Om kunstner
   
CV Billeder  
 
 


Af Marie Kristensen

Tomas Lagermand Lundme (1973) er uddannet fra det Kongelige Danske Kunstakademi i 2002. Undervejs i akademiforløbet har han været en tur omkring Forfatterskolen, hvilket afspejles i hans virke som romanforfatter og dagbladsskribent på blandt andet Information.

 

Tomas Lagermand Lundme debuterede i 1998 med romanen Forhud på Munksgaard/Rosinante. Denne publikation er siden blevet efterfulgt af Nation Lisbeth i 2001 og En dreng i 2002 på Borgens Forlag. Udover litteratur for voksne har Tomas Lagermand Lundme også udgivet børnebøger og skabt hørespillet: Mor & Heidi, som blev sendt på Danmarks Radios P1 i 2001. Fælles for de litterære værker er ofte fremstillingen af et hårdt miljø, hvor manglende omsorg, svigt og misbrug af enhver art er en del af  tilværelsen.

 

Tomas Lagermand Lundme berører i kraft af sit virke som både voksen- og børnebogsforfatter, dagbladsskribent, radiodramatiker, fotograf og performance- video- og billedkunstner utroligt mange discipliner. Disciplinerne adskilles dog ikke skarpt. De krydser ofte hinanden og flettes sammen på nye måder.

 

I Tomas Lagermand Lundmes billeder sammenkædes ord og motiv. Der er tale om enkle kompositioner bestående af figurer suppleret med hånd- eller maskinskrevne ord. Der er skarphed og stringens i enkeltheden.

 

I de tegnede værker, kan stregfigurerne synes barnligt naive: Der er ikke redegjort for detaljer, proportionerne er upræcise, og der er generelt ingen dybde. Man er dog på intet tidspunkt i tvivl om, hvad figurerne forestiller.

 

Kønnet og seksualiteten synes at udgøre en væsentlig fascinationskraft i værkerne. Det seksuelle eksponeres ikke som noget personligt og intimt: Kønsdele vises tydeligt frem og tegnes endda uden på tøjet.

 

I det fotografiske værk Krystle spiller det maskuline og feminine sammen på en tvetydig måde. Fotografiet er et nærbillede af et mandebryst, hvor der på tværs mellem brystvorterne er skrevet Krystle med røde bogstaver. Mandebrystet er ubehåret og på en måde næsten feminint at se på. Den knaldrøde skrift henover brystet ligner læbestift – et typisk kvindeligt remedium. Navnet Krystle er et kvindenavn, og bringer mindelser om den altopofrende, omsorgsfulde moderfigur Krystle fra tv-serien Dollars; en kvinde der i sin nærmest overnaturlige evne til at efterleve de traditionelle feminine dyder bliver til en karikatur på sit køn. Det ekstremt feminine er næsten mere brutalt og maskulint end det feminine maskuline. De røde bogstaver ser blodige ud på det sarte mandebryst. 

 

Sammenfattende kan man sige, at det er svært at foretage en direkte kobling mellem ord og motiver i Tomas Lagermand Lundmes værker. Han lægger i semiotisk forstand åbne værker ud til beskueren. I værkerne foreslås ingen oplagte læsninger, og derfor kan associationerne og fortolkningerne få frit løb.