Eniro - Find it easy  
 DanmarkVerden Firma  
Vejret i dag
vejret
Annoncemarkeder
Offentliggjort 17. januar 2007 17:03  - opdateret 10:20 Tip en ven      Print-version

England og Indien i oprør efter racistiske angreb på filmstjerne

Af UFFE CHRISTENSEN
Det startede som mobning af Bollywood-stjernen Shilpa Shetty i realityshowet "Celebrity Big Brother". Herefter blev tv-stationen tæppebombet med anklager for racisme og senest er den britiske finansminister viklet ind i sagen, der fylder de indiske medier til bristepunktet.

JP extra
Links
  • Channel 4's oficielle "Celebrity Big Brother"-site. Klik her.

Mobningen af Shilpa Shetty vakte så voldsom harme i Indien, at der i Patna spontant blev arrangeret en demonstration, der støttede Bollywood-stjernen. Foto: AP

Sagen har været forsidestof hos mange af de indiske aviser.

Mobning fik Shilpa Shetty til at bryde sammen.

Mobning fik Shilpa Shetty til at bryde sammen.

Chefen for Channel 4, Andy Duncan, der producerer det skandaleramte "Celebrity Big Brother" fastholder i dag, at programmet fortsætter.

Det sker på trods af, at et af showets hovedsponsorer - mobiltelfongiganten Carphone Warehouse, har trukket sig og krævet firmaets navn fjernet overalt.

Andy Duncan mener ikke, at der var tale om racisme, da husets beboere angreb Bollywood-stjernen Shilpa Shetty.

Hun er selv af en anden holdning, og udtalte torsdag, at hun følte sig udsat for racisme.

Den britiske finansminister, Gordon Brown, blev mødt med voldsomme protester, da han sent onsdag ankom til Indien.

Ikke på grund af nogen storpolitisk forvikling mellem England og Indien, men fordi den populære indiske Bollywood-stjerne Shilpa Shetty er blevet udsat for, hvad mange opfatter som ren racisme i tv-stationen Channel 4's "Celebrity - Big Brother" - realityshowet som i nogle år også havde en dansk udgave.

Siden det famøse afsnit har Channel 4 modtaget i tusindvis af klager, i Indien har sagen fyldt medierne til bristepunktet og der har sogar været gennemført demonstrationer på gaden.

Finansministeren tog afstand


Den sagesløse Gordon Brown udtalte ved ankomsten til Indien, at han forstod folks harme og at han fordømmer alt, der er med til at skade Englands ry som et tolerant land.

Ministerens udtalelse lægger yderligere pres på Channel 4, der trods de voldsomme protester ikke har undskyldt eller fordømt behandlingen af 31-årige Shilpa Shetty.

Et kig på programmets officielle website afslører, at programmet kører videre somom intet var hændt - og siden rummer ikke antydningen af undskyldning.

Brød grædende sammen


Hendes medboere i huset mobbede hende for åben skærm for hendes mad, hendes accent og hendes generelle adfærd. Så voldsomt at mange af klagerne opfatter det som ren racisme.

Efter den voldsomme behandling brød Shilpa Shetty grædende sammen.

På højt plan


Sagen er endt på højt plan i den indiske regering og her overvejer man nu at rejse sagen officielt overfor den engelske regering.

Tidligere har Tony Blair i følge The Telegraph overfor flere parlamentsmedlemmer givet udtryk for, at det er "nødvendigt at bekæmpe racisme på alle planer."

Fianansministerens nærmeste rådgiver, Ed Balls, siger til The Telegraph:

"Sandheden er jo, at programmet var blevet lidt udvandet. Jeg syntes at lanceringen af en celebrity-udgave skabte godt tv."

"Men nu har vi brug for lidt eftertanke. De seneste dage har sagen været på forsiderne af alle indiske aviser og folk kæder England sammen med racisme. Jeg skammer mig over det."

Et andet medlem af parlamentet for Labour - Keith Vaz - siger til avisen Daily Star:

"Vi vil ikke tolerere den slags racisme i andre programmer, og vi skal heller ikke have den i et program, der bliver set af millioner af mennesker."
uffe.christensen@jp.dk


Annonce:

Alle artikler, fotos, grafik og øvrige illustrationer, der er på denne side, stammer fra Jyllands-Posten.
Jyllands-Posten har ophavsretten, jf. lov om ophavsret. Læs mere om reglerne.
Jyllands-Posten, Grøndalsvej 3, 8260 Viby J, +45 87 38 38 38 - JP i København: Kgs. Nytorv 8, 1050 København K, +45 33 30 30 30. Email: jp@jp.dk