Tyresö vann överraskande enkelt
  Text & Foto: Garry Nilsson

040821: Kvartsfinal och nu skulle Solna Chiefs äntligen ta steget upp bland de fyra stora. Tyresö Royal Crowns skulle petas ned... det var bara det att man hade glömt att tala om det för gästerna. Och framför allt, lagets defense hade endera redan semifinalen i tankarna, eller också sov man bara. Tyresö tog hur som helst en tämligen enkel victoria och slutsiffrorna skrevs till 39-64.


Det blev ju rena basketsiffrorna redan i lagens förra möte och åtminstone jag förväntade mig ett betydligt mer taggat hemmalag. Särskilt med tanke på att skadelistan inte var särskilt lång och dessutom stod två nya importer på planen. Men det försvarsspel som Chiefs kom att visa upp hade inte det minsta i ett slutspel att göra och det var div I nivå på tacklingarna.

Tyresö scorade på varje drive och dessutom, tycktes det, utan minsta besvär. Visserligen var hemmalaget först på tavlan. Christopher Stevens svarade för ett 60 yards avancemang och Kim Taalbi avslutade. 

Gästerna svarade med ett elegant passningsspel. Visserligen blev man blåsta av domarna på en, i mina ögon, regelrätt TD men den första driven avslutades ändå med en sexpoängare genom Henrik Eriksson. 

Nu var det inte bara Solnas defense som kom att synda denna dag. Poängen rullade iväg trots att gästernas offense knappt hann in på banan.


TD Tyresö!! Clint Patterson hitta ett hål i Solnas försvar
och slinker igenom för matchens andra TD. 

En fumble av Stevens gav Tyresö utmärkt fieldposition vid hemmalagets 20:e yardlinje. En rush av planens dominant Johan Rauge, följdes av en QB sneak av Clint Patterson för TD. Strax efter var det dags igen. En passning från hemma QB'n Jason Gondringer studsade rätt upp i luften via Solnaspelare. Lars Dahlén tackade och tog emot, samt returnerade bollen 50 yards för TD. Ställningen på tavlan var då 7-18.

Tyresö stod för det defense som fanns att skåda, även om inte heller det imponerade. Men Lamin Saho svarade för några bra spel och stoppade hemmalaget när de var i reduceringsläge och nu var det dags för Rauge på allvar. Denne var i stort sätt ostoppbar på marken och han gav dessutom QB Patterson en extra måltavla att dumpa av bollen till. Rauge hittade till slut endzone och 7-25 lyste på resultattavlan. Och vi var fortfarande kvar i första kvarten!!!

Försvarslöst försvar
Visserligen stack Kim Taalbi emellan med en 75 yards TD efter ett snyggt litet screenpass, men Solnas defense fortsatte att ha enorma problem. Rauge sprang runt, över och under allt motstånd och Henrik Eriksson kunde utöka ledningen efter att med en enkel kroppsfint lurat sin bevakare till korvkiosken.

"Vakna för fan defense" ropade o-line kämpen Ted Nordström, men inte ens hans tordönstämma förmådde väcka det i stort sätt avsomnade hemmalaget. Rauge sprang två gånger i rad, första gången krävdes 7 tacklingar för att stoppa honom. Den andra gav närmare 40 yards, trots att han borde varit stoppad bakom line of scrimmage!!! Anders Pettersson fick avsluta Rauges drive och göra 14-39. 

Med dryga två minuter kvar reducerade hemmalaget. Christopher Stevens hittade endzone med en mottagning för 25 yards, men en misslyckad onside kick följde från Solna. Desperation kan tyckas i det läget, men kanske tänkte headcoach Andreas Östlund att "va fan, vi stoppar ju ändå ingenting, så varför inte". 

Bollen gick dock till Tyresöspelare och man fick bra position. En fin passdrive från Patterson avslutades med en boll till Henrik Eriksson, som fick göra hat-trick och Tyresö tog med sig 45-20 in till halvtidsvilan.

Solna inledde med en ny onside kick i andra halvlek. Dock utan framgång. Men det fanns lite mer go i lagets försvar nu. Man tvingade fram matchens första stopp och reducerade också strax efter med en drive signerad Gondringer - Anders Onselius. Lite hopp alltså, men det skulle visa sig att Tyresö kunde svara så fort Solna närmade sig.

Ett bra coachcall där bollen gick till Mikael Tagel på en viktig tredje down lede fram till en ny TD. Johan Perlström bränner sen sin bekvakare och gör ställningen till 27-51.


Johan Rauge hade en lysade dag i sin comeback
efter skada. Här är det Solnas Björn Larsson
som inte hinner med.


Varför så lite Taalbi?

Solna försökte alltmer desperat, men Jason Gondringer hade en hög felprocent med sina passningar och samtidigt blev det lite, alltför lite, av lagets främsta anfallsvapen, Kim Taalbi. Visst, catch-up football, men Taalbi kan göra poäng från i stort sätt vilket läge som helst... Men Solna valde luftangrepp utan större framgång.

Man fick dock lite hopp när Clint Patterson gjorde sitt enda misstag i matchen. En passning i trängt läge gick till Chiefs Christian Lövgren och denne returnerade bollen in i endzone. Men despertionen var i det närmaste total hos hemmalaget, som ånyo misslyckades grovt med en onside kick. Men nu fanns det plötsligt lite defense hos bägge lagen och poängraseriet kom av sig.

I slutet av tredje kvarten var det dock dags för Rauge igen. Han förde gästerna i bra läge, och Perlström fick avsluta driven och kvarten med att göra ställningen till 33-57 och där var matchen över.

Taalbi reducerade visserligen i den sista kvarten och Solna gav aldrig upp. Veteranen Scott Blundon kom in som safety och hans blick för spelet, samt att Tyresö inte vräkte på lika mycket framåt, bidrog till att Chiefs höll tätt fram till slutsignalen. Man försökte också komma ikapp, men Tyresö svarade med två interceptions och kunde hålla undan utan några besvär.

39-57 blev därmed slutresultat i en underlig match. Tyresö kan se fram emot semisfinal, men laget är ändå för tunt för att rubba Carlstad. Dock blir det inga 79-13 i baken som sist. Rauge ger laget det man saknat större delen av säsongen, dvs ett runninggame. Nu får han det betydligt tuffare mot Crusaders, men Tyresö har utan tvivel ett explosivt offense. Rauge var givetvis mannen för dagen, men även Clint Patterson och samtliga receivers ska ha stort plus. Defensivt finns fortfarande stora problem. Lamin Saho var bäst för dagen, men coach Fred Armstrong måste trolla med knäna för att detta ska hålla mot Carlstad.

Solna då... ja, vad säger man? Att falla ihop så totalt i en slutspelsmatch är i stort sätt oförlåtligt. Kanske var man för segersäkra, jag vet inte. Man rasade i alla fall ihop likt ett korthus och den ende som kan få godkänt defensivt är den gamle mannen som bara spelade en dryg kvart, Scott Blundon. 39 poäng framåt är väl i och för sig godkänt, men QB Jason Gondringer hade en skrämmande hög felprocent. Och att "missbruka" Taalbi i den utsträckning man gjorde är i mina ögon tjänstefel från lagets coacher.

Poäng Solna: Kim Taalbi 18, Christian Lövgren, Christopher Stevens Anders Onselius 6, Ronny Oscarsson 3
Poäng Tyresö: Henrik Eriksson 18, Johan Perlström 12, Lars Dahlén, Clint Patterson, Anders Pettersson , Johan Rauge 6, Shekou Tounkara 3

++ Johan Rauge T
+ Henrik Eriksson T, Clint Patterson T, Mikael Tagel T

Domare: Team Kåre Jansson  +++