Start Omhoog rups pop vlinder opdrachtjes

 

Oude vlinders gaan dood en er komen natuurlijk steeds weer ''vlinderbaby's'' bij. Dit lijkt heel gewoon, maar hoe gaat dat nu eigenlijk?

 

Het mannetje draait om het vrouwtje heen, hij wil met haar paren. Het vrouwtje vindt het goed.

 

Nadat twee vlinders hebben gepaard, gaat het vrouwtje op zoek naar een plekje voor haar eitjes. Ze zoekt een plant met veel bladeren die haar ''vlinderbaby's'' graag lusten. Deze planten noemen we de waardplant.

Het vrouwtje legt haar eitjes ergens op de bladeren waar ze beschermd zijn tegen wind, regen en zonneschijn. Ze spuugt een plakkerige vloeistof uit  om de eitjes erop vast te plakken.

Na een poos veranderen de eitjes van kleur. Ze worden donkerder. De rups wil eruit komen. Hij breekt het eitje open en zijn kop komt tevoorschijn. 

Hé, hij lijkt helemaal niet op zijn moeder...

 

Als de rups uit zijn ei komt, begint hij meteen te eten. Wie naar een rups kijkt terwijl  hij eet, ziet dat hij grote kaken heeft, die een groot deel van de kop beslaan. Rupsen eten heel veel en groeien erg hard. Hun vel is een soort skelet, dat bestaat uit chitineplaten. Hierdoor blijven de rupsen mooi in vorm en drogen ze niet uit. 

Maar deze platen groeien niet mee, zodat de rups na een poos niet meer in zijn vel past. Dan wordt de binnenkant van een nieuwe huid aangemaakt en de oude afgestroopt. Dit gebeurt soms wel vier of vijf keer per twee weken.

 

De rups stopt daarna met eten. Hij gaat een plekje opzoeken. Hier blijft hij stil aan een tak hangen.