Meny
Start
Bakgrund
De 59 felen
       1-10
       11-20
       21-30
       31-40
       41-47
       48-56
       57-59
Artiklar
Kontakta oss
Upprop

 

Aktuellt

”Nätverk kritiskt mot Fahrenheit 9/11 bildas”

”Michael Moore bygger upp nästan hela sin film på 59 lögner och felaktigeter. Vi vill upplysa biobesökarna om att mycket av det de ser i filmen är grova snedvridningar av fakta samt rena lögner.”

Detta säger Marcus Åvall, samordnare för nätverket.

 

Läs fler pressmeddelanden

 

 

 

 

Bakgrund

 

 

 

Den amerikanska samhällsdebattören Michael Moore är ganska populär i Sverige och många delar hans uppfattningar, inte minst om USA. Moore lanserar nu en ny dokumentärfilm kallad "Fahrenheit 9/11", som vänder sig mot Bushs politik före och efter terrorattacken den 11 september 2001. Sanningshalten i filmen är låg och den innehåller många knep för att manipulerar oss att tro på lögner och förvanskningar av verkligheten.

 

Det kan finnas många anledningar att kritisera den amerikanske presidenten George W. Bush och den politik han fört, men detta förändrar inte att Moores angrepp baserar sig på lögner, manipulationer och fantasier.

 

När Fahrenheit 9/11 släpptes i USA reagerade två journalister starkt på de många osanningar som fanns i filmen. Den person som först undersökte sanningshalten i Moores påståenden, och avslöjade många faktafel, var den välrespekterade journalisten Christopher Hitchens, som tillhör den amerikanska radikalvänstern. Trots att han själv är mycket kritisk mot Bushs politik, så anser Hitchens att kritiken inte kan baseras på osanningar.

 

Den andra personen som avslöjade mycket utav den bristfälliga faktan och osanningarna i Fahrenheit 9/11 var Dave Kopel, journalist och forskningsledare vid Independence Institute. Kopel har stött det demokratiska partiet hela sitt liv, även om han år 2000 röstade på Ralph Nader, som befinner sig till vänster om demokraterna. Liksom Hitchens, vände sig Kopel mot Moores manipulativa och lögnaktiga film. Kopel granskade "Fahrenheit 9/11" med vetenskaplig metodik. Den enda slutsats han kunde dra var att filmen nästan enbart baserade sig på osanningar och förvanskningar av verkligheten, och detta visar han med utförliga källor.

 

Kopels arbete resulterade i ett mycket omfattande dokument som kallas "Fifthy-nine deceipts of Fahrenheit 9/11". Originaldokumentet återfinns här. På den här sidan finns en svensk översättning av en förkortad version utav dokumentet. Det återfinns här.

©Pro Veritas