Juhani Pallasmaa + Rachel Whiteread

Proposal | Construction | Statement | Realization


Untitled (Inside)

The challenge has been to work in collaboration with an architect in a completely unfamiliar material. At this point, there is a 3-dimensional model of an actual stairwell space in East London, electronic imagery and a wooden mould that is being constructed in Rovaniemi, Finland. I know that the piece will be made from snow and will have a feeling of solidity; the viewer will be able to walk into it. The form is based upon a simple stairwell space that has been turned by 90 degrees. The exterior of the piece is a pragmatic solution simply reflecting the complex geometry of the interior. The new space should feel familiar and domestic. I hope that it will disorientate the viewer and make one think of other places.


Rachel Whiteread


top of the page