Tiedot
         Luonne
         Kisakalenteri
         Kuvagalleria
         Jälkeläiset
_____________________________________________________________________________________________________________

Synt: 1996
Väri: Tummanpunarautias
Koulutustaso: RE:100cm/KO:Helppo A
Käyttö: Ratsu
Säkä: n. 150 cm
Rotu: Suomenhevonen
Rek. numero: SHRo-486
Hoit: ei vielä
Omistaja: Piia
Kotitalli: Pig'n hevoset
Kasvattaja: Essi (Kressin talli)
Isä: Ukkosmyrskyn Likainenmielikuvitus
Emä: Taikatuulen Ajatelma
_____________________________________________________________________________________________________________


Luonne

Luonteeltaan Nappi on vähän egoileva suomenhevonen. Sille on harmillisesti peritytynyt emältään eräs huono tapa, nimittäin hoitaessa ilkeileminen. Napille täytyy usein antaa muutaman minuutin tutustumisaika uuteen kamalan pelottavaan kokemukseen, että se saa haistella ja päristä hetken kaikessa rauhassa, sillä Nappi on loppujen lopuksi hieman pelokas ja arka, mutta se vain peittää sen telmimisensä ja riehumisensa alle. Lisäksi se voi silloin tällöin rokotella virheistä ratsastaessa mutta muuten se on ihan mukava heppa. Nappi on oriksi suhteellisen rauhallinen eikä meuhkaa joka asiasta. Kuitenkin sitä pidetään omassa tarhassa. Nappi on orien tyyliin kuitenkin hieman mahcoileva tammojen läsnäollessa, mutta ihme kyllä, se on suhteellisen rauhallinen ilman niiden läsnäoloa. Jos Nappia täytyisi kuvailla viidellä sanalla, en tietäisi mitä sanoisin, se on nimittäin sellainen hevonen, niin suurisydäminen ja upea, että se valloittaa jokaisen näkemänsä ihmisen jo läsnäolollaan. Tälle hevoselle eivät edes sanat riitä sen kuvailemiseen, niin mahtava se on. Suorastaan precence. Tiedän- kuulostan ylevän humaaniselta, mutta Nappi on läsnäolollaan saanut minut lumoihinsa :) Kun Nappia kohtelee ystävyydessä, takaan, että siitä saa elinikäisen ystävän.

Napilla on suhteellisen hyvä suku, jota katsellessa huomaa mm. YLA palkintoja saavuttaneita hevosia. Sillä on pyöreät ja kauniit lautaset, siro mutta kuitenkin vahva ristiselkä, hyvin kiinnittynyt kaula, sopusuhtainen pää runkoon nähden, ja kestävät, kauniit jalat sekä hyvinmuodostuneet kaviot. Harja ja häntä sillä ovat upeassa kunnossa. Sillä on älykkäät silmät ja komeapiirteinen pää. Säkä on hyvin ’loiva.’ Se on perinyt jostain muualta värinsä, sillä sen isä on tummanruunikko ja emä rautias. Nappi taas on itse tummanpunarautias.

Hoitaessa Nappi käyttäytyy karsinassa mallikelpoisesti, jos sen riimunnaru ei ole liian kireällä. Harjatessa Nappi on melkein kuin kuka tahansa rauhallinen ori, nautti eniten kainaloiden harjaamisesta (kuvittele) ja korvan takaa rapsuttamisesta kuin mikäkin koira :) Mutta ikinä Napin arvolle ei sovi kerjääminen. Mutta jos joku sitä rupeaa rapsuttelemaan, niin Nappi tarttuu armonpalaan heti ja nojaa kaulaansa ja tekee flehmen-elettä. Jos Napin karsinassa vain oleskelee ilman mitään tekemistä, niin kannattaa varoa potkaisua. Kuitenkin jos Nappia pitää käytävällä kiinni, siellä se oleskelee mielellään ihmisten kanssa.

Nappi tuntuukin ajattelevan: ”Tämä on sinun reviiriäsi. Kiva kun saan tulla kylään. Mutta minun karsinastani sinä poistut kyllä ajoissa!!” Nappi myöskin nauttii erityisesti sen lautasten kiillottamisesta ja puunaamisesta. Ihminen saa olla karsinassa vaikka kuinka kauas, mutta vain sitten jos sen huomio keskittyy ainoastaan Nappiin! Varustettaessa Nappi on aika mukavasta, kuolaimille se aikaisee valmiiksi suunsa ja hihnat se antaa kiristää. Tosin se ei tykkää jos sen pään edessä seisotaan, sillä eihän se siihen voi nähdä, ja rupeaa pökkimään ja voi ottaa kädestä kiinni. Nappi antaa asettaa satulan paikalleen rauhallisesti, mutta kuitenkin se pullistelee mahaansa satulavyötä kiristäessä aika pahaan malliin.. Traileriin Nappi menee ihan suhteellisen mukavasti, niin kuin pitääkin. Se tykkää myös olla huomion keskipisteenä, mutta missän nimessä se ei tee ihmisille heti mieliksi, vaan kokeilee joskus, saisiko se oman tahtonsa läpi. Tällöin Nappia täytyy käskeä. Ikinä tämän hevosen kanssa ei kannata tehdä sitä virhettä, että korottaisi ääntä toruessaan Nappia. Silloin nimittäin Nappi vetää korvansa luimuun ja rupeaa steppaamaan paikallaan, ihankuin siihen olisi sekoitettu lämpöistä joukkoon. Tällainen ominaisuus ei tietysti jalostuksessa olisi suotavaa, mutta luulisin, että se kitkeytyy ajan mukana pois. Sanotaan, että hevosella on lapsenmieli kuuteen ikävuoteen saakka. Nappi onkin todella leikkisä, ja siksi se onkin joskus loimensyöjäkone. Jos Napin laittaa tarhaan loimen kanssa ilman tekemistä, se silppuaa loimen pieniksi paloiksi. On tullut nähtyä :) Siksi sillä on aina mehukattipullo –joka sisältää kauraa- tarhassaan leikkikaluna.

Kun Nappia menee hakemaan tarhasta, se tulee tutun ihmisen luokse laukaten, vierasta ihmistä se voi vetää perässään pitkin tarhaa tai juoksuttaa tämä tarhan pahimpiin kurapaikoihin. Tämä ominaisuus putkahtaa esiin varsinkin syksyllä!

Kengittäessä Nappi on suhteellisen rauhallisen, vaikka se hieman paheksuukin sitä mölyä, joka siitä aiheutuu. Kengittäjä on tullut Napille tutuksi kaveriksi, ja kerran onkin sattunut niin, että kun vein Nappia tuntipuolelle pihan kautta, se näki kengittäjän auton parkkipaikalla ja rupesi hirnumaan iloisesti. Ilmeisesti Nappi tajusi, minne ollaan menoissa.

Kisoissa se on aina vähän peuhannut hoitaessa, joten varmuuden vuoksi Napilla on käytetty siellä vanua korvissa, ettei tulisi mitään lapsuuden traumaa tulevalle kisauralle, mutta lopettanut heti sitten kun päästään radalle.

Ratsastaessa Nappi on oppinut jo varsasta asti hyväksymään painon selässä ja siitä on kivaa, kun se saa oppia uusia asioita ja pääsee ihmisensä suosioon, vaikka ei olekaan mieliksi, se haluaa olla suosittu. Ja sitä Nappi totisesti onkin. Se on valloittanut monen vierailijan sydämen pelkällä olemuksellaan! (Anteeksi, kun eksyn koko ajan asiasta!) Siis ratsastaessa Nappi käyttäytyy todella hyvin. Se on innokas oppimaan, muutenkin osaava ja yhteistyökykyinen sekä upea muutenkin, myös askeleiltaan.

Ravi Napilla on valloittavan puhdas ja määrätietoinen. Siinä suorastaan leijuu niin kuin pilvien päällä. Nappi ojentelee aina jalkojaan kauniisti eteen ja suoraksi, sekä hakeutuu itsestään kuolaimelle ja polkee alleensa. Käynti on tempokas, puhdas ja matkaavoittava. Tavallinen puhdas käynti, jossa ei ole mitään ’erikoista’ niin kuin ravissa ja laukassa. Laukka nimittäin on erittäin energinen, hieman massiivisenkin näköinen sekä upottava ja iloinen. Ensimmäisistä koulukisoista Napille ja minulle annettu kommentti oli; ”Erittäin energinen ja aikaansaava pari. Ratsastaja hutiloi hieman. Hevonen olisi selvinnyt luokasta leikiten ilman ratsastajaakin.” :) Eli ei Napilla mitään ongelmia ole, mutta minä vain olen enemmän estetyyppiä :) Ei siinä mitään, etteikö Nappi menisi myös esteitä, ja kyllähän se niitäkin hyvin menee, mutta sillä on enemmän kapasiteettia kouluun!

Voltit, pääty-ympyrät, kolmikaariset kiemuraurat jne. sujuvat Napilta ihan luonnostaan! Se on kuin taipuisa nakkimakkara :) Nappi on rehellinen hevonen myös ratsastaessa, sillä se ei ikinä yritä luistaa tehtävistään, vaan yrittää ja usein tekeekin ne kunnolla. Piruetteja olemme aika paljon harjoiteleet lähiaikoina, ja nekin rupeavat sujumaan kun taas jostain syystä passage ei oikein ole vielä ruvennut luonnistumaan. Ehkä Napilla on liian kiire eteenpäin. Tätä vaivaa olen yrittänyt auttaa eräänlaisilla apuohjilla. Temponlisäykset, laukanvaihdot ja pohkeenväistöt sujuvat itsestään. Avo- ja sulkutaivutuksissa Nappia täytyy aina vähän muistuttaa, mutta eiköhän nekin siitä.

Nappi saattaa yrittää pelleillä joskus ratsastaessa, mutta ei ikinä kisatilanteissa ja on ratsastajallekin erittäin tomera :)

Eräs Napin lempipaikoista on maneesin L-B kulma. Joskus ratsastaja joutuu antamaan aika määrätietoiset avut, että se ei vain nuokkuisi siinä kulmassa kaikessa rauhassa.

Nappi on todella hieno hevonen! Ori on kultainen, sympaattinen ja upea. Nyt täytyisi vain kerätä rohkeutta, kokemuksia ja sijoituksia tulevaa siitos- ja kisauraa varten! Nappi viihtyy ihmisten ja muiden hevosten keskellä orimaiseen tapaansa ja suorastaan karttaa yksinäisyyttä.

_____________________________________________________________________________________________________________

Kisakalenteri

_____________________________________________________________________________________________________________


Kuvagalleria_____________________________________________________________________________________________________________


Jälkeläiset & Astutukset

Astui 14.9.2003 Satu Tähden. Varsa syntyi 25.10.2003 ja se sai nimekseen NE Ajastin

1