| PAGINA DE START | FORUM | ADEZIUNE |CONTACT | SPRIJINITI-NE |   | Seteaza PUNR ca pagina de start  |  Adauga PUNR la Favorites 
 

     

 

Data Infiintarii P.U.N.R. - 15 martie 1990

Inscris in Registrul Partidelor Politice, sub denumirea: Partidul de Uniune Nationala a Romanilor din Transilvania PUNRT. Presedintele fondator al PUNRT a fost inginerul Constantin Ivasiuc, din Brasov.

P.U.N.R.T. a reprezentat expresia politica a Uniunii Culturale Vatra Romaneasca, infiintata la inceputul anului 1990, ca reactie la aparitia U.D.M.R., avandu-l ca presedinte pe dl.profesor Radu Ciontea.

P.U.N.R.T. participa la primele alegeri libere, din mai 1990, sub sigla A.U.R. (Alianta pentru Unitatea Romanilor), impreuna cu Partidul Republican, al carui presedinte a fost profesorul Ion Manzatu. S-au obtinut 9 mandate de deputat (2,12% din voturile exprimate) si 2 mandate de senator (2,15% din voturi), toate mandatele au fost din Transilvania.

Brasov, 16 iunie 1990

Are loc primul Consiliu National. Presedintele - fondator Constantin Ivasiuc demisioneaza, asumandu-si raspunderea pentru esecul A.U.R. Este desemnat, ca presedinte, profesorul universitar Alexandru Crisan de la Cluj.

Se schimba denumirea partidului in Partidul pentru Uniunea Nationala a Romanilor - P.U.N.R., pentru a nu avea caracterul unui partid regional.

Cluj, 16 - 17 noiembrie 1990

Are loc al doilea Consiliu National (devenit Conventie Nationala) care pune bazele unui nou statut si program politic. Se schimba, cu aceasta ocazie, titulatura în Partidul Unitatii Nationale Romane, prin fuziunea cu partidul Frontul Popular din Moldova, infiintat in ianuarie 1990, la Iasi, al carui presedinte a fost doctorul Vlad Bejan.

Este ales, statutar, ca presedinte Alexandru Crisan, prim-vice presedinte Vlad Bejan si un Birou Permanent format din 21 de membri.

Ploiesti, 7 martie 1991

Prin interventia catorva membri ai Vetrei Romanesti din Targu Mures, se intruneste Consiliul National Extraordinar. A cazut propunerea infiintarii Partidului Vatra Romaneasca. Se propune si este ales, ca presedinte al Uniunii Vatra Romaneasca, doctorul Zeno Opris.

Radu Ciontea, devenit senator in Parlamentul Romaniei dupa alegerile din mai 1990, este desemnat ca presedinte al P.U.N.R.

Targu Mures, 15 - 16 mai 1991

Are loc Conventia Nationala a P.U.N.R. Este ales statutar, ca presedinte, Radu Ciontea.

Nu se realizeaza preconizata fuziune cu Partidul National Roman (presedinte Comandorul Di Cezare).

Targu Mures, 11 iulie 1992

Cu un scor strans al votului, Consiliul National desemneaza, drept candidat la Presedentia Romaniei, pe Gheorghe Funar, devenit primar al Clujului, in urma alegerilor locale.

La alegerile parlamentare si prezidentiale din 27 septembrie 1992, P.U.N.R. a obtinut 7,7% din voturile valabil exprimate, pentru Camera Deputatilor, si 8,1% din voturile pentru Senat. Candidatul P.U.N.R. la functia de presedinte al tarii, Gheorghe Funar a obtinut 10,88% din voturi plasandu-se pe locul trei.

Cluj, 3 octombrie 1992

Consiliul National, cu noii parlamentari (30 deputati si 14 senatori) face o analiza a rezultatului votului. Sunt suspendati din conducerea partidului Radu Ciontea - presedinte si Petru Burca - prim vicepresedinte, considerati vinovati pentru procentajul scazut in alegeri si pentru sprijinul slab acordat candidatului la presedintia tarii, Gheorghe Funar.

Consiliul National al P.U.N.R. a hotarat mutarea sediului national al partidului de la Cluj Napoca la Bucuresti.

Cluj, 17 octombrie 1992

Este ales ca presedinte al partidului Gheorghe Funar si un nou Birou Permanent.

Sarmisegetuza, 19 decembrie 1993

Se parafeaza protocolul de alianta P.U.N.R. - P.D.A.R., care a functionat sub denumirea de Blocul Unitatii Nationale - B.U.N.

La cererea Miscarii Ecologiste din Romania, la B.U.N. adera si acesta pentru perioada octombrie 1995 - martie 1996.

18 august 1994

P.U.N.R. intra la guvernare, alaturi de P.D.S.R., mai intai Valeriu Tabara, ca ministru al Agriculturii, si apoi Iosif Gavril Chiusbaian, la Ministerul Justitiei, Aurel Novac, ca ministru al Transporturilor, Ioan Turicu - ministru, si C. Munteanu, tot ca ministru la Telecomunicatii, in perioade diferite.

5 noiembrie 1994

Prin grija si indrumarea P.U.N.R. s-au intalnit la Bucuresti pentru prima data 36 de organizatii cultural - stiintifice si sociale romanesti din tara si din strainatate (Republica Moldova, Iugoslavia, Bulgaria, Albania, Federatia Rusa, Ucraina, Lituania, Canada, etc), care au hotarat constituirea Forumului Organizatiilor Cultural - Stiintifice si Sociale Romanesti (F.O.R.). F.O.R. a ales in sedinta de constituire, ca presedinte, pe deputatul P.U.N.R. Corneliu Balan. F.O.R. a fost inregistrat in registrul special al T.M.B., ca persoana juridica, prin decizia civila nr. 3, din 27 ianuarie 1995.

Bucuresti, 17 - 18 noiembrie 1995

Are loc Consiliul National al P.U.N.R. si este reales, ca presedinte, domnul Gheorghe Funar. Pentru functia de presedinte candideaza si Valer Suian, senator, vicepresedinte al Senatului Romaniei, care a intrunit circa 40% din voturi.

Conventia a aprobat strategia electorala si a adoptat un nou program.

Bucuresti, 13 iulie 1996

Consiliul National al P.U.N.R. a evaluat rezultatele alegerilor locale si s-au pus in discutie aliantele partidului cu P.D.S.R. si P.D.A.R.

S-au conturat doua optiuni: una - pentru mentinerea aliantei cu P.D.S.R., sustinuta de Gheorghe Funar, care, cu putin timp in urma, critica P.D.S.R., si alta optiune - pentru ruperea aliantei cu P.D.S.R. si reorientarea catre P.D.A.R. si M.E.R., sustinuta de Valeriu Tabara. Gheorghe Funar si-a impus punctul de vedere, fiind desemnat, din nou, candidat la Presedintia Romaniei. Au mai fost propusi Valeriu Tabara si Teodor Ardelean, care nu au acceptat propunerile de a candida.

La alegerile legislative si prezidentialele din 3 noiembrie 1996, P.U.N.R. a inregistrat un recul fata de rezultatele din 1992, obtinand 4,36% din voturile pentru Camera Deputatilor si 4,22% pentru Senat (18 deputati si 7 senatori). Gheorghe Funar a obtinut 3,22% din voturile electoratului pentru functia de presedinte al tarii.

Conventia Nationala din 22 martie 1997. A fost adoptat un nou statut si program si o noua conducere. Valeriu Tabara a fost ales noul presedinte al P.U.N.R. si domnul Gheorghe Funar, vicepresedinte.

Contestand noua conducere, Gheorghe Funar a fost exclus din partid, de catre Consiliul National din 4 noiembrie 1997.

La 20 octombrie 1999, Valeriu Tabara, presedintele P.U.N.R., si Mircea Druc, presedintele Partidului Reintregirii Optiunea Daco - Latina, au semnat protocolul de fuziune, prin absorbtie, de catre P.U.N.R. a P.R.O.D.L. Mircea Druc a devenit presedinte al Consiliului National al P.U.N.R.

La alegerile legislative din anul 2000, P.U.N.R. se prezinta sub titulatura Alianta Nationala P.U.N.R. - P.N.R. si a obtinut rezultate lamentabile.

In iunie 2001, prin vointa comuna a P.U.N.R. si P.N.R., se desfiinteaza in fapt Alianta Nationala P.U.N.R. - P.N.R.

La 3 septembrie 2001, TMB dispune reinscrierea P.U.N.R. in Registrul Partidelor Politice, ca partid de sine statator.

In ianuarie 2002, generalul Mircea Chelaru devine membru al P.U.N.R., iar în 15 martie, Consiliul National, intrunit la Targu Mures, il aproba ca presedinte al Consiliului National al P.U.N.R.

Congresul PUNR, din 11 mai 2002, aproba noul Statut si Program al partidului, aproba schimbarea denumirii partidului in Partidul Unitatii Natiunii Romane.

In conducerea partidului sunt alesi: Presedinte: general locotenent (r) dr. Mircea Chelaru,prim-vicepresedinte: prof. univ. dr. Valeriu Tabara, secretar general: Ioan Curtean de Hondol.

24 iulie 2002                                                                        

 

 
P.U.N.R.
Istoric
Doctrina
Obiective
Simbolistica
Conducerea
Documente
Programul Politic
Statutul
Conferinta
Carte Manifest
Organizatii
Bucuresti
Judetene
Tineret
Diverse
Imnul PUNR
Informatii Utile
Autor Site
Comunicate

[/] PUNR se pronunta pentru europenizarea rapida a Republicii Moldova
[/] PUNR sustine demersurile privind recuperarea Tezaurului Romaniei
(2004-04-14)

[/]Natiunea civica, de la concept la realitate.
(2004-03-31)

[/] Catedrala Mantuirii Neamului sau a dezbinarii bucurestenilor?!
[/] Cine a "nasit" baronii actuali?
(2004-03-24)

[/]Raportul Presedintelui P.U.N.R. la Consiliul National, Bucuresti
(2004-02-28)
[/]Situatia din Republica Moldova
(2003-12-04)
[/]Mesajul Presedintelui Partidului Unitatii Natiunii Romane
(2003-11-04)
[/]Mesajul Presedintelui P.U.N.R. la Timisoara
(2003-06-03)
[/]Comunicat PUNR privind Referendumul pentru votarea noii Constitutii
(2003-10-21)
[/]P.U.N.R. avertizeaza: "Autoconducerea" invocata de unii maghiari extremisti este un atentat la suveranitatea nationala
(2003-03-25)
[/] Comunicat de presa referitor la actiunile partidului de guvernamant
[/] Modelul constitutional (MC) al Statului National Democrat (SND)
(2003-03-18)

[/]Limba "Transilvaneana"(?!): o noua agresiune antiromaneasca
(2002-12-10)

[/]Scrisoare deschisa adresata Primului Ministru al Romaniei, domnul Adrian Nastase
(2002-12-03)
[/]Declaratia Partidului Unitatii Natiunii Romane cu privire la invitatia de aderare a Romaniei in Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)
(2002-11-21)
[/]Comunicat de presa referitor la situatia din municipiul Botosani
(2002-08-02)
[/]Pozitia P.U.N.R. fata de atitudinea antiromaneasca si antinationala a U.D.M.R.
[/] Declaratia P.U.N.R. cu privire la cazul "Rosia Montana"
(2002-07-24)
[/]Declaratia P.U.N.R. privind proiectul Legii Partidelor Politice
(2002-07-09)
[/]Un antiroman recidivist - Albert Almos
(2002-06-18)