää eritoten pienistä lapsista ja on ymmärtäväinen heitä kohtaan, eikä tee pahaa kärpäsellekään. Boksissaankaan se ei yleensä malta riehua, mutta jonkunhan on naapuria aina ojennettava ja siihen hommaan Vala kyllä ryhtyy, mutta vain, jos on aivan pakko.
Eläinlääkäristä Rouva ei ole moksiskaan, ainakaan yleensä, mutta hiukan piikkikammoisena se yleensä arastelee rokotustilaisuuksia ja pyöriskelee hermostuneena koko tilaisuuden ajan niin, että sekä tamma ja eläinlääkäri ovat loppujen lopuksi aivan puhki. Kengittäjää kohtaan Vala ei ole aivan yhtä tuomiollinen, vaikka isompia ihmisiä on toki kiva välillä ärsyttää.
Traileriin lastaamisen onnistuminen riippuu ihan päivästä, joskus se käy nopeasti ja vastaan hangoittelematta, mutta vaikka tamma kuinka pienistä ihmisistä tykkääkin, tämä homma ei heidän kanssaan ota onnistuakseen.
Vesi on Valan mielestä ihan mukiin menevä elementti, mutta liian tuttavallisesti tamma ei suhtaudu siihenkään. Uiminen on toki kivaa puuhaa helteellä, mutta kuka nyt sateessa turpaansa ulos laittaisi, saatika sitten likaisi hienoja jalkojaan kuralätäköissä, kun ne saa pidettyä siistinäkin sisällä ollessa.

Koska Vala on koulutettu virallisesti ravuriksi, ratsastus on suhteellisen omituinen juttu. Pienemmillä lapsilla ja aloittelijoilla tamma jaksaa kulkea siivosti, mutta hiukan vaativampien ratsastajien ollessa selässä tamma kyllä näyttää, mihin sen taidot riittävät ja mihin eivät. "Ex-ravurina" se tarvitsee päättäväiset otteet, eikä toimi ihan herkillä pohkeenpainalluksilla ja Vala vaatiikin osaavan ratsastajan, kun se ei kumminkaan ihan kaikkia tämän lajin hienouksia osaa, vaan voi jäädä radan keskelle kummastelemaan, että mitä se siellä selässä yrittää, en minä tuommoisista avuista ole ennen kuullutkaan.
Askellajit ovat kohtuullisen hyvät, mutta koska Vala ei pelkästään itse ole ravuri, vaan sen sukukin on täynnä tuon lajin harrastajia, ravi on sen mukainen. Käynti on keinuva ja kohtuullisen pehmeä, mutta ravi on töksähtelevä ja erittäin nopea tempoinen. Laukkaan saaminen ei onnistu pohkeilla, vaan tamma pitää ajaa siihen ravin kautta. Kokoaminenkaan ei ole tämän neidin juttu, parasta vain antaa sen kulkea kaula pitkänä jos haluaa päästä eteenpäin, kiristyvän ohjasotteen Vala kun tajuaa pysähtymis käskyksi.
Vaikka tamma ei ratsastuksen perustaitoja niin mahdottoman hyvin osaakkaan, se toimii loistavana maastoratsuna kaiken ikäisillä, onhan se varmajalkainen ja maastossa Vala kyllä liikkuu mielellään, kun ei tarvitse mitään erityistä väkertää, saa vain painella suoraan eteenpäin, välillä tosin uusille poluille kääntyillen.
Esteillä vauhtia löytyy myös ja pienikokoisena Vala pystyy tekemään aika jyrkkiä käännöksiä. Ainut on vain tuo laukka ongelma, mutta sujuvasti ne radat ravissakin sujuvat ja esteet pysyvät paikoillaan, kunhan ne ovat vain tarpeeksi suuria, jotta tammalla on niissä jotain työtäkin, ihan pieniä esteitä se ei kunnioita ja jyrää vain niiden läpi.
Jälkikasvu

5.8.'03 o. Aamunkajon Peukaloinen (i. FNS Eepos)
11.3.'03 r. S.E. Pikku Virus (i. Ch Valo-Mikki)Ruokinta
* ruu'at on muistettava turvottaa ennen antamista!

---
Aamu
Päivä
Ilta
Kaura
2l
-
2l
Build Up
1l
-
1l
Melassi
½l
-
½l
Vehnäleseet
1l
-
-
Pellavansiemenrouhe
3dl
-
-
Straw's Mineral
-
-
1 mitta
Straw's Vitamin
-
-
25ml
Porkkanoita
muutama
-
muutama
Heinää
2 siivua
2 siivua
3 siivua

Hoito-ohjeet
Loimitus ja tarhaus
:
- sateella sadeloimi, ei kuitenkaan kesällä
- Jos pakkasta -10'c, niin tarhaan kevyt ulkoiluloimi.
- Jos pakkasta -15'c, tarhaan toppaloimi.
- Jos pakkasta -20'c, tarhaan toppaloimi kaulakappaleen kera ja alle fleeceloimi.
- Jos pakkasta -25'c tai yli, tarhaan vain pariksi tunniksi ja päälle toppis kaulakappaleella fleeceloimen kera.
- Tallin lämpötilan ollessa alle -10'c, karsinassa päälle talliloimi.

Viikko-ohjelma:
Maanantai:
Tiistai:
Keskiviikko:
Torstai:
Perjantai:
Lauantai:
Sunnuntai:
HUOM. Jos viikonlopulle sattuvat kisat, niin ohjelmaa muutetaan aina tarpeen mukaan.

Varusteet
Vertsulle kerätään viininpunaista.
-
- Harjapakki (sis. juuriharja, pölyharja, pehmytharja, piikkisuka, kumisuka, kaviokoukku, sieniä ja pyyhe)


Mielipiteitä ValastaGrafiikka, tekstit ja kuvat © Riikka Pääkkönen 2002-2003
Oikea hevonen kuvissa on Rosaliini