dimarts 8
juny 2004
SEARCH
Les universitats es reforcen
La seguretat informàtica ha estat el fil conductor de la vuitena trobada anual de l'Anella Científica, la xarxa que connecta les universitats i centres de recerca catalans. La trobada es va fer el 2 de juny passat i va comptar amb una interessant taula rodona, que el moderador iniciava dient: "Això ja no és com abans, hi ha més tensió i un entorn més caòtic on ens trobem amb sorpreses noves".
Carles Fragoso, responsable de seguretat de l'anella, recordava la frase de Vinton Cerf referida a Internet: "El meravellós i terrible és que estàs connectat amb tothom". Segons Fragoso, al costat del hacker i l''script-kiddie"' (un hacker aficionat que s'aprofita de les vulnerabilitats descobertes pels més avançats), que va traduir com a 'ciberpelleringa', ha aparegut una nova figura: "La dels delinqüents que en viuen, com els 'spammers'". Fragoso va descriure els principals problemes de seguretat que es troben a l'Anella Científica i arreu d'Internet: "El codi maliciós, que a vegades ja no són virus sinó híbrids; els atacs de denegació de servei, com l'any passat, que en vam tenir un de 700 Megabits per segon, quan ho veus, t'espantes; els drets d'autor, de difícil control per l'augment de l'intercanvi d'arxius P2P; el correu no desitjat i el frau".
Des de l'any passat, va explicar, el Centre de Supercomputació de Catalunya ha posat en marxa iniciatives per millorar la seguretat de l'anella, com una política comuna i un equip de resposta a incidents. Pere Barlet, de la Universitat Politècnica, va explicar un cas real, el projecte SMART, de monitorització del tràfic que enllaça l'Anella Científica amb l'espanyola RedIRIS: "Malgrat el que es deia fa anys, que la web seria predominant, ho està deixant de ser davant el P2P", va subratllar. Segons Barlet, el tràfic web és encara el principal, seguit pel correu electrònic i la transferència d'arxius i, en tercer lloc, el P2P, tot i que va afegir: "Hi ha un tràfic majoritari que ens surt com a desconegut i pensem que pot ser P2P, utilitzant altres ports diferents als habituals".
Kazaa, una de les eines de P2P més populars
Barlet també va destacar que, mentre el tràfic que consumeix l'Anella Científica prové principalment dels Estats Units, el que surt va sobretot a Espanya.
Els experts van concloure que s'ha perdut la batalla de la seguretat total i cal aplicar bé les polítiques de seguretat, les eines de monitorització i d'anàlisi. També van destacar que les organitzacions encara veuen la seguretat com a una molèstia supèrflua i "moltes vegades fa falta un desastre perquè s'adonin" de la importància que té. Per acabar, una persona del públic els va suggerir que "potser no s'haurien d'aplicar tantes solucions policials a les universitats".
Mercè Molist
Centre de Supercomputació de Catalunya
  El Museu Etnològic reflexiona sobre la diversitat mitjançant objectes d'arreu
  Barcelona compta amb 22 educadors de carrer per a gent jove
  Els antiFòrum demanen el tancament de l'esdeveniment i la dimissió del director general
  Neix un servei gratuït per saber si un arxiu porta virus
  Els meteoròlegs remarquen el paper educador de les previsions
  Barcelona acull les celebracions centrals del Dia Mundial del Medi Ambient
  El Fòrum alerta del perill que es produeixi un canvi climàtic irreversible


El Diari de Barcelona online és una creació de MOEBIUS NET S.L. per a Informació i Comunicació de Barcelona (ICB. SA spm)
Redacció presencial: Via Laietana, 48, A 08003 Barcelona Tel.: 93 268 89 11 Fax 93 268 89 05
diari@diaridebarcelona.com Dipòsit Legal B-9793-1999
© Diari de Barcelona 2004