virtuaaliponi | a SIM-game pony
Upperhill Scarletta
ktk III palk., 64 p.
 Huldan kuvagalleria

 perustiedot
   rotu: NF
 sukupuoli : tamma
 s. 1990, Englanti
 i. Maplecross Irish
 e. Upperhill Mai
 kasv. Upperhill Stud
 väri ja merkit : tummanrautias, liinahtava, tähti
 sk. 143 cm
 kutsumanimi : Hulda
 taso : Ko He B-A, re 100 cm
 
 jälkeläiset
   t. Liinun Scarlet (i. Liinun Umberto Ami)
 t. Liinun Desiré (i. Devonhill Replica)
 
 luonnekuvaus
  Huldalla on taipumusta olla erittäin pomotteleva, ja se määräilee hevoskavereitaan laitumella kovinkin reippaasti. Huldasta on hauska pomotella kaikkia lauman arvoasteikossa alempana olevia, ja Hulda jahtaamassa muita pois heinäkasalta ei ole harvinainen näky ;) Huldalla on siis omat hupinsa ;) Hulda on hurjan omapäisyytensä ja pomottelevan luonteensa vuoksi erittäin korkealla lauman arvoasteikossa. Lauman uusiin tulokkaisiin Hulda suhtautuu alkuun hiukan turhankin pomoilevasti, joten ihan kaikista arinta tulokasta ei kannata laittaa suoraan Huldan kanssa samaan tarhaan.

Hulda on kiltti hoidettava, se ei pure tai potki, ja on muutenkin hyvin ystävällinen ja mukava tamma.
Huldalla on hyvä huumorintaju, ja se kehittelee yleensä kaikenlaista piristystä tallilaisten elämään. Vielä ei olekaan löydetty sellaista solmua, jota Hulda ei osaisi räpeltää auki ;) Huldalla on taipumus rikkoa tavaroita ja varusteita hyvin ahkerasti. Jotenkin ihmeen kaupalla se onnistuu rikkomaan vuoden aikana useita loimia, myös muiden kuin omiansa. Hulda nimittäin tarhassa pomoilleessan yleensä repii muita hevosia niiden loimista kuin tukistaakseen ;)

Hulda on erittäin oikkuileva tammarouva, jonka kaikista kummallisuuksista on vaikea ottaa edes selvää :) Se inhoaa vettä ja on muutenkin todella itsepäinen.
Vaikka Hulda ei muuten pure tai näyki, satulavyötä kiristäessä se saattaa nappaista kiristäjää käsivarresta. Ei kovaa, mutta vähän osoittaakseen, ettei se todellakaan pidä kyseisestä toimenpiteestä.
Odottaminen on Huldalle suoranainen kirosana, sillä tamma ei kestä sitä, että sen täytyisi odottaa kärsivällisesti jotain tapahtuvaksi. Sen sijaan tämä Miss Kärsimättömyys alkaa käyttäytyä huonosti, jos kaikkea ei tehdäkään "nythetipaikalla".

Ratsastaessa Huldan omapäisyys näkyy varsin selvästi ;) Huldalla on tapana kokeilla ratsastajaansa ja testata, kannattaako sen edes tehdäkään mitään vai voisikohan se vain laiskotella tunnilla ja olla kulkematta mihinkään. Tätä tamma kokeilee pysähtymällä kesken kaiken tai tekemällä oma-aloitteisesti voltteja ja muita kiemuroita. Jos ratsastaja ei tässä vaiheessa kerro Huldalle, että nyt toimitaan niin kuin ratsastaja käskee, on täysin varmaa, ettei Hulda tee koko tunnin aikana mitään niin kuin pyydetään.
Päättäväisen ratsastajan kanssa Hulda kulkee huomattavasti paremmin :) Hulda on luonnostaan reipas ja pirteä, ja se mielellään keskittyy sopivan ratsastajan kanssa tehtävään kuin tehtävään. Esteet ovat Huldan intohimo, mutta kouluratsastuskin sopii mainosti. Maastoilu on tietysti elämän suola, sitä mieltä on myös Hulda :)
 

 varusteet
   ratsastaessa : yleissatula, vihreä neliöhuopa, nivelsuitset, 2 x pinteli (etujalat)

muut : vihreä riimu + naru, harjat, vihreä talliloimi, vihreä/musta villaloimi, sini/vihreä-ruudullinen sadeloimi
 
 kilpailutulokset
  25.8.01 Metsälän Talli, NJ-näyttelyt, ponit : 8/15, JS
5.9.01 Koululaakso, NJ-näyttelyt, new forest-tammat, LKV 1, KUMA & JS
14.10.01 MS-talli & Mäntysuo, NJ-näyttelyt, nf-tammat : LKV 4, JS
20.10.01 Koululaakso, NJ-näyttelyt, new forest-tammat 1/2 : LKV 1, KUMA & JS
4.11.01 Star Lagoon, NJ-näyttelyt, irtoserti, tuomari : Ilona
1.12.01 Koululaakso, NJ-näyttelyt, nf-tammat 1/2 : LKV 2, JS
22.12.01 Veehtan Talli, NJ-näyttelyt, nf-tammat : 10/15, JS
20.1.02 Silvermoon, NJ-näyttelyt, nf-tammat : LKV 3, KUMA & JS
16.2.02 Tähtitaivaan Kartano, NJ-näyttelyt, nf-tammat : LKV 3, KUMA & JS
20.3.02 MS-talli & Angelniemi Gård, NJ-näyttelyt, nf-tammat : 6/15, JS
21.4.02 Vuorilammen Talli, 70-80 cm : 5/6
15.5.02 MS-talli & Burlywood's, NJ-näyttelyt, irtosert
19.5.02 Kuupölyn Talli, helppo B : 1/30
1.7.02 Siittola Tarbes, kenttäratsastuskilpailut, Ko he A, Me 90 cm, Re 100 cm : 28/30
21.7.02 Oak's Gnome, 70 cm : 23/40
20.8.02 Humid Hay, vaativa B : 9/30
30.8.02 Fire Road, 60-80 cm : 1/20
8.9.02 Mansikkamäki, helppo A : 12/25


 

 hoitopäiväkirja  ||  hoitaja : Suvi
 
18.01.2003 perjantai
sori kun en oo käyny hetkeen aikaan..
tulin tänään tallille puoli neljän jälkeen , eli heti kun tulin koulusta ja olin vaihtanut vaatteet. harjasin Huldan ja hain sen varusteet. Menin Huldalle puoleksi tunniksi maneesiin. mentiin koulua. Meni iha o.k. kun tulin talliin niin otin varusteet pois ja harjasin sen. Pesin kuolaimet ja laitoin pekettiin.Käärin pintelit ja laitoin pintelit & suitset kaappiin. pesin satulan ja laitoin suojuksen päälle. talutin Huldaa maneesissa ja harjasin sen vielä ja annoin vähän heinää..

t.suvi


10.01.2003 Perjantai

Tulin tallille vähän yli kolme, eli heti koulun jälkeen.Hulda oli sisällä ja karsina siivottu, mutta ruokia ei oltu vielä jaettu. Kun ruokia alettiin jakamaan niin hain Huldalle sen omat ruuat. Annoin ruuat Huldalle ja menin tsekkaamaan varuste kaappia. Se oli aika sotkunen. siivoso se ja otin harjat mukaan, pustasin ne perusteellisesti(en pessy). Pesin satulan ja vaihdoin siihen itse ostamani satulahuovan. Se oli viininpunainen ja siihen oli kirjottu Upperhill Scarletta. laitoin satulan suojuksen satulan päälle ja otin suitset sieltä pois. Pesin suitset, rasvasin ne ja öljysin aliksen. Otin harja sangon mukaan ja menin Huldan karsinan luokse. Harjasin Huldan ja hain suitset ja pintelin. Talutin huldan maneesiin ja nousin maneesissa selkään.menin ilman satulaa etuosakäännöksiä n.45min ja vein huldan talliin. harjasin sen ja otin varusteet pois päältä. vein ne varustekaappiin ja vaihdoin vaatteet. Hain Huldalle vähän heinää ja 3 porkkanaa. talutin Huldaa maneesissa n.25min.

t:Suvi


03.01.2002 perjantai

 Tulin tallille iltapäivällä ja hain Huldan heti sisälle. Otin loimen pois ja annoin syödä rauhassa. Kun oli syönyt harjasin sen ja hain varusteet. Nousin maneesissa  selkään ja käveltiin maneesiin. käveltiin pitkin ohjin 5 minuuttia ja alettiin ravailemaan. Mentiin ympyröitä, voltteja, suunnanvaihtoja ja sen sellaisia. Kun siirryttiin käyntiin niin alettiin heti menemään uralla käynnissä pohkeenväistöä. Hulda menikin oikein hyvin. Toistettiin harjoitus pariin kertaan ja mentiin saman verran ravissakin. Sitten mentiin pohkeenväistöä pituushalkaisijalla ja se sujui kuin tanssi. Lopuksi mentiin laukkaympyröitä.Vein Huldan talliin ja harjasin sen ja tarkastin jalat. Pesin Huldan suitset ja rasvasin ne & öljysin aliksen. Talutin Huldaa illalla maneesissa.


-suvi-


12.12.2002 torstai
Kun tulin tallille niin pesin Huldan varusteet ja vein sen ulos. Siivosin Huldan boksin ja pesin kupit ja suolakiven. Rasvasin Huldan suitset. Hain Huldan sisälle ja otin siltä loimen pois ja hain sille ruuat. Harjasin Huldan ja menin hakemaan suitset. Menin sillä ilman satulaa maastoon ja olin n.20min.  Kävelytin sitä puolituntia maneesissa..
t:suvi


22.10.2002 tiistai
Tulin käymään tallilla aamulla. (annoin ruuat ja vein Huldan ulos.) Kun tulin koulusta niin vaihdoin heti tallivaatteet ja ja menin tallille. Kävin hakemassa Huldan sisälle, otin loimen pois ja hain ruuat. Menin pusamaan harjoja siksi aikaa kunnes Hulda on syönyt. Kun sain harjat putsattua ja kävin katsomassa oliko Hulda jo syönyt. Olihan se. Harjasin Huldan todella hyvin. Huldalla oli kavioissa kauheat savipaakkurat ja sain juuri ja juuri ne pois.  Laitoin ratsastus vaatteet päälleni ja menin laittamaan pintelit Huldan jalkoihin. Hain satulan ja suitset. Menin maneesiin. Mentiin esteitä n.30min. Mentiin pystyä ja aika leveähköä okseria. Vein Huldan talliin ja laitoin sille huovan päällekoska oli aika hikinen. Pesin Huldan satulan ja suitset, vaihdoin satulahuovan ja laitoin pintalit pesuun ja otin puhtaat. Menin vähän ottamaan lantakökkäreitä pois ja harjasin Huldan. Juoksutin Huldaan.10min ja ratsastin vielä illalla maastossa n.20min. Illalla annoin Huldalle iltaruuat ja pesin sen harjat.

<3:llä:Suvi ja Hulda


19.10.2002 Lauantai
Tulin tallille aamulla ja hain heti Huldalle aamuruuat. Samalla kun Huda söi, niin minä laitoin lisää vaatetta päälleni. Kun Hulda oli syönyt, niin minä laitoin sille loimen päälle ja hain riimun ja riimunnarun. Pujotin riimun päähän ja vein Huldan tarhaan. Siivosin Huldan boxin ja pesin ruokakupin ja juomakupin(juomakuppi saippualla)  ja vaihdoin veden. Lakaisin tallinkäytävän ja pesin osan harjoista. Hain Huldalle vähän kauroja ja hain sille myös heinää. Hain Huldan sisälle noin kolmen aikoihin ja annoin sen syödä rauhassa. Kun Hulda oli syönyt, niin menin harjaamaan sitä. Otin siltä loimen pois(jonka olin jättänyt sille päälle..) ja otin myös riimun pois. Vein loimet paikoilleen ja hain Huldan pintelit.. Kun menin Huldan karsinaan niin huomasin kauhukseni että se oli piehtaroinut, juuri kun se oli säihkynyt puhtaudestaan. Hain Huldan harja ja harjasin sen uudelleen. Laitoin pintelit Huldan jalkoihin ja se pyöri karsinassa. Hain Huldan satulan ja suitset. Huldan satulshuopa oli märkä.. otin uuden satulahuovan ja laitoin sen satulaan kiinni. Laitoin Huldalle riimun ja ja vein sen ulos laiton Huldan ulkona kuntoon ja bousin pihassa selkään. Menin maastoon pienelle kävelylle mentiin n. 20min. Vein Huldan talliin ja hain pari leipää.  Hain Huldalle 1/4 paalia heinää ja täytin vesikupin. Menin vaihtamaan vaatteet ja pesin Huldan riimun. Harjasin vähän riimunnarua. Menin parin tunnin kuluttua harjaamaan Huldaa ja laitoin pintelit sen jalkoihin. Vaihdoin itse vaatteet ja menin varusteiden kanssa Huldan luokse. Laitoin satulan ensin ja sitten suitset. Nousin pihassa selkään ja menin maneesiin. Mentiin kuolua; Ravipohkeen väistöä ja etuosa käännöksiä. Mentiin myös vähän laukanvaihtoja.. meni oikein hyvin=) Menin maastossa loppukännit ja vein Huldan sitten talliin. Harjasin Huldan ja katsoin Huldan kaviot kun ontui vähäsen ja siellä oli kivi. Hain Huldalle makupalan ja hain jälleen 1/4 paalia heinää. Vein Huldan hetkeksi tarhaan ja otin vähän lantakökkäreitä pois, kun niitä oli niin paljon. Hain Huldan sisälle ja  harjasin sen. Vaihdoin veden Huldalle. Pesin loput harjat. Annoin Huldalle iltaruuat ja sanoin sille hyvää yötä ja lähdin kotiin..


18.10.2002 perjantai
Tulin tallille aamulla antamaan huldalle aamuruuat ja samalla, kun toin aamukaurajan niin kuului kauhea kolina. huldahan se siellä piehtaroi kaikessa  onnessaan.Kun Hulda huomasi että joku tuo kauroja niin se nousi nopeasti ylös ja alkoi hirnumaan.. Nauroin itsekseni ja vein Huldalle kaurat ja toin sille tukon heinää.. Samalla kun Hulda söi, niin hain huldan riimun ja riimunnarun(loimea en viitsinyt laittaa, kun oli niin lämmintä). Vein Huldan tarhaan ja menin siivoomaan sen boksia. Kun olin siivonnut noin puolet boxista, niin alkoi kuulua ropinaa.. Hain viltin ja vein sen Huldan päälle=). Jatkoin Huldan boxin siivousta. Kun olin saanut boxin siivottua, niin lakaisin tallin käytävän. Menin pesemään satulan ja suitset ja öljysin myös suitset. Laitoin pintelit pesuun koska ne olivat kauhean kuraiset=( Otin uudet pintelit kuvioon ja vaihdoin satulaan myös satulahuovan. Kun kello lähestyi kolmea niin hain huldan boksiin kourallisen kauraa ja tukon heinää. Hain Huldan sisälle ja otin siltä viltin pois. Hain pienen pyyhkeen ja kuivailin sitä vähäsen.
Otin myös riimun ja riimunnarun pois. Samalla kun Hulda söi, niin minä rupesin harjaamaan sitä. Pian Hulda olikin ihan puhdas. Hain Huldalle satulan ja suitset ja tietenkin pintelit.. pian Huldalla oli kaikki varusteet päällä. Menin maneesiin, koska satoi niin paljon. Mentiin koulua. Ensin kun kiristin satulavyötä niin se vähän yritti näykkäistä. Laskin jalustimen alas ja noisin selkään. laskin selästä päin toisen jalustimen alas. Lähdin kävelemään pitkin ohjin ja laitoin samalla jalustimia sopiviksi. Koitin satulavyötä, se oli sopiva. Otin ohjat ja Hulda nojasi heti kuolaimeen.
Menin ensin pohkeen väisöä käynnissä ja pian menin ravissa. Koitin mennä laukassakin, mutta se ei onnistunut. Sitten menin loppu ajan laukanvaihtoja.. Meni ihan hyvin. Vein huldan tallii ja riisuin sen. Parin tunnin kuluttuamenin sillä maastoon. Laukattiin oikein kunnolla ja mentiin talliin.
Annoin illalla sille iltaruuat ja kaurojen mukana pari porkkanaa. Sanoin Huldalle hyvät yöt ja lähdin kotiin.
<3:llä:Sumppero & Hulda


16.10.2002 Keskiviikko
Tulin aamullatallille. Kävin ekana moikkaamassa Huldaa. Hulda hamusi taskujani.. Hain Huldan aamuruuat ja taputin Huldaa kaulalle. Lähdin pois karsinasta antaen hepalle ruokarauhan. Tarkistin Huldan varusteet. Menin vaihtamaan verkkarit ja  gollegepaidan ylleni(minulla oli ratsastusvaatteet ylläni..).  Kun Hulda oli syönut, niin menin sen karsinaa ja tarkastin sen..kaikki oli kunnossa. Laitoin sille loimen ja hain riimun+riimunnarun ja talutin Huldan ulos karsinasta. Kun Hulda oli pihalla, niin se äkkiä pomppasi sivulle ja yritti sännätä eteenpäin..sain kuitenkin sen kääntymään ympyrälle=). Vein Huldan ulos ja se kulki nyt ihan nätisti. Jätin Huldan tarhaan. Otin riimunnarun mukaan, koska ajattelin että jos nyt alkaisi satamaan, niin ei menisi hyvin. Aloin siivoomaan Huldan boxia, kun jokin näykkäsi minua selkään. Katsoin taakseni ja se oli -kukas muukaa kuin- Hulda! Onneksi siinä tarhassa ei ollut ollut vielä muita. Vein huldan takaisin tarhaan ja suljin portin. Menin takaisin siivoomaan Huldan boxia. Kun olin saanut boxin siivottua, niin pesin Huldan ruoka-astian ja pesin myös Huldan vesiastian ja vaihdoin veden. Hain Huldalle heiniä vähän karsinaan. Olin ostanut Huldalle uusia harjoja ja kirjotin niihin nimet.. Ostin myös kaksi satulahuopaa(molemmat vihreitä) ja uuden riimun+riimunnarun(vihreitä nekin), koska Huldan entiset olivat aika räsyisiä.. Ostin myös vihreät ja valkoiset pintelit..  Vaihdoin satulahuovan Huldan satulaa ja pesin sen. Pesin myös Huldan suitset.. Pesin osan harjoista. Lakaisin tallinkäytävän ja katsoin kelloa se oli 15.30.. Menin hakemaan Huldaa sisälle.. hain Huldan sisälle ja otin loimen pois ja vein kuivumaan oli jälleen kostea..Menin ottamaan riimun pois Huldan päästä ja sovitin uutta riimua. oli sopivan kokoinen.. Harjasin Huldan. Menin hakemaan Huldan riimun+riimunnarun ja vein Huldan varusteet ulos jo valmiiksi. Vein Huldan ulos ja satuloin sen siinä.. En solminut Huldaa kiinni mihinkään, koska tiesin että se lähtee ennen pitkää karkuun. Laitoin ensin satulan sitten suitset ja kun olin saanut suitset ja satulan turvallisesti laitettua, niin laitoin pintelit.. Nousin pihassa selkään, koska menin hyppäämään maastoesteitä. Hulda hyppäs kaikki tos hyvin ja en viitsi siitä enempää jaaritella. kylmäsin Huldan jalkoja vähän.. Vein Huldan talliin, riisuin sen ja annoin makupalan sille.. Kävin harjaamassa sen. Parin tunnin kuluttua lähdin kotiin


14.10. sunnuntai
Tulin aamulla tallille ja kävin moikkamassa Huldaa. Hain Huldalle aamuruuat, mutta annoin sille vain puolet siitä.  Samalla kun Hulda söi, niin minä vaihdoin ratsastusvaatteet ylleni. Harjasin Huldan ja hain sen varusteet. Hulda tuntui olevan aika hilpeä tänään. Kun laitoin Huldalle pinteleitä, niin se alkoi pyörimään ympyrää. Lopulta Hulda keskittyi johankin ihan muuhun(muita vietiin ulos) ja sain laitettua Huldalle pintalit jalkoihin;). Laitoin Huldalle suitset ja satulan ja talutin sen ulos. Nousin pihassa selkään ja käveltiin maneesia kohti. Hulda käveli ihan rauhallisesti maneesiin, mutta alkoi heti olla valppaana(luuli varmaan että sapelihammastiikeri hyökkää ja syö hänet). Olin käynyt aamulla laittamassa muutaman esteen maneesiin. Laskeuduin ratsailta ja laitoin maapuomit. Kiristin vähän satulavyötä ja nousin selkään. Annoin Huldan vielä kävellä samalla kun lyhensin jalustimia. Otin ohjat ja Hulda alkoi heti innostumaan. Otin hyvän tuntuman Huldaan ja se nojasikin heti kuolaimeen. Lähdin menemään ravissa maapuomeja ja hetken kuluttua menin niitä myös laukassa. Laskeuduin uudelleen ratsailta ja nostin puomit esteiksi. Menin ensin esteille ravissa, mutta laukassa Hulda meni paremmin. Nostin vielä esteitä.(n.85cm)
Menin esteille laukassa ja Hulda hyppäsi korkealta ylitse. Menin esteitä vielä 5-10min ja lähdin ravailemaan. Tein ympyröitä ja muita sellaisia. Kävelin ulkona loppukäynnit. Laskeuduin tallin edessä ratsailta ja  otin varusteet pois. Kylmäsin vähän Huldan jalkoja annoin sen syödä ulkona puolet aamuruuasta. Vein Huldan tarhaan ja menin keräämään esteet pois. Vein Huldan varusteet paikoilleen. Pesin satulan ja suitset pesin myös ruokakipon ja vaihdoin veden. Siivosin karsinan. Hain illalla Huldan sisään ja annoin ruuat.
T:Suvi & Hulda