HORRORCOMIX    Verdens farligste kunsttidsskrift - forbudt i 26 lande
 

Søren Mosegaard:

Uhyret fra Betlehem

874 sider

Gyldendal 2001

Køb romanen hos Gyldendal:

4

4 1. kapitel

4Anmeldelser 

4Artikler om det usædvanlige forarbejde til romanen

4Vind romanen

4Aktuelt om det kristne Danmark

 

Mary Donaldson er rasende i ny roman
 

Kronprins Frederiks datter

4Kronprins Frederiks datter, Mette, står omsider offentligt frem. Læs mere...
 
4Mary Donaldson - english summary

 

4Mosegaard links

 

Blasfemi og kunstnerisk frihed

Fotos: © TV-avisen/Horrorcomix

Artikel af Søren Mosegaard bragt i Politiken 18. januar 1997:

JEG har brugt de sidste 20 år på at lave kunst. De sidste to år har jeg investeret i et kunstværk med titlen The Wonderful Wide World of Antichrist. I direkte sammenhæng med dette projekt har jeg planlagt opførelse af et værk kaldet Europas Fødsel. Værket, der oprindelig skulle opføres til Kyndelmisse foran Kunstnernes Hus, Århus, består af brændende bibler.

JEG er uddannet og anerkendt kunstmaler, og altså ikke cykeltyv, bankrøver eller på anden måde kriminel. Alligevel bliver jeg nu afhørt med en sigtets rettigheder af kriminalpolitiet på mandag. På grund af mit arbejde.  

DEN bebudede bibelafbrænding er ifølge den kristne højrefløj i Danmark en overtrædelse af blasfemi-paragraffen. Paragraffen er ganske vist ikke brugt i årtier, men nu skal det altså være. Kort fortalt er formålet med mit værk at fremkalde et af de mest ubehagelige og perverse billeder fra det sydende dyb i den europæiske folkesjæl: bogbrændingen!

MANGE vil selvfølgelig nok mene, at det var en større forbrydelse imod menneskeheden, da de kristne torturerede og brændte mennesker i hobevis, end da de dagligt brændte titusindvis af bøger, dengang de skabte vores kulturgrundlag. Men for os i kunstverdenen står bogbrændingerne alligevel som noget af det skændigste. For os symboliserer det den tabte viden, den mistede ytringsfrihed, de spildte kræfter, den uartikulerede hærgen. Men først og fremmest: den hæmmede tanke! Derfor burde vi også kunne bearbejde emnet frit i kunsten, når det er nødvendigt.

MEN nu viser det sig, at det ikke er tilladt at beskæftige sig med temaet. Ikke billedkunstnerisk, i hvert fald. Og man kan næppe slippe fra det i filmkunsten heller -- skulle man fx filme brændende bogattrapper, eller hvad? Og er det tilladt at optage og sample de knitrende lyde fra en brændende bibel og anvende det musikalsk? Er det lovligt at beskrive en brændende bibel i en roman? Skildre røgen og varmen? Lugten? Lyset?  

SPØRGSMÅLET er: Kan vi finde os i indførelse af en religiøs domstol i Danmark? Og i givet fald, kan vi da ikke lige så godt kalde den ved dens gamle navn?

SKAL en eventuel kommende religiøs domstol være multireligiøs eller kun kristen? P.t. er det sådan, at en indisk-britisk kunstner kan få rekordstor politibeskyttelse i Danmark for sit angreb på islam -- et angreb så hvidglødende, at han i et andet land netop er dømt efter den lokale blasfemiparagraf. Vender en kunstner derimod vreden mod den vestlige ligtorn, biblen, er tonen en anden: Mit værk skulle som sagt ifølge planen opføres foran Kunstnernes Hus i Århus, i forbindelse med min udstilling dér. Pga. volds- og andre trusler, der ville umuliggøre normal afvikling af projektet, ser jeg mig imidlertid nødsaget til at flytte værket til et hemmeligt sted. Jeg kan ikke som Rushdie få politiet til at holde det lokale religiøse riff-raff væk under opførelsen af værket. For politiet er allerede beskæftiget til anden side. Med at hindre mig i at udføre mit arbejde.  

ER der andre af grusomhedens billeder, som forfattere, malere, journalister og filmfolk ikke må bruge? Der står jo fx hverken i blasfemiparagraffen eller nogen andre steder, at det skulle være ulovligt at brænde bibler i kunstnerisk øjemed. Blasfemiloven vil med andre ord frem over blive brugt af enhver kristen, der føler sig stødt på manchetterne. Så kan vi ikke i det mindste forlange klar lovgivning på området, så vi på forhånd ved, hvilke emner, materialer og medier, vi ikke må benytte?  

MED mit værk vil jeg have os alle sammen til at tage stilling til de forbrydelser, som vores kultur bygger på. Jeg holder et spejl op foran det kristne samfund. Nu vil man så nedlægge forbud mod spejlet. Fordi man ikke bryder sig om, hvad man ser i det. 

ER det her ved at køre seriøst af sporet? Det er ikke for at lyde som et tv-indslag fra Trafiksikkerhedsrådet, men det kan sagtens handle om dig næste gang.

BIBEL-PROJEKTET VAR LED I RESEARCH-ARBEJDET TIL MOSEGAARDS ROMAN, UHYRET FRA BETLEHEM. LÆS MERE

 

Mosegaard-citater om kristendommen

"Kristendommen er en hoax baseret på godtroenhed, udbredt ved terror og opretholdt med indoktrinering; dens kirker er professionelt designede front-organisationer for verdens største multinationale firma; den tilskynder sine sympatisører til accept af en bred vifte af kriminelle forhold; den bedrager årligt samfundet for betydelige summer; den danner grobund for nationale og globale konflikter, og udgør en alvorlig helbredsrisiko for sine tilhængere."

"For det første er kristendommen jo på ingen måde et vesterlandsk, men derimod et stykke arabisk kultur, og for det andet er Bibelen som historisk kildeskrift nærmere beslægtet med Freiherr von Münchhausen, end med Herodot og Cæsar."

"En slags snuff-religion, der ophidser tilhængerne til voldshandlinger."

"Psykotiske episoder opleves som personlig frelse … det særegne sprog, som skizofrene konstruerer, opfattes som glossolalia, tungetale … tvangstanker standardiseres i komplicerede ritualer … Self Injurious Behavior, der hyppigt får kristne til at skade sig selv som middelalderens flagellanter, opfattes som ’bodshandlinger’ … maniske tilfælde forklares som ’nåde’, mens hallucinationer er ’visioner’, og depressioner er ’besættelse."

"Når den kristne mister sin tro, mister han jo samtidig en vældig tiltrækkende forklaringsmodel for sine symptomer."

 

***Derfor raser Mary i aften - læs Dronning Margrethe von Donner und Blitz***

   

Læs 1. kapitel af Dronning Margrethe von Donner und Blitz 

Maskinskrevet, kopieret på Horrorcomix' legendarisk dårlige papir - og solgt i kæmpeoplag.

Sex, sandhed og sensationer bag romanen 

Seneste nyt om Dronning Margrethe von Donner und Blitz: Royale afsløringer, trusler, medier og retssager. Plus Nordens største litterære web-projekt, Kirsten Sagaen!

   

Søren Mosegaard spiller Ave Maria  

Video 56k (Real Player). Se og hør klippet fra Dronning Margrethe von Donner und Blitz! Se det også i ADSL-kvalitet på bonus-cd'en, der følger med romanen. Scenen er filmet af romanens hovedperson.

Nam Myoho Renge Kyo - opfyld alle dine ønsker!

Sådan lyder løfterne fra Japans mest hippe religion! Følg anvisningerne i Dronning Margrethe von Donner und Blitz og få dig en ny kæreste - eller vind en Porsche! Mere...

   

Uhyret fra Betlehem 

"Virtuos kraftanstrengelse - kanongod underholdning," skrev pressen om Mosegaards forrige roman, der rystede det kristne Danmark. 874 sider, 2001, Gyldendal. 

Læs 1. kapitel Anmeldelser Historien bag romanen                          

Bærbar gravsten

I Allahs den Nådiges den Barmhjertiges navn, meld din svigermor ind i Horrorcomix Fanclub. Så får hun sin egen gravsten. Sp-sp-spooky!

   

Klik dig ind i en vaskeægte undergravende organisation

Du har måske læst om Snow White Foundation i Uhyret fra Betlehem. Læs mere her.

Eventyr, skønhed og guerillakunst

Søren Mosegaard havde en international karriere som billedkunstner, før han blev forfatter. Nu spiller hans billeder en rolle i Dronning Margrethe von Donner und Blitz.

   

Åbn julekalenderen

Selvom det slet ikke er jul!

Spark Danmark ud af fortiden 

Tjek Republikanerne - Danmarks nye politiske parti! Brænd Grundloven! Skriv til kronprins Frederik! Spar formuer! Vind præmier!

 

Og glem ikke at byde på Danmarks mest berømte bibel

Den brændte bibel er anmeldt for blasfemi og udstillet på anerkendte kunstudstillinger. Overskuddet fra auktionen går til børn i Afghanistan. 
Fotos: © TV-avisen/Horrorcomix 

     Verdens farligste kunsttidsskrift - forbudt i 26 lande

HORRORCOMIX