A táncok


Mit is tanítunk?

A legtöbben, amikor besétálnak egy tánciskolába még nem tudják konkrétan mit szeretnének tanulni. Sokszor még az első óra közepére sem derül ki, milyen is az a tánc, amit tanulnak. Csak azt tudják, hogy például valami latinosat tanulnak.

Az alábbi kis ismertetővel kicsit közelebb szeretnénk hozni a táncokat a mindenkihez.
Argentin tangó:

Három perc csodálatos szerelem, vagy három perc őrülten izgató szex. Mindenkinek az, amit kihoz belőle. A különbség az európai tangó és az eredeti között meglehetősen nagy. Az európai tangót versenyeken alakították ki, ahol a fő szempont az volt, hogy a tánc imponáljon a bíróknak és a közönségnek: gyors, meglepő, elgánskodó és talán egy kicsit favágó is. Tisztességes latin nem mutatja, hogy le akarja tépni a nő ruháját. Csak sugallja... Az eredeti tangó intimebb, szexibb, társaságibb, összetettebb, kifinomultabb és nem olyan modoros, mesterséges, mint európai társa. Teljesen improvizált - mint az élet - a két fix pont benne a nő és a férfi, illetve a kettőjük közötti kapcsolat...és ennek a kapcsolatnak ezer arca van. Lehet szabad és laza, lehet alárendelt-fölérendelt, lehet a erőteljes, lehet finom. Ahogy mondani szokták: 'A Tangó az Élet maga a táncparketten. Az Élet tangó a parketten kívül'. Annak is hasznos aki többet akar megtudni a nők és férfiak örök viszonyáról, vagy saját magáról...

Tango Nuevo (3,8Mb) :: Tango de Salón (3Mb) :: Modern zenére (2,5Mb)Angol keringő:

Lassabb tempójú, de dinamikus keringőzenére (3/4-es ütemű) épülő lendületes tánc, sok forgó illetve haladó figurával.

Angol keringő videó (3,9Mb)

Tangó:

Az eredetileg argentin származású tangó 'angolosított' európai válfaja, mely ötvözi az eredeti tánc szenvedélyességét az európai báli táncok stílusával, pergő európai tangó zenére.

Tangó videó (3,3Mb)

Bécsi keringő:

A monarchiális, császári főváros hangulatát idéző tánc (de nem csak korabeli zenére lehet táncolni!). Az angol keringőnél kétszer gyorsabb tánc, amivel száguldani lehet a parketten.

Bécsi keringő videó (3,5Mb)

Slow Foxtrott (Slowfox):

Folyamatosan úszó, nyugodt, elegáns tánc. Lassú 4/4-es ütemű swing zenére épül. Röviden Slowfoxként is emlegetik.

Slowfox videó (4,2Mb)
Cha-cha:

A legismertebb latin táncok egyike, könnyen felismerhető (határozott, staccato ütemű) ritmusával és jellegzetes alaplépésével nem véletlenül népszerű.

Cha-cha videó (3,5Mb)

Rumba:

Közép és dél-amerikai boleró zenére épül. A mozgás termékenységi rítusokból származik... Lassú és szenvedélyes - a szerelem tánca.

Rumba videó (3,8Mb)

Salsa:

Manapság nagyon divatossá vált játékos, az 'igazi' latin lüktetést sugárzó tánc.

Salsa videó (kubai + rueda)

Mambo:

Aki látta annak idején a Dirty Dancing-et, annak nem kell bemutatni a lendületes és temperamentumos közép-amerikai gyökerekből táplálkozó táncot.

Samba:

A Riói Karnevál lüktetését idéző brazil eredetű tánc, lendületesen haladó figurákkal.

Samba videó (3,5Mb)

Rocky:

Bár nem igazán latin-amerikai gyökerekkel rendelkezik, de jellegénél fogva inkább ide soroltuk. Rock & Roll illetve swing zenékre táncolható, talán a legelterjedtebb 'buli-tánc'.

Jive:

Szintén egy kakukktojás: a 'rocky' elegánsabb és nyugodtabb angol kistestvére. A latin táncversenyeken az öt versenyszám egyike.

Jive videó (3,7Mb)