www.mediaclub.cg.yu
www.medijaklub.cg.yu---------------------------
Prognoza vremena za Podgoricu
---------------------------

 


home

Vojska Jugoslavije u procjepu
PAVKOVIC SA STITOM AKO NE BUDE RATA

   edavno je VJ dobila novog nacelnika Generalstaba, a Treca armija novog komandanta. Generali Pavkovic i Lazarevic “izrasli” su iz komande Pristinskog korpusa i napredovali vertikalnim manevrom.

   Vrlo je zanimljivo na koji ce nacin “pristinski generalski lobi” uticati na ponasanje VJ u mesecima koji slede i koji, prema mnogim ocenama, mogu da budu vreme preokreta ili novih dramaticnih zapleta u resavanju sudbine SR Jugoslavije.

   Vojska Jugoslavije ce neizbezno, sama ili po naredenju svoje civilne komande (oktroisanog vrhovnog komandanta Slobodana Milosevica), resavati teske probleme. Neki se ticu nje same, a daleko veci broj drzave cija je ona (jedina i jedinstvena !?) oruzana sila.

   Prvi i mozda najbolniji procep u kojem VJ zivi jeste njena pozicija u sopstvenoj drzavi. Neke stvari kao da se ponavljaju i, evo, crnogorsko rukovodstvo je vise ne smatra svojom, a bez Crne Gore, to prestaje da bude jugoslovenska vojska. Slicne stvari su se vec dogadale s JNA, a rezultati su jako dobro poznati. Zvanicna Crna Gora, inace, vec nepodnosljivo dugo ne ucestvuje u komandovanju VJ, a tenzije rastu nasuprot bilo kakvoj konstruktivnoj logici.

   Sta bi u okolnostima opasnih zaostravanja moglo da ucini vojno rukovodstvo na celu s novim, van svake sumnje vrlo sposobnim sefom. Pavkovic je covek koji ume da misli svojom glavom, ali njegova Ahilova peta je razumevanje legaliteta i legitimnosti.

   Kretanje izmedu struke (vojnicke) i politike (Miloseviceve) za generala Pavkovica je zavodljiva igra opasnog zanata i varljive slave, cak i kad razlozi za slavlje prestanu. On prilicno veruje Milosevicu, nadamo se ne bez rezerve, jer Milosevic ne veruje nikome. Bar ne potpuno. Rec je, dakle, o vremenu u kojem se mora misliti i raditi brzo. Vojska je, prema Ustavu SRJ, duzna da cuva ustavni poredak, suverenitet i teritorijalni integritet drzave.

   Kategorija “ustavni poredak” vec je davno normativni anahronizam, jer se ocito radi o poistovecivanju interesa vlastodrzacke oligarhije sa sudbinom drzave. Suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i SR Jugoslavije su odsecanjem Kosova naruseni do nivoa na kojem se drzava ne moze definisati: ne zna se gde su juzne granice, dokle seze nadleznost drzavnih organa i sta VJ radi na ostalom delu teritorije.

   Preciznije, hoce li postovati ionako nejasne ustavne imperative, politicku volju “vrhovnog komandanta” ili zakon sile. Na osnovu dosadasnjih iskustava, stvari idu upravo navedenim redosledom: Ustav i pozivanje na njega, “dosledno izvrsavanje naredenja”, dobijanje udaraca, podvijanje repa i potpisivanje kapitulacije, trazenje izdajnika i neprijatelja medu onima koji se s navedenim redom stvari ne slazu, posebno kad ne pristaju na proglasavanje kapitulacije za pobedu.

   Kao novi sef, Pavkovic ima dve mogucnosti: prva i gora je da sve pusti na volju “vrhovnom komandantu”a njegova naredenja sprovodi kao neprikosnoveni nalog.

   Druga i logicna jeste da prvi general VJ pokusa da objasni vrhovnom da izmedu lanjskog rata i novih opasnosti nije bilo vremena ni novca za reformu vojske, nije bilo mogucnosti da se tehnoloski uspravi, nije bilo potrebe da se bilo koji njen deo konfrontira s bilo kojim politickim krilom Crne Gore, nije bilo razloga za onoliki trijumfalizam i odlikovanja.

   Konacno, nije dobro politicki bojiti generalsku elitu, jer vojska nije stranacka. Vojnici koji su poginuli i ranjeni u poslednjem ratu nisu tamo otisli da bi cuvali bilo ciju stranku, vaznu familiju ili vlast, vec svoju otadzbinu. Pavkovic nikako ne bi smeo da pristane da bude talac zlosrecne podele na “patriote i izdajnike”I da u tome povladuje vrhovnom, vec da bude na celu vojske koja ni zbog cije vlasti na svetu nece ratovati protiv dela drzave cija je to takode vojska.

   Drugi procep za VJ koji je nemoguce razresiti bez navedenog jeste sirenje siptarskih apetita na Presevo, Bujanovac i Toplicu. To je vec pitanje legitimnog odgovora i nacionalnog opstanka. Ali, aktuelna vlast u Beogradu ce svakim svojim potezom, ma koliko posle svih gluposti bude logican, izazvati nasilnu reakciju mocnijeg dela sveta. U tom zapletu, VJ moze da bude garancija nove pobede (ako je moguca), ili zrtva politike.

   General Pavkovic je covek od struke koji zasluzuje puno postovanje. Nasuprot mnogim stavovima, autor ovih redova je uveren da njegova profesionalna i vojnicka autonomnost nosi jasnu prevagu nad osecanjem neospornog Milosevicevog autoriteta. Dakle, valja verovati da ce general biti u stanju da sacuva Crnu Goru bez rata, ostatak Srbije bez NATO intervencije i Vojsku Jugoslavije od novog, sumnjivog kulta licnosti.

   Novi nacelnik Generalstaba ostace upamcen u istoriji samo ako za njegovog zemana vise ne ratujemo, ma sta o tome mislio vrhovni.

Preuzeto iz “Glasa javnosti”

Beograd, 2. marta

navrh.GIF (544 bytes)

 

- - - - - - - - - - -

-ARHIVA-

Ako bude saveznih izbora i dobije ih opozicija - sta sledi?
JEDNA DRZAVA,
TRI VLASTI

Americka agencija za strateske studije "Stratfor" o rasporedjivanju Milosevicevih snaga na granici sa Kosovom:
OPERACIJA SA MALIM RIZIKOM I VELIKIM MOGUCIM DOBITKOM

Garanti "momaka sa mostova" iz Kosovske Mitrovice
AKO SI UBICA – SRBIN SI

MOSKVA OSUDJUJE POPUSTLJIVOST PREMA ALBANSKOM EKSTREMIZMU

Ministri ekonomije i finansija Evropske unije, bez rasprave, usvojili dopunjenu listu “nepozeljnih” funkcionera i osoba bliskih rezimu Slobodana Milosevica
NA RED DOSLI SUDIJE I TUZIOCI

Magistar bijele magije Lav Gersman, covjek koji je predvidio pocetak i kraj proslogodisnjeg NATO bombardovanja
NIJESAM PROROK, VEC VIDOVNJAK

Komesar EU
Havijer Solana:
USKRACIVANJE POMOCI BI MOGLO CRNU GORU GURNUTI KA DRZAVNOJ NEZAVISNOSTI

Crna Gora i VJ: Podizanje borbene gotovosti:
NA NISANU

-ARHIVA-


mediaclub. All rights reserved.
webmaster