Esterin Muovitutti
Esterin Muovitutti
Tiedot
Kilpailukalenteri
Astutukset & Jälkeläiset
Kuvat

© Sallis

lempinimi: Tutti
rotu: sph
väri: ruunikko
merkit: 4 sukkaa, läpinäkyvä läsi,
            mahanalus valkoinen
syntyi: 30.07.2003
säkä: 146 cm
sukupuoli: ori
koulutus:
omistaja: Sallis
ex.omistaja Essi Virén
Valo-Mikki
Enican Kasperin-Tähti
Ch. Kasperi
Tähti-Tyttö
Tähti-Vokker
Ranen-Tähti
Hennun-Suihke

FNS Huvitutti
FNS Veikkonen
Ukkosmyrskyn Hakuri
Siiventyy
FNS Huvitus
FNS Huijaus
FNS Piiperoinen
1

Esterin Muovitutti eli tutuille ihan vaan Tutti on varsin komea ja taitava suomenpienhevonen. Tutin luonne on upea, se on monien mielestä uskomaton. Tutti on erittäin hyvä tuki ja turva sekä ihmisille, että hevosille. Orimaisuus näkyy vain erikoisissa tilanteissa, silloinkin hyvänä puolena!

Taluttaessa Tutti käyttäytyy ainakin yleisesti ottaen, sillä Tutti opetettiin erittäin pienestä alkaen kävelemään taluttajan vierellä ilman temppuiluja. Ainoa asia, mistä Tutti hermostuu, on narun/liinan tarpeeton nykiminen. Silloin Tutti hermostuu ja alkaa enemmänkin steppailla ympärillä. Lopettamiseen tepsii hyvin puhuminen ja kaulalle taputteleminen. Varansa orin kanssa pitää kuitenkin pitää, sillä kyllähän tallialueella tuppaa muitakin oreja ja miksei tammojakin liikkumaan…

Hoidettaessa Tutti on hieman hankala. Sen iho on herkkä, minkä vuoksi Tutille on hankittu erikoisharjoja, kuten pehmeämpiä luonnonharjoja. Niistä se pitää paljon enemmän ja joskus pukkaisee päällään, jotta harjaaja tajuaisi ottamaan käyttöön jo mukavamman harjan. Tutti pitää monien muiden hevosten tavoin pään harjauksesta, se on aivan ykkösjuttu. Lisäksi kaikenlainen rapsuttelu pään päältä ja miksei altakin on orista mukavaa. Myös kavioiden hoito (putsaus ja kengitys) sujuvat ilman ongelmia. Välillä ori tosin kyllästyy pelkkään seisomiseen ja yrittää vetää jalkaa pois, mutta harvoin siinä onnistuu. Pestessä Tutti yleensä yrittää aluksi riuhtoa itseään irti ja säpsähdellä veden osuessa kuin tykki orin ihoon. Rauhallisesti pestessä Tutti on kuitenkin varsin ongelmaton.

Juoksutettaessa Tutti on yleensä aivan ihmeissään. Sen kanssa ei aivan varsasta edes keksitty kokeilla juoksutusta, minkä takia se vielä näin ”aikuisenakin” juoksee välillä kuin tuli hännän alla. Tämän takia käskyjen pitää tulla helposti ja rennosti juoksuttajalta, ne eivät saa stressata oria. Myös juoksutusraippaa pitää käyttää harkiten. Jos on tarpeeksi varovainen ja rauhallinen, ori tottuu kyllä nopeasti juoksemiseen pelkällä ympyrällä.

Ratsastaessa Tutti on aivan vallaton. Nuoreen ikään nähden se on oppinut paljon. Näin aikuisikään päästyään Tutin koulutus on edennyt peräti Vaativaan B:hen asti, eli varsin kunniakkaasti. Tutin liikkeet ovat isot ja näyttävät, mistä se yleensä saakin arvostelijoilta bonuspisteitä. Tutti on myös varsin helppo ratsastaa, eikä ollenkaan raskas. Välillä se ei jaksaisi millään ”polkea” kunnolla, mutta muutaman kerran raippaa viuhauttaessa alkaa koko kroppa toimia varsin hyvin. Hypätessä Tutin taso yltää ainakin tällä hetkellä ratana 110 cm, eikä sitä ole nyt ihan heti nostamassa. Tutti hyppää esteitä varsin mielellään, mutta joskus se nostaa huonosti takajalkojaan, mistä seurauksena puomit tippuvat. Tähän auttaa askelten tarkka laskeminen ja hyppääminen hieman rauhallisemmin, jotta orille jää aikaa hypätä.

Kisapaikalla Tutti osaa käyttäytyä varsin orimaisesti. Se hirnuu varsin vetoavasti erityisesti tammoille ja pyörähtelee ympäriinsä. Erityisesti näyttelykehässä se kokoaa koko kroppansa ja astelee todella ylväästi tuomareiden katsellessa. Orin komea olemus saa monet huokaisemaan ja katsomaan perään vielä muutaman sekunnin ajan. Muissa kisoissa (koulu ja este) orin tyynnyttäminen on yleensä hankalaa, minkä takia se saattaa pahasti sählätä esteillä ja seota askeleissaan. Kouluun se keskittyy jo paremmin, mikä yleensä johtuu ratsastajan vaikutuksesta. Tutti kuuntelee erittäin hyvin kannuksien ja käden yhteisvaikutusta, jolloin tulosta syntyy. Ori yrittää kilpailuissa aina parhaansa, ellei tosiaankin ole ”muissa maailmoissa”. Tällöin Tutti ei siis keskity yhtään suoritukseen, jolloin se ei todellakaan ole mukava ratsastaa…

Tarhaillessa Tutti ottaa kaiken irti vapaudesta. Sen takia ori yritetään päästää tarhailemaan melko usein. Tutti joudutaan tarhailemaan yksin, sillä se ei tule riittävän hyvin toimeen kenenkään kanssa. Ruunien kanssa se sopeutui vielä ihan hyvin varsa-aikoina, mutta nykyään ori yrittää pomotella aivan liikaa. Tuttia viedessä tarhaan se on yleensä aivan innoissaan ja saattaa säpsähdellä pienintäkin räsähdystä. Kun orin saa irti, kannattaa juosta takaisin portille melko nopeasti, sillä Tutti rakastaa alkupukkien heittelyä. Niiden jälkeen se käyttäytyy varsin nätisti, aina välillä pyrähdellen ”lentoon”…

Lastatessa Tutti on yleensä aivan ihmeissään, eikä suostu liikahtamaankaan keikkuvaa lastaussiltaa kohti. Jos orin lempiherkku eli kaurat odottavat jo autossa, niin silloin ei varmasti kestä kuin muutama minuutti houkutella polle sisään. Myös kaverin kanssa on selvästi mukavampaa Tutin mielestä lähteä matkustamaan. Kuljetus kisapaikalle sujuu yleisesti ottaen varsin hyvin. Tutin tasapaino on mainio, eikä se heilahtele holtittomasti puolelta toiselle trailerissa. Välillä se saattaa kuopia ja etsiä itselleen parempaa paikkaa, mutta siivosti ori osaa käyttäytyä tässäkin tilanteessa.


Luonteesta kiitos Ruususelle!
1