moj.blog by Oliver

Unix & ja %)

Kategorija: — Poslao Oliver, 09.26.2004. u 2:33

Elem, hoću i ja da vidim što to njega tako hvale :P Šalim se, kontam ja otprilike šta je sve u vezi njega merak, u čemu je bolji Windows-a i u čemu nije, al’… kontam i da ne bi bilo na odmet malo više zagrebati ispod površine i saznati dublje od onoga što svaki dan možemo pročitati u diskusijama Lin vs. Win & slično. Plus što me i Ilija “napalio", a ja kakav sam… pravo u Stylos i kupih knjižurinu kojom čovjek može ubiti ovećeg divljeg zeca.

Presveta velikomučenica, knjiga zvana “UNIX do kraja - za sistem administratore“, sad se kočoperi na stolu u mom svinjcu od stana i čeka da bude nastavljena sa čitanjem od 30 i neke stranice, dokle sam “stigao” prije dan-dva. Tek večeras sam izguglao o toj knjizi nešto više, i vidim da je na ES-u poprilično popljuvana od strane starih Unix vukova. E sad… ne kažem da se nisam možda malo zaletio pa kupio knjigu izdatu prije par godina, ali kontam da nije za baciti jer ipak suština i osnovi rada su ostali manje/više isti i u današnjim distribucijama Unix-based operativnih sistema.

Ja, otkako sam počeo koristiti računar, slijepo se držim Microsoft-a i Windows operativnog sistema jer bukvalno sve što sam imao raditi - mogao sam i mogu to i danas. Međutim, čitajući na netu i časopisima, čovjek shvati da nije sve crno-bijelo, da ima i nešto drugo što bi možda bilo šteta ne isprobati. Ako ništa drugo, a ono barem iz radoznalosti.

Priznajem da su me rubrike o Linux-u u informatičkim časopisima uvijek zbunjivale i ma koliko se trudio da skontam prednost, uvijek bih na kraju nekako zaključio da je za jednu stvar u Linux-u potrebno otkucati gomilu komandi sa još većom gomilom parametara da bi se odradila banalna stvar kao što je npr. instalacija nekog programa. A iz vindoza to ide u par klikova :) Opet mi se možda neki sada smiju i hoće odvaliti kakvu tešku sprdnju na račun neprosvećenog čika-Bilovog sledbenika… Al’ ljudi šta da ja činim kad sve što mi je ikad trebalo - radi pod Windows-om :)

Odo’ ja predaleko, a? E da, da se vratim knjizi. Znači, prvi link u Google-u me odvede na ES, i malo se razočarah, ali ne gubim nadu da će ovo drugo izdanje knjige, koje sam kupio, pomoći da ukapiram Unix makar u osnovi, a za kasnije ćemo lako ako budem imao volju, želju i vrijeme da se tome posvetim.

Eto, taman sam pročitao o istoriji Unix-a i one manje bitne detalje koji uvijek budu u uvodnim dijelovima literature koja ima zadatak da čitaoca uvede u nešto sasvim novo, i sviđa mi se da vam pravo kažem :) Stigoh tako do mjesta odakle više ne mogu bez računara na kome se vrti bilo kakav Unix-oid, u suprotnom će biti kao da zidaru koga držite zatvorenog u mračnom podrumu objašnjavate kako da veze goblen :) Tako… kući imam mašinu sa 3GB-nim hardom (koji je 90% vremena 90% pun i sistem jedva diše), 233MHz i 64MB RAM-a tako da nema teorije pokušavati bilo šta. Ovdje na serverskoj mašini izgleda ima živ Suse, ali tu nema igrarija jer imamo neke morbidne mrežne kartice koje i pored najbolje volje nisu baš radile kako treba (ili nikako nisu radile) pod Linux-om, tako da nema smisla ostavljati ostala 4 računara offline radi mojih gluparija. Jedino ako budem bio dobar pa na ovom računaru oslobodim gigu-dvije i ubijedim Godžu (koji će uskoro svečano da predstavi i svoj blog, by the way :)) da tu smjestim svoje zamorče ;o)

E, ja gladan. Pljeskavica needed, i to very soon! Dosta sam smarao ove noći, gledam maloprije kako opet počinje da mi se buđavi blogče pa reko’ da se malo pohvalim, al’ imam utisak da sam se malo previše raspisao u samom početku.

Šta će tek bude kad se budem uhvatio u koštac sa Tux-ovim smicalicama oči u oči? :D

Ukupno 8 komentara »

Trackback URI: http://www.lopare.net/oliver/blog/wp-trackback.php/18

 1. Comment by GODza — 09.26.2004. 5:30

  h3h3h3 Olivere care, uvek me razveseliš svojim zapisom! Kralj si! Naravno da možeš da instaliraš neki Linux-ić, mada je meni palo na pamet da probamo i FreeBSD. Ufff, umalo zaboravih da ti kažem: Hvala na pljeski, tj. na pilećem belom mesu!

 2. Comment by tamburix — 09.26.2004. 17:39

  Ja sam moj prvi Linux - Mandrake 9, pokrenuo na P1 100MHz, 64RAM i 2GB hdd. Doduše, morao sam da obrišem win jer je instalacija zauzela skoro sav prostor na hardu, ali sve je radilo perfektno. ;)
  Sada na malo jačoj mašini koristim Slackware 10 i prezadovoljan sam.

  Po meni, najbolji način za učenje linuxa je da ga samostalno instaliraš na mašinu i onda kreneš da čačkaš, čitaš help, googlaš i postavljaš pitanja po forumima. Jedna dobra knjižica u kojoj sam pronašao dosta korisnih informacija je “Complete Idiots Guide to Linux". Malo starije izdanje ali pokriva većinu važnijih stvari u radu sa konzolom, podešavanja korisnika i optimizacije sistema. Ako hoćeš mogu ti je poslati na mail ;)

 3. Comment by Петар Марић — 09.26.2004. 22:01

  Јесте ли успели да инсталирате онај Solaris 9 који смо скинули?

 4. Comment by Дејан Ранисављевић — 09.26.2004. 22:33

  Оливер спава већ дуже време. Док смо ја и Илија помогли Гоџи да инсталира Slackware 10. Све је прошло глатко око инсталације, али тек сада настају проблеми док се не подеси мрежна картица.

  Иначе Solaris 9 није скинут.

 5. Comment by Ilija Studen — 09.27.2004. 1:15

  Pošalji meni knjigu na mail.

  ilija TAČKA studen MONKEY gmail TAČKA com

 6. Comment by GODza — 09.27.2004. 1:17

  Nije bilo nikakve frke pri instalaciji Slack-a, vec nakon nje. Naterati mreznu SIS 900 da proradi pod slackom je umetnost! Oko zvučne se nisam ni trudio jer mi mrežna mnogo znači… I tako sam nestrpljiv narezao suse linux 9.1 personal, i upravo ga sada instaliram.
  Petre, skontao sam da od Solarisa nema ništa, brate, na ovoj mašini je i KDE na Slacku grcao, a ne Solaris… Ništa od Solarisa u skorije vreme!

 7. Comment by Петар Марић — 09.27.2004. 9:31

  Slack, slack, Ви стварно немате паметнија посла него са њим да се зезате? Шта је следеће, LFS?

 8. Comment by fg — 11.16.2004. 18:51


RSS feed za komentare na ovaj tekst.

Komentarišite unos:

Ime (required)

(required)


Dozvoljeni HTML tagovi:
<a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Powered by WordPress