tekstgrootte A A A
Logo De Nederlandse TaalunieLogo Taalpeil
Taalpeil, uitgave van de Nederlandse Taalunie
 
Nederlands in Nederland, Vlaanderen en Suriname
 
Het Nederlandse taalgebied

Nederlands is de moedertaal van ruim 22 miljoen mensen, met name in Nederland, België en Suriname. We spreken ook wel van Nederlands-Nederlands, Belgisch-Nederlands en Surinaams-Nederlands. Maar hoe zit het verder met de taalsituatie in de landen waar Nederlands een officiële taal is?

Nederland

Nederland heeft ruim 16 miljoen inwoners. De officiële taal is het Nederlands. Deze status is pas officieel vastgelegd in 1995. Er kwam toen een wijziging van de Algemene Wet Bestuursrecht die vooral bedoeld was om ook het Fries een officiële status te geven. Het Limburgs en het Nedersaksisch zijn officieel erkende streektalen. Turks (met 192.000 sprekers), Marokkaans-Arabisch (met 100.000 sprekers), Papiaments (Nederlandse Antillen, 80.000), Indonesisch (45.000) en Sranan (Surinaams, 7.000) behoren tot de allochtone minderheidstalen.

De Nederlandse Antillen en Aruba

Deze eilanden maken deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. Nederlands is er de officiële taal. Elk van de eilanden van de Nederlandse Antillen heeft een andere etnische samenstelling. Curaçao heeft het grootste aantal inwoners, namelijk 130.000. Bonaire heeft er 10.000. Op deze twee eilanden is Papiaments de voertaal. Op de eilanden Sint Eustatius (2.300 inwoners), Sint-Maarten (33.000) en Saba (1.400) is de voertaal Engels. Aruba heeft ongeveer 120.000 inwoners. Daar is de voertaal doorgaans Papiaments.

België

In België zijn er drie officiële talen. Sinds de staatshervorming van 1970 onderscheidt men vier taalgebieden: het Nederlandse taalgebied, het Franse taalgebied, het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstedelijk Gewest en het Duitse taalgebied. Nederlands is de eerste taal van ruim zes miljoen Vlamingen. Franstalig zijn circa 4,6 miljoen mensen en Duits is de eerste taal van omstreeks 150.000 Belgen. Daarnaast zijn er de talen van (voormalige) arbeidsmigranten, waarbij mensen met een Italiaanse achtergrond met 280.000 de grootste groep vormen. Verder wonen er zo'n 105.000 mensen met een Marokkaans-Arabische taalachtergrond, zo'n 80.000 Portugezen en ongeveer 63.000 Turkstaligen.

Suriname

In Suriname worden meer dan 20 talen gesproken waaronder indianentalen, creooltalen en nog andere talen. De officiële taal is het Nederlands. Het is de taal van bestuur, rechtspraak en onderwijs. Het is de moedertaal van een steeds grotere groep mensen. In het onderzoek geeft meer dan 60% aan dat Nederlands zijn moedertaal is. Het Sranan functioneert als contacttaal tussen de bevolkingsgroepen. Het wordt door vrijwel alle Surinamers gesproken. Andere grotere talen in Suriname die door enkele tienduizenden mensen worden gesproken, zijn het Sarnami en het Surinaams Javaans. Bijna iedereen spreekt op zijn minst twee talen.


© Nederlandse Taalunie, 2000-2005 alle rechten voorbehouden
ContactOpmerkingen en reacties