p_leena1.jpg (14646 bytes)

p_leena2.jpg (9774 bytes)

p_leena3.jpg (10523 bytes)
© Sanna L.- sh-t. Pikku Onerva

KILPAILUKALENTERI - klikkaa

JÄLKELÄISLISTA:
- sh-o. Saagan Suomipoika
- sh-o. Saagan Oiva
- sph-o. Saagan Valveuni
- sh-o. Saagan Mahti
- sh-o. Saagan Luukas

Lue "Mitä kuuluu tänään?" -kohta

HOITO-OHJEET:
- tarhataan päivittäin 10:00-17:00
- tarhataan Helmin, Mingan ja Pihlan kanssa
- talutetaan suitsissa
- mahdollisesti tarhataan yksin ajoittain

otsikko3.bmp (268854 bytes)
Perustiedot        
Tämä kaunis neiti on viralliselta nimeltään Eloveena, mutta tuttavallisemmin sitä kutsutaan nimellä Leena. Leena syntyi sateisena ja harmaana ukkosyönä 15.08.2004 ja ikää sille on siis kertynyt 12 vuotta. Luonteeltaan Eloveena on kipakka ja hyvin neitimäinen tamma. Leena on säkäkorkeudeltaan 168 cm eli se on suomenhevonen. Väriltään Leena on kauniin tummanrautias ja sen kookasta päätä koristaa symmetrinen läsi. Takajaloissa sillä on puolisukat. Leenan on kasvattanut Pohjois-Suomesta kotoisin oleva Katariina Ylisalmi, joka viime vuonna myi kaikki muut paitsi Leenan emän ja lopetti hevosten kasvatuksen pahan nivelreuman takia. Leena on painottunut kenttäratsastukseen, mutta se kilpailee menestyksekäästi myös koulua ja esteitä. Maastoesteitä Leena menee n. 100 cm, kouluratsastuksessa sen kanssa kilpaillaan helppoa B:tä ja rataesteet ovat useimmiten korkeudeltaan 100 cm. Leenan omistaa Pinja.

Mitä kuuluu tänään?        
Leenan kanssa painotutaan yhä vahvemmin kenttäkisoihin. Tavoitteena on saada Saagassa syntymään muutama täysin kenttäpainotteinen varsa. Isäksi ollaan harkittu Inan upeaa suvutonta, kenttäpainotteista oria Manttelinperijää. Tavoitteelliselle suomenhevosia kasvattavalle ja kenttäkisoista kiinnostuneelle tällainen varsa on tulevaisuudessa varmastikin oikea helmi. Jälkeläisiä Leenalla on tällä hetkellä kolme ja senkin kanssa keskitytään nyt kesällä enemmän kisaamiseen kuin varsojen teettämiseen. Syksyksi sille on muutamaa oria jo kaavailtu.

Luonne              
Eloveena on räväkkä, hyvin energinen tuttavuus. Tammasta löytyy ruutia ja intoa jokaiseen tilanteeseen. Eloveena ei ole aivan aloittelioiden hevonen; tamma on kovin kärsimätön hoidettava, eikä se jaksa seistä paikallaan viittä minuttia pidempään. Vaikkei tamma pahaa tarkoitakkaan, helposti heiluessaan kuin väkkärä se listii pienen hevostelijan varpaat tai kaataa tämän maahan. Tämänpä vuoksi tamman voi luovuttaa vain osaaviin käsiin. Eloveena nauttii suunnattomasti saamastaan huomiosta, mutta energinen ja hyvin kärsimätön tamma ei jaksa möllöttää karsinassaan aloillaan odottaen että hommat hoidetaan loppuun. Varmin tapa on sitoa tamma kiinni karsinaa tai käytävälle. Mahan alta Eloveena kutisee kovasti, joka vaikeuttaa mahan alta harjaamista todella. Jo valmiiksi näin kärsimätön tamma steppaa kahta kauheammin kun harja viedään mahan alle. Kavioiden puhdistaminen tulee suorittaa ripeästi, tällöin se ei tuota ongelmia. Eloveena kyllä huomauttaa jos tämän toimenpiteen aikana aikaillaan turhia. Varustaminen sujuu ongelmitta, Eloveena ei laita hantiin satuloidessa tai suitsiessa, edes huonoina päivinä.

Taluttaessa Eloveena poukkoilee sinne tänne, välittämättä narun päässä roikkuvasta ihmisparasta piirun vertaa. Vesilätäköt kierretään kaukaa, toisinaan puskissa nähdään pieniä vihreitä miehiä. Tasaista askellajia ei aina tunnu löytyvän, kun tästä tammasta on kyse. Eloveenan kanssa tulisikin käyttää taluttaessa poikkeuksetta suitsia, tamma kun on hieman hätäinen ja arvaamaton liikkeissään. Pahaa Eloveena ei tietenkään tarkoitan, mutta kuten yllä mainittiin, kovasti riehuessaan, se saattaa huomaamattaan kaataa ihmisen tai talloa tämän varpaat.
Tarhassa Eloveena ei seiso hetkeäkään paikoillaan. Koko ajan ollaan menossa jonnnekkin. Tarha tulee päivän aikana kierrettyä moneen kertaan ympäri molempiin suuntiin. Muita lajitovereitaan tamma ärsyttää työkseen, saaden takaisin samalla mitalla. Eloveena ei niinkään välitä muiden seurasta, eikä ihan kuka tahansa kelpaa tamman tarhakaveriksi. Kisoissa Eloveena on yhtä kärsimätön kuin kotosallakin. Kuljetusvaunuun mennään mallikkaasti, mutta matkan teko kestää; tamma vaatii useaan kertaan ulos kopista lyhyenkin matkan aikana.

Eloveena on mukava ratsastettava, suhteellisen kuuliainen, vaikkakin hieman kuumahko ja herkkä. Koulukentillä tamma on hyvinkin yhteistyönhaluinen ja tottelee ratsastajan antamia käskyjä mallikkaasti, laittamatta hanttiin laisinkaan. Energiaa tammalla pisaa hieman liikaakin. Eloveena lähtee helposti alta, varsinkin laukatessa, mikäli ratsastaja ei pidä varaansa. Kunhan tamman saa hyvin hallintaansa alkaa yhteistyökin luistaa. Esteillä Eloveena on tuttuun tapaan hyvin energinen ja pirteä, toisinaan tamma saattaa kuumeta oikein kunnolla. Hyppääminen sujuu, kunhan vauhti muistetaan pitää tarpeeksi hiljaisena. Esteiden välit Eloveena painelee täysillä ja saattaa sekaan mahtua muutama pukkikin. Vauhdikkuutensa ja ketteryytensä ansiosta Eloovena sopii oikein hyvin maastoesteille. Vaikka tamma hieman kuuma onkin, se on silti täytin luotettava ja varmajalkainen.


Sukutaulu              
gjkh

  i. Ero-Tuuli
sh, 165 cm
kimo
  ii. Ero-Vieteri
sh, 161 cm
papurikko
  ie. Tuuli-Tyttö
sh, 166 cm
punarautias
  e. Haikuliina
sh, 165 cm
vaaleanrautias
  ei. Haipakka
sh, 164 cm
rautias
  ee. Korianteri
sh, 162 cm
tummanrautias


Sukuselvitys            

Eloveenan isä Ero-Tuuli on ravurisukuinen ori, joka ei kuitenkaan itse ole koskaan raveissa juossut. Ero-Tuuli on kilpaillut kansallisen tason esteillä, lähinnä luokkaa 110-120 cm. Se on saavuttanut upeita sijoituksia arvokisoistakin. Ori kantakirjattiin II-palkinnolle, juoksijatyyppinä, mutta kilpailutulostensa ansiosta oriin ktk-tulosta muutettiin ja se on palkittu I-palkinnolla. Eloveenan isän isä Ero-Vieteri sen sijaan on juossut muutaman ravilähdön, saavuttamatta kuitenkaan sen suurempia palkintoja. Ero-Tuulen emä Tuuli-Tyttö polveutuu myös ravurisuvusta. Sen ennätys on 1.28,0. Eloveenan emä Haikuliina on painottunut kouluratsastukseen. Se kilpailee edelleen ja parhaimmillaan se menee helppoa A:ta. Haikuliina on kantakirjattu II-palkinnolla. Haikuliinan isä Haipakka on aikanaan kilpaillut kenttäratsastuksessa loistavin tuloksin. Se kilpaili useimmiten puoliverisille tarkoitetuissa luokissa (HeA / 110 cm / 100 cm). Haikuliinan emän Korianterin kanssa on kilpailtu aluetasolla sekä koulu- että esteratsastuksessa. Sille ei ole kertynyt muutamaa voittoa ja sijoitusta hassumpia tuloksia.
ö

© Saagan Suomenhevoset 2005 (pinja & kiia)