Dette er en side under webstedet www.bruhns.dk, mere præcist under det område, der handler om digitale digerati - dvs. de mennesker og organisationer, der har påvirket og påvirker teknologien i vores samfund. Her finder du mere information og en samlet præsentation af området.

Digitale Digerati - Augusta Ada Lovelace

Augusta Ada Lovelace (1815-1852) blev døbt Augusta Ada Byron som datter af den berømte engelsk poet og Anna Isabella Milbanke. Forældrene var dog aldrig lykkelige - de blev separerede og Lord Byron forlod mor og datter og tilmed England få måneder efter Augusta blev født. Hun mødte aldrig sin far, som døde i landflygtighed i Grækenland.

Moderen havde en interesse for matematik og ikke mindst for at datteren ikke skulle komme til at ligne den flyvske og romantiske far for meget. Det medførte at der blev fokuseret meget på matematik og naturvidenskab i datterens uddannelse. Hun modtog undervisning af bl.a. Augustus DeMorgan, som var den første professor i matematik på "London University". Det var i nogen grad usædvanligt at en kvinde på dette tidspunkt fordybede sig i naturvidenskaberne.

Som 18-årig hørte hun en forelæsning af Charles Babbage omhandlende hans "Difference Engine" -- den konstruktion som i dag opfattes som foreløberen for vor tids computere. Det blev indledningen på en lang korrespondance mellem de to. Babbage havde ideen til en videreudvikling af "the Difference Engine", som han kaldte "the Analytical Engine". Selvom denne aldrig blev konstrueret, står ideerne om abstrakt datamanpulation, som var en del af konceptet, tilbage som nogle meget visionære tanker. Man skal tænke på, at vi befinder os i midten af 1800-tallet. Det var under arbejdet med disse ideer at hun viste hvordan man vha. "the Analytical Engine" kunne udlede de såkaldte "Bernoulli tal" og dette arbejde, som af nogle senere er blevet betragtet som forløberen for det første computerprogram. Således kaldes hun af nogle den første programmør og der er til hendes ære blevet opkaldt et programmeringssprog efter hende.

Hun døde alt for tidligt som 37-årig af kræft, men står alligevel som en lysende matematisk begavelse.

ReferencerSeneste opdatering: 11. september 2002.
Copyright © 1994-2004: Jakob Bruhns.
Feedback? Brug feedback formularen.