DekorasjonsgrafikkDekorasjonsgrafikkDekorasjonsgrafikkNFI emblem del 1
Om NFIFilmbutikken - kjøp og salgNye norske filmerCinemateketNFI emblem del 2
Filmens HusBarn og unge - SFUArkiv og bibliotekFilmmuseetNFI emblem del 3
SøkEnglishNorsk filminstituttNyheter/Kalender
Til hovedsiden

Filmarkivet

Dokumentasjonsarkivet
Biblioteket
Restaurering og sikring
Digitalt filmarkiv

Pliktavlevering
Kontakt og åpningstider
Oppslagsverk og lenker

29.01.2007

Forbudt film frigjøres for offentligheten: To mistenkelige personer

To mistenkelige personer (1950) av Tancred Ibsen, forbudt vist offentlig siden 1952, ble 1. februar allment tilgjengelig på filmarkivet.no. Frislippet ble også markert med en visning på Cinemateket med innledning av Jon Bing.

Publisert: 29.01.07 | Sist endret: 02.02.07

To mistenkelige personer | Regi: Tancred Ibsen (1950)

To mistenkelige personer | Regi: Tancred Ibsen (1950)

- To mistenkelige personer er en drivende god film av en av Norges fremste regissører, Tancred Ibsen, som også står bak udødelige norske klassikere som «Den store barnedåpen» (1931), «Fant» (1937) og «Gjest Baardsen» (1939). I filmens hovedroller finner vi Ivar Svendsen og Peter Lindgren , begge med fine skuespillerprestasjoner, særlig unge Ivar Svendsens tolkning av unggutten som drives inn i et drama som får store konsekvenser for ham. Dette er en viktig film, både i forhold til film- og rettshistorie. Ved å legge den ut i digitalt format på filmarkivet.no gjør vi den nå tilgjengelig for allmenheten, sier direktør i Norsk filminstitutt Vigdis Lian.

Filmen blir forbudt
Filmen skildrer en av det forrige århundrets store kriminalsaker: Lensmannsmordene på Ringerike.
Historien forteller om to lensmenn som blir drept mens de er på jakt etter to skapsprengere sensommeren 1926. Morderne blir identifisert og en storstilt forbryterjakt satt i gang. En ung nordmann som i filmen heter Gustav og en svenske (Ekstrøm i filmen) blir pågrepet. Mens Gustav arresteres og dømmes til livsvarig fengsel for mordene, dør Ekstrøm under pågripelsen.

“Gustav” har sonet sin dom i 1946, og starter et nytt liv. Da han får vite at det skal lages film av kriminalsaken, prøver han å få stoppet filmatiseringen. Men ikke før filmen er ferdig produsert i 1950, får han medhold grunnet hensyn til personvern. En dom fra Høyesterett fra 1952 forbyr all offentlig fremføring av filmen. Dette til tross for at “Gustav” i filmen blir tilnærmet "frikjent" for drapene.

Enestående rettskjennesle
Filmen blir forbudt av hensynet til personvernet til hovedpersonen. Dette er helt unikt, også i internasjonal sammenheng. Dommen er et eksempel på at datidens rettspraksis vektet hensynet til personvernet sterkere enn ytringsfriheten.

Filmen frigis
Norsk Filmstudio AS tar opp saken på nytt i 2003 med tanke på publisering. I 2005 blir den underlagt en ny juridisk vurdering av Jon Bing. Den slår fast at filmen nå kan gjøres tilgjengelig for offentligheten, blant annet fordi hovedpersonen ikke lenger er i live og fordi ytringsfriheten står sterkere i dag.

To mistenkelige personer har tidligere blitt vist i lukkede forsamlinger under festivaler og på filmklubber, men det er først nå at den er tilgjengelig for allmenheten ved at man kan se den på filmarkivet.no.

Filmarkivet.no er en klikkefilmtjeneste levert av Norsk filminstitutt og Norgesfilm.

Relaterte lenker:
- Presseinformasjon

 

Se også:

Roald Amundsens filmer restaureres
Polarskuta Vi er inne i Det Internasjonale Polaråret 2007-2008, og i den anledning har Norsk filminstitutt satt i gang et stort restaureringsprosjekt for å gjenskape Roald Amundsens ekspedisjonsfilmer slik de først ble vist. Hvis alt går som man håper, skal filmene være ferdig restaurert i løpet av året. Resultatet skal også ut til publikum i form av en stor DVD-utgivelse.
02.02.2007
Les mer

Boknytt fra biblioteket - januar 2007
Velkskrevet og rikt illustrert bok om nye navn innen musikkvideo-regi.
Godt nyttår til gamle og nye venner av biblioteket! Som det vil fremgå av boklisten nedenfor, har vi oppdatert samlingen. Særlig etterlengtet var nytt materiale om musikkvideo-sjangeren og dessuten avdekket Cinematekets serie med italiensk film i slutten av 2006 et skrikende behov for stoff om nyere italiensk film.
19.01.2007
Les mer

Tancred Ibsen i digitalt format
Nora Ibsen og Per Arvid TellemannTancred Ibsens arvinger ved Nora Ibsen har sjenerøst stilt Tancred Ibsens klippbøker til rådighet for Norsk filminstitutt. En digitalisert utgave ble overlevert torsdag 6. desember. - Jeg er evig takknemlig for at disse bøkene blir tatt vare på, forteller Nora Ibsen.
08.12.2006
Les mer

"Baldevins bryllup" - populær stumfilmkonsert i Kristiansand
Den 10. november kunne Norsk filminstitutt endeleg presentere den nyrestaurerte versjonen av stumfilmen «Baldevins bryllup» til 100-årsjubiléet for Kristiansand Kino. «Baldevins bryllup» er sørlandskomedien framfor nokon, skrive av han som ga namn til Sørlandet som landsdel, Vilhelm Krag. Kristiansand var difor ein naturleg åstad for Baldevin sin heimkomst til kinolerretet, mest nøyaktig 80 år etter urpremiera, som fann stad i Oslo i november 1926.
29.11.2006
Les mer

Til nyhetsarkivet

Hovedsiden | Søk | English | Om NFI | Filmens Hus | Filmbutikken | Barn og unge
Norske filmer | Arkiv og bibliotek | Cinemateket | Filmmuseet
©2003 Norsk filminstitutt