Meny
Start
Bakgrund
De 59 felen
       1-10
       11-20
       21-30
       31-40
       41-47
       48-56
       57-59
Artiklar
Kontakta oss
Upprop

 

Aktuellt

”Nätverk kritiskt mot Fahrenheit 9/11 bildas”

”Michael Moore bygger upp nästan hela sin film på 59 lögner och felaktigeter. Vi vill upplysa biobesökarna om att mycket av det de ser i filmen är grova snedvridningar av fakta samt rena lögner.”

Detta säger Marcus Åvall, samordnare för nätverket.

 

Läs fler pressmeddelanden

 

De 59 felen 21-30

 

 

 

21. Bush administrationen tilldelade Carlyle Group en enorm finansiell förlust genom att skrota Crusader missilen.

 

22. Bin Laden familjen drog sig ut ur Carlyle Group innan aktieförsäljningen. Av de 1.4 miljarder som saudiaraberna hade investerat i företaget investerades majoriteten innan George H.W. Bush (”Bush den äldre”) gick med i företaget.

 

23. Craig Unger hävdar i Fahrenheit 9/11 att saudiaraber har investerat 860 miljarder dollar i USA. Denna siffra finns även i Ungers bok ”House of Bush, House of Saud”. Men ingen av de källor som Ungers citerar i sin bok stödjer en sådan hög siffra.

 

24. Moore påstår att saudiaraber "äger 7% av USA". Men även om man tror på Craig Ungers påhittade siffra om att saudiaraberna investerad 860 miljarder dollar i USA, så skulle de äga enbart 7% av totala utländska investeringar i landet. Moores siffra blir bara sann om man samtidigt antar att allt i USA ägs av utländska investerare.

 

25. Den saudiska ambassaden i USA står inte under specialskydd. Det är inte den enda ambassad som vaktas av Secret Service. Ett internationellt avtal, som USA har skrivit under kräver att USA skyddar alla ambassader, som ber om beskydd.

 

26. Moores insinuation att Bush styr USA: s utrikespolitik enligt Saudiarabiens instruktioner, motbevisas genom invasionen av Afghanistan som störtade Talibanregimen (en regim som Saudiarabien starkt stödde) och invasionen av Irak (vilken Saudiarabien också var emot).

 

27. Som guvernör för delstaten Texas träffade Bush aldrig några representanter från talibanerna.

 

28. Den oljeledning som ”Unocal” ville bygga genom Afghanistan stöddes av Clinton-administrationen, men ”Unocal” övergav idén 1998.

 

29. Den nya afghanska regeringen har skrivit ett protokoll för att bygga en oljeledning i Afghanistan. Men detta är en helt annan oljeledning, hundratals engelska mil från den plats där ”Unocals” oljeledning skulle ha legat.

 

30. Konstruktion av den nya oljeledningen har ännu inte påbörjats.

 

 

 

 

 

 

 

31-40

©Pro Veritas