Uw browser ondersteunt geen JavaScript. Hierdoor kunnen wij helaas geen optimale werking van de site garanderen.
   
 
 
 NOS Nieuws -  
Mabel Wisse Smit, briljant maar omstreden 23-04-'04
Maartje van Weegen en Paul Witteman (links) in gesprek met prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit op Paleis Huis ten Bosch (Foto NOS)
Zo snel als de koninklijke familie Mabel Wisse Smit in de armen sloot, zo rap is haar imago aangetast geraakt door haar onduidelijke verleden met topcrimineel Klaas Bruinsma. De publiciteit en een nieuw onderzoek naar haar antecedenten overschaduwden na de verloving met prins Johan Friso in korte tijd haar imposante internationale carrière. 

Ze was al aanwezig bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima en behoorde tot het bruidspersoneel bij het huwelijk van Constantijn en Laurentien in mei 2002. Maar Nederland maakte later dat jaar pas echt kennis met Mabel Wisse Smit. Op 15 oktober daalde ze tijdens de begrafenis van prins Claus met de koninklijke familie af in de koninklijke grafkelder onder de Nieuwe Kerk in Delft, waaruit bleek dat ze het vertrouwen van de koningin genoot. 

De 35-jarige Mabel Martine Wisse Smit had op dat moment al een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd in binnen- en buitenland. Ze liep stages bij Shell in Maleisië en ABN Amro in Barcelona en deed werk voor de Verenigde Naties in New York en hulpverleningsorganisaties. De laatste jaren was ze directeur van het Open Society Institute van miljardair George Soros. Ze spreekt vloeiend Engels, Spaans en Frans en leerde ook Slavische talen voor haar werk op de Balkan.

Briljante leerlinge 
Geboren in het Zuid-Hollandse Pijnacker, bracht ze het grootste deel van haar jeugd door in het Gooi. Ze gold als een briljante leerling.

Op negenjarige leeftijd verloor ze haar vader Henk Los bij een ongeluk. Hij verdronk in de Loosdrechtse Plassen. Haar moeder hertrouwde later met de bankier Peter Wisse Smit.

Bruinsma
 
In 1986 behaalde ze haar diploma aan het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum. Zeven jaar later studeerde ze in Amsterdam cum laude af in twee studies: economie en politieke wetenschappen in Amsterdam. In haar studententijd speelden ook de contacten met Klaas Bruinsma, die ze bij zeilwedstrijden had ontmoet. Naar eigen zeggen ging ze in 1989 enkele maanden met hem om en daarna nog enkele malen en verbrak ze het contact toen ze erachter kwam met wat voor praktijken Bruinsma zich bezighield.

Balkan
Na haar studie kreeg ze een baan bij de Verenigde Naties in New York. Daar specialiseerde ze zich in de Balkan. In 1994 richtte ze de stichting European Action Council op, een belangrijk orgaan met onder meer Margareth Thatcher en Simon Wiesenthal als adviseurs. 

De anti-Servische Action Council had als doel de Europese Balkanpolitiek te beïnvloeden. Dat bleef niet zonder succes. Volgens het Srebrenicarapport van het NIOD was Wisse Smit als een van de weinigen in staat het Nederlandse regeringsbeleid te beïnvloeden.

Wisse Smit werd in die tijd ook veel gezien met Muhammed Sacirbey, voormalig Bosnisch minister en ambassadeur van dat land bij de VN. Begin 2002 vaardigde Interpol een arrestatiebevel tegen Sacirbey uit. Hij zou als ambassadeur bij de VN ruim 600.000 dollar hebben verduisterd. In 2003 werd hij in New York gearresteerd. 

George Soros

Halverwege de jaren negentig was Wisse Smit ook betrokken bij de oprichting van de Nederlandse afdeling van War Child, een organisatie die zich inzet voor kinderen in oorlogsgebieden. Ze was er tot een jaar of vijf geleden bestuurslid. 

Nadat het werk voor het Action Council in 1998 op een einde liep, stapte de toen 29-jarige Wisse Smit over naar het Open Society Institute (OSI) van George Soros, waar ze tot directeur werd benoemd. Het OSI in Brussel ondersteunt de verschillende stichtingen van het Caritasimperium van de Hongaarse miljardair.

In Brussel leerde ze vier jaar geleden prins Johan Friso kennen. De twee ontmoetten elkaar bij Friso's schoonzus Laurentien in de Belgische hoofdstad. Op 30 juni 2003 werd de verloving aangekondigd.
Lees ook
Huwelijk Friso en Mabel ingezegend
Mabel "klassiek met een knipoog"
Johan Friso, ex-reservekoning
Friso raadde Mabel inzake Bruinsma
Friso's leven in zes foto's
Foto's van Mabel
Fotopagina: Friso en Mabel samen
Mabel - Friso Fotopagina 1
Mabel - Friso Fotopagina 2
Mabel - Friso Fotopagina 3


 
ga naar www.nos.nl
NOS Nieuws -
NOS Nieuws -