virtuaalihevonen | SIM-game horseVIR MVA ch -arvonimet myönnetty kesäkuussa 2004
"Tassu"
Tanskalainen puoliveri-ori
s. 22.3.2003, Fin (VHKR)
sk. 168cm
kasv. Tajs-siittola
om. Kuusimetsän Ratsutila | ratsutil@mbnet.fi
ko Grand Prix, re 140cm
luonne
astutukset & varsat
muuta

kisatuloksia

sijoituksia kouluratsastuksessa: 36
sijoituksia esteratsastuksessa: 18
sijoituksia kenttäratsastuksessa: 1isä: Archibal
ii. Christianson
iii. Fisseminister
iie. Nathanael
ie. Gisela
iei. Krestoffer
iee. Madeline
emä: Brenda Cana

ei. Bartram

eii. Jorgenson
eie. Laurentia
ee. Hieronymus
eei. Haagen
eee. KalinkaStefan Tajs, alias Tassu tai Tepu, saapui Suomeen vuoden 2003 syyskuussa Tanskalaisesta Tajs-siittolasta Tanja Ukkosen (& Lunavallen) maahantuomana. Tanjan oli tarkoitus vain tutustua siittolaan, mutta päästyään tämän hurmaavan hevosen selkään ei hän voinut sitä olla ostamatta. Tassulla oli ennen sen Suomeen saapumista kilpailtu jonkin verran Tanskan maalla, lähinnä helpoissa ja vaativissa luokissa. Tanjan kanssa ori sitten depytoi uudessa kotimaassaan melkin heti GP-tasolla ja nyttemmin Tepu on siirtynyt minun ratsastettavakseni.

Luonteeltaan Tassu on suuri nallekarhu, joka hyvän käyttäytymisen varjolla kerää huomion puoleensa, tosin löytyy orista myös se ihmistä komentavampi puoli, joka keksii kaikenlaisia jekkuja ja laittaa taitamattomimmat ihmiset seinää vasten. Vaikka Tepu pitää kujeilemisesta muiden kustannuksella, se ei silti pure tai potki.
Harjattaessa tai muuten vain hoidettaessa orin voi jättää vapaaksi käytävälle, kunhan vain muistaa olla tammaa nenän alle tuomatta. Tassu ei ole karkailevaa sorttia ja kunhan joku on vieressä paijaamassa, kaikki ovat tyytyväisiä. Vettä tämä herra ei myöskään vierasta, kesäisin se pitää suunnattomasti harjoitusten jälkeen kunnon pesusta pihalla, tässäkin tilanteessa vapaana. Uimista olemme myös kokeilleet ja tumma hevonen kun Tepu on, se menee mielellään veteen vilvoittelemaan, mutta tulee sieltä myös yhtä nätisti pois, eikä yritä ratsastajaa piehtaroimalla alas saada.
Kisoihin laittautuminen on myös herran mieleen ja kouluratsastuksessa kun varsinkin pitää hyvältä näyttää, ainainen letittäminen ja puunaaminen eivät käy herran hermoille, voisin jopa vannoa, että se nauttisi siitä. Pää on kuitenkin Tassulle vähän arempi paikka ja sen harjaaminen tai otsaharjan letitykseen ei hirvittävästi aikaa tarvitse tuhlata kun ori alkaa jo mieltään osoittamaan.
Suitsittaessa ori antaa kiltisti päänsä alas, eikä rupea sitä nostelemaan. Onneksi, sillä Tepulta löytyy kokoa ihan riittävästi minuun nähden ja siinä sitten oltaisiinkin, jos ei suitsia ilman tappelua päähän saataisi. Satuloiminen sujuu yös mallikkaasti, eikä vyön kiristäminen ole ongelma, jos sen vain muistaa tehdä rauhallisesti ja varmoin ottein, pelkureista Tassu kun ei pidä.
Talutteleminen kotioloissa kannattaa suorittaa ketju suussa, sillä joskus aivan vahingossa Tepu unohtaa sen narun päässä kulkevan ihmisen ja lähtee kävelemään, varsinkin toisten oriitten läsnäollessa. Kisapaikoilla puolestaan kannattaa heti alakajaisiksi, trailerista alasottaessa siis, vaihtaa Tassulle suitset päähän, niin ei pääse ikäviä haavereita tapahtumaan.
Kuten moni muukin hevonen, myös Tepu rakastaa kaikkea makeaa, niinpä se tutkiikin tarkkaan jokaisen luokseen tulevan ihmisen ylimääräisten tulijaisten varalta. Kuitenkaan niitä herkkuja ei pitä hillittömästi syöttää, sillä urheiluhevosen tarkka ruokavalio ei niitä hirveästi sisällä ja varsinkin, kun Tassu on herkkä ähkylle. Silloin tällöin toki saa yhden porkkanan tai omenan antaa, mutta mitään itsetehtyjä kakkuja tai sokeria en liiemmin suosittele orille syöttämään.
Tallissa Tepu käyttäytyy yleensä asiallisesti ja tyytyy katselemaan maailman menoa kiltisti karsinastaan sisälle tulijoita hörähdyksellä tervehtien. Koska Tassu on johtaja persoona, se yrittää aina tilaisuuden tullen näyttää muille hevosille pomon asemansa ja jos ori muiden kanssa tarhataan, niin ruunien. Viereisiin tarhoihin muiden oriiden laittaminenkin on riskaa peliä, sillä jos aidat eivät anna periksi suosiolla, niin sitten niistä tullaan tyylipuhtaasti yli ja lähdetään riitaa haastamaan. Tätä emme alussa huomioineet ja saimmekin olla monta kertaa aitoja korjaamassa, kunnes älysimme korottaa pyörötarhan aidan 140cm korkuiseksi ja siellä Tepu saa sitten yksinään riehua, kun ei haastajia ole lähistöllä. Tammojen kanssa on sama juttu, tosin riitaa tämä herra ei niiden kanssa haasta, vaan yrittää aina tilaisuuden tullen astua neitejä vapaaksi päästyään.
Jos Tassu kiltistä olemuksestaan ja hellyydenhalustaan huolimatta päättää karata, kiinniottamista on turha yrittää, kaurasankot kun eivät tähän hevoseen päde. Yleensä auttaa vain aika ja avonaiset tallin ovet, ori kyllä marssii karsinaan aikansa kierreltyään.
Kuljettamien sujuu Tepun kohdalta melkein ilman ongelmia yksinään trailerissa, mutta isolla autolla lähdettäessä kannattaa sen viereen jättää yksi tyhjä paikka. Autoon meno sujuu hyvin, mutta pitkillä matkoilla ori saattaa tympääntyä ja heinäverkon tyhjennyttyä herra alkaa leikkimään kiinnitysnaruilla. Siinä sitten testataankin samalla, onko narut laittettu tarpeeksi kireälle ja kunnon solmuilla, sillä löyhemmät versiot saadaan kyllä hampailla auki.
Kengittäjää tai eläinlääkäriä Tassu ei vierasta, uusien kenkien vaihto sujuu asiallisissa merkeissä ilman ongelmia ja suuvärkki ei ole niin arka paikka, jotta sen hoidosta pitäisi kiistelemään ruveta. Onhan se mukavampi puhtaalla purukalustolla hurmata kaikki kaksi -ja nelijalkaiset.

Ennen meille tuloa Tepulla on kilpailtu vaativan tason kouluratsastuksessa että korkeissa esteluokissa ja maastoratsastuksessa, mutta nyt sen uralla tulee näillä näkymin olemaan vain kouluratsastusta. Ori omaa näyttävät, ilmavat liikkeet, joilla se viimeistään hurmaa tuomariston, ellei ole sitä jo aikaisemmassa vaiheessa tehnyt. Harmi vain, että nämä korkeat liikkeet eivät ole ratsastaja ystävälliset, mutta totuttelun jälkeen selässä pystyy kyllä istumaan keventämättäkin. Tassun saa helposti peräänantoon ja se kantaakin takaosaansa hyvin.
Kouluratsastuksesta ori itse pitää ja se toimii aikalailla pienillä avuilla, mutta täysin tuntemattomien ja kokemattomien ratsastajien kanssa se ei suostui harrastamaan harmonista yhteistyötä. Tepun selässä on ihana istua varsinkin kilparadoilla, sillä ori saa itsellensä jostain ylimääräistä energiaa ja show-vaihteelle siirtyessään kukaan ei pidättele voittajaa.
Esteillä Tassu on myös kisannut ja menestynytkin, mutta liian usein hyppäämisestä ei ole kuin haittaa, sillä puomit alkavat herkästi lentelemään ja ori itse tympääntyy ainaiseen pomppimiseen. Nykyään hyppäämme vain pieniä esteitä ja mielenvirkistystä varten, sillä itse olen vannoutunut kouluratsastaja ja Tepu paras hevoseni, joten en sitä esteillä halua hajottaa.
Maastolenkit meinaavat Tassulle samaa kuin vapaapäivä, kuului lenkkiin sitten rauhallista käyntiä tai kiitolaukkaa hiekkapoluilla. Jos tiedän jo maastoon lähtiessäni, että tarkoituksena on käydä laskettelemassa kunnon vauhtia, menemme poluille, jossa ei hirvesti liikennettä ole, sillä Tepu ryhtyy kovassa vauhdissa harrastamaan mielellään mummojen tai kaikenlaisten luonnossa liikkujien teilaamista.?! (ast. 30.6.2004 t. Kiss Marie)
o. Lanetzo MM s. 5.2.2004 (e.Tiit's So Pure And So Beutiful)
t. Timant's De Sapin, s. 1.4.2004 (e. Nectar's Ofelia)
o. RHS The One, s. 9.12.2003 (e. Star Theme's Dream Believer)
o. Ardiente Galope, s. 27.11.2003 (e. Punainen Rubiini)
t. Graceful von Kraften, s. 17.11.2003 (e. Nectar's Aprikossa)
o. Aranto W, s. 15.11.2003 (e. Taikajoen Daphne)
t. Suhina's Platinium, s. 14.11.2003 (e. M�ntysuon Thilde)
t. HB Ariette, s. 15.10.2003 (e. Hubertuksen Almight Frost)
o. RGT Manhattan, s. 6.10.2003 (e. Mantder�s Cofies)
o. FNS Matthew, s. 20.8.2003 (e. RG Golden May)-Elokuu 2004
KK Delta lk. (kenttä) heA/re110cm/me100cm, sij. ?
KK Delta lk. 100-110cm, sij. ?
KK Delta lk. vaativa B, sij. ?
Classic lk. 120cm, sij. ?
KK Delta lk. 110-120cm, sij. ?
KK Delta lk. (kenttä) heA/re100cm/me90cm, sij. ?
KK Element lk. vaativa B, sij. ?
KK Delta lk. Intermediate I, sij. ?

Heinäkuu 2004
KK Delta lk. (kenttä) heA/re100cm/me90cm, sij. ?
KK Delta lk. 110-120cm, sij. ?
KK Delta lk. vaativa A, sij. ?
Horisontti (Cup 5. osakilp.) lk. 110-120cm, sij. ?
Ceridwyn lk. vaativa B, sij. ?
Horisontti (Cup 4. osakilp.) lk. 110-120cm, sij. ?

Kesäkuu 2004

Neilikka lk. vaativa B, sij. 12/25.
Horisontti (Cup 3. osakilp.) lk. 110-120cm, sij. ?
Neilikka lk. 120cm, sij. 13/25.
Configum lk. 110-120cm, 120cm, sij. 14/25., 3/25.
Tyllilä lk. 90-100cm, sij. 3/30. (50v€)
Wynfor Stud (kenttä) lk. heA/re110cm/me110cm, sij. 8/18.
Classic, lk. Kür helppo A, sij. 10/22.
Wynfor Stud lk. helppo A, sij. 18/26.
Horisontti (Cup 2. osakilp.) lk. 110-120cm, sij. ?
Vuelo Lipizzar lk. vaativa A, sij. 29/40.
Tiiterin talli lk. vaativa B, sij. 1/23.
Neilikka lk. vaativa B, sij. 6/25.
Quawa & Unikko lk. 120cm, sij. 19/31.
Horisontti (Cup 1. osakilp.) lk. 110-120cm, sij. ?
Rautakoura lk. vaativa B, sij. 7/26.
Rautakoura lk. 110-120cm, sij. 13/21.

Toukokuu 2004

Laukkala lk. vaativa B, sij. 21/22.

Huhtikuu 2004
Orilaakso lk. helppo A, vaativa B, vaativa A, sij. 7/17., 5/10.
Kuusimetsän Ratsutila (Cup-karsinnat) lk. vaativa B:1, sij. 13/15.
Kuusimetsä lk. vaativa B:1, sij. 7/19.
Musta Scorpion lk. helppo A, sij. 23/25.
Aittala lk. vaativa B, sij. 18/23.
Dollar's Farm lk. helppo A, sij. 12/25.

Maaliskuu 2004
Haltian Kartano lk. vaativa B, sij. 9/9.
Kuusimetsä lk. helppo A:1, sij. 8/15.
Haltian Kartano lk. vaativa B, sij. 11/15.
Wynfor Ponies lk. helppo A, vaativa B, sij. 10/22., 9/22.
Kuusimetsä lk. helppo A:1, sij. 7/24.
Lunavalle lk. vaativa B, sij. 4/25. (pun. ruusuke ja 10v€)
Erokedon Kartano lk. vaativa B, sij. 2/23. (sininen ruusuke, pintelit, 10 vE)

Helmikuu 2004
Kraften lk. vaativa A, sij. 8/18.
Kilpatalli Nectar lk. vaativa B, sij. 8/30.
Rhiannon lk. vaativa B, sij. 13/14.
KRJ Vinkkeli lk. Intermediate I, sij. 5/13.
Kraften lk. vaativa B, vaativa A, sij. 26/41., 26/34.

Tammikuu 2004
NJ Timant Warmbloods lk. PV-orit, sij. LKV1/?., BIS3. (MVA-SERT, KUMA, JS)
NJ Laitakuja lk. pv-orit, sij. LKV1/?. BIS3. (MVA-SERT, KUMA, JS)
NJ Wirtual W lk. pv-orit, sij. LKV1/?., BIS1. (MVA-SERT, KUMA, JS)
Kilpatalli Nectar lk. 90-100cm, 120-130cm, sij. 10/21., 2/25.
Kilpatalli Nectar lk. vaativa B, vaativa A, sij. 18/20., 13/18.
KERJ Element lk. VaA, re 130, me 120, sij. 3/20.
KRJ Untuvainen lk. vaativa A, sij. 5/25.
ERJ Sleysy lk. 110-120cm, sij. 1/20.
KERJ Heartland lk. vaB, re 130, me 120, sij. 14/15.
Kilpatalli Nectar lk. 90-100cm, 120-130cm, sij. 3/17., 13/14.
KRJ Element lk. vaativa A, sij. 18/20.
KRJ Berkhoutt lk. vaativa B, vaativa A, sij. 7/20., 14/20.
KRJ Lunavalle lk. vaativa B, vaativa A, sij. 2/25., 3/25.
KRJ FNR lk. vaativa B, vaativa A, sij. 6/25., 10/25.
KRJ Orilaakso lk. vaativa B, Prix de Orilaakso (vaA), sij. 16/25., 8/25.
KRJ Corona lk. vaativa B, vaativa A, sij. 19/20., 2/20.
KRJ Vuelo lk. vaativa B, Intermediate I, sij. 1/50., 7/24.

Joulukuu 2003
Hubertus lk. vaativa B, sij. 7/26.
FNR lk. vaativa A, sij. 3/15.
ERJ Heathland Stud lk. 120-130cm, sij. 2/30.
KRJ Regal lk. vaativa B, sij. 9/30.
KRJ Björkhagen lk. vaativa B:6, sij. 2/19.
Laitakuja lk. 120-130cm, 130-140cm, sij. 4/25., 14/15.
KRJ Larme lk. Kür: vaativa A, sij. 1/30.
KRJ Whisper Stud lk. vaativa A, sij. 1/20.
Fanononé Riders lk. 120-130cm, sij. 2/20.
Hippineidin YT lk. 110-120cm, 120-140cm, sij. 22/22., 1/13.
Syreeni lk. 120cm, sij. 6/20.
ERJ Ceridwyn lk. 130cm, sij. 3/20.
Eroketo lk. Vaativa A:3, sij. 5/12.
Laitakuja lk. Intermediate I, Grand Prix, sij. 5/10., 8/13.
Fanononé Riders lk. 90-100cm, sij. 1/25.
Crossroad lk. vaativa B, sij. 2/17.
Eroketo lk. 120-130cm, sij. 3/11.
KRJ Laitakuja lk. Intermediate I, sij. 3/25.
KRJ Quellë Avatharon lk. vaativa B, Grand Prix, sij. 1/35., 7/12.
KRJ Haltia lk. Intermediate II, sij. 4/17.
ERJ Fanononé Riders lk. 120-130cm, sij. 3/25.

Marraskuu 2003
NJ Fanononé Riders lk. ?., sij. LKV1/?. (KUMA, JS, IrtoSERT)
Erokedon Kartano lk. vaativa A:3, sij. 8/11.
KRJ VSY lk. vaativa A, Grand Prix, sij. 14/33., 3/18.
KRJ Tuulimäki lk. Grand Prix, sij. 4/21.
ERJ Sinuhe lk. 130-140cm, sij. 3/11.
KRJ Winterhill lk. Intermediate II, Grand Prix, sij. 6/13., 8/17.
KRJ Ponipelto lk. Intermediate II, sij. 5/13.
KRJ Angelniemi Gård lk. Vaativa B, Intermediate I, sij. 9/20., 4/20.
ERJ Yedidah's lk. 110-130cm, 130-140cm, sij. 1/25., 3/25.
KRJ Kimara lk. Grand Prix, sij. 1/10.
ERJ Aamurusko lk. 120-140cm, sij. 7/20.
ERJ Kuusimetsä lk. 110-120cm, sij. 9/20.
ERJ Cloudness lk. 140cm, sij. 5/20.
KRJ Laitakuja lk. Intermediate I, sij. 4/25.
Metsänkuiskaus lk. vaativa A, sij. 2/14.
ERJ Cutter lk. 100-110cm, sij. 8/25.
KRJ Sinuhe lk. vaativa A, grand prix sij. 1/15., 1/15.
Metsänkuiskaus lk. 120-130cm, sij. 3/11.
KRJ Aamurusko lk. vaativa A, sij. 11/20.
WRJ Dollar lk. versatile horse lk. 2/15.
KRJ Onnivelli lk. vaativa B, vaativa A, sij. 12/20., 2/20.
KRJ Tuohimäki lk. grand prix, sij. 1/10.
Kraften lk. grand prix, sij. 2/10.
KRJ Dozey lk. vaativa B, vaativa A, sij. 13/30., 14/25.
ERJ Crocker lk. 120-130cm, sij. 11/14.
ERJ Dozey lk. 120-130cm, sij. 21/30.
KRJ Golden Willow lk. vaativa B, sij. 22/30.
ERJ Hansun tali lk. 120cm, sij. 3/10.

Lokakuu 2003
NJ Ponipelto lk. ?, sij. LKV1/?. (KUMA, JS, IrtoSERT)
KRJ Untuvainen lk. grand prix, sij. 10/25.
KRJ Kesäheinä lk. vaativa B, vaativa A, sij. 9/20., 5/20.
KERJ Kimola lk. heA, re 110cm, me 100cm, sij. 13/18.
KRJ Sammalharju lk. Intermediate I, sij. 12/15.
Laitakuja lk. 130-140cm, sij. 15/25.
Wahnstatt lk. 80cm, sij. 10/36.
ERJ Angelniemi Gård lk. 140cm, sij. 14/20.
Hubertus Riders lk. vaativa B, sij. 2/20.
KRJ Equestriad lk. vaativa A, Kür: Intermediate II, sij. 1/22., 3/11.
KRJ Mustang Talli lk. vaativa A, sij. 17/25.
Wahnstatt lk. vaativa B, sij. 10/17.
KERJ Larazzo lk. heC, re 80cm, me 80cm, sij. 2/18.
KERJ syysmestaruus lk. heA, re 110, me 110, sij. 15/25.
Erokedon Kartano lk. vaativa B:1, sij. 9/14.
KRJ MRGN lk. grand prix, vaativa B, sij. 1/13., 1/32.