p_penta1.jpg (9425 bytes)

p_penta2.jpg (11258 bytes)
l
p_penta3.jpg (12361 bytes)
l
p_penta4.jpg (8442 bytes)
l
p_penta5.jpg (8299 bytes)
© Jasmin, Marjukka M., Kami (3 viimeistä)

KILPAILUKALENTERI - klikkaa

JÄLKELÄISLISTA:
- sh-o. Saagan Suomipoika
- sph-o. Saagan Soturi
- sh-t. Saagan Kamomilla
- sh-o. Saagan Roomeo
- sh-t. Saagan Karelia
- sh-o. Saagan Välähdys
- sh-t. Humputus KIR

HOITO-OHJEET:
- tarhataan 13:00-16:00
- kauinmaiseen tarhaan
- sunnuntaisin kokopäivätarhaus

Lue "Mitä kuuluu tänään?" -kohta

otsikko3.bmp (268854 bytes)
Perustiedot       
Tämä herrasmies on viralliselta nimeltään Pentagrammi, kuten ehkä jo arvasitkin, sitä kutsutaan Saagassa lempinimellä Penta. Penta on syntynyt koleana toukokuun päivänä 17.7.2004, joten ikää sillä on mittarissa jo 15 vuotta. Penta asustaa Saagan vasemmassa siivessa, joten pääteltävissä on, että kyseessä on ori. Neitien hurmaamisessa auttaa myös hieman erikoisempi, charmikas tummanpunarautias sävy, johon tunnetusti kaikki suomalaiset leidit ovat lääpällään. Merkkeinä oriin naamalla kellistelee söpö kuonopilkku, jolle ollaan monet kerrat makeasti naurettukin. Korkeutta oriilta löytyy ihan 153 cm asti, mutta kokoonsa nähden oriista löytyy huimasti voimaa. Kokonsa puolesta Penta on siis suomenhevonen. Pentan kasvattaja on Horrosmaan Mei ja oriin omistaa Saagan Suomenhevoset. Pentan painotuslajina on kouluratsastus, jonka parissa se kilpailee vaativalla tasolla. Parhaimmillaan Pentagrammin kanssa kilpaillaan vaativaa B:tä. Ori hyppää parhaimmillaan ratana 90 cm.

Mitä kuuluu tänään?        
Pentagrammin kanssa on kilpailtu ahkerasti koulukisoissa ja pikkuhiljaa alkaa tältä iäkkäältä oriilta löytyä tyydyttäviä kisatuloksiakin. Ori on nautiskellut enemmän tai vähemmän koko kesän ajan maittavasta ruohosta laitumella ja nyt taas syksyn tullen palataan normaaleihin kisarutiineihin. Ikäisekseen oriiksi Penta on täydellisessä kunnossa ja se jaksaa kiinnostua treenaamisesta ja kisauksestakin täysillä. Tammoista puhumattakaan. Kun tulevaisuudessa oriista aika jättää, on siitä tarkoitus säilyttää ainakin yksi tammajälkeläinen Saagassa.

Luonne              
Penta on luonteeltaan kipakka ja menohaluinen ori, joka kuitenkin tiukassa paikassa osaa käyttäytyä mallikkaasti ja järkevästi. Kooltaan ori on massiivinen, mutta liikkeiltään yllättävänkin ketterä. Pentalta löytyy sitä kipinää mitä nuorelta ja suorituskykyiseltä oriilta vaaditaan. Hoidettaessa Penta on mukava ja osaa käyttäytyä tarpeen vaatiessa. Ori on hyvin ihmisrakas tuttavuus jonka ansiosta orin voi jättää hieman nuorempiekin käsiin. Harjaamisen suhteen orilta ei löydy arkoja paikkoja, vaikkakin mahan alle mentäessä korvat kääntyvät luimuun. Ori ei kuitenkaan tee pahojaan, irvistelee ja luimii vain. Pienempiä ori pystyy näin pompottamaan, mutta kokeneet ja orin tuntevat ihmiset tietävät pojan kettuilut. Kavioiden puhdistaminen sujuu ongelmitta, vaikka ori tämän operaation aikana hieman kärsimätön onkin. Satulaa laittaessa sekä vyötä kiristäessä Penta saattaa taas vähän luimia ja irvistellä, mutta siihen se jääkin. Suitsimista varten ori laskee päänsä alas ja ottaa kuolaimet mukisematta.

Narun päässä Penta käyttäytyy mukavasti, eikä hypi ja pompi, kuten nuorilla oreilla on tapana. Kiltisti ori toimii taluttajan tahtojen mukaan, mitä nyt välillä napsii puskista matka evästä. Tammojen läheisyydessä Penta kuitenkin innostuu, kuten kuka muu ori tahansa ja saattaa machoilla hieman liioitellustikin. Orin saa kuitenkin suhteellisen helposti aloilleen, rauhoittumaan. Tarhassa Penta on "oman maansa kuningas". Toisilla ei ole asiaa tämän orin alueille. Ori antaa nuorille tunkelioille ansionsa mukaan, mikäli tuppaavat liian lähelle. Tarhaileminen Pentalla kuluu yleensä rauhalliseen ruohon mussutteluun tai koipien leputteluun. Ori ei riehu, ellei ole tarvetta. Kisoissa Penta on hivenen hermostunut ja jännittynyt. Suoritukseen ori kuitenkin laittaa kaiken peliin ja hiljalleen alkaa rentoutua, kunhan ratsastajakin tekee samoin. Kuljettaa ja lastata Penta on ongelmaton.

Ratsastaessa Penta yleisesti ottaen kunnioittaa ihmistä ja mieltää tämän johtajakseen. Aina se ei kuitenkaan käyttäydy toiveiden mukaan, vaan osaa myös tuoda itsestään sen itsepäisen, vaikeasti hallittavan oriin puolen, mikä on tottakai käsittelijästä vähemmän mukavaa. Penta on nopea oppimaan ja tuskastuu nopeasti, jos tehtävä ei vaadi siltä mitään tai samaa hommaa jankataan kerrasta toiseen. Koulua ratsastettaessa Penta toimii hyvin ja mukavasti, kunhan tehtävissä on tarpeeksi haastetta orille. Ori kuuntelee ratsastajan apuja tarkasti ja toteuttaa ne parhaansa mukaan. Huonoina päivinä kaikki meeneekin päin vastoin. Esteillä Penta on eteenpäinpyrkivä ja vauhtia löytyy aina tarpeen mukaan. Tiukat kurvit, lyhyet tiet tms. eivät tuota tälle ketterälle orille minkäänlaisia ongelmia. Penta nauttii vauhdista ja se on omiaan vaativalla maastoesteradalla, jossa se saa oman tasoisiaan haasteita.


Sukutaulu              
gjkh

  i. Uskoton
sh, 155 cm
tummanrautias
  ii. Erakko
sh, 155 cm
rautias
  ie. Melina
sh, 156 cm
musta
  e. Upeva
sh, 156 cm
punarautias
  ei. Piili
sh, 157 cm
rautias
  ee. Lahja
sh, 154 cm
ruunikko


Sukuselvitys              

Pentan isä Uskoton on suorastaan loistanut westernkisoissa - sijoituksia on tullut tasaiseen tahtiin, tosin niitä huonompia sijoja ei sovi unohtaa. Kiltin luonteensa Penta on ehdottomasti saanut perintönä isältä, kuten myös ulkonäkönsä: Penta ja Uskoton ovat kuin toistensa peilikuvat, vain merkit eroavat. Pentan emä Upeva on estetammana ollut keskinkertainen, kuitenkin puolivälin paremmalla puolella. Upeva oli ennen ratsastuskoulukäytössä kunnes joku tuntilainen sen osti ja alkoi tammalla kisaamaan esteillä. Tamma on pärjännyt hyvin seuratasolla. Uskottoman isä Erakko on paljon keskinkertaista parempi kouluratsu. Pentan lahjat kouluratsastukseen ovat siis varmasti perityt sen isän isältä.
l

© Saagan Suomenhevoset 2005 (pinja & kiia)