LKV1, LKV3, LKV4x3, LKV5, irtoSERT, KUMAx7, JSx11

| Kisakalenteri | Arvostelut |

Virallinen nimi : Paaluvuoren Monni
Kutsumanimi : Monni
Rekisterinumero : SHRo-411
Rotu : suomenhevonen
Väri : tummanpunarautias
Säkäkorkeus : 157cm
Sukupuoli : ori
Syntynyt : 24.12.2002 (11-vuotias, ikääntyminen)
Koulutus : Ko VaB, Re 100cm, Me 80cm, Ih 120cm
Omistaja : Amelia
Kasvattaja : Suokki / Paaluvuoren kartano
Isä : Paaluvuoren Rosvopaisti
Emä : Hopeakuun Lumikki

Sijoitukset :
Kouluratsastuskilpailut: 10kpl / KRJn ranking: 4p
Esteratsastuskilpailut: 7kpl / ERJn ranking: 4p
Kenttäratsastuskilpailut: 0kpl / KERJn ranking: 0p

....................................................................................................................

On näköä, on kokoa, on luonnetta, ja tietenkin sydän puhdasta kultaa.

Hienoista vanhemmista aloin katselemaan ratsusukuista orivarsaa. Ja minä löysin Monnin. Sillä oli upea, pitkä suku, ja varsa ihastutti minut hetkessä. Monni oli juuri oikeanlainen ori, sillä oli näköä, kokoa ja luonnetta. Monni oli oikea tammoja rakastava herrasmies, joka käyttäytyi veijarimaisesti, mutta sillä oli hieno luonne. Tässä on hevonen, joka on luotu taistelijaksi, huomasin sen heti tutustuttuani Monniin paremmin kilparatsuna. Ensin ei ollut suunnitelmissa sen suurempaa kilpauraa, jos nyt parissa helppojen luokkien kilpailussa olisi kierrellyt, mutta näillä näkymin Monni on päässyt suht pitkälle sekä este- että koululuokissa, joten pidetään oriin kilpailuvientiä korkeana. Näyttelyitäkin aletaan oriilla kiertää, jospa päästäisiin hyvin tuloksin etenemään.. Nyt Monnilla on jo muutama jälkeläinen ja suunnitelmissa lisää, samoin kisaputki on näillä näkyimin hyvillä aluillaan ;) Yleisesti ottaen Monni on hieno, joskin kuuma ja pippurinen hevonen, mutta ulkokuoren alla asustaa herkkä, reilu ja kaikin puolin mahtava suomenhevospersoona, jonka sydän on puhdasta kultaa. Monni saattaa käyttäytyä arvaamattomasti täysin tuntemattomien ihmisten kanssa, mutta tämä suomenhevonen on ehdottomasti sinunkin tutustumisen arvoinen, sillä kaikki arvaamattomuus ja epävarmuus katoaa taikaiskusta tuttujen ihmisten seurassa. Paaluvuoren Monni on mahtava persoona, ja kiitän vieläkin taivaita että sain tämän upean ja rehdin herran itselleni.

Hoidattaessa Monni käyttäytyy melkein aina hevosiksi ja on usein paikallaan kiltisti koko sen ajan, kun sitä huolletaan, ellei lähistöllä ole kauniita neitejä, joita täytyy jokaista päästä tervehtimään lähietäisyydeltä ja tutustua ehdottomasti tarkemmin. Pojan käyttäytyminen vain vähän riippuu kuka ihminen sen ympärillä touhuaa ja hoitelee. Monni nauttii harjauksesta ja kaikenlaisesta paijailusta, varsinkin etujalkojen välistä saisi rapsutella vaikka koko päivän. Ori kuitenkin on tottunut olemaan irti karsinassaan hoidon ajan, eikä se tunne oloaan turvalliseksi ollessaan sidottuna kiinni esmes kaltereihin, jolloin oriista tulee täys kaaho ja herra alkaa usein irvistelemään uhkaavasti, varsinkin hieman tuntemattomille. Monnia on turha jättää yksinään esim. hoitotilaan, orii alkaa heti osoittamaan mieltänsä kuopimalla maata hermostuneesti ja huhuilemalla omistajan perään. Monni valjastetaan aina pihassa hoitopuomilla. Satula- ja mahavyön kiristämistä Monni inhoaa, kiristelee hampaitaan ja heittelee päätään, mutta yleensä orii hieman rauhoittuu kun tajuaa, että satula tulee selkään joka harjoittelussa eikä siitä pääse mihinkään, halusi Monni sitä tai ei. Yleensä satulavyö kannattaa oriin mukavuudeksi kiristää vähitellen reikä reiältä. Suitsien laitossa kaikki riippuu tämän herran mielentilasta, joskus peruutetaan vauhdilla tai nostellaan päätä taivaisiin moneen kertaan, joskus taas aukaistaan silmät ummistettuna suun ja odotetaan, että kuolaimet on paikoillaan.

Ratsastaessa Monni vasta puhkeaa kuorestaan. Kouluratsastuksessa se liikkuu niin herkästi ja kauniisti, ettei sitä voi enää sanoin kuvailla. Jos tämän herran keskittymistä häiritsee jokin, Monni alkaa kuitenkin pyörähdellä minne sattuu, eikä kuuntele enää apuja, jos lähistöllä on paljon tammoja. Esteet ovat tämän pojan mielilaji. Monni loikkaa usein valtavalla loikalla isojenkin esteiden yli, ja jättää usein esteen ja jalkojen väliin ainakin 20cm, ja näyttää että herra liitäisi ja olisi yhtä ratsastajansa kanssa. Maastossa ori käyttäytyy yleensä rauhallisesti, ja poika nauttii pitkistä maastolenkeistä metsän siimeksessä. Yleensä Monni ei katso kahdesti vähän isompiakaan autoja, vaikka kulkeekin koko ajan valppaana ja valmiina karkaamaan muualle jos jotain pelottavaa tulee tielle. Herra rakastaa pitkiä laukkamäkiä, ja kun Monni todella innostuu vauhtiin niin kaverit jäävät kyllä kakkoseksi!

Taluttaessa Monni kävelee usein valppaana ja hieman säikkynä toisinaan, mutta ainakin tutun omistajan/hoitajan kanssa liikkuu rauhallisesti eikä yleensä säiky. Usein Monni on menossa samaan suuntaan taluttajan kanssa, paitsi jos lähistöllä on jotain paljon kiinnostavampaa tai muuta ihmeteltävää. Tarhaan Monni menee vauhdilla, joskus hieman liiankin vauhdilla, ja orikuolain on tällöin tarvittava jos herra meinaa karata käsistä innokkailla hyppelyillään ja tanssahteluillaan. Talliin päin hevonen menee usein myös kovaa vauhtia, varsinkin jos päivä- tai iltaheinät odottaa karsinassa, ei Monni jää kuhnimaan matkalle. Tuntemattomia hoitajia oripoika testaa mielellään, tutumpien taluttajien vierellä herra saattaisi kävellä vaikkapa kaivoon.

Kuljettaessa ja lastatessa Monni käyttäytyy kuin moni muukin hevonen käyttäytyisi - se ei nosta pystyyn hirveää show'ta, muttei kuitenkaan ole aina se kaikista helpoinkaan lastattava. Yleensä Monni saadaan lopulta kunnialla koppiin terveellä jääräpäisyydellä ja tahdonvoimalla, kunhan lastaaja ei ala turhaan hermostuttamaan herraa ja on orille tuttu ja turvallinen, vieraan taluttajan kanssa Monni ei suostu edes katsomaan kuljetusvaunulle päin. Matkanteko ei yleensäkään ole herralle ollut suurempi ongelma, niin kauan kun vain heiniä riittää siirtämään ajatuksia tienpäältä pois. Mutkista matkassa ja äkkijarrutuksista herra jaksaa huomautella jatkuvasti, ja usein se pyytääkin kernaasti rauhaa pamauttamalla kopin seinämää pariin kertaan tiukan paikan tullen. Ulos kopista Monni tulee valtavan suurella ja mahtipontisella loikalla, jonka jälkeen ori jähmettyy kummastelemaan mihin sitä ollaan oikein tultu.

Kisoissa Monni käyttäytyy herrasmiehiksi. Ori tutkii kaikessa rauhallisuudessaan ympäristöä ja tervehtii kohteliaasti jokaista nättiä, vastaantulevaa leidiä, mutta pysyy asiallisesti omalla puolellaan eikä yleensä tee enenpää tuttavuutta tammojen kanssa. Lämmittelyalueella usein tuntuu, että Monni jännittäisi lihaksiansa, mutta kaikki hermostuneisuus ja epävarmuus katoaa taikaiskusta, kun päästään radalle. Ori laittaa itsestään kaiken likoamaan peliin, ja tämä hevonen on luotu taistelemaan voittopaikasta, ja se näkyy myös kisatuloksissa! Monni tarvitsee pitkän palautumisajan kisojen jälkeen, ja yleensä sen jalkoja tarvii vilvotella paljon kisojen päätyttyä, ettei jalkoihin keräänny pojalla nestettä. Näyttelyalueella Monni tuntuu tajuavan heti mistä on kyse, se kävelee ylväänä pää korkealla ja hirnahtelee kaikille vastaantuleville tammoille kohteliaasti, mutta pysyy yleensä omalla puolellaan kiltisti.

....................................................................................................................

Kuva-galleria : Klikkaa kuva normaaliin kokoonsa!

IRL kuvissa esiintyy suomenhevosori R.T. Kajaus, kaikkien kuvien © Amelia.

....................................................................................................................

Jälkeläiset :
t. Tuulen Riemukas Ilopilleri, s. 29.4.2003, e. Tuulen Suometar
o. Tuulen Otetaan Suunnaksi Horisontti, s. 17.10.2003, e. Sitruunapiirakan Vahvasti Voitolla
t. Terhakan Tänä Yönä Taivaaseen, s. 12.1.2004, e. Virvatulen Todellinen Rakkaus
o. Pähkinärinteen Tuulensuoja, s. 17.3.2004, e. Toivon Tuulekas
o. Ruoholaakson Renesanssimies, s. 25.3.2004, e. Tuulen Punakuono.
t. Lumotuksen Narsissi, s. 4.4.2004, e. Nooden Kevätesikko.
o. Tuulen Tiputanssi, s. 10.4.2004, e. ST Tähden Vekliina.
o. Varjokas, s. 10.5.2004, e. Syreenin Quuluisa.
t. Humutar, s. 11.5.2004, e. Liinahaan Merirosvotar.
o. Untuvaisen Minimän, s. 7.6.2004, e. Pähkinärinteen Pyörretuuli.
o. S.S. Unelmien Poikamies, s. 16.6.2004, e. Enkelin Tähtikirkas Yö.
o. Tuulen Pedon Merkki, s. 25.6.2004, e. ST Tähden Vekliina.
t. Tuulen Kuutamo Keiju, s. 14.9.2004, e. S.E. Syntinen Enkeli.
t. Sannin Lupaava Leija, s. 28.12.2004, e. Miran Kaunokainen.
o. RH Monsteri, s. 15.1.2005, e. RH Vanamo.
t. Oljenkorren Morrena, s. 31.1.2005, e. Saippuakupla TK.

Monni on tarjolla jalostukseen, jos varsa kiinnostaa mailaa osoitteeseen tuulenravaus@luukku.com.

....................................................................................................................

Sukutaulu :

i. Paaluvuoren Rosvopaisti ii. Virvatulen Ryöväri iii. Taikatuulen Roisto
iie. Paukkeen Lady Meri
ie. Hopeakuun Hurmaava iei. Pikkumetsän Aaron
iee. Suklaasilmäinen Sydäntenmurskaaja Z
e. Hopeakuun Lumikki ei. Aamuruskon Talvi-Hämy eii. M.L. Päivänsäteen Poika
eie. Hannan H Hilluja
ee. Aamuruskon Liinatar eei. Aurinkorannan Aamurusko †
eee. Landen Liinu

....................................................................................................................

Loimitus
• Sateisella ilmalla sadeloimi, kesällä pieni sade ei haittaa
• Pakkasella (yli -20'C) ei liikuteta, pihatossa voi olla hetken toppaloimella
• Pakkasta alle -20'C, yli 15'C toppaloimi päälle
• Hikisenä hikiloimi
• Talliin talliviltti, jos tarve

Varusteet
• Ratsastaessa suitset nivelkuolaimilla (esteillä pelham-kuolaimet), kouluratsastuskuolaimet koulussa, sininen/harmaa satulahuopa (kisoissa valkoinen) + musta este- ja koulusatula, ratsastaessa etusiin pintelit, hypätessä etusiin pintelit + takasiin hivutussuojat, maastossa kaikkiin jalkoihin pintelit.
• Ajaessa silat, ravinivelet + turpavehkeet, silmälaput, sekki, etusiin pintelit ja kumikellot, takasiin hivutussuojat ja kumikellot.
• Taluttaessa riimu + riimunnaru/suitset + orikuolaimet pitempiä matkoja taittaessa.

Ruokinta
• Heinä - aamu: 3 siivua / päivä: 4 siivua / ilta: 3 siivua
• OK's Kaura - aamu: 2 l / päivä: 1 l / ilta: 1½ l
• Melassi - aamu: 1 l / päivä: - / ilta: 1 l
• Kivennäiset/kalkki - aamu: 1 rkl / päivä: - / ilta: 1½ rkl
• Vitamiinit - aamu: 1 rkl / päivä: - / ilta: -

....................................................................................................................

1