Annons:
DN Debatt
 Torsdag 4 november 2004
Nyheter Ekonomi Debatt Ledare Sport Kultur På stan Mer ur DN Konsument Mat & Dryck Resor Lokaler Jobb Bostad Motor Fyndmarknad med Koll
  Debatt  

Uppdaterad 21 augusti 2003 00:43

En ren massmordspredikan hölls i moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm i samband med en konferens med radikala islamistiska teologer. Det handlade om uppmaningar till mord och självmordsterrorism i stor skala. Det avslöjar Liberala ungdomsförbundets ordförande Fredrik Malm på DN Debatt.

"Massmordspredikan i svensk moské"
Uppmaningar till terrorism mot israeler polisanmäls av Luf-ordföranden Fredrik Malm.

I moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm hölls i juli en konferens ledd av en inflytelserik extrem predikare. De uttalanden som fälldes i moskén kan betraktas som rena agitationen för massmord. Det handlade om uppmaningar till mord och självmordsterrorism i stor skala. Alla israeler definierades som legitima mål för attacker. Uppmaningarna till terror kan vara åtalbara och därför gör jag en polisanmälan. Muslimer i Sverige borde vara bedrövade över att deras moské blir en nyckelplats för denna sorts predikan, skriver Liberala ungdomsförbundets ordförande Fredrik Malm.

DebatteraLäs debattinläggen
Debatten är inte längre öppen.
Läs inläggen
Under våren 1995 beslutade Stockholms stadsfullmäktige att bygga om Ferdinand Bobergs kraftstation vid Medborgarplatsen på Södermalm till moské. Det var ett viktigt beslut som folkpartiet och Liberala ungdomsförbundet länge arbetat för. Sverige är ett samhälle med religionsfrihet och det måste finnas goda möjligheter för alla att kunna utöva sin religion i ändamålsenliga lokaler. Vi hoppas att många muslimer i Stockholm uppskattar moskén och känner att det är en plats för andlighet, bön och socialt umgänge.

Men religion kan också användas som täckmantel för krafter som vill stöpa om samhället i en riktning som demokrater aldrig kan acceptera. I juli månad arrangerades i Stockholms moské en konferens under titeln "Jihad och förnekelsen av dess koppling till terror". Arrangörer var Europeiska rådet för fatwa och forskning, ECFR. Rådet består av ett tjugotal muslimska teologer och grundades i slutet av 1990-talet av den extreme predikaren Sheikh Yousef Al-Qaradhawi i London. Han är känd för en rad uttalanden där han uppmanar muslimer att genomföra självmordsattentat och är en mycket inflytelserik röst i vissa mer radikala islamistiska kretsar.

Europeiska rådet för fatwa och forskning träffas regelbundet med några månaders mellanrum för att slå fast en rad levnadsregler, fatwor, som ska fungera som vägledning för rättrogna muslimer i Europa. Så skedde också i Stockholm. På mötet närvarade inte bara Al-Qaradhawi utan även bland andra Rashid Ghannouchi, ledare för den förbjudna islamiströrelsen al-Nahda i Tunisien.

Men i svenska medier var rapporteringen från konferensen ytterst bristfällig. Endast Svenska Dagbladet skrev om mötet (8/7). Artikeln var allmänt hållen, men där noterades att ingen information om konferensen delgetts svenska medier varken från Stockholms moské eller från Islamiska förbundet i Stockholm. Konferensen fortlöpte därmed i stort sett i det tysta.

En kort tid efter mötet offentliggjordes dock vad som sagts under mötet i Stockholms moské, detta skedde i den arabiskspråkiga dagstidningen al-Sharq al-Awsat i London. I ett större reportage gick att läsa en rad uppmaningar från Sheikh Yousef Al-Qaradhawi och hans vänner i rådet. Läsningen borde få varje demokratiskt sinnad medborgare att reagera å det kraftigaste, oavsett vilken religion vi erkänner oss till. Sedan dess har utlåtandena översatts till engelska och fått stor spridning på internet och även nått utländsk press.

De utlåtanden som fälldes i Stockholms moské är ren massmordspredikan. Det handlar om uppmaningar till mord och självmordsterrorism i stor skala. Flera av dem kan vara åtalbara och jag kommer därför att polisanmäla dem för uppvigling. Till exempel fastslog Sheikh Yousef Al-Qaradhawi och hans råd att självmordsterrorism mot israeler är ett "nödvändigt heligt krig", så kallat jihad. Vidare heter det: "Även om ett oskyldigt barn dödas som ett resultat av detta heliga krig så är det inte avsiktligt utan snarare på grund av krigets nödvändigheter. Inte heller i framtiden kommer dessa så kallade civila att sluta vara inkräktare, onda, tyranner och förtryckare."

Det betonas samtidigt att "de invaderade har rätten att bekämpa inkräktarna med alla tillgängliga medel för att driva dem ur sina hem och skicka dem tillbaka till de hem som de en gång kom från".

Attacker mot civila kvinnor, pojkar och barn måste med andra ord per definition fortsätta. Alla israeler definieras som legitima mål för terrorhandlingar. Israel har enligt Al-Qaradhawi inga "så kallade civila invånare". Konsekvensen blir ett klartecken till att döda och fördriva alla som man kommer åt. Det är svårt att finna yttranden som tydligare uppviglar till att genomföra dödande i stor skala mot en tydligt definierad folkgrupp.

Under konferensen utfärdade Al-Qaradhawi också tillstånd att mörda oskyldiga muslimer om de har tvingats att tjäna israeliska intressen. Det slogs också fast att självmordsterrorism är "det kraftfullaste av vapen, därför att det är ett unikt vapen som Allah givit alla sina troende. Det utgör en form av gudomlig rättvisa på jorden". Ännu en gång används religionen som täckmantel för den mest barbariska formen av uppvigling och massmordspredikan.

En sprängladdning i morgontrafiken med följden att tiotals män, kvinnor och barn dras in i döden på mindre än ett ögonblick påstås vara sanktionerat av Allah och vara ett vapen i händerna på alla troende. Muslimer i Sverige borde vara bedrövade över att deras moské blir en nyckelplats för denna sorts predikan.

Självmordsattentat utförs ofta av unga pojkar och flickor. Genom systematisk indoktrinering och i en miljö där fundamentalism lätt slår rot motiveras de att utföra handlingen. När tragedin är fullföljd har de fått status som "martyrer". Enligt Europeiska rådet för fatwa och forsknings konferens i juli i Stockholm innebär ett självmordsattentat att mördarna "säljer sig själva till Allah och får paradiset i utbyte". Den som utför ett terrorattentat i syfte att döda så många civila som möjligt gör den bästa av handlingar och påstås efter sin död nå den högsta platsen - paradiset.

Det är just den sortens utlåtanden som inspirerar och uppmuntrar den religiösa fanatismen. Utan den religiösa förklädnaden och det tydliga sanktionerandet från religiösa auktoriteter skulle en stor del av den internationella terrorismen samt även den religiösa extremismen och fundamentalismen kunna bekämpas betydligt effektivare än vad som är möjligt i dag.

Det demokratiska och mångkulturella samhället bygger på respekt och tolerans inför det som är annorlunda. Om vi inte kan leva sida vid sida trots våra olikheter så raseras hela grunden för vårt samhälle. Men det etablerade svenska samhället är så homogent att möjligheterna att nå ut till många nya grupper är begränsade. I detta sammanhang är det extra viktigt att alla kulturella, etniska och religiösa minoriteter ställer upp bakom de grundläggande värderingarna för demokratin. Här finns ingen kompromissmån. Det är oacceptabelt att en viktig plats i Stockholm har använts för att uppmuntra terror.

Det finns klara likheter mellan 1900-talets totalitära läror och den islamiska fundamentalismen. Hatet, dödskulten, avskyn för demokrati och fri debatt enar kommunismen, nazismen och nu den islamiska fundamentalismen. Den blir därmed den tredje globala ideologin med totalitära ambitioner under de senaste hundra åren. Även om de islamiska terroristerna har Koranen och inte "Mein Kampf" som bibel påminner deras mentala strukturer och världsbild om den tyska nationalsocialismens.

Terrorns regissörer och inspiratörer använder således religionen för politiska syften, konspirationer och hat. Och det var detta vi såg exempel på under konferensen i somras. Den sortens terror som predikades är ingalunda något avgränsat problem inom islam, den har inte ens sin upprinnelse där. Men det är inom den islamiska arenan som detta krig förs i dag.

Islamiska förbundet i Stockholm måste garantera att aldrig vara ett tillhåll för den sortens hot mot demokratin. Detta måste också tydligt markeras gentemot muslimer i Sverige, som har rätt att känna trygghet och en inneboende frid när de besöker sitt religiösa rum. Islam är inte en religion som förespråkar våld och terror, även om fundamentalister så önskar.

I ett brev som i dag överlämnas till ledningen för Stockholms islamiska förening kräver folkpartiets gruppledare i Stadshuset, Jan Björklund, och jag att föreningen lämnar förklaringar till varför denna konferens avhållits i Stockholms moské. Vi kräver i brevet ett fullständigt och förbehållslöst avståndstagande från den massmordsagitation som refererats från konferensen.

Al-Qaradhawis terroruppvigling är inte ett perifert fenomen utan är en del av den globala konflikt som råder mellan grupper som står för slutenhet, intolerans och terror, och för dem som står för demokratiska värden om mångfald och samexistens. Dessutom är Al-Qaradhawi känd för många miljoner människor genom sina program på tv-kanalen al-Jazira. Han har därmed ett stort inflytande på många muslimer runt om i världen. Om Stockholm blir en tummelplats för grupper såsom Europeiska rådet för fatwa och forskning så öppnas dörrarna för några av dessa mest extrema religiösa ledare världen ser i dag. Det vore förödande.

I stället måste de muslimska samfunden och det svenska samhället tillsammans arbeta för att marginalisera all form av intolerans. Från folkpartiets sida har vi inte bara varit pådrivande för att Sveriges muslimer ska kunna utöva sin religion på goda villkor, utan också för att integrationen ska bli bättre, diskrimineringen på arbetsmarknaden och i övriga samhället ska minska och att förståelsen för andra kulturer ska öka. Det svenska samhället har en lång väg att gå.

Men detta arbete är inte mycket värt om de viktigaste symbolerna för islam i Sverige blir en plats där terroristanstrukna uppviglare tillåts att hålla hov innanför stängda dörrar. Religionsfriheten och demokratin får aldrig bli något som legitimerar den uppvigling som Europeiska rådet för fatwa och forskning ägnar sig åt.


Fredrik Malm

Läs debattinläggenLäs debattinläggen Utskriftsvänligt formatUtskriftsvänligt format  Tipsa någon om artikelnTipsa någon om artikeln
De senaste inläggen i denna debatt 
"TA AVSTÅND FRÅN EXTREMISTERNA"
"VART ÄR FOLKPARTIET PÅ VÄG?"
"JAG VAR DÄR OCH LYSSNADE"
"VARFÖR SÅ MÅNGA BORTFÖRKLAringar"
"MAKTSPEL FÖR FLER ANHÄNGARE"
"VÄSTERLÄNDSKA VÄRDERINGAR PÅ SPEL"
"SMUTSKASTNING AV KORANEN"
"GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR RUBBADE"
Fler debattinlägg
Debatt 
• "Grannländer tvingas ansvara för Sveriges elförsörjning"
• "Vi måste kräva ett slut på ockupationen av Irak"
• "Formerna för vårt samarbete måste förbättras fram till valet"
• "Jag tänker inte sopa problem under mattan"
• "Inte så himla viktigt att kunna matematik"
• "Utnämningen av Orback ett slag mot feminismen"
• "Bodström glider undan sitt ansvar"
Alla artiklar
Nyhetsläget just nu 
Senaste nytt Senaste nytt
01:04  Arafat sämre
23:57  På fiket i Gettysburg är Irakkrisen viktigast
23:44  ANALYS: Fritt fram för konservativ moral
23:27  SL storsatsar på etanolbussar
23:23  Lesbisk kyss blir fall för hovrätten
23:12  Zlatan bakom Juventus segermål
22:47  Studenter bjuder in högerextremist
22:40  En död och tio skadade i dansk fyrverkeribrand
•  Hela nyhetsdygnet i tidsordning
Toppnyheterna Toppnyheterna
Nyheter Nyheter
Bushs stora försprång fick Kerry på fall
Arafat sämre
Ekonomi Ekonomi
Byggnads vill se privata pengar i svenska vägar
Nytt bonussystem ska "tagga" Skandiaanställd
Ledare & debatt Ledare & debatt
Bush kommer inte att ändra dagordning
"Grannländer tvingas ansvara för Sveriges elförsörjning"
Klicka här! Prenumerera på Dagens Nyheter!
Du får Sveriges ledande morgontidning direkt hem i din brevlåda. Börja prenumerera nu!
Arkivet
Har du DN-kort? Är du vetgirig? DN:s artikelarkiv kan svara på det mesta. Läs mer
Sök 
Annons:
Fokus
Fördjupningar av den senaste veckans händelser - delar av Fokus finns även på nätet! Läs mer
Annonser:
Annonser:
Kontakta DN | Prenumerera | Ändra adress tillfälligt | Annonsera | Om DN & DN.se | Teknisk info
Utgivare: Jan Wifstrand. Allt material på DN.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.