Kilpailukalenteriin


© vandare & Heini H.

Hallapuron Valtteri   KTK II/YLA2/VVJ I

Kisaeläkkeellä, siitoskäytössä.
  Virallinen Nimi   Hallapuron Valtteri   Kutsumanimi   Vallu
  Syntynyt   15.07.2005   Ikä   , VHKR
  Sukupuoli   Ori   Rekisterinumero   VH-10
  Rotu   Goltannin Russ   Säkäkorkeus   126cm
  Väritys   Ruunikko   Merkit   Ei merkkejä
  Koulutustaso   Helppo B / 90cm / 70cm   Painotus   Valjakkoajo/esteratsastus
  Omistaja   vandare   Kotitalli   Sudenmarja
  Kasvattaja   Hallapuro   Hoitaja   ei oteta

41+25+12 - VVJ I (78p)
- Rakenne: 8 + 8 + 8 + 9 + 8 = 41p.
Todella ryhdikäs
- Kilpailut: 25p.
- Vanhempien kilpailut: 12p.

19+23+16+21 - KTK II (79p)
- oikein mallikas russponi
- viehättävä kokonaisuus
- toinen rakennekuva melko tarpeeton
- erinomainen rotunsa edustaja, ryhdikäs ja sopusuhtainen yleisvaikutelma


126p. YLA2

Luonnekuvaus

Vallu on luonteeltaan avoin ja rohkea, ehkä joskus vähän tyhmänrohkeakin. Tämä nuori ori ei tunnu aristelevan ketään, eikä mitään, vaan ottaa kaiken lunkisti. Jopa maneesissa kuuluva tuulen humina on lähes musiikkia Vallun korville. Vallu on hyvin utelias, eikä mikään asia jää siltä koskaan huomaamatta. Hiiren rapistelu pesäkolossaan on yksi niistä maailman ihmeistä, joita Vallu tykkää kummaksua. Aina on päästävä tutkimaan niin pikku jursijöitä, kun isoha ihmisiäkin. Vallu pitää paljon saamastaan huomiosta, kuten: rapsuttelut, silittelyt, halaukset ja namipalat, mutta liika on aina liikaa, jopa Vallulle. Pieni rapsuttelu silloin tällöin on hyvä. Jos Valluun kiinnittää huomiotaan liikkaa se ärsyyntyy, kun ei pääse katsovilta silmiltä pakoon. Tuon takia Vallu ei ole mikään lasten leikkikalu.

Hoitaessa vallu on yleensä ihan nätisti, kunhan sitä ei anna kenenkään pienen aloittelijan käsiin, jolloin Vallu voi tehdä jotain typerää. Ori nauttii harjaamisesta suunnattomasti ja onpa joskus käynyt niinkin, että Vallu on nukahtanut kesken harjauksen. Tästä suloisesta seikasta huolimatta Vallu osaa huonoina päivinä olla todella ilkeä ja inhottava, mutta ei mikään "tappokone" kuitenkaan ;) Vallu käy rauhattomaksi, jos sen hoitaja vitkastelee jonkin hoitotoimenpiteen aikana. Kavioiden putsaaminen on orista kaikkein tylsiltä, mitä maailmassa vain voi olla. Ilkeä Vallu ei yleensä ole, mutta hieman malttamaton. Satulointi ja suitsitus sujuvat tämän pojan kanssa hetkessä, sillä poika ei pelkää tai arastele tätä lainkaan. Päinvastoin, Vallu seisoo korvat hörössä paikallaan niin kauan, kun viimeinenkin solki on kiristetty. Tarhassa Vallu on oikea energiapommi, joka ei pysy hetkeäkään paikallaan. Yleensä orin yllättää katselemassa tallin tapahtumia tai juoksemassa vimmatusti pukkeja heitellen. Kiinnisaamisen vaikeus onkin melkeinpä ainoa orin huono puoli. Vallu tykkää juoksuttaa kiinniottajaansa ympäri tarhaa, etenkin kurakeleillä. Tarhaan vieminen, ja sieltä hakeminen sujuu loppujen lopuksi hyvin. Matkalla Vallu saattaa pysähdellä kuuntelemaan linnun laulua, oravan rapistelua puussa, tai vain ottamaan muuten vain aurinkoa. Takaapäin kuuluvia ääniä Vallu kuitenkin pelkää. Sillä on varmaan huonoja muistoja "lapsuudesta". Voi olla, etää joku on tullut takaapäin läimäisemään raipalla, tai ori on muuten vain pelästynyt takaa päin tulevaa ihmistä. Karsinaan Vallua ei kuitenkaan saa millään. Jonkun pitää tulla lähes takamuksesta työntämään. Se on raskasta hommaa, mutta joskus Vallun saa huijatua karsinaan nopeasti, esim. jos sille puhelee koko matkan ajan ei se ehdi kiinnittää huomiotaan karsinaan menemiseen, vaan yhtäkkiä vain huomaa: "Ohoh. Missäs välissä mä tänne oon tupsahtanu?"

Ratsastettaessa Vallu on energinen, herkkä ja malttamaton. Ori ei kestä yhtään sähläystä ja epävarmuutta selässään hermostumatta. Vallu vaatii kirkkaat ja tarkat ohjeet toimiakseen oikein, joten ratsastajan täytyy olla äärimmäisen tarkka tämän tulevaisuuden lupauksen kanssa. Toistuvista virheistä Vallu protestoi tottelemattomuudella, johon ratsastajalla ei ole varaa. Vallua ei saa luovuttaa täysin kokemattoman henkilön käsiin, sillä siitä saattaisi syntyä ihmismuusia. Kouluradalla Vallu on kuin kala vedessä ja pojalla tulee varmasti tulevaisuudessa olemaan mahdollisuuksia koulumaailmassa. Vallulla on russille tyyppillisesti elastiset, matkaavoittavat ja ilmavat liikkeet, joista kaikista on suurta hyötyä kouluradoilla. Näkisittepä pojan lisäykset. Ravin kanssa on aina pientä alkukankeutta ja takkuilua, mutta kun oikea rytmi löytyy, ravi on mitä hienoin ja mahtavin. Tämän pikkuseikan takia vallu pitää verkata ennen kisoja erityisen hyvin, jotta suoritus olisi mitä parhain. Vallu kyllästyy helposti saman asian toistoon, joten ratsastajalla täytyy olla mielikuvitusta tuottaakseen ilmiömäistä tulosta orin kanssa. Esteradalla Vallu on lähes yhtä kotonaan kuin kouluaitojenkin sisällä. Ori todella pitää hyppäämisestä. Tekniikka on Vallulla hallussa ja kapasiteettiakin tuntuu riittävän lähes liikaakin, kun kouluratsastus on kuitenkin se laji, jossa vallu kilpailee enemmän. Vallu kuuntelee ratsastajaansa niin koulu- kuin estepuolellakin, vaikka joskus tuppaa innostumaan hieman liikaa. Maastoesteillä, kaukana aidoista ja maneeseista Vallu rentoutuu ja tämä onkin lähinnä vapaa-ajan ratsastusmuoto. Ori rakastaa maastoilua, eikä sitä meinaa saada millään takaisin tallille päin. Ori nauttii vauhdikkaasta menosta ja revittelystä. Vallu on "luottoponi" maastossa se ei säiky mitään, eikä ketään, ja sen kanssa ratsastaja voi tuntea olonsa turvalliseksi, vaikka eteen syöksyisi norsulauma, ei poni edes säpsähdä, kävelee vain rentona ettenpäin. Valjakossa ori on selvästi vahvimmillaan. Siinä ori todella keskittyy suoritukseensa eikä vain kaahaile ympäri kenttää mielensä mukaan. Poika toimii moitteetta niin yksin kuin parinkin kanssa. Maraton osuudella ori on vahvimmillaan, ja harppoo isoin askelein kohti maalia, ja mahdollsita voittoa. Tylsintä sen mielestä valjakossa on tarkkuus koe, kun pitää tehdä pientä niperrys, näperrys piiperrystä kentällä eikä mukana ole yhtään paljoa vauhtia. Yleisesti vallu on ratsastaessa symppis tyyppi joka rakastaa kovaa vauhtia, menoa ja meininkiä.
eveth.

Sukutaulu + -selvitys

i. Leonardo B ii. Ch. Taikajoen Lupaava, KTK II iii. Lönkyn Lupaus
iie. Midnight's Lollipop
ie. VIR MVA Ch. RF Pikku-Myy, YLA1, KTK II iei. Russilan Pikku-Devil
iee. Tirlittanin Aprillietta
e. Kaardemumman Lähde, VVJ II
ei. My Haj's Touch eii. Madly Deeply
eie. Caught In Moment
ee. Akan Piraatti, VVJ III eei. Akan Huvitutti
eee. Cauton Fanny

Vallun suvusta löytyy paljon kaikkea erilaista, niin korkea tasoisia näyttelytammaa, kuin normaalia harrastetason herrasmiestäkin. Vallun isä, Leonardo B on yksi sellasista maineettomista "normaaleista" poneista. Poni oli aikoinaan minun omistuksessani, ja se kuoli vanhuuteen tässä jonkin aikaa sitten. Leonardolla oli upea ja erittäin russimainen rakenne. Voikko väritys teki orista erikoisen ja minulle ainutlaatuisen tapauksen. Vallun isänisä, Ch Taikajoen Lupaava on erittäin komea 129cm korkuinen gotlannin russ ori jossa riittää puhtia. Se kuitenkin lopetettiin 25.9.2005 elettyään todella vanhaksi. Se haluttiin päästää vihreille laitumille eroon tuskistaan. Se ansaitsi KTK II palkintonsa 30.04.2004 71 pisteellä. Kantakirjauksessa oli kehuttu orin ryhdikkyyttä, hyvää rotu- ja sukupuolileimaa ja hienoja jalkoja. Vallun isänemä, RF Pikku-Myy on syntynyt 29.09.2003, ja on jo aikas vanha russ-tamma jolla korkeutta on n. 126cm. Myyllä on myös hallussaan KTK II palkinto ja VIR MVA Ch arvonimet. Väritykseltään tamma on punarautias, ja sen omistaa Sallis. Tämä tamma on esimerkkinä russtammojen aatelistosta. Myytä parempia russtammoja on harvassa ja jo Myyn ansiosta Vallun suku on erittäin hieno. Myyllä on tällä hetkellä kymmenisen jäkeläistä. Vallun isänisänisä Lönkyn lupaus on lähes tuntematon ponisielu, josta minulla ei löyd mitään tarkkaa tietoa. Isänisänemä taasen on nimeltään Midnight's Lollipop, ja elämänsä aikana tuo upea tamma ansaitsi pari luokka sijoitusta näyttelyissä. Kaunis Lollis kuoli 07.04.2003 vanhuuteen. Russilan Pikku Devil on epätavallisen pieni gotlannin russ. Säkää löytyy vain vajaat 120cm. Se on niin vähän, ettei poni ylettänyt isommille pysteille näyttelyissä. Tirlittanin Aprillietta on Vallun isänemänemä, eikä siitä ole mitään tietoa, vaikka kuinka on yritetty selvittää mikä tämä on ponejaan.

Vallun nätti emä on nimeltään Kaardemumman Lähde. Lähteellä on säkää n. 125cm, ja väritykseltään se on punaruunikko. Mimsku on syntynyt 27.11.2004. Sillä on kilpailtu yli useissa kilpailussa, ja lisää tulee yhä. Sijoituksiakin tammalle on keertynyt ihan mukavasti. Mimskulla on hallussaan myös VVJ II palkinto. Valtterin emänisä on My Haj's Touch. Tuo komitus on koulupainotteinen, säkäkorkeudeltaan 127 senttinen, ja väritykseltään ruunikko. Ponilla on kisattu yli kahdessakymmenessä kilpaulussa, ja sijoituksiakin on tullut. Jälkeläisiäkin löytyy. Vallun emänemä on nimeltään Akan Piraatti. Se on säkäkorkeudeltaan 127senttinen. Pirre on kaunis tamma jolle on jälkeläisiäkin keertynyt jo ihan kivasti. Vallun emänpuoleisessa suvussa kolmannessa polvessa olevista poneista ei ole minkään laista käsitystä, millaisen elämän ne ovat eläneet ja elvätkö ne yhä. Ne jäävät arvoitukseksi.

Jälkeläiset

Syntymäpvä Emä Skp. Nimi om.
25.10.2005 Strykjärnet t. Ch. Trasmatta om. Safir.
26.09.2005 Drönares Adonica o. Vincent B om. vandare
02.02.2006 DD Knapplös t. Regents Drönare om. Wadelma
31.12.2006 Usvan Primadonna o. Valdorf B om. Eve*
10.01.2006 Falinen Fredrika o. Falinen Fridolf om. Janir
01.05.2006 Safran von Delvig t. MNT Cha Cha Cheetah om. misty. / Addiana
27.03.2006 Liten Hovs Skojfrisk o. YAS Niklas om. Gaea.
27.04.2006 SKP Malinn o. Stormskärs Framgångsrik Snagg om. ?.
03.04.2006 Liselotte SKP o. Rimfrost Lögnare om. ?.