Perustiedot
Menestys
Suku
Jälkeläiset
Näyttelyt
Kisat
LuonneSissi, ensimmäinen virtuaalihevoseni
Sissi, ensimmäinen suomenhevoseni
Sissi, ensimmäinen menestyjäni
Sissi, ensimmäinen jonka pois nukkuminen sattuu oikeasti

Sissi nukahti ikuiseen uneen 13.10.2004 kauniina syysaamuna

Heräsin aamulla varhain lähteäkseni tallille, tiesin jo etukäteen että nyt se tapahtuisi. Tervehdin Sissiä ja otin sen käytävälle. Harjasin tammani hyvin, letitin harjan ja hännän pistin kiillotetut suitset päähän, otin ketjuriimunnarun kaapista. Sissi höristi korvia, se tuli iloiselle mielelle vaikka minä itkin. Talutin Sissin tallista ulos, kävelimme läheiselle maastopolulle jonka peitti maahan jäätyneet keltaiset koivunlehdet. Sissi leikki nuorta varsaa riimun toisessa päässä ja yritti saada minutkin leikkiin mukaan, oli pakko hymyillä. Hymyillä tuolle ihanalle tammalle joka niin monet kerrat on minua lohduttanut ja ilostuttanut minun päiviäni. Kaikki ne muistot palasivat mieleeni entistä voimakkaammin.

Palattiin tallille. Eläinlääkärin auto odotti pihassa. Itku tuli vielä rajummin. Vein Sissin talliin, omaan karsinaan, annoin viimeisen porkkanan joita Sissi aina hamuili taskuistani. Eläinlääkäri pisti samaan aikaa viimeisen piikin. Pian Sissi kaatui maahan, menin viereen istumaan ja otin tammani kauniin pään syliini. Eläinlääkäri antoi vielä viimeiset aineet. Silitin Sissin kaunista päätä kunnes Sissi vielä kerran hörähti pehmeästi ja nukahti ikuiseen uneen.

Sissi haudattiin Lunavallen vanhoille maille ison vaahterapuun juuren, jossa se monet kesät oli laiduntanut varsojensa kanssa ja minun kanssani laukkaillut ympäri laidunta ilman satulaa.

Syy Sissin lopettamiseen oli äkillinen vanhuus, askel ei enää noussut yhtä ripeästi, hampaat eivät toimineet enää kovin hyvin.

Muistan sinut ikuisesti, rakkaudella Tanja
  Nimi   Purppuran Sisutar   Kutsumanimi   Sissi
  Sukupuoli   Tamma   Rotu   Suomenhevonen
  Syntynyt   19.10.2002   Ikä   24 vuotta (1.10.04)
  Väri   Tummanpunarautias   Säkäkorkeus   156cm
  Omistaja   Tanja   Kasvattaja   Ratsutila Purppura
  Koulutus   VaB, 120cm   Painotus   Koulu
  Kotitalli   Haferhof Hengststation   Rekisterinumero   SHRt-281Arvonimiä
VIR MVA Ch arvonimi myönnetty 8.9.2004
KTK-I 85p
YLA2/106p. (02/04)
SHLA1/311p. (01/04)
KRJ-II 83p. (02/04)
ERJ-III 39p. (12/03)


Sijoituksia (sijat 1-3)
Koulu 35
Este 20
Kenttä 4
Valjakko 1
Western 4
Muu 2
MVA-SERT 3
irtoSERT 2

Keskiyön Hirnuja Hannan H Hymyilijä Marissa
Tulinen-Poika
Kesän Lento Tuntematon
Tuntematon
Tempperamentti
KTK-III
Tuntematon Tuntematon
Tuntematon
Tuntematon Tuntematon
Tuntematon

  Nimi   Syntynyt   Isä
  t. LNA Oona   13.7.2004   Purppuran Kuuveli
  o. LNA Iltatähti   20.4.2004   M.K. Askel
  o. LNA Bonus   15.12.2003   Mesimarjan Valssi
  o. Sissin Tuulen-Nopea   27.9.2003   N.I.N.Kultainen Peto
  o. FNS Erikoisuus   21.8.2003   FNS Eepos
  t. FNS Hurina   5.8.2003   FNS Hilpuri
  o. FNS Hitsaaja   6.7.2003   Kuujärven Lentävä Lähtö
  t. FNS Piri   28.6.2003   Laakson Karhu
  o. FNS Miäs   19.6.2003   Kipinöivä Legenda
  t. Sissin Satumainen   14.5.2003   Lumottu Legenda Z
  o. Sissin Puhelias   -   Hopeakuun Paprika

24.7.2003 - Laitakujan KK - päätuomari Eve - BIS2, LKV1, MVA-SERT, JS
12.6.2003 - KT Hubertus -
päätuomari Anu M. - BIS4, LKV1, MVA-SERT, JS
28.5.2003 -
Laitakujan KK - päätuomari Kati - LKV2, irtoSERT, JS
22.5.2003 -
Tuohimäen talli - päätuomari Anu M. - LKV2, irtoSERT, JS
15.5.2003 - Laitakuja -
päätuomari Kajsa - BIS3, LKV1, MVA-SERT, JS
Kisat löytyvät omalta sivulta
Hoitaessa
Purppuran Sisutar, tuttujen kesken Sissi, on sympaattinen ja rauhallinen otus, jonka olemuskin on täyttä kultaa. Se on mielellään ihmisten kanssa, ja tottunut jos jonkinmoiseen kohteluun, tietenkin arvokkuuden sallimissa rajoissa. Ja rajojen ulkopuolelle kuuluu ehdottomasti jouhien siistiminen.
Hoitaessa tämä nimensä mukaisesti sisukas leidi on oikea unelma. Mielellään Sissi työntää sulopäänsä taaksepäin katsoen mitä se harjaaja siellä puuhaileekaan. Se seisoo kauniisti paikoillaan, hievahtamatta. Sissin lempiharja on aika varmasti kumisuka. Se rentoutuu kumisuan rapsuttaessa kaulan alta, jolloin se mieluusti ummistaa silmänsä, ja antaa hyvästä työstä palkinnoksi hörinöitä oikein olan takaa. Kaviot nousevat neidiltä kuin unelma, eikä kauraturvassa ole mitään ongelmaa. Paitsi ehkä harjan ja hännän siistiminen. Homma on hoidettava nopeasti kuin tuuli, sekä erittäin, erittäin varovaisesti, ja suositeltavaa on myös selvitysaineiden käyttö. Sissi nostaa kunnon metelin, ellei homma ole mahdollisen tuntumatonta. Se napsii hampaillaan ilmaan, ja louskuttelee niitä. Se mulkoilee vihaesesti selvittelijää, suorastaan murhaavasti oikeastaan. Muuten ei ongelmia olekkaan.

Tallissa
Tallissa Sissi ilmoittaa kaikille että hän on täällä ja häntä täytyy käydä ensin katsomassa. Sissillä pitää olla aina hevoskaveri tallissa tai muuten alkaa sellainen hirnumis konsertti että korvia vihloo. Edes heinäkasa turvan edessä ei auta yksinäisyyteen. Ruoka aikana Sissi pelkää että hänet unohdetaan ruokkia ja pyörii kovasti ympyrää karsinassa hörähdellen että hänelle ruokaa ja pian. Muuten käytös tavat tallissa on kohdillaan.

Tarhassa
Tarhatessa Sissi köpöttelee kiltisti luokse, ja mieluusti tuleekin sisään ulkoilun jälkeen. Tarhassa Sissi on tamma lauman pomo, muut ei häntä määräile. Sissi nauttii tarhassa hoitohetkistä muiden hevosten kanssa. Välillä tammat saattavat tunninkin verran vain hoidella toisiaan.

Eläinlääkäri ja kengitys
Kenigtys ja eläinlääkärin tutkimukset ovat aina yhtä tuskaa Sissin kanssa, sillä on vain yksi oma ihminen ja muut eivät häneen saa koskea. Kengityksessä pidetään yleensä huulipuristinta jotta tamma pysyisi edes hiukan aloilla, jalka kerrallaan välillä karsinaan huilaamaan. Yhden jalan kengityksessä saattaa hurahtaa tunnin verran. Eläinlääkärin toimen piteet ovat aina yhtä tappelua mutta kyllä niistä aina ollaan ilman vhinkoja selvitty.

Taluttaessa
Taluttaessa ongelmia ei ole, neiti tipsuttaa kauniisti vierellä ja hamuaa usein olkapäätä. Tosin jos taluttaja kävelee liian hitaasti niin silloin hamuaminen saattaa muuttua pieneksi näykkäisyksi, silloin riittää että narulla läppäisee turvalle. Muita kenkkuli juttuja ei taluttaessa löydy, tosin joskus se iso pää saattaa työntyä kainaloon ja töytäistä kylkeä, mutta Sissi ei tarkoita pahaa sillä vaan kaipaa vain hellyyttä.

Muiden hevosten kanssa
Muiden hevosten seurassa asiallisen pomottelevasti, tarhassa Sissi tekee heti selväksi uusille tuttavuuksille että hän on pomo ja te jäätte alas. Siihen riittä pari ohi potkua ja vastustaja on alhaalla. Myös ruunien seurassa Sissi on pomo. Oreille Sissi tyytyy hörisemään vain.

Valjastaessa
Valjastus on Sissin mielestä ok juttu, pään Sissi laskee alas jotta suitset saa helposti päähän, tosin kun suitset on päässä niin Sissi rupeaa haukottelemaan niin ettei remmejä meinaa saada kiinni. Satulointi sujuu myös hyvin, kunhan mahakarvat eivät jää huonosti väliin nipistämään. Satulahuopa pitää myös katsoa tarkasti, ettei vahingossa jää ryppyjä satulan alle.

Koulussa
Ratsastuksen perusasiat sujuvat hyvin, tosin ei aina ongelmitta. Askellajit ovat selkeitä ja mukavia istua. Käynti tosin ei ole Sissin valttikortti, se on hiukan hidasta ja pitkää. Ravi taas on mukavan tasaista ja matalaa, helppoa istuttavaa. Laukka on irtonaista, erittäin kaunista, lennokasta ja hyvin pyörivää. Peruutukset eivät huonoina päivinä ota aina onnistuakseen, vaan Sissi puree kuolaimeen kiinni ja nostaa pään ylös ja silloin ei suuhun saa mitään tuntumaa, mutta näitä päiviä on onneksi harvoin.

Esteillä
Koulun kiemurat taitaa mukavasti, mutta esteet sitäkin paremmin. Esteillä tarkkailee jalkojaan, etteivät ne kolhaise puomeja, ja käännöset sujuvat taitavan lennokkaasti. Okserit ja trippelit sujuvat paremmin kuin tavalliset yksittäiset pystyt. Toisinaan Sissi haluaisi juosta pystyjen läpi, ne ovat hänen mielestään turhia. Sitten kun neiti hyppää pystyn niin tuntuu kuin okseria hyppäisi, eli hypyt ovat todella laajoja. In out esteet ovat Sissin mielestä kaikkein mukavimpia, varsinkin silloin kun pistetään 10 estettä peräkkäin ja saa vauhdilla hypätä.

Maastossa/maastoesteillä
Maastossa Sissin arka historia tulee taas esiin, pitää kytätä ojia, metsiä, latoja ja autoja, puhumattakaan traktoreista ja rekoista tai pärisevistä mopoista. Yleensä tämän tamman kanssa ei yksin kannata lähteä maastoilemaan vaan ottaa joku luotettava kaveri edelle menemään. Mutta kun kaveri on mukana niin tammakin rentoutuu ja askel kepenee. Maastoesteillä tamma kuumuua todella paljon mutta pysyy silti käsissä.

Ajaessa
Kärry perässä tyttönen liikkuu myös nätisti, tosin vähän liian virkeästi, muttei siitä haittaa ole, nimittäin Sissi ei sorru laukkoihin, mutta ravia vähän sitäkin kovempaa.

Kuljetuksessa
Sissiä ei aina helposti autoon saa, nuorempana lyönyt päänsä kopin kattoon lastauksessa ja siittä jäänyt kammo. Liinat vain taakse ja vetoa tasaisesti koppia kohden niin tamma saadaa autoon, sillä Sissi on siittä hassu että vaikka se pelkää koppia niin se ei pistä kunnolla hanttiin. Kun neiti on kopissa niin se on siellä rauhallisesti.

Kisapaikoilla
Kisaradoilla Sissi kerää paineita niskaansa ja hermoilee pienestäkin lehden rasahduksesta. Usein kyllä ratsastajan mahdollinen rauhallisuus saa Sissinkin aloilleen, mutta jos ratsastaja hermoilee itsensä melkeinpä alas satulasta, ei kyllä tammankaan pokka riitä. Suorituksen aikana liikkuu kauniisti, kaarrellen rauhallisena ja hyvin liikkuen peräänannossa.

Tämä on virtuaalihevonen - This is a sim-game horse
Layout © Heini H.
Kuvat ©
Tanja Ukkonen, www.tanjan.net
Muut materiaalit © Tanja Ukkonen, www.tanjan.net
Sivuilta kopioiminen on kielletty Suomen tekijänoikeuslain nojalla