© toz.  kuvissa sh-o. Hämypilvi

nimi Viljamäen Rieti Aka Rieti
syntyi 9.10.2004 [VHKR]
rotu suomenhevonen
sukupuoli ori
korkeutta 151 cm
kasvattaja Viljamäki
omistaja PH
koulutustaso Ko HeA, Re 100cm, me 90cm
painotus esteratsastus
huom. ravilähdössä muutama kerta. sitten estepuolelle.


STRATEGISET TIEDOT
JÄLKELÄISET & KILPAILUT

 Viljamäen Rieti on utelias ja kiltti suomenhevosherra, joka viihtyy erityisesti muiden huomiossa. Pieni ori on aina työntämässä turpaansa joka paikkaan, jopa sellaisiin minne se ei sitä saisi pistettyä. Kerran Rieti sattui osumaan valokatkaisijaan, ja siitäkös se sai hepulin. "Joku sammutti valot". Sitten lähdettiin karkuun ja kovaa. Ei sitä orikaan kaikkea kestä, varsinkaan pimeässä asustavia mörköjä. Joskus ulkonakin näkyy mörköjä, jotka irvistävät ja nauravat aina kun Rieti kävelee ohi. Möröt ovat aivan kauheita mulkosilmineen ja siivottomine ulkomuotoineen. Viihtyy muiden hevosten seurassa, eikä halua jäädä yksin. Yksin ollessaan hieman pelokas, ainakin nuorena. Vilkas. Mieluiten Rieti laukkailee, mutta "ravinuorena" (hevosena) sen on opittava myös ravaamaan halukkaasti, eikä vastentahtoisesti. Ori on kuitenkin valmis hyppäämään puolestasi vaikka kaivoon, jos käsketään, mutta aina ensin se ajattelee mitä hyötyä siitä olisi sille. Osaa toki ajatella myös omilla aivoillaan, vaikka yleensä käytetään muiden ajattelukykyä.

Laitumella haluaa olla kaikkien hevosten keskellä, ja mieluiten huomion kohteena. Yksin oloa se ei voi sietää, ja tuskin "vahtivuoroja" orille jätettäisiinkään, sillä aamulla saattaisi olla vahti kadonnut jonnekin. :) Riimukuningas, eli saa riimun päästään, ja kavereiden päästä myös. Kavereita ei jätetä. Se on periaate, josta ei luisteta. :] Tarhassa seisoskelee aidan vieressä, yleensä ei tule katsomaan jos joku pikkukakara tulee huutelemaan aidalle heppoa tms.

Hoidettaessa seisoo paikoillaan hienosti, paitsi silloin kun sattuu säikähtämään jotain. Tarkkailee sinua, mitä sitten ikinä keksitkään tehdä. Klipataan yleensä talveksi, joten paksu talviloimi päälle aina kun mennään ulos, ja ulkona ratsastettaessa kylmällä säällä laitetaan lämmin ratsastusloimi. Paikoillaan pysymisestä puhuttiin, muttei siitä, etteikö Rieti saattaisi välillä yrittää uhitella, tai ainakin sanoa, että se haluaa olla pomo. Siis vain joskus. Yleensä Rieti on kiltisti. Saa harjata ja puunata kunnolla, jos haluaa saada kiiltävän karvan esiin, tai muuten saa tyytyä kiillottomaan ulkokuoreen. Pitää erityisesti siitä, kun sitä harjataan pitkään, ja perusteellisesti. Rietin harja ja häntä ovat yleensä sotkussa, joten niitäkin saa selvittää sitten ihan toden teolla. Joskus kun ei ole kiinni, saattaa lähteä kurkkimaan karsinasta ulos. Ohjia/ohjaksia/riimunnarua/riimua (ihan mitä tahansa) ei saa nostaa pään yli, tai herra säikähtää, ja saattaa kolauttaa päänsä johonkin, minne ikinä nyt keksiikään. Juomavesiautomaatti on aina niin ihana leikkikalu, että sillä leikitään, vaikkei olisi janokaan. Ruokaa haluaa saada heti kun sitä jaetaan, mutta kannattaa antaa vasta viimeisenä, ettei Rietille nouse menestys päähän. Kyllä yksi hevonen aina pienen viivästyksen kestää, vaikka pitääkin antaa aina samaan aikaan ruokaa. Valjastettaessa saattaa hieman hermostua kaikista nauhoista ja piuhoista joita kiristellään, ja kiinnitellään. Satuloitaessa seisoo nätisti, eikä ehdi paljoa miettimään, koska on yleensä tottunut pitkään valjastukseen. Kuolaimet ovat epämiellyttävä tuttavuus, joihin kyllä sitten suostutaan, mutta hieman vastustelemalla.

Lastattaessa menee tottuneesti sisään (ja sitä sopii tehdäkin) pitkien (tai ei) kisamatkojen takia. Tulee mielellään ulos, koska ei aina jaksa seistä paikoillaan kauhean pitkään. Aina matkoilla pysähdyttäessä kannattaa ottaa ulos, ettei satu turhia haavereita. 
Talutettaessa saattaa välillä nykiä, mutta yleensä kävelee joko nätisti perässäsi, tai nätisti vierelläsi. Joskus saattaa vähän tanssahdella, esimerkiksi, jos ollaan oltu pitkä aika paikoillaan. Toki välillä täytyy purkaa paineitakin, mutta se tapahtunee yleensä raviradalla tms. Jos on paljon ihmisiä ympärillä räpsimässä valokuvia, tai muuten vaan ihastelemassa :> saattaa Rieti hermostua.

Ajaessa tottelee mukavasti ohjasapuja. Ratsastettaessa kuuntelee, muttei välttämättä aina jaksa totella apuja. Menee toki kauheallakin kiskomisella sinne minne pyydetään, mutta ennen pitkää kyllästyy siihenkin, ja silloin kannattaa kokeilla jotain uutta. Tottelee toki paremmin pehmeitä ja keveitä apuja, kuin mitään potkimisia tms. Esteitä hyppää ihan mielellään, varsinkin, jos ne sattuvat olemaan siitä pienemmästä päästä. Mitä pienempi, sitä tyytyväisempi on hevonen. Koulua menee toki innolla, kuten kaikkea ratsastuslajeihin liittyvää. Mieluummin ei mitään kauhean vaativaa, vaan jotain kevyttä, ja helppoa, kuten helppo B, tai A:3:ta. Vaativissa ja vaikeissa luokissa ei välttämättä jaksa edes keskittyä omaan suoritukseensa. Maastossa erittäin aktiivinen, ja mikälisikäli ei tunne hevosta, joka tulee vastaa, saatetaan olla ojassa alta aikayksikön. Rieti on muutenkin hieman herkkä hevonen, joten jos joku tuntematon tulee ja pöllähtää pimeässä turvan eteen, saattaa sitä vähemmästäkin naksahtaa päässä. Maastoesteitä kaihtaa hieman, koska tietää, etteivät ne ole hajoavaa mallia. Mutta kyllä mieluusti laukkaa pitkillä laukkasuorilla kovaa, ja hyppää pituusesteitä. Korkeusesteet ovat sitten huono juttu, varsinkin mikäli ne ovat kauhean peräkkäin.

 N.I.N Ruutujätkä
VIR MVA Ch. [ktk I palk.]
enn. 24,7

 Varjoton Varjo
VIR MVA Ch. YLA1, ktk III palk.
22,4 aly

 Varjo 24,4

 Ruusu-Tähti 33,2

 N.I.N Kielo
sh. †

 tuntematon

 tuntematon

 Metsätähden Taika
Champion, ktk III palk.

 Sepitys
sh, irtoSERT

 S.T. Salama

 Tarina

 Hannan H Hilluja
[missä?]

 tuntematon

 tuntematon

Arvostelu:

"Todella kaunis hevonen. Kauniit pään muodot. Harvinainen ja harvinaisen värinen suomenhevoseksi. Jalat sopusuhtaiset samoin ryntäät. Lautaset vahvat ja karva kiiltävä. Harja ja häntä todella kauniit ja tuuheat. Persoonallinen piensuomenhevonen..."
arvostelija: molli   [VK]

"Sukupuoli ja rotuleima täsmää. Mutta tosin rotua voisi luulla joksikin muuksi myös kuin sph. Säkä ei ole takakorkea, lihaksia löytyy sopivasti. Pää on ilmeikäs. Korvat suipot. Pää kiinnittyy hyvin kaulaan, sekä kaula liittyy hyvin säkään."
arvostelija: ebonu   [VK]

Kuvagalleria:
huomioithan kuvia katsoessasi, että kolmas kuva (alhaalta siis) on hieman takaapäin otettu. 
Kolme ensimmäistä kuvaa toz. ja kolme viimeistä Mei.Kaiken materiaalin © PH, ellei toisin mainita. Suunniteltu resolle 1024x786