Web Hosting by Brinkster
  Nimi: Terminaattori ENG
  Kutsumanimi: "Terminaattor, Tero"  
  Sukupuoli: Ori
  Syntynyt: 18.7.04
  Rotu: Shetlanninponi
  Säkä:  102cm
  Väri: punarautias
  Isä: Vadelmaveneen Muskettisoturi
  Emä: Ch. Tuohimäen Muisku
  Koulutus:  HeC, re 50cm, me 50cm
  Kasvattaja:  Engill
  Omistaja:   Jenny K
  Asuintalli:  Muskotti talli
  Arvonimet:   -

Ikääntyminen: ensimmäisen viikkonsa aikana Tero ikääntyi neljävuotiaaksi, jonka jälkeen hän ikääntyy yhden vuoden kuukaudessa.


LUONNE

-Yleisesti: Terminaattor on pieni poniori, jolla on sitäkin suurempi sydän. Se on niin helppo, että aloittelijatkin pärjäävät tämän orin kanssa ilman ongelmia, osaavan ihmisen silmien alla. Orhi näyttäisi jopa tietävän, milloin pitää tehdä, ja mitä pitää tehdä, mutta ei se mikään automaatti ole. Silti Terminaattorin kanssa on oikein mukava tehdä töitä ja hoitaa sitä, eikä tee muuta, niin siis jos siltä ei mitään pyydä.
-Hoitaessa: Terminaattor on hoitaessa todella mukana, ei potki, ei pure, ei näyki, eikä edes luimi. Se nauttii täysillä, kun sitä harjataan, pää painuu alas ja ori hörisee hiljaa. Mahan aluskin harjataan ilman ongelmia, onneksi poika ei sieltä kutia. Kaviot nostetaan oikein hyvin, ja myös pidetään tarvittavan pitkään ylhäällä. Hoitaessa se on siis helppo ja selväpäinen käsiteltävä.
Ratsastus: Pinteleitä tai suojia laittaessa Terminaattor pitää jalat paikoillaan, vaikka poika luuleekin, että nyt on kyseessä kavioiden puhdistus, ja nostaa jalan itsestään. Muuten se pitää jalkansa paikoillaan, ja korkeintaan kumartuu haistelemaan ihmisen päätä kuin kysyäkseen: "Mitä sinä siellä kökit?". Satuloidessa ori pysyy hyvin paikoillaan ja käyttäytyy rauhallisesti. Satulaa haistellaan hieman ja kun on varmistettu, että se on sama vanha satula, ori päästää sivulle nostamaan satula selkään. Satulavyön kiristys sujuu ongelmitta, vaikkakin Terminaattor osaa tarvittaessa pullistellakkin. Suitsiminen sujuu myös nätisti, ori pitää pään paikoillaan ja ottaa kuolaimet suuhunsa helposti, vaikkakin sormitekniikkaa saattaa joskus tarvita. Selkään noustessa pysyy kiltisti paikoillaan, nytkään ei ole tietoakaan hermostuneisuudesta tai muusta. ori on ja pysyy, ja odottaa ratsastajan lähtömerkkiä. Jos oikein kauunis neitokainen on lähettyviLlä, selkään nousemisen jälkeen paikallaan pysyminen ei meinaa millään onnistua. Kentällä ratsastaessa Terminaattoi kulkee kuuliaisesti, ja kuuntelee hyvin apuja. Se on suustaan ja kyljistään herkkä, eli kovakätisen,- ja jalkaisen kanssa se ei tule toimeen kovinkaan hyvin, vaan alkaa ns. juoksemaan pakoon apuja. Kun tajuaa antaa avut herkemmin ja kevyemmin, saa Terminaattorista uuden puolen esiin. Ja se puoli onkin todella miellyttävä. Terminaattorin askel-lajit ovat erittäin mukavat ratsastajalle. . Askeleet ovat energiset, eloisat ja matkaa voittavat. Ei ollenkaan ponimaista töpötystä. Ori ei useinkaan sekoa askeleihinsa, ja esimerkiksi laukanvaihdot ja pysähdys-ravi harjoitukset ovat helppoa puuhaa tämän ponin kanssa. Kouluratsastus on yksi Terminaatttorin vahvoista puolista. Se taitaa hyvin liikkeitä ja tekee pyydetyn helposti. Etenkin koulradoilla laukka osuuksista tulevat korkeimmat pisteet. Ori jaksaa jatkaa samoja liikkitä vaikka kuinka pitkään ja jaksaa keskittyä, tosin se alkaa välistä ennakoimaan, milloin ja missä tulee mikäkin suoritus. Mutta muuten se kulkee nätisti, aloittelijalla ammattilaiseen. Esteratsastus sujuu mutkitta pojan kanssa. Se hyppää hyvin ja vauhtiakin riittää ilman raippaa. Se kuuntelee ratsastajaa eikä rynni esteelle hullun lailla. Maastossa Terminaattor kuuntelee korvat höröllä, missä menee orava, ja missä lentää lintu. Mutta minnekkään se ei lähde, ei todellakaan. Ori tepastelee tasaista, pyydettyä vauhtia eteenpäin. Laukkapätkillä Orhi innostuu irroittelemaan, mutta pysyy hyvin käsissä.
-Ajaesa: Se on Terminaattorista mukavaa puuhaa. Etenkin pitkät ravilenkit on hänen makuunsa. Välillä poika innostuu oikein kovasti ja heittää muutaman ilopukin. Raveissa kisataan aina täysillä ja voittamisen halu oon suuri.
-Uitaminen: pitää vedestä, etenkin uimisesta. Orin on oltava heti rantaan päästyä porskuttamassa etujaloillaan vettä ympäriinsä, ja kun päästään pitemmälle veteen, tuntuu, että Terminaattor voisi kiertää vaikka koko järven moneen kertaan Pesupaikoillakin ukko hörisee tuntiessaan veden jaloissa ja selällä, se kirjaimellisesti näyttää nauttivan siitä.
-Taluttaessa: Terminaattor kävelee nätisti vierellä, eikä rynni, matele tai yritä riuhtoa. Se ei kyllä pelästy, vaikka pommi tippuisi metrin päähän, joten äkkinäisiä säntäyksi ei tarviste pelätä. Ponin kanssa tehdään säännöllisesti maastakäsin töitä, jotta talutus sujuu ruohon ollessa vihreimmilläänkin yhtä hyvin.
-Tarhassa: Ori viettää aikaansa syöden heinää. Joskus se saattaa innostua kisailemaan ympäri tarhaa muiden hevosten kanssa, mutta useinmiten se odottelee portin läheisyydessä, josko pääsisi mukavaan lämpöiseen talliin. Ja siksi se onkin helppo hakea tarhasta.
-Ruoka-aikana: oo ruokaa! Poni hörähtelee innoissaa ja kipittää karsinaansa ympäri. Odottaa kuitenkin maltillisesti ruokaansa, kun ihinen avaa karsinan eikä heti ahnedi kimppuu. Tarhassa Terminaattor on kyllä ruoka-aikana kingi.
-Kuljetus ja lastaaminen: Ori kävelee traikkuun rauhallisesti ja varmasti. Matkan ajan se syö heiniä eikä riehu tai potki seiniä. Kun matka loppuu, peruuttaa terminaattor kiltisti pois kyydistä ilman minkäänlaisia kompliksejä.
-Kilpailupaikalla: Terminaattor käyttäytyy hyvin. Se katselee pää korkealla paikkaa ja hevosia, kuin arvioiden niitä. Radalla se keskittyy suoritukseensa ja esteillä mennään liiankin vauhdikkaasti, siitä ne virheet johtuvat. Koulussa se rentoutuu ja näyttää tanssivan hiekalla. Ja kun vuoro on ohi, orin luulisi jopa huokaisevan helpotuksesta, silläkin taitaa jännitystä esiintyä. Kauniit tammat ympärillä, eivät paljoakaan suoritusta huononna, pikemminkin päin vastoin sen täytyy oikein kunnolla näyttää taitojaa.
© Orli (decs@jippii.fi)


SUKUTIEDOT

  Vadelmaveneen Muskettisoturi
  Vir MVA Ch Faithful Ghost KTK II
  ERK Liinukka
  Ch. Tuohimäen Muisku
  Laakson Reality KTK III
  Ch. MH Forever and One


Terminaattorin isä on hyväsukuinen ja hyvin kilpailuissa pärjännyt. Hän omaa kauniin ja hyvän rakenteen ja todella mukavan luonteen. Ponin emä on myös kilpakenttiä jonkin verran kierrellyt ja myös näyttelyissä on saatu hyvää menestystä.
JÄLKELÄISET

  Syntynyt   Skp. & Varsa  Emä
  ast. 25.08.2004  -   Waterfall’s Suudelma Rakkaudesta
  31.08.2004  Satumaan Adamina   Bambi


Isä ehdokkaana Terminaattori on oiva valinta. Omaa hyvän suvun ja hyvän ulkomuodon. Liikkeet mukavat ja näyttävät. Muutenkin Terminaattori on todella hyvä tapainen ja käytöksinen ja luonteeltaan todella miellyttävä. Hyvä kilpailukapasitetti.


Päivä- ja viikko-ohjelma

  O8.00: Aamurehut sisällä, tarhaus.
  11.00: Harjaus ja liikutus. Jos liikutus on illalla: ulkoilua.
  15.00: Päiväheinät. Ulkoilua iltaruokintaan asti, ellei ole liikutusta.
  17.00: Liikutus, jos ei aamulla ole vielä liikutettu.
  20.00: Poni sisälle, iltaruuat ja poni nukkumaan.


  Maanantai: Kevyttä liikutusta esim. maastoilua, kevyttä koulua. Palautumista vapaa päivältä
  Tiistai: Koulujumppaa/puomityöskentelyä/tarkkuusajoa
  Keskiviikko: Esteitä/koulua/rankempi maasto/ajoa
  Torstai: Koulua/puomityöskentelyä/ajoa
  Perjantai: Talutusta/uittoa/maastoilua, jotakin mukavaa
  Keskiviikko: Kevyt maastolenkki, valmistautuminen vapaa päivään
  Torstai: Vaapaa päivä, ulkoilua koko päivä

Ulkoilua niin paljon, kuin mahdollista.
Kilpailuaikoina viikko- ja päiväohjelma ei niin kovin pidä paikkaansa.


VARUSTEET

  Harjat: Harjapakki, kumisuka, piikkisuka, kaviokoukku, pölyharja, pehmeäharja, pääharja
  Ratsastusvarusteet: Yleis satula, 4kpl pinteleitä ja patjoja, nivelsuitset, nivelkuolaimet, 3 satulahuopaa
  Ajaessa: Silavaljaat, kilpakärryt, ponikärryt, ajo-ohjat,
  Loimet: Toppaloimi, 1 villaloimea, markiisiloimi, sadeloimi, kisaloimi, 2 vilttiä, loimivyö
  Muut varusteet: 2 nailonriimua, nahkariimu, 2 riimunnarua, ketjunaru, karvakiilto, hevosshamppoo, kaviorasva, suti, nahkasaippua, hyönteiskarkoite, kärpäshapsut, pieni ea. pakkaus, sieniä, pyyhkeitä, heinäverkko, Ruokaämpäri, hikiviila, kuljetus suojat


Varusteet on aina putsattava käytön jälkeen!
Talvisin Terminaattori aina klipataan, joten vilustumiselta ehkäisemiseksi loimituksessa täytyy olla erittäin tarkkana. Jos pakkasta on alle -10 pelkkä markiisiloimi riittää, paitsi jos kovasti tuulee ja myrskyää, kanattaa harkita laittaako ollenkaan pihalle. yli -10 markiisoloimen alle villaloimi tai toppaloimi, sään mukaan.


RUOKINTA

  Aamu: 1 siivu heinää, 5dl prixiä, porkkanoita
  Päivä: 1 siivu heinää,
  Ilta: reilu 1 siivu heinää, 5dl prixiä, mitta merilevää, chevinal plussaa painallus, kourallinen kivennäistä, porkkanoita


Heinät aina möyhittävä kunnolla, jotta pöly irtoaa.
Jos näyttää vähänkin nuhaiselta ripaus valkosipulirouhetta mukaan.


KILPAILUTULOKSET

  PVM.   Laji & Luokka  Sijoitus  Paikka
  30.7.04   ravit ryhmäajo she  -  kk Kullattu Kavio
  30.7.04   monte she  -  kk Kullattu Kavio
  30.7.04   maastoeste 20-40cm  2/12  Muskotti talli
  1.8.04   este 20-30cm  9/10  kk Kermatuutti
  1.8.04   este 40cm  5/10  kk Kermatuutti
  1.8.04   Koulu Helppo C  10/20  Müntyr Stuteri
  3.8.04   koulu Helppo C  5/16  KirppuRa
  3.8.04   koulu KN Special  18/20  KirppuRa
  3.8.04   este 40-50cm  -  Lumituisku
  3.8.04   este 50-60cm  -  Lumituisku
  6.8.2004   este 40-50cm  -  Mascara
  6.8.2004   este tehtävärata  -  Mascara
  9.8.04   kenttä Ko HeC /Re 50 cm /Me 50 cm  19/20  LoisteenTallin ra.
  10.8.04   este 30-40cm she  8/8  Pientalli Vanilja
  10.8.04   koulu Helppo C she  7/8  Pientalli Vanilja
  12.8.04   koulu Helppo C  -  Muskotti talli
  12.8.04   koulu KN Special  -  Muskotti talli
  13.8.04   este 40cm  -  Muskotti talli
  13.8.04   este 50-60cm  -  Muskotti talli
  14.8.04   KERJ ko HeC/re 60cm/me 50cm poneille  -  YT Reindaw
  15.8.04   koulu Helppo C  -  YT Reindaw
  15.8.04   koulu KN Special  -  Manteli
  15.8.04   este 50cm  -  Hopea laakso
  17.8.04   este 50cm  24/25  Skattens
  20.8.04   este 40-50cm  17/20  Classic
  4.9.04   este Helppo C  -  ceridwyn
  15.9.04   este 30-40cm  -  Yave Ponies
  15.9.04   este 50cm  -  Yave Ponies
  16.9.04   este 20-40cm  -  Moonyn shtalli


Terminaattori on loistavaluonteinen kilpailukaveri. Hallitsee niin koulun kuin esteetkin. Hyppytyyli on hyvä ja puhas. Liika vauhti meinaa pudottaa puomeja, jos joistain virheitä tulee. Poni ylittää esteet kuin esteet, mitään epäröimättä. Kouluratsastus on enemmän Terminaattorin mieleen. Askeleet ovat miellyttävät ja näyttävät. Kuuntelee hyvin ratsastajaa ja hänen apujaan ja keskittyy täydellä. Etenkin laukassa tehdyt liikkeet, kerää tuomareilta parahaimmat pisteet. Maastoesteet mennään vauhdilla yli vasta maalissa on jarrun aika. Ajaminen on myös mielekästä puuhaa. Kärryt perässä radalla mennäänkin aika haipakkaa, korvat hörössä ja häntä ja harja hulmuten. Kilpailupaikalla poni käyttäytyy hyvin, ei edes kauniit tammat hänen suoritustaan huononna.ARVOSTELUJA

Oikein reippaan oloinen ja vahva shetlanninponi. Isältään ja Emältään se on perinyt kauniita eleitä. Sen Silmissä on aivan ällistyttävän rauhallinen ja rohkea katse. Varmasti loisto poni!
Arvostelija: Pipsa

Iso kiitos arvostelusta!


KUVAGALLERIA
  © Jenny K, kopioiminen kielletty! Kuvissa jalostusori: Claylands Cambell            virtuaalihevonen