Skicka Skriv ut Textstorlek
Uppdaterad 4 augusti 00:05
Dagens huvudledare
Strålande nyhet - inget har hänt
Fyra av tio kärnkraftsreaktorer är nu avstängda för säkerhets skull. Följderna av incidenten i Forsmark är snarare ett argument för än emot kärnkraften.
 
Personalen i kontrollrummet vid reaktor 1 i Forsmark skötte sig enligt instruktion när elsystemet fallerade, signalbilderna blev oklara, dataskärmar och högtalarsystem slogs ut den 25 juli.

De kom på att två av de fyra reservaggregaten var i gång, vilket är vad som krävs. Efter 23 minuter fick de manuellt fart på de två andra. Bra jobbat, är Statens kärnkraftsinspektions (SKI) slutsats efter en preliminär utredning.

En dryg vecka senare är det inte händelsen - utlöst av en kortslutning i ett ställverk utanför själva kärnkraftverket - personalen vid Forsmark pratar om. Huvudskyddsombudet berättar i Ekot att samtalsämnet är skriverierna om härdsmälta, de irriterar de anställda. "Uppblåst mediagrej", säger reaktoroperatör Nicklas Sjulander.

Egentligen är det bara en person som talat om härdsmälta, Lars-Olov Höglund omväxlande presenterad som kärnkraftsexpert, konsult och konstruktionschef vid Forsmark 1976-1986. Men han har gjort det i många medier: i radio, teve och tidningar.

"Utgående från de uppgifter som jag har var det en ren slump att det inte blev en härdsmälta", sa Höglund i Upsala Nya Tidning.

Det är möjligt att han har rätt och SKI, forskare vid Tekniska högskolan och personalen på Forsmark har fel. Men för att värdera Lars-Olov Höglunds uppgifter borde medierna upplyst om att Höglund sedan länge ligger i fejd med såväl Forsmark som Ringhals. Han har fått EU-kommissionen att ta upp hans ärende om upphandling av tjänster och driver process i svenska domstolar. Höglund har krävt att få sex miljoner kronor i skadestånd för att inte ha fått uppdrag till sitt företag av Forsmark, av Ringhals vill han ha tre miljoner.

Vid miljödomstolens prövning av ansökningen om fortsatt drift med höjd effekt i Ringhals hävdade Höglund, enligt TT, att hela rasket borde rivas och ersättas med ett nybygge.

Som sagt, han kan ha rätt. Men mer sannnolikt har han fel. Ser man till vad som faktiskt skedde i Forsmark så är det ju att säkerheten fungerade trots att delar av säkerhetssystemet inte gjorde det. Ingen olycka inträffade.

Och risken för att en kärnkraftsolycka inträffar blir efter detta ännu mindre. De fyra reaktorerna, två i Forsmark och två i Oskarshamn, som har det felbyggda systemet står nu stilla medan säkerhetssystemet byggs om.

Att miljöpartiet med hänvisning till att "kärnkraftsexperten Lars-Olov Höglunds uppgifter . . . måste tas på största allvar" ändå kräver en oberoende utredning om svensk kärnsäkerhet med internationella experter är föga förvånande. Partiet bildades med kärnkraftsmotstånd som en av de främsta bevekelsegrunderna.

Därför är det inte konstigt att språkröret Peter Eriksson uttrycker sig så här:

"Många har invaggats i en falsk trygghet. Jag tror att det som hänt i Forsmark gör att de vaknar upp."

Mer märkligt är att miljöminister Lena Sommestad kommenterar händelsen i Forsmark så här: "Jag tror att det är en viktig påminnelse om varför vi har en långsam avvecklingspolitik i Sverige."

Tryggheten är inte falsk. Ingen kom till skada. Att säkerheten visade sig fungera, trots brister i systemen, kan inte vara ett argument för avveckling av en jämförelsevis miljövänlig energiproduktion. Snarare tvärtom.
 
Huvudnyheter just nu
 
Miljardlöften till unga och gamla
 
Socialdemokraterna lovar gratis tandvård till alla under 24 år och sänkt maxtaxa i förskolan. Samtidigt flaggas för bättre äldreomsorg i det valmanifest som presenterades på fredagen. Läs mer
 
 
Alliansen drar ifrån. Stort försprång i DN/Temo. Läs mer
 
 
M-ledningen: Nu ska vi sitta still i båten. Läs mer
 
 
 
 
Vändning i Bobbyrättegången
 
SVERIGE. Det var blåtiror som gjorde att Bobby var borta från skolan. De överraskande uppgifterna framkom i Göta hovrätt i dag. Läs mer
 
Klicka här! Prenumerera på Dagens Nyheter!
Du får Sveriges ledande morgontidning direkt hem i din brevlåda. Börja prenumerera nu!
Ledare: Kjöllers valblogg
 
Ledarredaktionens Hanne Kjöller kommer in i valkampens sista timme följa med i politiska utspel, opinionsvindar och allt annat intressant som kan hända under en valrörelse. Läs mer
Signerat
 
Här hittar du signerade artiklar av skribenterna på DN:s ledaravdelning.
Annons:
Kolumner
 
Här hittar du artiklar skrivna av fristående kolumnister.
Wolodarski möter Holmberg
 
Valvindarna gynnar just nu socialdemokraterna. Affärerna tycks inte skada partiet, däremot förtroendet för politiker allmänt.
Se webb-tv
Val 2006
 
På DN:s valsajt samlar vi mera material kring höstens riksdags-, landstings- och kommunval. Vems är dina åsikter? Gör partitestet! Läs mer
Bards bilder
 
Ledarsidans tecknare Magnus Bard har tilldelats årets Stora svenska illustratörspris. Se ett urval av hans bilder!
Till bildspelet
Läsarna engageras av DN-ledare
 
Läsarna har många synpunkter på serien "fempunktsprogrammet". Läs mer
Om DN ledare
 
Dagens Nyheter är oberoende liberal. Det betyder att ledarsidan verkar i en humanistisk upplysningstradition - för tolerans, demokrati, rättssäkerhet, mänskliga rättigheter, vetenskapliga framsteg, fri handel och social utveckling. Vårt viktigaste uppdrag är att försvara människovärdet, vare sig det hotas av övergrepp eller fattigdom. DN står fri från partier och organisationer. Idéerna på ledarsidan är våra egna, men baseras på en noggrann faktakontroll.

Sök

 
Annons: