Telegraaf.nl Snelnieuws Telesport
Privé DFT/financieel i-Mail
Zoeken
Telegraaf.nl
Internet

Ga Naar
Service
Deelkranten
TMG
Binnenland
 
za 24 feb 2007, 05:30
'Nedim Imaç gaf opdracht bomaanslag'
door Joost de Haas
AMSTERDAM - Nedim Imaç, de geliquideerde ex-voorzitter van voetbalclub Türkiyemspor, wordt in politiedossiers genoemd als mogelijke opdrachtgever van een bomaanslag in het criminele milieu.


  'Nedim Imaç gaf opdracht bomaanslag'

De nationale recherche werd begin 2005 getipt dat Imaç het brein was achter het plan om de auto van een heroïnehandelaar op te blazen. Dat blijkt uit een melding die destijds via de tiplijn Meld Misdaad Anoniem binnenkwam. De politie tastte naar eigen zeggen in het duister over Imaç, omdat zijn naam in geen enkel bestand voorkwam. In de strafzaak rond de autobom is vervolgens een ander als opdrachtgever veroordeeld. De Telegraaf meldde afgelopen donderdag dat politie en justitie Imaç al geruime tijd in beeld hadden als kopstuk van de Turkse heroïnemaffia. De aanslag waartoe hij opdracht zou hebben gegeven, was bedoeld als strafexpeditie tegen een Turk die een grote schuld had bij de maffia. Het plan lekte uit door afgeluisterde telefoongesprekken in een ander onderzoek.

De politie kon de aanslag op het nippertje verijdelen. Een van de verdachten had de bom onder zijn bed verstopt.

Het beoogde slachtoffer Temel K. is in februari 2005 gehoord over Nedim Imaç, maar durfde niets over hem te verklaren. De Turk E. O. kreeg vorig jaar vijfenhalf jaar celstraf wegens het voorbereiden van de aanslag. Volgens advocaat Piet Doedens heeft O. altijd iedere betrokkenheid ontkend. " Het is nogal vreemd dat de politie niets over Imaç zei te kunnen vinden, zeker nu bekend is dat hij al enige tijd in onderzoek was", aldus de raadsman. De nationale recherche stelde in een proces-verbaal van vorig jaar zomer vast dat de tipgever van Meld Misdaad Anoniem 'in de buurt' moest zitten van de betrokkenen.© 1996-2007 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie-i@telegraaf.nl