« دعوت احمدی نژاد به مناظره | صفحه اول | ارزيابی هزينه و فايده انرژی هسته ای »

دلالان خريد سانتريفوژها چه کساني هستند؟

سايت روزآنلاين از سخنرانی من در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران (در تاريخ 8/12/ 85 ) گزارشی تهيه کرده که با اصلاحاتی آن را می آورم. نوع گزارش خبرنگار مربوطه طوری است که نخواسته بحث مبسوط را انعکاس دهد و بيشتر به فرازهای داغ آن تکيه کرده است. در متن زير تنها برخی اغلاط ويرايشی آن را درست کرده ام و در مواردی هم برخی اعداد را خبرنگار درست يادداشت نکرده که تصحيح کرده ام.

"حد بهره برداري از پتانسيل شعار انرژي هسته اي حق مسلم ماست بسيار محدود است. چند سال كه بگذرد واين بحث فايده اي براي مردم نداشته باشد آن زمان ديگر معلوم نيست حاكميت چه جوابي به ملت خواهد داد".
اين بخشي از سخنان دكتر احمد شيرزاد، استاد دانشگاه و كارشناس مسايل هسته اي و همچنين نماينده مجلس در دوره ششم بود كه به دعوت انجمن اسلامي دانشكده علوم اجتماعي دانشگاه تهران، در اين دانشكده سخن مي گفت.

شيرزاد در سخنان خود، شعار ها و برنامه هاي دولت در زمينه انرژي هسته اي، غني سازي اورانيوم، بومي كردن اين تكنولوژي، توليد بيست هزار مگاوات برق از نيروگاههاي اتمي و... را به چالش كشيد. وي از جمله گفت: "اكنون سه سال است كه بحث ايجاد چرخه غني سازي اورانيوم در ايران مطرح و باعث شده انواع اتهامات از سوي كشور هاي غربي متوجه ايران شود. اين اتهام ها سبب شده رابطه ما با دنيا تغيير كند و به ضرر ما تمام شود در حاليكه اساسا وقتي معادن اورانيوم ما بسيار محدود هستند چگونه مي خواهيم چرخه سوخت داشته باشيم".

وي افزود: "برآورد كل معادن ما حاكي از اين است كه بيش از هزار و چهار صد تن ذخيره نداريم و اين در معادن بندر عباس و ساغند يزد قرار دارد در حالي كه برخی كشورهايي كه چند صد برابر اين مقدار ظرفيت دارند معتقدند تكميل چرخه سوخت به دليل كم بودن ذخيره و نيز بالا بودن هزينه تكميل اين چرخه اصلا به صرفه نيست". دكتر شيرزاد اضافه كرد: "ايران با توجه به اينكه ذخيره بسيار پايين، آن هم با خلوص پايين دارد، اكنون به دنبال تكميل اين چرخه است در حالي كه همواره هزينه هاي زياد اقتصادي و سياسي در اين رابطه پرداخت كرده است".

اين استاد فيزيك دانشگاه در ادامه گفت: " سئوال اين است كه اين همه هزينه دادن به خاطر چيست؟ اصلا از ابتدا چه كسي در جريان اين مسايل و اين پروژه ها بود؟ هيچ كدام از مجالس اول تا ششم كه ما بوديم در جريان اين پروژه ها نبودند و هيچ نوع شفافيتي وجود نداشت، آنوقت چگونه انتظار داريد در يك فرايند عقلانيت وجود داشته باشد". وي افزود: "مجلس ششم خيلي تحقيق كرد و در نهايت به اينجا رسيديم كه در مورد پروژه هاي هسته اي ايران تنها يك گزارش تخصصي در سازمان انرژي اتمي ايران وجود دارد كه آنهم گزارش يك كارمند ليسانسيه اين سازمان است كه در اين گزارش توليد برق هسته اي توصيه مي شود، در حالي كه در تمام ادله ای كه در اين گزارش آمده، دستكاري شده اند". احمد شيرزاد سپس افزود: "اين روند اكنون به جايي رسيده است كه اساسا امروز هركارشناسي مي خواهد گزارشي بنويسد و بحثي بكند ناچارا به شعار انرژي هسته اي حق مسلم ماست مي رسد. چرا؟ چون در نهايت در اين مسير به نهادهاي امنيتي مي رسيم و كسي نمي تواند حرفي بزند".

اين استاد دانشگاه اضافه كرد: "من نمي دانم آقاي آقازاده و آقازاده هاي ديگر اين بحث را از كجا آورده اند. اكنون هم هيچ مقامي نمي آيد بگويد آقازاده سر ما كلاه گذاشته است. اما بايد برويم دنبال اينكه در تاسيس 64 هزار متر مربع فضا در زير زمين، معاملات در چين و روسيه و... چه كساني منافع داشتند". وي ادامه داد: "در اين سالها برخي افراد در قيافه هاي دلسوز، حزب الهي، امنيتي و... آمدند و حرفهايي زدند تا اينكه همه چيز به اينجا ختم شد".

شيرزاد در ادامه در پاسخ به سئوالي در ارتباط با علت تاكيد بر انرژي هسته اي گفت: "اساسا فناوري هسته اي براي رژيم هاي جهان سومي جاذبه دارد. چرا؟ چون گمان مي كنند راه ميان بر به قدرت است. درواقع طايفه اي از دولت ها كه مي خواهند فاصله بين توسعه نيافتگي با قدرت زياد را يكشبه طي كنند به اين روش روي مي آورند و بعضي آدم ها هم تحت عنوان دلسوز، مدام زير گوش آنان تحليل هاي آنچناني ارائه مي دهند. به عنوان مثال همين نوع منافع باعث شد كه سه سال قبل تعدادی از سانتريفيوژهای مورد بررسي بازرسان را ساخت داخل اعلام كردند اما آزمايش ها نشان مي داد كه آنها آلوده به مواد با غني سازي بيش از 50 درصد هستند كه خودش باعث تحميل هزينه هاي زيادي شد و عاقبت پس از سه سال زير اتهام بودن كشور، مجبور شدند اعتراف كنند اين سانتريفيوژ ها از بيرون خريداري شده است".

وي افزود: "اكنون سئوال من اين است اين سانتريفيوژ ها را چه كسي خريده و به چه مبلغي خريداري شده است. بايد معلوم شود اين باندي كه در مالزي است و دلال اين معامله بود چه كساني هستند. اما برعكس، در اين شرايط من در مظان اتهام هستم، منتقدين و روشنفكران و كارشناسان در متهم هستند". شيرزاد تاكيد كرد: "اگر همه اين مسايل بررسي شود و جنبه هاي مختلف اين ادعا ها و شعار ها مورد تحليل قرار گيرد متوجه مي شويم كه بر اساس تحليل همان آدم هايي كه با قيافه اي دلسوز اما براساس منافع خود تحليل ارائه مي دادند، تمام مسوولين كشور سر كار گذاشته شدند".

وي در ادامه در خصوص ميزان اطلاعات اروپايي ها از تاسيسات و برنامه هاي اتمي ايران گفت: " با بررسی گزارشهای بازرسان آژانس ما متوجه می شويم كه اطلاعات تمام فعاليت هايي كه ايران با روسيه و چين از سالها قبل داشت همه در اختيار اروپايي ها قرار دارد. آنها اطلاعات دقيقي داشتند. اساسا نوع بازرسي هاي آنها به شكلي بوده كه گويا آنها همه چيز را مي دانند و مي دانند كه بايد به كجاها بروند. اطلاعات آنها از اطلاع مقامات مسوول ما بيشتر بوده اما منابع آنها بر اساس مثلا جاسوسي وچيزهايي از اين دست نبوده".

وي در خصوص علت عدم برخورد غرب با ايران از ابتداي امر گفت: "ببينيد از ابتدا مساله غرب با ايران، انرژي هسته اي نبود. اين مساله در اختيار امريکايی هاا ماند تا در زمان مناسب خودش اعلام شود كه شد".

شيرزاد در ادامه در پاسخ به اين سئوال كه تحليل شما از برخورد حاكميت با عموم مردم در خصوص انرژي هسته اي و اعلام اينكه ايران از اين حق خود عقب نشيني نخواهد كرد چيست؟ گفت: "بر فرض كه ادعای من اثبات شد که اين چاه براي مردم هيچ آبي ندارد، آيا به نظر شما آقاي احمدي نژاد در سخنراني هايش ذره اي كم مي آورد؟ اساسا من گمان نمي كنم اينها كم بياورند". وي ادامه داد: "البته حرف ما اين است كه اين همه پول را براي چه كاري خرج مي كنند؟ نفع آن براي مردم چيست؟وقتي آقاي آقازاده مي گويد ما روزي 10 ميليارد تومان هزينه مي كنيم، خب اين در نهايت چه چيزي به ارمغان خواهد آورد؟ وقتي چند سال بگذرد و نتوانيم نه برق و نه چيز ديگري از آن توليد كنيم آن وقت به مردم چه خواهيم گفت؟"

وي افزود: "باشاخ و شانه كشيدن كه نمي توان گفت دنبال انرژي هسته اي هستيم. ما مي توانيم با برنامه اي دقيق و حساب شده منافع خود را در اين مساله تضمين كنيم و از اروپا امتياز بگيريم. اما حد استفاده از اين پتانسيل، محدود بود". شيرزاد ادامه داد: "البته بحث ديگري هم در همان زمان مطرح شد مبني بر اينكه زمين گفت و گوي خود با اروپا را خودمان تعيين كنيم تا مثلا بحث حقوق بشر و صلح اعراب و اسرائيل كه ما نمي توانيم در اين خصوص وفاق داخلي ايجاد كنيم موضوع بحث نباشد، بنابراين بهتر است موضوع چالش با غرب را به انرژي هسته اي بكشانيم".

شيرزاد گفت: "من قبول دارم که موضوع انرژي هسته اي در ابتدا پتانسيل ايجاد وفاق داشت و با شعار انرژي هسته اي حق مسلم ماست اين وفاق ايجاد شد، اما اين وفاق تا كي مي تواند ادامه پيدا كند؟" وي در پايان گفت: "اگر در جريان اين وفاق مذاكره مي كرديم و امتياز مي گرفتيم خوب بود اما اين كار را نكرديم. نمي توان اين وفاق را همچنان ادامه داد. مطمئن باشيم كه اگر در راه اين وفاق قرار باشد مردم هزينه بدهند، ديگر انرژي هسته اي قادر نخواهد بود بسيج توده اي ايجاد كند".

دنبالك اين مطلب:
http://shirzad.ir/cgi-bin/mtcgi/mt-tb.cgi/203

نظرات بازدیدکنندگان

Dr.shirzad aziz salam
man be theory tote(cospiracy theory)eteghad nadaram vali bazi vaghta migam nakone in ...mamore CIA bashe,dare be nafe ona kar mikone.movafagh bashid,bye

اگر حمل بر جسارت نمی شود* لطفا از کلمات خواهشا"، ناچارا"، تلفنا"، هیکلا"، داوطلبا" و ..... استفاده نکنید. به جای آن می توانید از عبارات لطفا" (خواهش می کنم، بی زحمت، اگر ممکن است)، به ناچار (ناگزیر)، باتلفن (تلفنی)، از نظر هیکل، داوطلبانه و ..... استفاده کنید.

بیایید فارسی را این از آخرین بازماندگان اصالت وفرهنگ وهویت و استقلال ایران را پاس بداریم. فارسی را که روزگاری اسباب تعین و تفاخر گویندگان هندی و پاکستانی و ترک و اروپایی و عرب بود. فارسی که روزگاری شکر بود واکنون به اندازه قند مصنوعی هم اصالت ندارد.

ا.ا. مصفا

*پاورقی: این ملاحظه کاری هم عجب چیز بدی ست. کلی شوخی و لطیفه و مثال و مثل در باب ادبیات سخن رانان و سیاست مداران این روزگار از قبیل نمایندگان قدیم و جدید مجلس اسلامی به ذهن می رسد که از ترس دل گیر شدن دوستان در نطفه خفه شد.

شيرزاد:
اسماعيل جان سلام. ای به چشم. ما زبانا، کلاما، قدما، قلما، دهنا (اين يکی از خودتان وام است!)، شفاها، کتباو.... خلاصه هم جوريا مخلص شما هستيم. کی ميايی مرکز؟

aghaye shirzad, vaghean name khanevadegi ba mossamaii darid, benazare man bayad afkare omomi ra motevajehe massole asslie in vaziate vahshatnak kard, chekessi masoliate asli ra darad? nabayad ejaze dad massoliat motevajehe kessani garand shavad ke khdeshon amale va kargare joze hastand

اطلاعات مرا حفظ كن ؟