Lars Leijonborg: Om Lars Leijonborg


Lars Leijonborg är partiledare för folkpartiet liberalerna.

Foto: Tidningen Nu.

Lars Leijonborg är partiledare för folkpartiet liberalerna. Han är född 1949 och uppvuxen i Solna. Han bor nu i Stockholms innerstad, och har ett sommartorp i Småland.

Lars Leijonborg engagerade sig tidigt politiskt i folkpartiets ungdomsförbund, FPU, och blev 1971 vald till förbundsordförande. Efter två år som ordförande för FPU fortsatte han sina studier på Socialhögskolan, och tog socionomexamen 1974.

Efter studierna har Lars Leijonborg varit verksam som politisk tjänsteman, politiker, journalist och konsult. Bland annat var han kanslichef för folkpartiets riksdagskansli åren 1978-80, partisekreterare för folkpartiet 1980-83, chefredaktör för tidningen NU 1983-84 och konsult på Svenska ManagementGruppen 1984-90.

1985 blev Lars Leijonborg invald i riksdagen för Stockholms läns valkrets. 1990 valdes han till andre vice ordförande för folkpartiet liberalerna, och blev efter valet 1991 folkpartiets gruppledare i riksdagen. Den 15:e mars 1997 valdes han till partiledare.

Både i politiken och i yrkeslivet har Lars Leijonborg arbetat med förnyelsen av offentliga sektorn. Han har även engagerat sig mycket i mediafrågor och var drivande i besluten om fri radio i Sverige. Lars Leijonborg tog också initiativet till den författningsreform som innebär längre mandatperioder och personval.

De senaste åren har han ägnat sig mycket åt att profilera folkpartiet i framför allt skolpolitiken och arbetsmarknadspolitiken samt sett till att lyfta integrationsfrågorna på den politiska dagordningen.

Lars Leijonborg har skrivit tre böcker som partiledare för folkpartiet: Nya Frihetstiden. Om makten över våra liv (1999), Liberal feminism (red, 2001) och Skolstart – dags för en ny skolpolitik (med Jan Björklund, 2002).

Lars har två söner, Axel (född 1996) och Pontus (född 1975).

Lars Leijonborg

Lars Leijonborg är ordförande i folkpartiet liberalerna och ledamot av Sveriges riksdag.
Kontakt:
lars.leijonborg@liberal.se

Kalender


Tipsa en vän om denna sida

Till (e-post)
 
Från (e-post)