Home
  Forum
  Abonnement
NU IN DE KIOSK
INHOUD BLAD
INHOUD CD-ROM

VRAAG EN ANTWOORD
FAQ

RUBRIEKEN
NETWERKEN
TABELLEN
REDACTIONEEL
PC-ANSWER
KORT NIEUWS
HET LAB
WAMMES WITKOP
HANDSON
POLLS EN STELLINGEN
PRIJSVRAGEN

SERVICE
FORUM
UW REACTIE
RECTIFICATIES
WIE ZIJN WIJ?
ONS ADRES
ABONNEMENT
NABESTELLEN
MISSION STATEMENT

Artikel CD-R ROT (septembernummer)

dinsdag 19 augustus, 2003

CD-R's binnen twee jaar onleesbaar
Steekproef levert verontrustende resultaten op


 
Waardevolle gegevens op een cd-r zijn in de praktijk niet altijd lang houdbaar. Uit onze praktijktest die in het septembernummer van PC-Active gepubliceerd wordt, blijkt dat de data op een cd-r binnen twee jaar onleesbaar kunnen worden. De kans is groot dat bij het gebruik van bepaalde merken cd-rís belangrijke persoonlijke informatie verloren gaat.

Zoals u als lezer van PC-Active waarschijnlijk wel weet, hebben wij in 2001 een groot aantal cd-r-testen uitgevoerd en gepubliceerd. Hieruit bleek al dat nieuwe cd-rís soms niet aan de standaardkwaliteiteisen voldeden. We hebben de dertig verschillende merken die we in dat jaar aan de tand voelden twee jaar lang bewaard in de originele verpakking in een afgesloten kast. Voor het artikel ĎCD-R ROTí hebben we deze schijfjes opnieuw aan een test onderworpen met een professionele cd-analyzer die tot op de bit nauwkeurig bekijkt wat de staat van de cd-r is.

Uit de test bleek dat een aantal cd-rís volledig onleesbaar was geworden en dat bij andere cd-rís de gegevens gedeeltelijk onleesbaar geworden waren. Data die twintig maanden geleden op de cd-r gezet waren, waren onleesbaar geworden. Het ging daarbij om cd-rís van bekende en minder bekende fabrikanten.

Veelal wordt aangenomen dat cd-r's op z'n minst tien jaar houdbaar zijn. Sommige fabrikanten claimen zelfs een houdbaarheid van een eeuw. Uit onze steekproef blijkt dat er veel rommel op de markt is. We hebben cd-rís aangetroffen die nooit op de markt hadden mogen komen. Het gaat daarbij mogelijk om afgedankte partijen. Het is onacceptabel dat cd-r's binnen in amper twee jaar volstrekt onbruikbaar zijn geworden.

In het septembernummer van PC-Active, dat op 22 augustus in de winkel ligt, staan de schokkende resultaten uitgebreid beschreven. Naast de mogelijke oorzaken van het verliezen van gegevens in de loop van de tijd geven we ook een aantal waardevolle tips om de gegevens op een beschrijfbare cd voor de toekomst veilig te stellen. Op de gratis cd-rom staat tevens een programma om zelf de staat van cd-r te kunnen vaststellen. Hebt u deze PC-Active niet in uw bezit, dan kunt u het programma hier downloaden:

cd/dvd diagnostic 2.02 (2,1 MB) downloadenOp deze afbeelding ziet u exact dezelfde cd-r. Links ziet u de uitkomst van de test in 2001, rechts dezelfde cd-r in 2003. De kleuren geven de ernstigheid van fouten weer in volgorde van wit, groen, geel en rood. Dit staat voor respectievelijk 'goed leesbaar' (wit) en 'onleesbaar' (rood).

[ i ] PC-Active september 2003

Ä 6,99 (altijd inclusief cd-rom)Opmerkingen/vragen? Gebruik ons reactieformulier