VAŽNO! Podesite Encoding teksta na ISO 8859-2 standard, da bi vidjeli naše znakove. VAŽNO!

SPASIMO NAŠU PROŠLOST DA BI IMALI BUDUĆNOST.
SAVE OUR PAST TO HAVE FUTURE

Uništavanje nekropola stećaka na prostoru Bosne i Hercegovine


DATUM: 18. Siječnja 2004.
ODOBRENO LEGALNO RUŠENJE NEKROPOLE STEĆAKA U BORINAMA KOD MOSTARA

Nekropola stećaka na lokalitetu Željuša Borine gotovo je potpuno uništena nakon što je većinska bošnjaćka općina Mostar Sjever odobrila gradnju na tom području a institucije vlasti pokazale potpunu nebrigu za povijesno-kulturno nasljedje.

unistena lokacija Borina1 - Mostar.jpg (89621 bytes)

Sa sigurnošću niti stručnjaci više ne mogu potvrditi kako je bila rasporedjena nekropola s jedinstvenim u svijetu spomenicima kulturno-povijesnog nasljedja. Od nekadašnje nekropole s 35 primjeraka koji su bili rasporedjeni u tri skupine ostala su vidljiva tek tri stećka.

Na uništenje nekropole u Borinama nedavno je pismom upozorio zastupnik u državnom Parlamentu, povjesničar Ivo Miro Jović. Na njegov dopis tek je reagiralo županijsko Ministarstvo kulture dok se u nekim ranijim slučajevima u Stocu na noge podigla cijela medijska mašinerija.

Iz općine Mostar Sjever opovrgnuli su kako su oni 'odobrili' rušenje nekropole dodajući da su 'samo' izdali gradjevinsku dozvolu.

To pak samo po sebi znači kako omogućili rušenje stećaka jer su prije izdavanja dozvole morali dobiti odobrenje od Zavoda za zaštitu spomenika iz istoenog dijela grada. Direktor tog Zavoda Zijad Demirovia potvrdio je kako su još 5. listopada 2001. zatražili reagiranje vlasti, no ništa se nije dogodilo.

Njihovo upozorenje prešutio je i Federalni zavod. Demirović je dodao kako su još tada stećci devastirani, zatrpavani i oštećivani.

unistena lokacija Borina2 - Mostar.jpg (89508 bytes)

I direktorica Zavoda za zaštitu spomenika Herceg-Bosne koji djeluje odvojeno u zapadnom Mostaru arheolog i etnolog Ivanka Miličević Capek potvrdila je na licu mjesta navode kako je nekropola uništena.

"Ovo je jedan od najdrastičnijih primjera uništenja kulturno-povijesnog nasljedja u Mostaru poslije rata", rekla je Miličević Capek dodajući kako je zavod nemoćan u ovakvim slučajevima.

Županijski, hercegovačko-neretvanski tužitelj Mirsad Resulović svu je odgovornost prebacio na inspekcijske službe. Pri tome je odbacio mogućnost pokretanja istrage jer se, veli, priprema za odlazak u mirovinu i predaju ovlasti.

Zakonodavstvo takodjer pogoduje rušenju spomenika jer su kazne iz bivše Jugoslavije od 3.000 dinara sada tek nekoliko stotina maraka. Tim novčanim iznosom prema slovu zakona medjutim može biti kažnjen tek Zavod za zaštitu spomenika. Svjesni svega toga na Borinama danas sve izgleda posve uobičajeno.

Umjesto 'kamenih spavača' iz 16. stoljeća sada bruje strojevi na izgradnji benzinske crpke, donedavno je tu bilo i odlagalište otpada, a 'vrijedni' radnici Elektroprivrede postavljaju električne stupove.

Tekst i fotografije poslao Zoran KREŠIĆ novinar Večernjeg lista, Zagreb.

 

Index   bogumili

Back to Electronic Targeting - Nazad na Elektronsko GAdjanje

Copyright (C) 1952 - 2004. All rights reserved. Rudolf Bošnjak.